Zimny start i "lodowaty start" (v 4.1.2)

• 40 Odpowiedzi
  • 10639 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
Zimny start i "lodowaty start" (v 4.1.2)
« dnia: Listopad 10, 2007, 21:05:44 »
Po dłuższym użytkowaniu wersji 4.1.2 zauważył pewien plus w stosunku do poprzednika (4.1) - gubienie sygnału w trakcie jazdy przestało być problemem. :ok:
Ale nadal są problemy z zimnym startem.  :(
Nie używam AM (i zarazem pocketa) codziennie. A gdy już uruchamiam ustrojstwo to czekam na fixa i czekam... :S a żona patrzy na mnie jak na... :P
Dziś użyłem celowo stopera do wykonania pomiarów - 2 minuty i pięć sekund - tyle czekałem na fixa - stanowczo za długo. Warunki pogodowe były raczej dobre (lekkie zachmurzenie). Mam wrażenie że zimny start się wydłuża gdy AM i pocket nie są używane przez kilka dni ("lodowaty start")  - czy to możliwe?  Czy to tylko złudzenie "optyczne"? :ohreally:
Bo w przypadku łapania fixa po kilku godzinach od poprzedniego czas skraca się do ok. minuty (czyli też dłużej niż u konkurencji/D6).

Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Czy ktoś bawił się w pomiary czasowe i może zacytować swoje wyniki odnośnie zimnego startu?

P.S.
W/w wrażenia subiektywne odnoszą się jako porównanie do onegdaj użytkowanej wersji 3.9 (nadal zainstalowanej ale już nieużywanej)

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
Odp: Zimny start i "lodowaty start" (v 4.1.2)
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 10, 2007, 22:13:47 »
AutoMapa nie wpływa na szybkość łapania fixa. To tylko oprogramowanie i dane mapowe.

Za fixa odpowiedzialny jest odbiornik gps tylko i wyłącznie.
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 10, 2007, 23:51:16 »
To czemu w Destinatorze mam fixa w ok. 45 sekund?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 11, 2007, 00:06:57 »
To czemu w Destinatorze mam fixa w ok. 45 sekund?

Jeżeli piszesz o takich samych warunkach łapania fixa (w szczególności chodzi o te kilka dni nieużywania) to może to wynikać z tego, że AM potrzebuje 3D fixa (z czterech satelitów) a Desti być może 2D fixa (z trzech satelitów).

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 11, 2007, 06:52:26 »
niezwodny w pełni potwierdzam Twoje obserwacje, czasami używam iGO w którym fiks łapany jest poniżej minuty,
z wizualizacji dostępnych poziomów sygnału widać, że w tym momencie są dostępne conajmniej cztery satelity.
Podobnie wygląda synchronizacja zegara PDA, iGO zaraz po złapaniu fiksa synchronizuje zegar PDA z dokładnością do sekundy porównując czasu odczytywanego z satelit (jest zakładka gdzie widać obydwa czasy), AM uzyskuje dokładność w okolicach 30s (ale o tym już było na forum).
Duża grupa czytających to forum przestało chyba już wierzyć w tłumaczenie specyfiki działania oprogramowania AM pracą odbiornika GPS, ale potwierdzić lub zaprzeczyć może tylko producent oprogramowania (na co specjalnie bym nie liczył).
Pzd
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 11, 2007, 10:06:09 »
Po przeprowadzonych testach potwierdzam łapanie fixa zarówno AM jak i iGO już w warunkach 2D. Dzieje się to dokładnie w tym samym momencie (gdy na odbiorniku zaczyna migać dioda wskazująca, nie jak myślałem 3D fixa, a już 2D). Nie ma żadnej różnicy ani w momencie łapania fixa, ani tracenia go, gdyż, jak można było oczekiwać, odbywa się to sprzętowo w chipsecie odbiornika.

