zakup AM - kilka pytań.

• 17 Odpowiedzi
  • 5146 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zakup AM - kilka pytań.
« dnia: Czerwiec 05, 2005, 15:23:26 »
Witam,
Szykuje się do zakupu AutoMapy, poczytałem troche forum (m.in.  Upgrade z Automapy 2.2 do 3.8) i mam pare pytań.
W sumie chciałbym kupić AutoMapę na Allegro, występują tam w cenach ok. 675zł. Jak deklarują sprzedawcy wersje są orginalne, z niewypełnianą licencją itd. Czy można temu wierzyć? No i teraz drugie pytanie, z tego co zrozumiałem po zakupie bedę miał możliwość aktualizacji oprogramowania, czyli np. do zapowiadanej edycji 4? A co z mapami europy? Wystąpi to jako uaktualnienie map, czy juz jako oddzielny program? Może ktoś coś wie...

pozdrawiam,
Bartek.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
zakup AM - kilka pytań.
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 05, 2005, 15:53:30 »
Tak. 675zl za AM to raczej "normalna cena". Co do aktualizacji to mysle ze nie bedzie problemu, bo licencje masz w koncu na rok od momentu pierwszej aktywacji programu. Mapy europy beda na pewno osobno - producent musial slono za nie zaplacic by rozdawac je teraz na lewo i prawo. Choc na pewno dla posiadaczy licencji na mapy Polski, cena bedzie znacznie mniejsza.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
zakup AM - kilka pytań.
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 05, 2005, 15:57:32 »
A co do wiarygodności oferentów na Allegro, to od tego są gwiazdki, komentarze i system Super Sprzedawca.
Jeśli z tym będzie w porządku, to nie sądzę, żeby ktoś za tę cenę sprzedał Ci "używaną" AM.

zakup AM - kilka pytań.
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 05, 2005, 16:36:36 »
ok. Dzięki wielkie. Wszystko jasne.

pozdrawiam,
Bartek.

*

Offline hapej

• *
  • 63
  • Sprzęt: h4700, A636N, Nokia E70
zakup AM - kilka pytań.
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 05, 2005, 16:48:12 »
Wyjaśnienie!
Automapa XL kosztuje w oficjalnej dystrybucji około 520 PLN netto + VAT. W komplecie do zestawu jest koperta z zapisanym wewnątrz nr licencji (bez tego nie kupuj!). Jak jest otwarta to ktoś ja już rejestrował (AM można przerejestrować na innego użytkownika -ale prawo do aktualizacji biegnie od pierwszej rejestracji).

No i generalnie zarejestrowana AM jest "przypisana" do egzeplarza PDA na którym była rejestrowana. Licencję można "ręcznie" przepisać przez kontakt osobisty z producentem programu.

Kupuj tylko wtedy gdzy masz pewność że soft jest legalny!

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
zakup AM - kilka pytań.
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 05, 2005, 20:56:53 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Tak. 675zl za AM to raczej "normalna cena".

Można jeszcze trochę taniej ;)
http://sklep.zirius.pl/index.php?d=produkt&id=319
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
zakup AM - kilka pytań.
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 06, 2005, 08:51:36 »
Cytat: hapej
(...) AM można przerejestrować na innego użytkownika - ale prawo do aktualizacji biegnie od pierwszej rejestracji (...)
Aby nie było rozczarowań: AM można przerejestrować na innego użytkownika, ale BEZ ZMIANY URZĄDZENIA, na którym AM jest zarejestrowana! Jest to wyjątkowy przypadek, kiedy użytkownik chce sprzedać swojego PDA z zainstalowaną AM nowemu użytkownikowi. Nie ma możliwości przerejestrowania AM na innego użytkownika ORAZ inne urządzenie!!!

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
zakup AM - kilka pytań.
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 06, 2005, 12:35:26 »
A niby dlaczego? Kupiłem AM od pierwszego właściciela który miał ją zainstalowaną na swoim sprzęcie. Ja zarejestrowałem ją na swoim.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
zakup AM - kilka pytań.
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 06, 2005, 19:18:01 »
Tak, ale licencja jest teoretycznie nadal na niego zapisana. To ze da sie cos takiego zrobic to wcale nie znaczy ze jest to zgodne z warunkami postawionymi w licencji.

*

Offline orte

• 252
zakup AM - kilka pytań.
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 07, 2005, 03:13:12 »
ML coś drogo znalazłeś ;)
Jest jeszcze taniej :)

http://www.putin.bazarek.pl/opis.php/tid,28438

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
zakup AM - kilka pytań.
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 07, 2005, 07:42:48 »
Cytat: orte
ML coś drogo znalazłeś ;)
Jest jeszcze taniej :)

http://www.putin.bazarek.pl/opis.php/tid,28438

Faktycznie mają tanie mapy, choć wybór sprzętu minimalny.
Najlepsze jednak jest to, że sami zapraszają do pojeżdżenia z zainstalowanym sprzętem.
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline orte

• 252
zakup AM - kilka pytań.
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 07, 2005, 15:23:22 »
Oraz mają w ofercie Globalsata BT-338 ;)

