Zniżka za kilometry

• 25 Odpowiedzi
  • 5631 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
Zniżka za kilometry
« dnia: Marzec 10, 2010, 22:45:58 »
Witam,
Przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Co gdyby w Automapie wprowadzono zniżki przy odnawianiu licencji za każde xxx kilometrów przejechane z AM Traffic? Może to być np. 1% za każde 1 000, 10 000 itp.

Według mnie wpłynęło by to na zwiększenie ilości danych Traffic, co za tym idzie ulepszenie całego systemu. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam.

PS.
Support pisze, że na razie nie planują takiego programu, ale gdyby było zainteresowanie to kto wie...

*

lipalipski

Odp: Zniżka za kilometry
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 10, 2010, 22:49:34 »
Przeciętny kierowca w Polsce miałby po roku około 13 złotych zniżki na AM. Jest o co walczyć. ;-)

*

Offline mkursor

• **
  • 139
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 10, 2010, 23:51:43 »
Przeciętny kierowca w Polsce miałby po roku około 13 złotych zniżki na AM. Jest o co walczyć. ;-)

Przy założeniu, że cały czas jeździłby z automapą.

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 11, 2010, 00:06:50 »
I wszędzie byłby zasięg :P
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 11, 2010, 08:48:32 »
I wszędzie byłby zasięg :P

A to chyba nie ma nic do rzeczy.

*

Offline Visitor

• **
  • 172
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 11, 2010, 19:48:23 »
Hmm... ja uważam, że wprowadzenie takiej funkcji nie spowodowałoby znacznego zmniejszenia przychodu dla producenta (może wręcz odwrotnie?), a za to motywowałoby i nagradzało użytkowników używających regularnie Traffica. Myślę że dużo więcej ludzi zaczęłoby częściej z niego korzystać, a jak wiadomo więcej danych = dokładniejsze prognozy.

Pozdrawiam.

*

Offline MarioM74

• 381
  • Sprzęt: HTC Desire S, Blow GPS35V
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 11, 2010, 20:47:22 »
Pomysł bardzo dobry.
Pytanie tylko czy firma Aqurat będzie miała na tyle jaj, żeby w to wejść. Chyba że mają dużo innych źródeł, i te od userów traktują jako dodatkowe a nie jedne z podstawowych źródeł danych.

BTW: zgłosiłeś pomysł do supportu?

*

lipalipski

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 11, 2010, 21:46:30 »
Tylko po co? Sam traffic ma być wystarczającym powodem fdo korzystania z traffica. A jak korzystam, to dane nie tylko pobieram, ale i wysyłam.

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 12, 2010, 07:56:28 »

A ja prawi ok 75% zniżki

jestem za  :ok:
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline Visitor

• **
  • 172
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 12, 2010, 08:02:42 »
BTW: zgłosiłeś pomysł do supportu?
Tak, odpisali że na razie tego nie planują. Jak dla mnie to szkoda.

Zgadzam się że dane od userów mogą być tylko uzupełnieniem dla danych z innych źródeł, ale Traffic rzekomo jest live - jak dla mnie jedyny sposób aby tak było na prawdę to duża liczba użytkowników korzystających z Traffica.

Wiele razy spotkałem się z opinią: "nie używam AM na trasie, którą znam." Właśnie przez to w AM często nie ma aktualnych danych, choćby o tak prozaicznej sprawie jak opady.

A ja prawi ok 75% zniżki
Ilość kilometrów jaką podałem była tylko przykładem... Równie dobrze mogą być to widełki: przejedz minimum 1 000km - dostaniesz 5%, przejedz 10 000km - dostaniesz 10% itp...

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2010, 08:09:46 wysłana przez Visitor »

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 12, 2010, 09:14:08 »
Chodzi wlasnie koledze o wysylke danych. Ja bylbym za, bo robie kolo 70 tys rocznie:-)

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 12, 2010, 16:58:13 »
a co dla tych ktorzy wysylaja zawsze ale mniej jezdza? maja byc dyskryminowani bo nie jezdza tysiecy km w miesiacu sluzbowo?
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 12, 2010, 18:15:44 »
Dlatego właśnie AM nie zdecyduje się na taki krok, bo niedzielni kierowcy za bardzo by się obruszyli.

