zarządzanie Automapą z zewnątrz...Czy da sie włączyć i wyłączyć AM automatycznie

• 8 Odpowiedzi
  • 3740 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
Cześć, mam taki oto dylemat. Chciałbym mieć w aucie pocketa zainstalowanego na stałe i chciałbym mieć również możliwość włączania i wyłączania zasilania za pośrednictwem stacyjki. Na razie looz :)
Ale chciałbym również żeby po odpaleniu stacyjkiwłączał sie ekranik i odpalała AM, natomiast po wyjęciu kluczyka gasł ekranik i zamykała AM. O ile z ekranikiem nie ma problemu bo włączenie/wyłączenie zew. zasilania powoduje jego włączenie/wyłączenie o tyle z AM jest już problem. Jak nie tapniesz to sie nie włączy/wyłączy.
Czy jest jakiś program który by zarządzał w ten sposób Automapą??
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2008, 13:15:39 wysłana przez RadaRes »
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: zarządzanie Automapą z zewnątrz... Czy sie da
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 12, 2008, 11:01:04 »
Nie ma.
Nie wiem o jakim sprz¿cie piszesz ale swego czasu zrobiłem coś podobnego w Acerze d100 na WinCE 4.1 i działało poprawnie. Wrzuciłem AM do Flash Disk ( wyłącznie program ) i wpisałem w StartUp ( autostart) ścieżkę dostępu do programu. Poniewaz w samochodzie w którym miałem to zainstalowane napięcie na gnieździe 12 V pojawiało się dopiero po włączeniu zapłonu . Działało bez zająknięcia. W innym urządzeniu z WM5 zrobiłem to podobnie i również po odaleniu WM następował autostart . Aby nie mieć problemów ze skrótami do katalogu Autostart wrzuciłem nie skrót do aplikacji ale całego execa. Wiadomo że przy czymś takim trzeba tych kilkadziesiąt sekund poczekać na załadowanie systemu i odpalenie AM. Także trzeba trochę poczekać na złapanie Fix-a. Nie polecem tego jednak gdy  długa zwłoka między uruchomieniami spowoduje HR . Musisz pamiętać aby zaptaszkować wyłączanie urządzenia przy zasilaniu akumulatorowym. 
potrzebna zgoda

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 12, 2008, 11:20:42 »
Włączanie to rozumiem ale wyłączanie? Mówisz o tym aby pocket się wyłączał całkowicie po wyjęciu kluczyka czy tak? Gdzie sie to ptaszkuje?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 12, 2008, 11:26:43 »
Wyłączy się automatycznie po określonym czasie.
potrzebna zgoda

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 12, 2008, 11:44:16 »
No tak póki co posiadam HTC P3300 ale jak rozumiem każdy pocket działa tak samo bo zarządza nim WM. Tak więc moge zaptaszkować wyłączanie ale ekranu a nie pocketa a to już problem bo jak zostawie go na noc to rano mam rozładowany i HR a chodzi o to aby sie nie rozładował. Czyli aby AM sie wyłączyła (w jaki kolwiek sposób oprócz HR) po wyłączeniu auta.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 12, 2008, 11:52:21 »
zaraz, jak to rano masz rozładowany i HR? Przecież w WM5 i nowszych po rozładowaniu baterii nie robi się HR...
i to jest jedyny pomysł jaki mi przychodzi do głowy - pocket z WM5/6 z padnięta baterią - tak by działał tylko po podłączeniu zasilania  :grin:

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 12, 2008, 12:07:32 »
No tak literówka, zasugerowałem sie poprzednią wypowiedzią. Chodziło mi poprostu o reset, SR.
Czyli jedynym pomysłem jest wrzucenie AM do Autostartu (krótko mówiąc) i  działa to tak:
Odpalam auto - pocket dostaje zasilanie i sie włącza - trwa to kilkadziesiąt sekund i uruchamia sie AM - czekam następne kilkadzieisąt sekund i łapie fixa - MAM NAVI :) i sobie jeżdżę.
Gasze auto i sobie ide - po minucie (takie mam min ustawienie) wyłącza mi sie ekranik ale AM dalej działa po ciemku i zużywa bateryjke w pockecie. Jak zdążę wrócić przed rozładowaniem to mam natychmiastową nawigacje a jek nie to - włączam auto i znów czekam kilkadzieisąt i kilkadzieisąt na pouruchamianie wszystkiego.
Dobrze rozumuje?
Jeszcze jedno, czy jak odptaszkuje w AM zarządzanie energią to AM nie będzie włączać wyłączonego ekranu? Teraz mam taką sytuacje:
Mam AM i AM zarządza energią jak jest włączona (zaptaszkowanne w menu/ ustawienia/ inne/ zarządzaj energią i ekranem). Jak wysiadam z auta na chwile (np. na stacji benzynowej) i zabieram ze sobą pocketa, nie wyłączając AM wyłączam ekranik (mam taki przycisk na obudowie) Jak wyjmuje go z kieszeni to ekran jest włączony, czyli AM sam włącza go spowrotem.

PS no tak ale "Odpalam auto - pocket dostaje zasilanie i sie włącza " Jak sie zrobi SR to po podłączeniu zasilania sam sie nie włączy... kicha
Poczytałem w międzyczasie o nawigacjach BECKER'a i tam jest opisane to tak
...Automatyczne włączanie/wyłączanie po stracie zasilania... Szkoda tylko że nie można obrócić ekranu do pionu. Inaczej mi nie pasuje w aucie żeby zabudować...
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2008, 12:13:35 wysłana przez RadaRes »

*

Dżeju

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 12, 2008, 12:47:46 »
Poszukaj postów kolegi "Prozor". Była już dyskusja na podobny temat i skończył się jak dobrze pamiętam napisaniem jakiegoś skryptu, który miał załatwić sprawy, dot. włączania i wyłączania AM.

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 12, 2008, 13:14:28 »
Poszukaj postów kolegi "Prozor". Była już dyskusja na podobny temat i skończył się jak dobrze pamiętam napisaniem jakiegoś skryptu, który miał załatwić sprawy, dot. włączania i wyłączania AM.

Dzięki za naprowadzenie ;) tego szukałem tylko jakoś nie mogłem znaleźć. Tu link to tematu ze skryptem na końcu:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=78923.0