ETA

• 12 Odpowiedzi
  • 4146 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline PitEr1412

• 25
  • Sprzęt: HTC P3600
ETA
« dnia: Wrzesień 07, 2009, 07:07:22 »
Witam.
JAk najlepiej jest ustawić ETA do obliczenia bardziej realnego czasu dotarcia do celu? Czy używać tylko średniej prędkości? czy ustawić na obliczenia z dużej gamy do wyboru minut?
Kobieta powinna znać 70 rzeczy - gotować i 69  :)

*

Offline stefanekmac

• **
  • 124
  • Sprzęt: keiser+navroad 460
Odp: ETA
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 07, 2009, 10:07:34 »
W moim przypadku jest z 30 minut. i u mnie to sie sprawdza.
sagem,nokia 3210,nokia 6320,nokia 6310,nokian70.mdaII,nokiae66.mda IIIkeiser.

*

Offline roniuska

• 34
  • Sprzęt: Sony u92t-480/272-4,8"-windows ce 4,2--AM 5.5.3
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 07, 2009, 15:35:53 »
Witam.
JAk najlepiej jest ustawić ETA do obliczenia bardziej realnego czasu dotarcia do celu? Czy używać tylko średniej prędkości? czy ustawić na obliczenia z dużej gamy do wyboru minut?
Kobieta powinna znać 70 rzeczy - gotować i 69 
To mi się podoba, ale powiedz mi, do czego praktycznie przydatne są te obliczenia?

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 07, 2009, 16:10:40 »
Jak to do czego, program informuje Cię, że trasę przejedziesz w 6 godzin (cieszysz się) a w rzeczywistości 12godzin i też jesteś zadowolony, że dojechałeś.

*

Offline PitEr1412

• 25
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 08, 2009, 10:54:20 »
Wiadomo, że w dzisiejszym natężeniu ruchu czas będzie odgrywał ważną rolę i podczas ustawiania trasy końcowej chciałbyś wiedzieć mniejwięcej o której dotrzesz do celu. Wiadomo, że nie wyjadę na ostatnią chwilę bo to szaleństwo ale można kogoś powiadomić o której będzie sie na miejscu. Z drugiej strony jeśli jest taka opcja zaznaczenia to czemu by z tego nie korzystać? Ja ustawiałem na wiele sposobów ale nie każdy odpowiadał prawdzie, dlatego zwątpiłem troszkę i zadałem pytanie klubowiczom.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 08, 2009, 11:37:24 »
..... Ja ustawiałem na wiele sposobów ale nie każdy odpowiadał prawdzie, dlatego zwątpiłem troszkę i zadałem pytanie klubowiczom.
Problem polega na tym że Automapa nie poda Tobie czasu przejazdu ponieważ nie zna prędkości jakie obowiązują na drogach. ( ani maksymalnych , ani uśrednionych rzeczywistych )
Wszystkie obliczenia Automapy bazują ustawianiach średnich prędkości poruszania się po danych kategoriach dróg ( masz to w ustawieniach Automapy ).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2009, 12:15:11 wysłana przez Darkph »

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 08, 2009, 11:54:55 »
W moim przypadku trasę Lublin-Kielce (178km) "przepowiada" ciut za optymistycznie  :D
Tzn. dojeżdżam ok. 10-15 minut później.
Z kolei trasę 100 km z Lublina do wsi pod Międzyrzecem Podlaskim "przepowiada" ciut pesymistycznie. Około 20 minut wcześniej jestem na miejscu.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline PitEr1412

• 25
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 08, 2009, 20:11:53 »
 Darkph - wiem, że mapa nie zna prędkości na naszych drogach dlatego jest zliczana wartośc średnia. Chodziło mi o to z ilu minut ma zliczać aby była bliższej prawdy.  :proud:

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 08, 2009, 20:15:15 »
Ja zostawiłem chyba 20 minut, a dla tras miejskich wpisałem 25 i 20 kph. Jakoś działa - nie narzekam.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 08, 2009, 20:56:20 »
U mnie przy ustawieniach domyślnych myli się o plus minus 10 min. przy trasach 110-140 km. Dla mnie git.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 08, 2009, 21:37:38 »
Ja ustawiam 2min. gdy jeżdżę  po mieście , Wtedy szybko reaguje na zmianę średniej (np. wjeżdżam w ul. z większym natężeniem ruchu i zaraz mi pokazuje że się spóźnię  :E  )  .  !5min. w trasie - tu odwrotnie  np. zamknięty przejazd ale zaraz otworzą i pojadę i nie ma potrzeby żeby po 2 min pokazywało że jestem  15godzin spóźniony  :E :E :E 
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline PitEr1412

• 25
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 08, 2009, 23:11:04 »
Ja ustawiam 2min. gdy jeżdżę  po mieście , Wtedy szybko reaguje na zmianę średniej (np. wjeżdżam w ul. z większym natężeniem ruchu i zaraz mi pokazuje że się spóźnię  :E  )  .  !5min. w trasie - tu odwrotnie  np. zamknięty przejazd ale zaraz otworzą i pojadę i nie ma potrzeby żeby po 2 min pokazywało że jestem  15godzin spóźniony  :E :E :E 

No tak, ale możesz też ustawić opcje aby nie wliczał postojów większych niż .... minut, więc cały czas możesz mieć ustawione na 2 min. Ja mam ustawione aby nie wliczał postojów większych niż 2 min - tyle mniej więcej czasu potrzeba aby postać na światłach i ruszyć za kimś kto dopiero po zapaleniu zielonego szuka biegów a jak znajdzie to już jest czerwone, he he  :P
Wiadomo, że czas dojazdu nigdy nie będzie idealny w/g ETA ale może być bliższy prawdy.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 09, 2009, 11:58:00 »
Oczywiście że można ustawić nie wliczanie krótkich postojów ale często są sytuacje że jest krótki korek ale taki w którym się nie stoi tylko jedzie 3km/h

Co do ETA to z samej nazwy wynika że może być niedokładna  

Estimated Time of Arrival        estimate    -> szacować, prognozować

Edit .
Przypomniała mi się taka ciekawostka :  Przygodę z gps zacząłem od    Etrex Vista  co prawda z mapą ale bez routingu  . Można było wskazać punkt docelowy i program prowadził do celu (ew. do punktów pośrednich)  "na azymut"  Komputer pokazywał ETA i co ciekawe nie było to obarczone większym błędem niż w AM mimo że liczyło "na skuś-kę" a ja jechałem po drodze  B) 
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2009, 12:13:21 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)