Zasięg pobierania LD

• 28 Odpowiedzi
  • 8106 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
Zasięg pobierania LD
« dnia: Październik 30, 2011, 12:50:16 »
A się nazbierało w ostatnim czasie...

Poczytałem na forum, że w nawigacjach tomtoma zasięg pobierania Live został zwiększony z 80 do 160km
Od wczoraj nasz dział techniczny rozszerzył zasięg analizy sytuacji na drodze przez urządzenia podczas podróży i nie jest to jak dotychczas 80 km, a 160 km. Co to oznacza? Tyle, że gdy jesteśmy w trasie nasza nawigacja co 2 minuty sprawdza czy w odległości 160 km od naszego aktualnego położenia jest jakieś ograniczenie na trasie. A jeżeli takie się pojawia to proponuje nową trasę - analizując ruch na drodze także obrębie 160 km od miejsca, w którym jesteśmy.

I jakoś mnie to zainspirowało do sprawdzenia jak to wygląda w AM podejrzewając, że może coś zmienili po cichu :)

No i jest nieźle  :mrgreen:

Niezależnie jaki zasięg sobie ustawimy, a są 3 do wyboru:
mały
średni
duży
obieramy dokładnie taką samą paczkę o takim samym zasięgu

Niniejszym informuję tych co, ustawili sobie "mały", czy "średni" w celu zmniejszenia kosztów przy zachowaniu funkcjonalności, że kosztów sobie nie zmniejszyli  :mrgreen:

Sposób sprawdzenia jest prosty:

Ustawiamy zasięg "mały" pobieramy dane dla centrum Warszawy. Sprawdzamy ile pobrało danych oraz wizualizację AM'Traffic - dokąd na głównych trasach wylotowych z Wa-wy sięga LD. Przestawiamy zasięg na średni i wyłączamy urządzenie. Po włączeniu znów pobieramy dane dla centrum Wa-wy, sprawdzamy jaka paczka została pobrana i dokąd sięga LD. Znów zmieniamy zasięg,  tym razem na duży i wyłączamy urządzenie. Włączamy, pobieramy dane, sprawdzamy paczkę i zasięg.

Całość należy wykonać w miarę szybko  :)

*

PapaD

Odp: Zasięg pobierania LD
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 30, 2011, 13:03:29 »
....czyli ktoś robi użytkowników w balona ? To nie ładnie  :(

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 30, 2011, 13:05:44 »
sprawdź, może się mylę  :wink:

*

PapaD

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 30, 2011, 13:13:22 »
fakt, nie sprawdzałem Twojego odkrycia, gdyz na podstawie lektury wątków o LiveDrive traktuje cię jak kogoś w rodzaju autorytetu od tego zagadnienia, tak więc kupiłem to co napisałeś w ciemno  :wink:

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 30, 2011, 13:14:43 »
sprawdź i zagłosuj

ważne żeby pobrać dla tego samego punktu i w miarę szybko

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 30, 2011, 13:30:24 »
Sprawdzilem dla Wroclawia. Za kazdym razem pobral ta sama ilosc danych.

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 30, 2011, 13:33:15 »
o właśnie, proszę, aby nie glosować bez sprawdzenia.

Dzięki za sprawdzenie i głos w ankiecie :ok:

*

PapaD

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 30, 2011, 13:37:18 »
jachraniak masz rację  :ok: Zrobiłem test tylko dla Ciebie i innych użytkowników ceniących sobie LD. Ta technologia to raczej nie moja bajka, ale do rzeczy. Dla wszystkich zasięgów dla centrum Warszawy pobrało mi dokładnie 50KB danych. Nie przeglądałem co prawda samej mapy, ale chyba ilośc bajtów mówi sama za siebie i do mapy nie ma juz potrzeby zaglądania. Mam nadzieję, że pomogłem cokolwiek  :wink:

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 30, 2011, 13:42:02 »
Dzięki  :ok:

*

PapaD

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 31, 2011, 12:06:34 »
Koledzy wydaje mi się, że tego tematu nie powinno sie pozostawić nie wyjaśnionym, gdyż na pierwszy rzut oka wygląda to na to, że producent programu albo ma błąd w kodzie programu, albo mam nadzieję (nie)celowo wrzucił nam tylko listę zasięgów do wyboru,(nie)zapominając o tym, że ta lista powinna działać zgodnie z jej przeznaczeniem.
Jachraniak jako, że jesteś osobą, która sprawę wykryła i nagłośniła, to proponuję napisz o tym do supportu i wskaż im link do tego wątku, żeby zobaczyli po wynikach ankiety i zamieszczonych komentarzach, ze nie jestes osamotniony w swoim zgloszeniu. Powodzenia

