Zmiana ilości POI

• 11 Odpowiedzi
  • 1694 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
Zmiana ilości POI
« dnia: Kwiecień 27, 2006, 11:02:57 »
Przynajmniej raz w tygodniu robię synchronizację tej samej ilości kategorii POI.

Zazwyczaj zmiany są +/- 10-20 punktów.

Komunikat dzisiejszy po synchronizacji: Dodano -750 punktów!!!

To chyba jakaś przesada. Zwłaszcza, że mam w synchronizowanym pliku kategorie, w których nie ma TAKIEGO ruchu.

Czy ktoś może to wyjaśnić??
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Zmiana ilości POI
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 27, 2006, 14:02:32 »
Wycięte (choćby przypadkowo) i dodane ponownie w tej samej dokładnie postaci (nawet z tymi samymi ID i datami).
Jest to chyba możliwe w SQL-u, choć nie mam pojęcia jak zrobiony jest interfejs mobilne.net.
Nie przychodzi mi do głowy nic mądrzejszego...

Re: Zmiana ilości POI
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 06, 2006, 02:57:51 »
Cytat: "MaDuch"

Komunikat dzisiejszy po synchronizacji: Dodano -750 punktów!!!

To chyba jakaś przesada. Zwłaszcza, że mam w synchronizowanym pliku kategorie, w których nie ma TAKIEGO ruchu.

Czy ktoś może to wyjaśnić??

Proszę bardzo :)
Mam to samo i zawsze (od prawie roku). Tyle że u mnie na minusie jest od kilkudziesięciu do kilkuset (zawsze). Popatrz na licznik - u mnie po prostu synchronizacja usuwa tę ilość punktów z PDA. Ba, nawet mam trochę pewniaków które są zawsze usuwane mimo że powinny zostać (sam je wprowadzałem i należą do kategorii które moderuję).
Dzisiaj po raz kolejny zrobiłem coś takiego: synchronizacja i -682, pobierz wszystkie i dodano 356. Skopiowałem delault.uam na bok i jeszcze raz to samo. Wynik po synchronizacji -354, pobierz wszystkie i... dodano 354.
Ręcznie przejrzałem wszystkie kategorie z trzech plików default.uam, wniosek - Ampoisync usuwa POI które nie powinny być usunięte według jakiegoś swojego algorytmu.
Ponieważ taką analizę robiłem już kilka razy więc u mnie standardem jest że po każdej synchronizacji robię jeszcze "Pobierz wszystkie", powtarzam to jeszcze raz i mam wszystkie punkty które powinienem mieć.
Nie znam zasady działania Ampoisync ale może to coś wyjaśni:
wchodząc na stronę główną w kategoriach ulubionych wytłuszczoną czcionką pokazane jest ile nowych POI przybyło (a zatem gdzieś w bazie jest informacja które ID punktów mam na PDA). Jeżeli robię synchronizację przez Ampoisync a ta nie dojdzie do skutku (komunikat o błędzie transmisji) to punkty nie są dopisywane do mojej bazy - mimo to wytłuszczenie znika. Czyli według systemu punkty pobrałem.
Jeżeli Ampoisync opiera się na tych danych plus daty zapisania/modyfikacji POI to może tutaj jest problem? Tego już nie wiem.
Wiem natomiast że problem ten jest znany twórcom "mobilne.net" od czerwca tamtego roku  :lol: gdyż wtedy do jednego z nich o nim pisałem i dostałem odpowiedź:
"Problem zlokalizowałem, ale niestety nie jestem w stanie szybko go naprawić, gdyż wymaga nieco przebudowania skryptów. W związku z tym, że po wakacjach planujemy uruchomić nowy serwis i obecnie poświęcamy sporo czasu na prace nad nim, problem ten może zostać całkowicie rozwiązany dopiero w nowej wersji serwisu."
I tym optymistycznym akcentem ...

*

Offline MaDuch

• 1518
Zmiana ilości POI
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 06, 2006, 08:33:55 »
Masz rację, choć mnie się to przydażyło po raz pierwszy.

Po analizie POI ściągniętych jako plik .zip na PC i ponownym wgraniu do PDA okazało się, że te kilkaset punktów, które zostały wycięte to były wszystkie "przenośne fotoradary" , "bankomaty PKO BP" i jeszcze jakaś drobnica.

Natomiast pomimo dość częstego występowania błedu w połączeniu nie zauważyłem, aż takich ruchów w ilości punktów, o których ty piszesz.

Pewnie powinienem się czuć szczęśliwy, ale jakoś mi to nie wychodzi bo przez skórę czuję zagrożenie, że nie wszpomnę o szalejącej wyobraźni.

