Zgłaszanie poprawek do map - drogi zamknięte (np. szlabanem, osiedlowe itp.)

• 24 Odpowiedzi
  • 4194 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline essi

• 10
Biję się z myślami i nie wiem kto wygra  :ok:

Są drogi - nie wiem jak zwać: wewnętrzne, osiedlowe, zakładowe - do których dostęp jest ograniczony np.przez szlaban, przepustkę itp.
"Konkurencja" AM niektóre ze znanych mi dróg tej kategorii ma uwzględnione, niektóre są białą plamą. AM podobnie, więc niby powinny być uwzględnione na aktualnych mapach.
Czy jest sens robić ślady takich dróg i wysyłać do supportu ?

P.S.
Intensywnie szukałem odpowiedzi na powyższe pytanie na forum ale nie znalazłem - może starcza śłepota więc prosze nie krzyczeć na staruszka  :ok: a supportowi nie chciałem "zawracać głowy", w końcu uzytkownik "końcowy" potegą jest i basta. 

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
Odp: Zgłaszanie poprawek do map - drogi zamknięte (np. szlabanem, osiedlowe itp.)
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 01, 2008, 19:03:02 »
Do takiego "cuś" służy miplo.

*

Offline essi

• 10
Odp: Zgłaszanie poprawek do map - drogi zamknięte (np. szlabanem, osiedlowe itp.)
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 01, 2008, 19:05:18 »
Dzięki za szybką odpowiedź. Nie wiem co to miplo ale  postaram się dowiedzieć  :)

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 01, 2008, 19:08:55 »
Do takiego "cuś" służy miplo.

Ślady dróg wewnętrznych na miplo ??

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 01, 2008, 19:10:35 »
Dzięki za szybką odpowiedź. Nie wiem co to miplo ale  postaram się dowiedzieć  :)
Witam tu jet http://www.miplo.pl/
należy zaciągnąć np. kat. "zablokowane odcinki"
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2008, 19:12:10 wysłana przez andrep »

*

Offline essi

• 10
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 01, 2008, 19:14:02 »
Hmmm... sprawdziłem to tajemnicze miplo i juz wiem, że to ja się źle się wyraziłem, chodzi mi o drogi których nie ma na mapie, a które nie są powszechnie dostępne.

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 01, 2008, 19:15:14 »
Czy jest sens robić ślady takich dróg i wysyłać do supportu ?
A dlaczego nie? Jesli wykorzystają to dobrze, nie to trudno. Jeśli masz ochotę i mozliwość aby tworzyć takie ślady to jestem przekonany o tym, że warto to robić.
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

Offline essi

• 10
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 01, 2008, 19:20:19 »
O taką odpowiedź mi chodziło  :)
Jak dla jednego użytkownika ma to sens to dla mnie też. Mam dostęp do szeregu takich dróg a na emeryturze mam dużo czasu i frajdy z takiej "zabawy". Drżyj supporcie, poprawki będa napływać  :wink:

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 01, 2008, 19:22:18 »
Jak dla jednego użytkownika ma to sens to dla mnie też. Mam dostęp do szeregu takich dróg a na emeryturze mam dużo czasu i frajdy z takiej "zabawy". Drżyj supporcie, poprawki będa napływać  :wink:

Fajnie, tylko nie zdziw sie ze poprawki pojawia sie za rok ;) Ktos pisal tu na forum, ze zgloszone zmiany wlasnie pojawily sie na mapach po ponad roku. :)

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 01, 2008, 19:27:46 »

Fajnie, tylko nie zdziw sie ze poprawki pojawia sie za rok ;) Ktos pisal tu na forum, ze zgloszone zmiany wlasnie pojawily sie na mapach po ponad roku. :)

Ale jest również wiele dowodów że pojawiają się w ciągu miesiąca-dwóch w najblizszej aktualizacji.
Napewno warto robić takie zapisy i przesyłać.

*

Offline essi

• 10
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 01, 2008, 19:29:51 »
Do temp333 (dziwne, ale nie znalazłem opcji "cytuj" na tym forum"): - znalazłem, ale za późno

Nie jest tak źle, zgłosiłem ślad drogi prowadzącej do mojego domku letniskowego i zaraz przy aktualizacji z 5_coś_tam na 5.1.1 droga była na mapie. Ucierpiała na tym tylko moja piwniczka z winem ale wszyscy byli happy (moi znajomi i przyjaciele w końcu mogli trafić).  
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2008, 19:39:56 wysłana przez essi »

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 01, 2008, 19:43:12 »
 :ok: :D essi tak trzymaj i baw się dobrze... Mam wrażenie, że jeśli support dostanie od jednego użytkownika wiele śladów to potraktuje to poważnie. To czy wprowadzą to szybko czy później, to już inna sprawa.
Popieram takie działanie w pełnej rozciąglości  :ok:
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

Offline essi

• 10
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 01, 2008, 19:50:11 »
:ok: :D essi tak trzymaj i baw się dobrze... Mam wrażenie, że jeśli support dostanie od jednego użytkownika wiele śladów to potraktuje to poważnie. To czy wprowadzą to szybko czy później, to już inna sprawa.
Popieram takie działanie w pełnej rozciąglości  :ok:

Wow, w końcu zobaczyłem "cytuj".
Dziękuje za poparcie. A zabawa jest przednia. Tylko "staruszkowie" wiedzą co to była za maszyna marki RIAD, na której pracowałem  :D
A teraz... hmmm...  o tempora, o mores !