*

Offline statler

• **
  • 209
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 31, 2011, 15:24:57 »
Kapitan Jachraniak na tropie...  :D :ok:

Kilkakrotnie sprawdzałem dla Łodzi, ilość pobranych danych taka sama niezależnie od zasięgu.
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2011, 15:44:44 wysłana przez statler »

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 31, 2011, 19:05:26 »
Podejrzewam, że producent funkcjonalność wyłączył a zapomniał po prostu poprawić interface  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 31, 2011, 19:55:06 »
AM 6.8.1, więc tylko wielkość paczki, bo wizualizacja w tej wersji chyba nie odróznia danych SR od LD.

Mapa wycentrowana na warszawski Ursynów. Dane pobrane od startu (mały, średni, duży): 116, 126, 125 kB. Więc jakoś dziwnie, zwłaszcza ostatnie dwie liczby.

*

PapaD

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 31, 2011, 20:00:18 »
AM 6.8.1, .....
Fajnie, że wykonałeś test, ale chyba nie można go brać pod uwagę , gdyż wykonałeś go na nieaktualnej już wersji programu, a nowa wersja może mieć zmodyfikowany algorytm odpowiedzialny za zasięg pobierania danych i widać, że ma. Twój test o tyle jest przydatny, ze pokazuje, iż panowie programiści faktycznie coś w wersji 6.9 poprawili w tej kwestii, ale chyba na minus.

*

Offline hipeck

• **
  • 212
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 31, 2011, 21:32:36 »
Nie jestem biegły w LD, więc może się mylę. Moim zdaniem punktem odniesienia powinna być ilość zdarzeń a nie kB.   pozdr

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 01, 2011, 23:01:39 »
Fajnie, że wykonałeś test, ale chyba nie można go brać pod uwagę , gdyż wykonałeś go na nieaktualnej już wersji programu, ...
Masz rację, dlatego nie wypełniłem ankiety, mój post był wyłącznie informacyjny.

*

PapaD

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 01, 2011, 23:13:40 »
msz1959, twój test był informacyjny, ale paradoksalnie coś nam pokazał i to zapewne wymagalo będzie jakiejś korekty w nowej kolejnej odsłonie programu.

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 02, 2011, 21:17:42 »
Nie wnikając szczególnie w przyczyny trzeba jakoś sprawę ocenić...

Błąd programisty czy też celowe działanie, nieważne, błąd jest.

Nie jest to małe uchybienie. Dodatkowo konkurencja (tt) zwiększyła zasięg. Te dwie informacje (o świadomości użytkowników istnienia błędu oraz o działaniu konkurencji) powinny dać producentowi do myślenia.

Jedyne co może tłumaczyć producenta, to fakt, że działają nad nową wersją programu, która na podstawie zebranych doświadczeń i lektury tego forum zapewne będzie lepsza.

Wiem, że wątek był czytany przez przedstawiciela producenta i nie wątpię, że sprawa zostanie poprawiona w nowej wersji programu. Zawsze tak było gdy wyniki ankiety nie pozostawiały złudzeń...

Myślę, że pozostawienie trzech zasięgów z jednoczesnym ich zwiększeniem może być najlepszym rozwiązaniem... powiedzmy 30km, 60km, 100km :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2011, 21:20:40 wysłana przez jachraniak »

*

Offline lupino

• 14
  • Sprzęt: TomTom 950 9.05
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 02, 2011, 21:55:07 »
jakiś czas temu myślałem jak zwykły śmiertelnik nie zaglądający na forum ma się odnaleźć z tymi nowymi funkcjonalnościami, przecież nie jest w stanie na stronie producenta odnaleźć informacji jak niektóre opcje działają w AM, np LD;
czy LD w drodze z Wawy do Gdańska, AM wybierze jazdę przez Ostródę czy też przez Grudziądz(teraz może także przez Toruń) czyli pobierze dane na całą długość trasy czy tylko na 100km (tego ciągle nie wiem)?,
czy uwzględni, że poza zasięgiem LD na podstawie SR zawsze gdzieś na trasie, gdzie dojadę np: za 2h robi się mega korek?, czy ktoś na takie informacje potrafi udzielić odpowiedzi, przecież to Support AM powinnien faq na stronie odświeżać co kilka dni i w mailingu informować,że coś zmienił....
GoClever 5066FMBT HD AM 6.12 ale w Europe wole zabrać TomTom`a 950 9.05 /kiedyś eten m700- zepsuł się gps