*

Offline Mystik

• **
  • 129
    • http://neo.mystik.alfatel.pl
  • Sprzęt: HTC Diamond :)
zakup AM - kilka pytań.
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 18, 2005, 20:59:35 »
Witam

Cytat: Cat^
Cytat: hapej
(...) AM można przerejestrować na innego użytkownika - ale prawo do aktualizacji biegnie od pierwszej rejestracji (...)
Aby nie było rozczarowań: AM można przerejestrować na innego użytkownika, ale BEZ ZMIANY URZĄDZENIA, na którym AM jest zarejestrowana! Jest to wyjątkowy przypadek, kiedy użytkownik chce sprzedać swojego PDA z zainstalowaną AM nowemu użytkownikowi. Nie ma możliwości przerejestrowania AM na innego użytkownika ORAZ inne urządzenie!!!

Ja przepraszam, ale czy dobrze rozumiem, ze po np. uszkodzeniu palmtopa i zakupie nowego nie ma mozliwosci ponownej instalacji programu AM?

MYSTIK

*

Offline Radzio

• 43
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond P3700  & Nokia E90
zakup AM - kilka pytań.
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 18, 2005, 21:15:16 »
Hmm jakiś rok temu udało mi się przenieść licencję na inne urządzenie (zmiana sprzętu) i nie było problemów. Zadzwoniłem do AM i powiedzieli, że to się załatwia poprzez emaila. Zapytali tylko jaki jest powód i bodajże musiałem podać stary numer. Z tego co pamiętam można przenieść licencję tylko dwa razy. Być może coś się zmieniło.
Pozdrawiam.

*

Offline jarek_wt

• 27
  • Sprzęt: Loox n560 + SD 1 GB + AM 4.1 EU
zakup AM - kilka pytań.
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 18, 2005, 23:15:21 »
Cytat: Radzio
Hmm jakiś rok temu udało mi się przenieść licencję na inne urządzenie (zmiana sprzętu) i nie było problemów. Zadzwoniłem do AM i powiedzieli, że to się załatwia poprzez emaila. Zapytali tylko jaki jest powód i bodajże musiałem podać stary numer. Z tego co pamiętam można przenieść licencję tylko dwa razy. Być może coś się zmieniło.
Pozdrawiam.

A dlaczego tylko 2 razy ?  Jeżeli będę miał fantazje ( i pieniądze ) to będę zmieniał PDA co miesiąc, i nikomu nic do tego. Autoamapa nie jest systemem operacyjnym, jest aplikacją. A aplikacje mogę sobie swobodnie przenosić pomiędzy komputerami. To tak jakby klasyczny, papierowy atlas przypisac do konkretnego samochodu i np złomować go ( najlepiej komisyjnie :)) ) razem z nim.
Nie mam nic przeciwko wymuszniu uzywania Automapy tylko jednym PDA w danym momencie, ale dopóki płacę abonament to powiniem mieć mozliwość przenoszenia programu na poszczególne PDA w przysłowiową nieskończoność.

pozdrawiam
Jarecki

*

Offline orte

• 252
zakup AM - kilka pytań.
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 19, 2005, 00:57:06 »
Bo tak jest napisane w licencji AutoMapy, którą akceptujesz kupując ją ;)
O ile wiem to nie płacisz abonament, tylko zapłaciłes za ta własnie licencję ;)
Nie wiem dokładnie, bo jeszcze nie posiadam AutoMapy, ale takie kiedyś czytałem wypowiedzi na forum.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
zakup AM - kilka pytań.
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 19, 2005, 03:17:14 »
Cytat: orte
Bo tak jest napisane w licencji AutoMapy
Nie znam programu do nawigacji samochodowej na PPC/WM, który takiego zapisu nie ma. Zagraniczne programy mają często jeszcze bardziej restrykcyjne zapisy w licencji.
Jest to drogi soft i jego właściciele próbują się ustrzec przed korzystaniem z niego przez nadmierną ilość nieuprawnionych osób.

zakup AM - kilka pytań.
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 19, 2005, 14:39:31 »
Cytat: jarek_wt
....A dlaczego tylko 2 razy ?  Jeżeli będę miał fantazje ( i pieniądze ) to będę zmieniał PDA co miesiąc, i nikomu nic do tego.
Mylisz się. Nikomu nic do tego by nie było, gdybyś Ty był właścicielem softu, ale tak nie jest. A właśnie właściciel programu (Ty otrzymujesz tylko licencję na użytkowanie) ma prawo wprowadzić takie ograniczenia.  Jeżeli Tobie się te ograniczenia nie podobają to masz prawo nie kupować i nie używać tego softu :)

Widzisz tu jakiś problem ? Bo ja nie. Mi też wiele rzeczy w AM się nie podoba zatem jej nie używam. Koniec kropka.

A że aż 2 razy - to się ciesz, bo np. Garmin dla swoich bardziej zaawansowanych produktów mapowych daje możliwość odblokawania map tylko w dwóch  odbiornikach (dla danego numeru softu możesz zarejestrować dwa ID odbiorników) i w żaden sposób tego nie przeskoczysz :)