Zbędne składniki AutoMapy 5.x i 6.x

• 19 Odpowiedzi
  • 11490 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline opi

• 12
Zbędne składniki AutoMapy 5.x i 6.x
« dnia: Luty 03, 2010, 22:21:14 »
Witam

Chciałbym wiedzieć od znawców tematu, czy niżej wymienione pliki z Automapy są zbędne ?
Oczywiście poniższe pliki po prostu do niczego nie powinny być już potrzebne (coś jak logi, demo).

demo EU.atm
demo PL.atm
demo.atm
[/b]

Może Automapa nie tworzy zbędnych danych, ale jeśli tak, proszę o dopisanie takich obiektów w odpowiedzi.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Zbędne składniki AutoMapy 5.x i 6.x
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 03, 2010, 22:32:57 »
Jest tego mnóstwo, te to pikuś, katalog AM można śmiało odchudzić z ponad 20 plików,
znacznie większych niż te drobiazgi. AM domyślnie instaluje wszystkie możliwe skórki i języki (do POI)
Jeśli np. masz sprzęt tylko QVGA, to nigdy nie użyjesz na nim skórek VGA czy do kwadratowch ekranów ...
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline opi

• 12
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 04, 2010, 11:08:46 »
Ok, a prócz tych od VGA... co można wyrzucić ?

Coś co u każdego będzie zbędne, tak jak te DEMÓwki

*

Offline opi

• 12
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 06, 2010, 13:40:06 »
To może wróćcie do tematu, bo jak na razie to piszecie zupełnie o czym innym.

Pytanie pozostaje z pierwszego posta.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 06, 2010, 14:18:00 »

Kolego nie obraź się, ale pytanie jakie zadałeś otwierając wątek, to tylko potwierdzenie, że sezon ogórkowy w temacie AM mamy w pełni :D :D :D

*

Bilunia

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 07, 2010, 03:20:25 »

Kolego nie obraź się, ale pytanie jakie zadałeś otwierając wątek, to tylko potwierdzenie, że sezon ogórkowy w temacie AM mamy w pełni :D :D :D
Nie każdy jest tak biegły w katalogach i pliczkach AM, więc może poświęciłbyś trochę czasu "słabszemu" koledze. Tym bardziej, że jak piszesz - masz sezon ogórkowy. :wink:
Kolego opi. Te dema i zbędne języki, możesz wywalić bez najmniejszych skrupułów. Natomiast co do reszty, to nie podając żadnych info o Twoim sprzęcie (nazwa, rozmiar ekranu itp) nie spodziewaj się również konkretów w odpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 03:33:06 wysłana przez Bilunia »

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 07, 2010, 14:04:51 »
Od początku przyglądam się temu tematowi i jedyne pytanie które przychodzi mi do głowy to :
Czemu to sprzatanie i usuwanie tzw. zbędnych plików ma służyć - sztuce dla sztuki czy oszczędności miejsca.?
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2010, 15:23:12 wysłana przez ycbo »

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 07, 2010, 14:10:52 »
Od początku przyglądam się temu tematowi i jedyne pytanie które przychodzi mi do głowy to :
Czemu to sprzatanie i usówanie tzw. zbędnych plików ma służyć - sztuce dla sztuki czy oszczędności miejsca.?

IMHO narobieniu sobie problemow jak cos sie za duzo wywali :) potem mozna pomarudzic ze AM beeee
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 07, 2010, 14:31:28 »
Czemu to sprzatanie i usówanie tzw. zbędnych plików ma służyć - sztuce dla sztuki czy oszczędności miejsca.?
Zaśmiecanie katalogu programu bezużytecznymi plikami razi moje poczucie estetyki
i budzi mój niesmak, podobnie jak Twoje pisanie słowa usuwa przez 'ó'. 
Dla mnie to wystarczający argument by zbędne pliki po instalacji programu usunąć.
Dla Ciebie pewnie nie, Ciebie to 'ó' nie razi, więc pewnie tego nie zrozumiesz,
nie musisz, wystarczy że przyjmiesz do wiadomości.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 07, 2010, 15:07:49 »
Tylko ze tych plikow naprawde zbednych za wiele nie ma, a prawde mowiac co jest zbedne ?
Mozna usunac skorki itp. ale jak ktos ma licencje przypisana do karty i uzywa w roznych urzadzeniach nie zawsze jest mozliwe. Mozna usunac plik .amr gdzie przechowywane sa zaszyfrowane dane o licencji celem ulatwienia instalacji (autouzupelnienie pol w instalatorze tzn. imie, e-mail, licencje itd.) do tego owszem plik z demonstracyjna trasa. Reszta plikow dynamicznie generowanych to konfigi itp. wiec tez sa potrzebne. Do tego w samym instalatorze tez mamy mozliwosc dodania lub odjecia pewnych skladnikow.

Prawde mowiac jak ktos ma swiadomosc i wie co dany plik robi mozna sobie cos usunac, jednak mowienie o usunieciu skorek czy innych plikow moze doprowadzic ze ktos mniej obeznany z programem wywali wiecej niz potrzeba.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 07, 2010, 19:37:11 »
@nocnyMarek wy klikał : Dla Ciebie pewnie nie, Ciebie to 'ó' nie razi, więc pewnie tego nie zrozumiesz,
nie musisz, wystarczy że przyjmiesz do wiadomości.
To straszne co zrobiłem, nie mam na razie pomysłu jak się ukarać aby zmyć tę straszną zbrodnię.
Przeraża mnie również dalsza perspektywa życia ze świadomością urażenia estetycznych doznań po przeczytaniu czegoś takiego jak błąd ortograficzny (pełno ich w prasie i telewizji).
Może dla lepszego samopoczucia bądź mniej upierdliwy a bardziej konkretny i doradź autorowi co może ósónąć.
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2010, 15:24:13 wysłana przez ycbo »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 07, 2010, 20:02:35 »
ktos mniej obeznany z programem wywali wiecej niz potrzeba.