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 11, 2007, 10:59:07 »
Zanim odbiornik przystąpi do określania naszej pozycji, jego firmware musi mieć pewność co do uzgodnienia z satelitami trzech danych, są to:
almanachy - ważność kilka, kilkanaście miesięcy,
efemerydy - ważność 4-6 godzin
czas.
Jeżeli dane te są nieaktualne odbiornik musi pobrać je z satelity (transfer danych nie jest szybki)
A więc naturalne jest, że po dłuższej przerwie w używaniu GPS czas łapania fixa wydłuża się.

Było już na forum na temat czasu łapania fixa, że to nie wina AM tylko odbiornika GPS itd. Trudno jest przeprowadzić testy dające możliwość porównania, ale ja również odczuwam (zaznaczam, że jest to moje odczucie), że AM wolniej łapie fixa niż inne wiodące proszki.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 11, 2007, 11:09:17 »
Trudno jest przeprowadzić testy dające możliwość porównania, ale ja również odczuwam (zaznaczam, że jest to moje odczucie), że AM wolniej łapie fixa niż inne wiodące proszki.

Tylko, że ja mam zewnętrznego GPSa i to on ściąga almanach i efemerydy i AM nie ma tu nic do rzeczy. Mogę w ogóle nie włączać palmtopa i nie ma to wpływu na czas złapania fixa.
No chyba, że we wbudowanych GPSach jest inaczej (nie podejrzewam, bo zasada działania jest taka sama, tylko połączenie następuje wewnątrz palmtopa - czyli powinno być co najmniej tak samo szybkie).

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 11, 2007, 17:59:37 »
Ja nie za bardzo wiem o czym wy mówicie "almanachy itd." ale też potwierdzam: AM uruchamia mi sie ze dwa razy dłużej (w sensie łapie fixa) niż TT. Zresztą uruchamia się i zamyka też dłużej ;)
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 11, 2007, 19:51:24 »
Ja nie za bardzo wiem o czym wy mówicie "almanachy itd." ale też potwierdzam: AM uruchamia mi sie ze dwa razy dłużej (w sensie łapie fixa) niż TT. Zresztą uruchamia się i zamyka też dłużej ;)

zgadza się zarówno D6 jak i TT łapią fixa 2 razy szybciej, i gadanie że to wina jedynie sprzętu jest głupotą

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 11, 2007, 20:32:54 »
zgadza się zarówno D6 jak i TT łapią fixa 2 razy szybciej, i gadanie że to wina jedynie sprzętu jest głupotą

Dzięki!

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 11, 2007, 20:37:47 »
ale pytać zawsze trzeba bo ja wszystko co wiem o nawi GPS wiem stąd  B)  B)  B)  B) dzięki

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 11, 2007, 20:45:25 »
Tak a'propos, to mam również TT i nie stwierdzam żadnej różnicy w szybkości złapania fixa.
No dobra może 1-2 sekund zanim w AM zrobi się "plum-plum", chociaż podglądając wskazania w zakładce GPS>Informacje to właśnie o ten czas wcześniej pojawia się fix.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 11, 2007, 20:45:35 »

A ja wiem swoje (może wynika to z mojej głupoty, jak sugerujesz). Jak dioda w GPS-ie miga, że mam fix, to w tej samej chwili również i  AM i  TT pokazują pozycję. Jak GPS nie złapał fixa, to w żadnym programie nawigacyjnym też go nie mam. A jakoś sobie nie wyobrażam, choć tego nie testowałem, aby GPS sprawdzał jaki soft uruchomiłem a potem łapał fixa szybciej lub później.

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 11, 2007, 20:54:46 »
ajed powiem prościej po chłopsku bo nie jestem informatykiem a ekonomistą; palm leży w szufladzie tydzień, biorę go w kieszeń idę do garażu po samochód wyjeżdzam zamykam drzwi od garażu podłaczam asuska klikam na today na AM4 czekam 90 s i mam zieloną diodę i pozycję. Za tydzień zalóżmy jadę to teściowej ruchy wykonuję te same (chociaż są wolniejsze) tylko że klikam na TT i 50 s zielono mi i pozycja. Skąd to niby wynika?