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 02, 2011, 22:02:40 »
LD w chwili obecnej pobiera dane o ruchu w promieniu 40km co 2 min (niezależnie jaki zasięg masz ustawiony  :mrgreen: ), czyli informacje o ruchu wyprzedzają Twoją pozycję na trasie o co najmniej 40km, bo jeśli trasa jest pokręcona to może być dużo więcej (mam nadzieję, że rozumiesz) więc nie ma tak, że dojedziesz tam, gdzie nie sięga LD :)

Tak to wygląda od strony funkcjonalności. Druga sprawa to ilość źródełek na trasie którą masz pokonać, ale to temat na zupełnie inną historię...
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2011, 22:07:02 wysłana przez jachraniak »

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 07, 2011, 17:24:06 »
Już myślałem, że coś się zmieniło w sytuacji. Po przeprowadzeniu testu, mam pewność, że wygląda dokładnie tak samo jak to opisywałem.
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2011, 18:13:44 wysłana przez jachraniak »

*

PapaD

« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 07, 2011, 18:07:48 »
jachraniak, wiesz że ja zagłosowałem na NIE, co z resztą tu pisałem, ale nie mogę spokojnie czytać tego co zostało przez ciebie napisane wyżej. Tak nie można, jeżeli tak ma być, że każdy ma głosować podobnie jak ja czy ty, to skasuj proszę opcję TAK, to zaoszczędzisz ludziom czytania takiej agresji, to nie było w porządku. zakładam, że po prostu nie lubisz poniedziałków :P
Ja jak czytam np odmienne zdanie w temacie trasy łatwej w innym wątku, to też mnie krew zalewa, ale przecież nie będę ludziom ublizal dlatego, że myślą nie tak jak ja, za wyjątkiem usera q1w2. Ja tam już nic nie napiszę, natomiast napisałem do producenta i swój obywatelski obowiązek spełniłem :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2011, 18:15:11 wysłana przez PapaD »

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 07, 2011, 18:14:08 »
Masz rację, wykasowałem...

*

PapaD

« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 07, 2011, 18:17:17 »
to dobrze, bo nie warto się szarpac. Masz ewidentną rację z tym zasięgiem, więc napisz do supportu i będzie dobrze.

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 07, 2011, 18:19:07 »
Piany po prostu dostałem...  :O~

Support dobrze wie że jest nie tak jak powinno :]

*

PapaD

« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 07, 2011, 18:32:39 »
to że support wie, to wie większość z nas i to nie tylko o tym błędzie, kwestia tylko jaki nadali temu priorytet, mam nadzieję, że wyższy niż wizualizacja stadionów na Euro :)

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 20, 2011, 19:12:27 »
No to jak poprawili?
Aqurat  :mrgreen:

Tak poważnie to nie jest śmieszne... Błąd jest poważny a producent udaje, że go nie ma. Sprawdzone na 6.10beta, może ktoś potwierdzi?

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 21, 2011, 09:20:38 »
Niestety Pawle potwierdzają się twoje spostrzeżenia - zasięg LD! bez względu na jego definiowaną wielkość to tylko 25km!

« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 21, 2011, 13:56:37 »
Poczytałem na forum, że w nawigacjach tomtoma zasięg pobierania Live został zwiększony z 80 do 160km
Od wczoraj nasz dział techniczny rozszerzył zasięg analizy sytuacji na drodze przez urządzenia podczas podróży i nie jest to jak dotychczas 80 km, a 160 km. Co to oznacza? Tyle, że gdy jesteśmy w trasie nasza nawigacja co 2 minuty sprawdza czy w odległości 160 km od naszego aktualnego położenia jest jakieś ograniczenie na trasie. A jeżeli takie się pojawia to proponuje nową trasę - analizując ruch na drodze także obrębie 160 km od miejsca, w którym jesteśmy.
Sądzę, że w tej informacji nie chodzi o dane o bieżącym ruchu w odległości 160km, lecz o jakiś poważniejszych ograniczeniach (np. następstwa wypadku), które będą trwały w momencie gdybyśmy pokonali te 160km jadąc niezmienioną trasą. Ruch bieżący w odległości większej niż 25-40km nie powinien być miarodajny dla korekty trasy (zależnie od prędkości jazdy), bo zbliżając się do odległego celu może już okazać się historią sprzed kilku godzin.