Zapis trasy

• 12 Odpowiedzi
  • 1989 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline x15

• 11
Zapis trasy
« dnia: Styczeń 10, 2006, 18:41:46 »
mam pytanie do czego to służy, czy można zrobić tak żebym wiedział gdzie kierowca jeździł :?:  :?:

np. o ktorej godzinie gdzie był.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Zapis trasy
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 10, 2006, 23:19:02 »
Musiałby ten kierowca włączać za każdym razem nie tylko AM, ale i zapis śladu. Lub w ogóle nie wyłączać AM.
A skoro mu nie ufasz...

Zapis śladu w AM nie jest najlepszym pomysłem na weryfikację co, gdzie, kiedy? Trzeba byłoby te informacje dość mozolnie wyciągać z zapisu.
Raczej służy on odtworzeniu drogi, którą się jechało w sposób nieplanowany i nie pamięta się przebiegu. Zapisuje on także parametry jazdy, np. prędkość na poszczególnych odcinkach.
Inną możliwością zastosowania jest np. weryfikacja zgodności faktycznie przejechanej drogi z mapą/planem (na ile mapa pokrywa się ze śladem).
Czasem używa się też śladu jako namiastki funkcji track-back, czyli powrotu po własnych (lub cudzych, jeśli to nie nasz zapis) śladach lub do wyznaczania trasy (albo samej jazdy, bez wyznaczania trasy) zgodnie z zapisanym śladem.

*

Offline lipciopda

• 6801
Zapis trasy
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 11, 2006, 05:40:37 »
sa specjalne urzadzenia, ktore rejestruja pozycje auta z ustalona czestotliwoscia, potem wyjmuje sie tylko z niego modul, podlacza do komputera i masz wszystko jak na dloni

pomijam oczywiscie sledzenie w czasie rzeczywistym bo tu najczesciej trzeba miec wykupiona usluge tego typu

Zapis trasy
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 16, 2006, 13:06:45 »
Witam,

Apropo zapisu sladu, istnieje mozliwosc wyciagniecia jakis danych z zapisanej trasy? Chodzi mi o to, zebym np. mogl odczytac dlugosc zapisanego sladu, predkosc srednia czy czas trasy.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
Zapis trasy
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 16, 2006, 13:56:00 »
Cytat: "badiss"

Apropo zapisu sladu, istnieje mozliwosc wyciagniecia jakis danych z zapisanej trasy? Chodzi mi o to, zebym np. mogl odczytac dlugosc zapisanego sladu, predkosc srednia czy czas trasy.

Tak,
za pomocą funkcji "odtwórz ślad" + tzw. "komputer pokładowy".

Zapis trasy
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 16, 2006, 16:03:38 »
Cytat: "IGAB"
Cytat: "badiss"

Tak,
za pomocą funkcji "odtwórz ślad" + tzw. "komputer pokładowy".

No nie dokladnie o to mi chodzilo, chcialbym odrazu zobaczyc jaka dlugosc ma slad i z jaka srednia predkoscia przebylem trase bez czekania, az automapa "przejedzie" caly slad.

Zapis trasy
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 01, 2006, 13:06:07 »
to ja sie dolacze, zeby nie zakladac nowego tematu. mam zapisanych pare sladow w jednym miescie,  czy jest mozliwosc zeby pokazac je wszystkie naraz...lub jaos polaczyc?

*

Offline igab

• 1119
Zapis trasy
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 01, 2006, 13:17:50 »
W programie AutoMapa nie ma takiej możliwości.
Można je przekonwertować i edytować w innych programach,
np. OziExplorer.
Konwerter śladów jest do pobrania tutaj:
http://apps.redfish.org.pl/show-AmConv.html

Zapis trasy
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 01, 2006, 13:51:31 »
oki mam zrobione i jest oki, ale jeszcze jedno jest mozliwosc przekonwertowac spowrotem juz do formatu gps (automapy)?

*

Offline igab

• 1119
Zapis trasy
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 01, 2006, 14:52:55 »
Jak zbierano postulaty, co ma być w przyszłej AM to zgłaszałem taką propozycję, aby była możliwość wyświetlenia kilku śladów jednocześnie - funkcja "Doczytaj ślad", ale przydatność takiej funkcji jest tak mała (a właściwie rzadka), że nie ma co liczyć na jej realizację w programie, który ma służyć do nawigacji. O konwersji w "drugą" stronę nic nie wiem, chętnie poznam odpowiedź, czy jest taka możliwość.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Zapis trasy
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 01, 2006, 15:23:13 »
Może zasugerować to Cezexowi, który jest twórcą AmConv?
http://forum.redfish.org.pl/viewthread.php?tid=2697

Zapis trasy
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 01, 2006, 15:33:57 »
IGAB a powinno byc, w sumie mi by sie to przydalo bo mam taka prace ze niestety wpadam do miasta szukam sklepow i czasmi juz nie wiem czy bylem na danej ulicy :P a jak wlacze pokaz slad to wiem ze moge spadac stamtad :) no nic pogadamy z Cezexem:)

*

Offline igab

• 1119
Zapis trasy
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 01, 2006, 15:51:47 »
Gdyby był taki konwerter zastosowania na pewno by się znalazły, zaproponuj Cexex'owi może podejmie wyzwanie.