*

• 6498
Zmiana ilości POI
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 06, 2006, 12:39:06 »
Był ostatnio (przedwczoraj/wczoraj) przypadek dodania ponad 100 pkt-ów dublujących dotychczasowe wpisy, ale różniących się o kilkaset metrów. Zostały wycięte. Sam ten przypadek zgłosiłem i korespondowałem w tej sprawie z Administratorami oraz śledziłem efekty poprawek. Dodatkoow, zwiększona została nieco minimalna odległość między fotoradarami i suszarkami.
Shit happens...

Zmiana ilości POI
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 06, 2006, 20:02:27 »
Cytat: "Moi"
Był ostatnio (przedwczoraj/wczoraj) przypadek dodania ponad 100 pkt-ów dublujących dotychczasowe wpisy, ale różniących się o kilkaset metrów. Zostały wycięte.

Ale to tylko ponad 100 a nie prawie 700.
Inna niedoskonałość synchronizacji z którą się już spotkałem (tyle że nie na taką skalę) to coś takiego - synchronizacja z poziomu moderatora poprzez WWW, dodawałem ponad pół setki nowych jednostek Policji z PDA a w katalogu zmieniło mi przy okazji opisy na stare większości punktów w "Miejscach godnych zwiedzenia" (kilka dni pracy i to nie tylko mojej na darmo).
Trzeba z tym żyć gdyż mimo iż administratorzy o problemie wiedzą to później był znany okres "burz i niepokojów", tak więc na rozwiązanie problemu nie liczę  :(

*

Offline MaDuch

• 1518
Zmiana ilości POI
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 11, 2006, 12:16:26 »
No i dziś powtórka z rozrywki!!

Po synchronizacji o 12.10 (bez zmiany ustawień) komunikat:

pobrano - 2122 nowych POI!!!!!

Trochę to dużo na mój gust.

Albo w bazie poi.mobilne.net jest jakaś kaszana, albo sypie się program AMPOISync.

Zwłaszcza, że ponowna synchronizacja (nadal bez zmiany ustawień) o 12.13 przynosi komunikat:

pobrano +2131 nowych POI!!!!

Niby w sumie jestem na plusie o 9 POI, ale procedura uzyskiwania tego rezultatu nie dość, że jest wkurzająca to zaczyna podrywać zaufanie i do bazy poi i do AMPOISync'a.

*

• 6498
Zmiana ilości POI
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 11, 2006, 13:46:56 »
Marku, napisz do Maapa, raWCO, czy Sako.

*

Offline MaDuch

• 1518
Zmiana ilości POI
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 11, 2006, 13:52:38 »
Mam nadzieję, że oni to jednak obserwują. Ale na wszelki wypadek faktycznie chyba napiszę.

Zmiana ilości POI
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 11, 2006, 20:24:58 »
Niby w sumie jestem na plusie o 9 POI, ale procedura uzyskiwania tego rezultatu nie dość, że jest wkurzająca to zaczyna podrywać zaufanie i do bazy poi i do AMPOISync'a.

Jesteś na plusie :)
Pierwsza synchronizacja usunęła Ci te 2 tysiące punktów, druga zwróciła je z powrotem plus dodała te 9 sztuk które doszły do bazy. Minus w tym że jak ktoś nie wie to w trasie obudzi się z ręką w nocniku - żadna przyjemność. Przerabiałem to tylko raz gdy przed wyjazdem w długą trasę szybko zrobiłem synchro i pojechałem m.in. bez fotoradarów i suszarek. Jak się zorientowałem to już było za daleko żeby wracać. Tyle że u mnie jeszcze jest CB jako alternatywa.
Wracając do Twojego problemu - jak już się u Ciebie zaczęło to zrób jeszcze raz synchornizację tyle że poprzez WWW i zobacz wyniki - zdziwisz się :(

*

Offline MaDuch

• 1518
Zmiana ilości POI
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 11, 2006, 20:55:56 »
Zrobiłem taką synchronizację i to jest właśnie prawidłowy wynik.

Rozmawiałem też, za sugestią Moi z kolegami z supportu poi.mobilne. Informacja jest niestety taka, że w dzisiejszych warunkach należy przy tej ilosci punktów skrypty synchronizujące się sypią.

Pracują nad tym, ale efekty pracy pojawią się prawdopodobnie (to moje przypuszczenie) już/dopiero w nowej wersji bazy punktów POI.

Mając w pamięci dyskusję sprzed kilku miesięcy na temat serwisu poi.mobilne.net i jego przyszłości mogę przypuszczać, że będzie to już wersja abonamentowa ale wzbogacona o nowe funkcje i usługi.

*

Offline zOOr

• *
  • 72
  • Sprzęt: Asus A636
Zmiana ilości POI
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 16, 2006, 12:10:35 »
Mając w pamięci dyskusję sprzed kilku miesięcy na temat serwisu poi.mobilne.net i jego przyszłości mogę przypuszczać, że będzie to już wersja abonamentowa ale wzbogacona o nowe funkcje i usługi.

I od momentu przeczytania tego fragmentu odechciało mi się wysyłać POI do serwisu. :-(