*

lipalipski

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 12, 2010, 18:57:36 »
Raczej nie zdecyduje się, bo nie musi.

Fajnie sobie siedzieć i wymyślać, jakby to było fajnie, gdyby firmy sprzedawały swoje usługi lub produkty taniej, w zamian za (tu dowolne działanie nie mające globalnie znaczenia). Fajnie, bo to łatwe jest i nie wymaga konfrontacji z rzeczywistością, czyli nic nie kosztuje.

Natomiast firma sprzedająca te produkty i usługi działa w określonych realiach. Ponosi koszty działalności, wytworzenia oferowanych dóbr, serwisu etc. A nade wszystko ma przynosić zyski. Mało tego, nadrzędnym, a w zasadzie jedynym, celem każdej firmy jest tego zysku maksymalizacja. Więc, jeśli nie jest to konieczne, nie warto dawać upustów itp.

A Aqurat nie musi chyba. Według informacji na głównej mają co dzień informacje z 6x tysięcy źródeł o ponad 3,5 milionach kilometrów. Zważywszy na fakt, że usługa traffic jest nowa, że do PDA z WM (a tylko na Windzie działa przecież AM) nie dołączane są w promocjach u opków pakiety danych oraz na fakt, że wiele z urządzeń PNA i PDA nie przesyła danych bo nie może lub ich użyszkodnicy nie są świadomi takiej możliwości to i tak nieźle.

*

Offline Visitor

• **
  • 172
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 12, 2010, 20:40:33 »
Myślę że dramatyzujesz... Nie mówię tutaj o rozdawaniu za półdarmo, a raczej o czymś na wzór programu lojalnościowego, który możemy spotkać w każdym markecie/stacji benzynowej. Dodatkowo poprawiłoby to działanie Traffica.

Liczby, które przytoczyłeś faktycznie są duże... ale tylko z pozoru. Biorąc pod uwagę że dane są zbierane od ponad pół roku to 3.5 miliona kilometrów oznacza tyle że przez pół roku średnio na każdy kilometr drogi (innej niż gruntowa) przypada niecałe 16 pojedynczych informacji Traffic! To tak jakby raz na 11 dni ktoś wysłał dane z jednego odcinka... trochę mało.

6 tysięcy źródeł danych, w domyśle użytkowników wysyłających dane, oznacza że średnio wysyłający dane przejechali z użyciem AM Traffic 600km w pół roku... znowu słabo te duże liczby wyglądają jak się im dokładniej przyjrzeć.

Wprowadzenie zniżki za ilość przejechanych kilometrów nie ma na celu ograbienie/puszczenie z torbami producenta programu, a przyciągnięcie większej ilości aktywnych użytkowników.

Pozdrawiam.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 12, 2010, 21:32:05 »
Liczby, które przytoczyłeś faktycznie są duże... ale tylko z pozoru. Biorąc pod uwagę ...
... że cytujac dokładnie informacje ze strony AM:
"Traffic może się poszczycić codziennymi analizami informacji z już ponad 67 tys. niezależnych źródeł
oraz pojazdów przejeżdżających każdego dnia średnio 3,5 mln kilometrów po polskich drogach."
,
to co napisałeś wyżej, ma się nijak do tych liczb.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Visitor

• **
  • 172
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 12, 2010, 21:49:42 »
Marku, masz rację. Myślałem, że jak kolega lipalipski coś pisze to sprawdził i już sam się nie fatygowałem.

Teraz liczby nie wyglądają już tak żałośnie, ale nawet 3.5 miliona kilometrów dziennie daje średnio tylko 1.6 sygnału Traffic z każdego kilometra na godzinę. Nie chodzi mi tutaj o dywagację ile powinno być, po prostu jako użytkownik systemu widzę że jest za mało. Kibicuje Trafficowi i mam nadzieję że dalej się będzie rozwijał, jednak jeśli ma być to Traffic live, trzeba coś zmienić - tak jak jest nie działa. Moim pomysłem było zwielokrotnienie liczby aktywnych użytkowników.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 12, 2010, 21:51:34 »
to co napisałeś wyżej, ma się nijak do tych liczb.
Zastanawia mnie tylko skąd te wyliczenia. Może to nauczyciel matematyki. Znam kilku. Ci ludzie żyją w swoim świecie.

