Zmiana wlasciciela TeleAtlas

• 11 Odpowiedzi
  • 2330 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
Zmiana wlasciciela TeleAtlas
« dnia: Lipiec 25, 2007, 08:08:58 »
Witam,

poranna prasa przyniosła 'pioronującą' :) wiadomość, że TomTom nabył firmę TeleAtlas, dostarczyciela map m.in. dla AM4EU. Ciekawe, czy wpłynie to na jakość map albo TT :))

http://www.idg.pl/news/118437.html

pozdr,

L
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2007, 08:16:26 wysłana przez macluke »

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
Odp: Zmiana wlasciciela TeleAtlas
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 25, 2007, 08:31:26 »
Nie "nabył" a "kupi" - może drobna różnica, ale transakcja nie jest dokonana a dopiero ma zostać sfinalizowana do końca bieżącego roku.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 25, 2007, 09:04:38 »
A jeszcze niedawno pod nóż miał iść jako pierwszy Mavteq.  :)

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 25, 2007, 09:06:16 »
Witam,

poranna prasa przyniosła 'pioronującą' :) wiadomość, że TomTom nabył firmę TeleAtlas, dostarczyciela map m.in. dla AM4EU. Ciekawe, czy wpłynie to na jakość map albo TT :))

http://www.idg.pl/news/118437.html

pozdr,

L
Może się też tak okazać, że TomTom zaniecha sprzedawania map konkurencji - i co wtedy?
ISTQB Certified Tester

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 25, 2007, 09:08:01 »
I zostanie nam jeden "najlepszy" produkt TomTom szczegolnie w POlsce :smile: Pozostanie brak konkurencji i wyzsze ceny.

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 25, 2007, 09:09:19 »
Cytat: piotr.lutynski
Może się też tak okazać, że TomTom zaniecha sprzedawania map konkurencji - i co wtedy?

no pewnie nie, w tym artykule jest bowiem napisane:

"Pomimo przejęcia Tele Atlas nadal będzie mogła oferować swoje mapy innym dostawcom. "

L

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 25, 2007, 09:10:42 »

Zadbał o to Regulator - jeszcze co najmniej 10 lat będą sprzedawać na dotychczasowych zasadach. Choć np. Miomap już zawczasu poszukał sobie alternatywnej drogi.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 25, 2007, 09:15:21 »

Zadbał o to Regulator - jeszcze co najmniej 10 lat będą sprzedawać na dotychczasowych zasadach. Choć np. Miomap już zawczasu poszukał sobie alternatywnej drogi.
Tylko, że ta alternatywa to klasyczny shit. Mam iGO i jeżdże na 2006.01 (jedynej oficjalnej dola iGO0 bo te póloficjalne od emapy to zwykły shit- moje dziecko dokładniej narysowałoby ulice.....
Napisane: Lipiec 25, 2007, 09:13:38
Cytat: piotr.lutynski

no pewnie nie, w tym artykule jest bowiem napisane:

"Pomimo przejęcia Tele Atlas nadal będzie mogła oferować swoje mapy innym dostawcom. "

L
No właśnie "będzie mogła..." bo kto im zabroni... tylko czy będą chcieli...?
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 25, 2007, 09:21:30 »

A może by tak jeszcze całą AM kupili razem z ich bazą klientów? Ciekawość mnie skręca jak polski rynek nawigacji będzie wyglądał równo za rok.  :smile:

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 25, 2007, 11:08:53 »
A może by tak jeszcze całą AM kupili razem z ich bazą klientów? Ciekawość mnie skręca jak polski rynek nawigacji będzie wyglądał równo za rok.  :smile:

:-| Nie zakupiliby - nie wiem czy zauważyłeś, ale TeleAtlas jest dostarczycielem map dla TT  :evil: a nie producentem oprogramowania wykorzystującego te mapy. Producentów nie przejmują. Wystarczy, że w nowych wersjach map przyjmą jedynie słuszną koncepcję (dobra wiadomość dla Ciebie ;) ) robienia map pod TT - inni bedą musieli się albo dostosować, albo zmienić dostawcę. Mam nadzieję, że zmienią dostawcę. Na Navteq'a, który ma (jak zresztą sam zauważyłeś) zdecydowanie lepsze jakościowo mapy. Może i droższe, ale na pewno lepsze.

NO chyba, że chcesz stwierdzić (czemu wielokrotnie zaprzeczałeś), że AM ma tak dobre mapy Polski, że stałyby się łakomym kąskiem dla TT.

A tak hipotetycznie - mnie nikt by nie kupił, podziękowałbym nowemu właścicielowi i wybrałbym inne oprogramowanie. TT mi się nie podoba i już (w przeciwieństwie do holenderskich kwiatków). Mam takie prawo, co nie oznacza, że muszę zarzucać formum tt moim marudzeniem, bo to moja opinia.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2007, 11:14:50 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Dżeju

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 25, 2007, 11:44:59 »

Jak się Ciebie czyta, to narzuca się jedno: albo pracujesz dla TT, albo jesteś jego jeszcze gorszym maniakiem niż maniacy AM  :evil:

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 25, 2007, 12:45:02 »
Jak się Ciebie czyta, to narzuca się jedno: albo pracujesz dla TT, albo jesteś jego jeszcze gorszym maniakiem niż maniacy AM  :evil:

Jestem maniakiem prawie wszystkich nawigacji (tzn. tych liczących się na rynku), a że bardzo dużo jeżdżę(głównie służbowo), i to przeważnie z 2-3 nawigacjami to mam swoje zdanie. Dla TT niestety nie pracuję (a szkoda), ale pokręcony na pewno jestem  :E