Jak sobie eksperymentator za dużo wywali to już będzie wiedział czego mu nie wolno usunąć  :ok:
Własne doświadczenie to doskonały nauczyciel.
Nawet jeśli nie zachowa elementarnych standardów bezpieczeństwa (kopia zapasowa),
to ponowana instalacja samego programu nie jest ani uciążliwa ani bolesna.
Przykładowo z wersji TPC nie pozbawiając się żadnej funkcjonalności można
z głównego katalogu programu spokojnie usunąć conajmniej 38 z 78 plików.
A rezygnując z nieużywanych dodatkowych skórek czy schematów kolorów można usunąć kolejne.

*

Offline opi

• 12
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 07, 2010, 20:37:57 »
Jest to potrzebne do pewnego programu. Program zwie się Odkurzacz. Jeśli nigdy się z nim nie spotkaliście to trudno... w końcu to polski program więc jeszcze macie okazje.

Skoro w AM są pliki na 100% zbędne, to po co mają tam siedzieć ?
Tutaj nie chcę na siłę brać plików demo.xxx bo one malutko zajmują.

Dlatego liczyłem, że może są inne np.: języki, albo raporty z pracy (nie raport z trasy).

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 07, 2010, 20:57:40 »
opi zbedne to pojecie wzgledne powiem ci wywal dayPastel.map.colors - a ty napiszesz nagle ze nie masz kolorkow pastelowych w AM... Tak jest z wieloma aplikacjami ze mozna cos usunac, samego Windowsa XP mozna zmniejszyc ponad o polowe. Ale trzeba wiedziec co sie robi... Zwlaszcza ze nazwy plikow w AM dosc mocno sugeruja do czego sa one potrzebne wiec mozesz zrobic sobie jakies testy. Do tego do usowania plikow naprawde nie potrzeba jakis aplikacji najczescie wystarczy Total Commander...

« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 20:59:47 wysłana przez tplewa »

*

Offline opi

• 12
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 07, 2010, 21:11:32 »
Chyba nie wiesz o co mi chodzi... mimo wyjaśnień napiszę jeszcze raz.

Chodzi o pliki które na pewno są zbędne.
Czy te pliki DEMO z pierwszego posta są Ci do czegoś potrzebne ?
Czy po ich usunięciu masz problem z uruchomieniem AM ?
A może jesteś sprzedawcą i używasz ich non stop do prezentacji ?

Jeśli takowych plików nie ma, to trudno.

Aha, i nie porównuj TC do Odkurzacza.... bo jedyne co ich łączy to to, że jeden i drugi może usunąć plik :D

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 07, 2010, 21:15:21 »
Cytat: tplewa
opi zbedne to pojecie wzgledne
Tu pełna zgoda, zbędne w AM są przede wszystkim pliki nie pasujące do konkretnego sprzętu,
i nieużywane przy konkretnie wybranych parametrach pracy programu,
ale tu i teraz zbędne, gdzie indziej czy kiedy indziej będą niezbędne.
Plików 'uniwersalnie zbędnych', a tylko takie mogą sie nadawać dla 'odkurzacza'
raczej nie ma co szukać.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 07, 2010, 21:19:46 »
Tak powiem ze mi te demo jest potrzebne i nie moge bez niego zyc. Nie ma plikow zbednych sa takie ktorych ty mozesz nie uzywac lub sa ci one niepotrzebne na danym urzadzeniu.

Naprawde nie podniecaj sie tym programem, bo ja takich nie lubie i mnie nie zachwycaja... wiekszosc tego typu programow robiacych cos z automatu jest bardzo niedoskonala. Niestety na chwile obecna nic nie zastapi myslacego czlowieka, dlatego wiele spraw wole robic recznie...

*

Offline opi

• 12
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 07, 2010, 23:26:23 »
Plików 'uniwersalnie zbędnych', a tylko takie mogą sie nadawać dla 'odkurzacza'
raczej nie ma co szukać.

I ta odpowiedź mi wystarcza. Dzięki

Naprawde nie podniecaj sie tym programem, bo ja takich nie lubie i mnie nie zachwycaja... wiekszosc tego typu programow robiacych cos z automatu jest bardzo niedoskonala. Niestety na chwile obecna nic nie zastapi myslacego czlowieka, dlatego wiele spraw wole robic recznie...

I tu się mylisz.... pozostań więc dalej w niewiedzy.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 07, 2010, 23:37:09 »
I tu się mylisz.... pozostań więc dalej w niewiedzy.

Dzieki za uswiadomienie :) he he mistrzu od komputerow i oprogramowania :) Wiesz ze mnie taka ciemnota ;) ja tam tylko administruje systemy sieciowe Cisco, Juniper  i troche hobbystycznie programuje w C, C++, Assembler  wiec moge nie znac tak wspanialych programow ;) zapewne od jutra zaczne go uzywac :)

*

Bilunia

« Odpowiedź #19 dnia: Luty 12, 2010, 22:00:42 »
Ten temat od samego początku wyglądał na "rozwojowy" :proud:
Grunt, to zachować spokój i dystans :D

zapewne od jutra zaczne go uzywac :)
Ja od natychmiast przeleciałem dywan  :ok:.