*

Offline Visitor

• **
  • 172
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 12, 2010, 22:10:18 »
Odejmowanie i dzielenie, raczej nie będziesz miał problemów...
http://automapa.pl/?PEI=10533&lng=PL
Producent podaje:
drogi wszystkich kategorii 637 934 km
drogi gruntowe 416 445 km

Co daje 221 489 km dróg o klasie wyższej niż gruntowa. 3 500 000 km / 221 489 km daje 15.8 informacji na kilometr drogi w ciągu doby...

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 12, 2010, 22:25:24 »
3 500 000 km / 221 489 km
Czy możesz mi wytłumaczyć dlaczego dzielisz jedno przez drugie?

3500000 km jest przejeżdżane po wszystkich 221489km? Przepraszam, ale nie za bardzo rozumiem.

Wydaje mi się, że raczej powinieneś podzielić te liczby (pierwsze zdanie artykułu). Wyszła by Ci liczba w postaci doboczłowiekokilometra.
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2010, 22:30:30 wysłana przez iceneon »

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 12, 2010, 22:53:47 »
No dobrze dzieli :ok:
3 500 000 km / 221 489 km daje 15.8 i to jest liczba mówiąca ile razy w ciągu doby każdy z tych 221 489 km został przejechany przez zaAutoMapoTrafficowany pojazd  (statystycznie,bo niektóre kilometry więcej a niektóre wcale)  czyli ile było w ciągu doby raportów o przejezdności statystycznego kilometra  B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Visitor

• **
  • 172
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 12, 2010, 22:55:36 »
Dokładnie.  :ok:

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 12, 2010, 22:59:25 »
Przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Co gdyby w Automapie wprowadzono zniżki przy odnawianiu licencji za każde xxx kilometrów przejechane z AM Traffic? Może to być np. 1% za każde 1 000, 10 000 itp.

Pomysł ciekawy, ale jak znam polską mentalność ludziska Automapy by nawet w garażu nie wyłączali byle by się kilometry nabijały nawet 250 razy do roku w codziennej drodze do pracy tą samą drogą.
Tylko co Aquartowi po takich danych...   :(

*

lipalipski

« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 13, 2010, 19:48:41 »
Visitor, zanim zarzucisz mi podawanie nieprawdziwych informacji, może jakiś kurs czytania ze zrozumieniem?

Poza tym nie dramatyzuje. Tłumaczę Ci, jak pastuch krowie, dlaczego firmy nie robią promocji, jeśli nie muszą. Nie wiem ile masz lat, ale wiem na pewno, że żadnego przedsiębiorstwa nie prowadzisz.
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2010, 19:50:18 wysłana przez lipalipski »

*

Dżeju

« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 13, 2010, 20:20:49 »
(...) Dodatkowo poprawiłoby to działanie Traffica (...)

A ilu korzysta z tego AM Traffic ??? 
W tym biznesie, to co proponujesz, jest nie do przyjęcia - na dłuższą metę oczywiście. Ale zawsze może być krotkotrwały chwyt marketingowy.

*

Offline Visitor

• **
  • 172
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 13, 2010, 23:13:10 »
Visitor, zanim zarzucisz mi podawanie nieprawdziwych informacji, może jakiś kurs czytania ze zrozumieniem?

Poza tym nie dramatyzuje. Tłumaczę Ci, jak pastuch krowie, dlaczego firmy nie robią promocji, jeśli nie muszą. Nie wiem ile masz lat, ale wiem na pewno, że żadnego przedsiębiorstwa nie prowadzisz.
Daj na luz kolego... Myślałem, że forum jest po to aby kulturalnie wymieniać opinie.