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 01, 2008, 20:47:21 »
Dziękuje za poparcie. A zabawa jest przednia. Tylko "staruszkowie" wiedzą co to była za maszyna marki RIAD, na której pracowałem  :D
A teraz... hmmm...  o tempora, o mores !

Też pracowałem na RIADzie i na ODRZE 1300  :E Stąd popieram "obydwoma ręcamy". Tym bardziej, że w Automapie jest coś takiego jak trasa piesza, w dodatku słabo wykorzystywana w mapach. Tylko zaznacz dokładnie, że nie są one przejezdne dla aut.
Acha, i oczywiście żadne Miplo do tego nie służy, tylko AM@AutoMapa.com.pl lub pomoc@AutoMapa.pl.
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2008, 20:54:38 wysłana przez akubit »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 01, 2008, 22:37:42 »
I uwagi praktyczne,
rozpoczynaj zapis śladu kilkanaście metrów przed brakujacym odcinkiem i kończ na już istniejącym,
wtedy łatwiej jest dopasować nowy odcinek do już istniejących, bo czasami ślad lubi się przesunąć o kilka metrów.
Nie zaczynaj też zapisu śladów świeżo po złapaniu fixa, przez pierwsze minuty ślad jest najbardziej niedokładny.
W trudnym terenie (wysoka lub gęsta zabudowa) warto obejrzeć ślad zaraz po zapisaniu,
żeby gdyby wyszedł niezadawalający, spróbować go zebrać jeszcze raz, np. w przeciwną stronę.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 01, 2008, 22:57:55 »
Też pracowałem na RIADzie i na ODRZE 1300 

A ja pracowałem na TI99, miał tę samą moc obliczeniową co O. 1300, ale mieścił się do teczki!  :grin:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 02, 2008, 00:17:51 »
A czyściliście talerze dysków szmatką i spirytusem?
I proszę mi tu nie offtopić :P

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 02, 2008, 10:34:48 »
A czyściliście talerze dysków szmatką i spirytusem?
I proszę mi tu nie offtopić :P

Oczywiście, że nie!  Kto by spirytus w tamtych czasach tak bezmyślnie marnował?  :grin: :grin: :grin:

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 02, 2008, 11:00:02 »
Też pracowałem na RIADzie i na ODRZE 1300  :E Stąd popieram "obydwoma ręcamy".
O w mordę! Jest Nas więcej :) Otarłem się o Odrę, a joby puszczałem aż na trzech różnych typach Riadów!
W związku z tym też popieram ideę podsyłania śladów  :grin:

*

Offline jrk999

• **
  • 149
  • Sprzęt: HP ipaq 316/AM EU 6.11, KIGSTON SD4/8GB
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 03, 2008, 09:20:11 »

Ale jest również wiele dowodów że pojawiają się w ciągu miesiąca-dwóch w najblizszej aktualizacji.
Napewno warto robić takie zapisy i przesyłać.
Czasami pojawia się tylko pół poprawki, jak w moim przypadku - wysłałem im dwa miesiace temu uaktualnienie wyglądu ulic osiedlowych i dojazdu do tego osiedla oraz numeracji budynków. W nowej AM naniesli tylko numerację, dróg nie zmienili.

*

Offline cichy341

• *
  • 55
  • Sprzęt: Lark FreeBird 35.0 + AutoMapa 5.3
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 07, 2008, 09:46:37 »
Nie wiem czy to dobry temat ale zgłaszałem już kilka razy parę błędów na mapie na stronie Targeo i mają to głęboko w d...., codziennie sprawdzam czy coś się zmieniło, niestety...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 07, 2008, 10:13:12 »
Codziennie sprawdzasz na tej mapie Targeo sprzed 1.5 roku? :O
Oryginalne masz hobby  :E

*

Offline jrk999

• **
  • 149
  • Sprzęt: HP ipaq 316/AM EU 6.11, KIGSTON SD4/8GB
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 07, 2008, 11:20:10 »
W sumie z jednej strony Cichy ma trochę racji, opierając się na informacji ze strony głównej Targeo:

Cyt. "Targeo i AutoMapa są już od dłuższego czasu synonimem najdokładniejszych map dostępnych dla terenu całej Polski."

*

Offline cichy341

• *
  • 55
  • Sprzęt: Lark FreeBird 35.0 + AutoMapa 5.3
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 07, 2008, 13:13:44 »
Codziennie sprawdzasz na tej mapie Targeo sprzed 1.5 roku? :O
Oryginalne masz hobby  :E

A kto ci powiedział że przez 1,5 roku ??   :mad: błędy zgłoszone z 3 miesiące temu kilkakrotnie

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 07, 2008, 13:30:48 »
Zobacz sobie jak na Targeo wyglada np. Rondo Mogilskie w Krakowie, w AM ono tak wygladało na mapie 2007.04.