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 11, 2007, 20:57:58 »
Skąd to niby wynika?

A skad ja mam to wiedzieć?
To jest właśnie + GPS-a na BT. Ja wiem kiedy mam fix, i nie musze się tego domyślać. I powtórzę jeszcze raz - nie ma żadnych opóźnień (może rzędu 1s, 1.5s) między złapaniem fix'a przez odbiornik GPS a wskazaniem pozycji przez AM.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 11, 2007, 20:58:22 »
Skąd to niby wynika?

Z pogody  :P

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 11, 2007, 21:05:45 »
Chyba w końcu zmusicie mnie do zrobienia porządnego testu  :wink:
Mam 2 jednakowe Palmaxy, więc mogę zapewnić dość biektywne warunki - ten sam sprzęt czas i warunki.
A muszę przyznać, że też mam wrażenie że AM nieco dłużej oczekuje na fixa ...

A może są jakieś programy do kasowania efemeryd w odbiorniku GPS?
to by mi uprościło sprawę wielokrotnego testu coldstartu ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 11, 2007, 21:08:44 »
To jest właśnie + GPS-a na BT. Ja wiem kiedy mam fix, i nie musze się tego domyślać. I powtórzę jeszcze raz - nie ma żadnych opóźnień (może rzędu 1s, 1.5s) między złapaniem fix'a przez odbiornik GPS a wskazaniem pozycji przez AM.

Dokładnie tak! Jeszcze raz powtórzę, że do złapania fixa nie jest mi potrzebny palmtop, a tym bardziej AM.
Napisane: Listopad 11, 2007, 21:06:24
Mam 2 jednakowe Palmaxy, więc mogę zapewnić dość biektywne warunki - ten sam sprzęt czas i warunki.

Jeszcze raz zatem potwierdza się, że problemy mogą dotyczyć palmtopów z wbudowanym GPSem...

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 11, 2007, 21:24:44 »
Jeszcze raz zatem potwierdza się, że problemy mogą dotyczyć palmtopów z wbudowanym GPSem...

Używam PPC z wbudowanym GPS-em, TT i AM i nie zauważyłem jakiejś rażącej różnicy w łapaniu fixa.

Edit: Brrrrrr... ale zimno, faktycznie w informacji GPS AM sygnał 3D 5 satelit i jak pisał Akubit wyżej "plumka", dopiero po ok 3-4 sek (na oko), ale to u mnie najwyżej taka różnica.
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2007, 21:41:03 wysłana przez JD-MM »

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 11, 2007, 22:56:19 »
Cieszą mnie takie opinie, zbieżne z moimi bo myślałem już że muszę iść do okulisty :mrgreen:
Czekam na wyniki twoich testów i jeśli potwierdzą moje przypuszczenia to piszemy manifest do Automapy :-|

Od jutra dla odmiany ostro potestuję Destinatora pod kątem czasu łapania fixa bo jadę do Reichu. Ale zanim osiągnę kresy zachodnie to jeszcze pomęczę AM  :wink:

BTW:
A próba złapania fixa w AM 4.1.2 ruszając bryką od razu, bez czekania to masakra. U Destinatora różnica jest prawie niezauważalna.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 11, 2007, 23:12:36 »
Po przemyśleniach - spacer z psem powoduje dotlenienie mózgu.
Stawiam hipotezę następującą:
w palmtopach z wbudowanym GPSem uruchomienie GPSa następuje programowo, w przeciwieństwie do zewnętrznych, gdzie GPSa włącza użytkownik. W związku z tym podejrzewam, że AM włącza GPSa po odpaleniu się (u mnie trwa to ok. 25 sekund) i wówczas zaczyna się szukanie fixa. Być może w TT (nie wiem!) pierwszym działaniem programu jest włączenie GPSa, stąd różnica w czasie uzyskania fixa.
W zewnętrznym GPSie po 25 sekundach odbiornik zwykle ma lub wkrótce łapie fixa (SSIII lub MTK przy zimnym starcie), co powoduje, że nawigacja startuje bez opóźnień (niezależnie czy jest to AM, TT, iGO, czy Desti).
Proszę kolegów o zweryfikowanie tej hipotezy...
Napisane: Listopad 11, 2007, 23:09:11
BTW:
A próba złapania fixa w AM 4.1.2 ruszając bryką od razu, bez czekania to masakra. U Destinatora różnica jest prawie niezauważalna.

Potwierdza to moje przemyślenia: ruszanie z miejsca w momencie uruchomienia GPSa może wywołać takie skutki.

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 12, 2007, 09:03:50 »
Może trzeba mieć nonstop włączonego GPSa wbudowanego w pockecie (prądożerność?) a tylko do tego uruchamiać np AM czy inny soft.
Ale to byłby zapewne jakiś tam ciepły start...
palmus

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 12, 2007, 19:02:46 »

O tak, w takim przypadku na AM można niekiedy przejechać pół krótkiej trasy, podczas gdy TT raczej łapie tak samo jak podczas postoju.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 12, 2007, 19:26:56 »
podczas gdy TT raczej łapie tak samo jak podczas postoju.

Jest to złamanie fizycznych podstaw działania GPSu. Ale TT potrafi!!!
Przestań pisać bzdury!

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 12, 2007, 19:53:59 »
jezeli to wina mojego asusa z wbudowanym gpsem to iformuję że gpsa nie wyjmuję z asusa na zewnątrz wzarówno podczas pracy z AM jak i II i D6  :mad:

*

Offline Piotr1

• *
  • 75
  • Sprzęt: PDA i-mate, i900 Omnia
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 13, 2007, 20:11:01 »
Przestań pisać bzdury!
Żeby nie było, że konkurencja potrafi a AM nie. VisualGPS też potrafi w czasie jazdy złapać fixa szybciej niż AM.
U mnie dodatkowo po złapaniu fixa co widać w otwartej zakładce "Informacje", po przejściu do widoku mapy jeszcze ok. 10 do 30 sek. wyświetla się komunikat "brak sygnału GPS" (oczywiście brak równocześnie reakcji mapy tak jak przy braku fixa)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 13, 2007, 20:25:10 »
Przestań pisać bzdury!
Żeby nie było, że konkurencja potrafi a AM nie. VisualGPS też potrafi w czasie jazdy złapać fixa szybciej niż AM.
U mnie dodatkowo po złapaniu fixa co widać w otwartej zakładce "Informacje", po przejściu do widoku mapy jeszcze ok. 10 do 30 sek. wyświetla się komunikat "brak sygnału GPS" (oczywiście brak równocześnie reakcji mapy tak jak przy braku fixa)

A co to ma wspólnego z tym, że GPS łapie tak samo szybko fixa w ruchu co w postoju?

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 13, 2007, 20:34:02 »
podczas gdy TT raczej łapie tak samo jak podczas postoju.

Przestań pisać bzdury!
A co dasz mi prztyczka w nos czy jak, chłopie daj na looz. Ja nie udowadniam tu żadnych teorii (w przeciwieństwie co do niektórych) tylko pisze o tym co zauważe. No i żeby nie było nie mierzyłem czasów i nie mam zamiaru ale da się zauważyć to o czym pisałem. Może to złudzenie...

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 13, 2007, 20:45:08 »
akubit
RadaRes

Trochę spokojniej. Ja wiem, że dyskusja jest emocjonująca, ale
Zalecana jest:
[...]
- w przypadku wyrażenia opinii na jakiś temat, ukazanie swojego punktu widzenia i uzasadnienie poglądu - w innym przypadku wypowiedź nic nie wnosi do dyskusji!
- uszanowanie poglądów innych osób, oczywiście dopuszczalna jest poparta argumentami polemika
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2007, 20:46:45 wysłana przez ajed »