Zakłocanie sygnału gps

• 22 Odpowiedzi
  • 9252 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
Zakłocanie sygnału gps
« dnia: Sierpień 18, 2008, 15:37:01 »
Jade sobie dzisiaj spokojnie z AM na pokladzie a tu w miejsciowosci Zabludow mam brak sygnalu. OK zdarza sie. Po odjechaniu sygnal wrocil i wszystko do momentu gdy wracalem znowu przez Zabludow i ... znowu brak sygnalu. Po minieciu Zabludowa znowu sygnal wrocil do normy. Jak myslcie, bo to chyba nie zbieg okolicznosci. Poza ta miejscowoscia nie mialem straty sygnalu. Moze cos zakloca na czestotliwosci gps.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: Zakłocanie sygnału gps
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 18, 2008, 15:43:12 »
Jade sobie dzisiaj spokojnie z AM na pokladzie a tu w miejsciowosci Zabludow mam brak sygnalu. OK zdarza sie. Po odjechaniu sygnal wrocil i wszystko do momentu gdy wracalem znowu przez Zabludow i ... znowu brak sygnalu. Po minieciu Zabludowa znowu sygnal wrocil do normy. Jak myslcie, bo to chyba nie zbieg okolicznosci. Poza ta miejscowoscia nie mialem straty sygnalu. Moze cos zakloca na czestotliwosci gps.
Może tarcza antyrakietowa już działa...?
ISTQB Certified Tester

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 18, 2008, 15:43:37 »
Spotkałem się z analogicznym przypadkiem mijając niewielką elektrownie wodną. Ponieważ przejeżdżałem kilka razy koło niej upewniłem się że to jej wina.

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 18, 2008, 16:11:22 »
To na pewno ruskie zakłócają!

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 18, 2008, 16:19:25 »
To na pewno ruskie zakłócają!
Albo odwrotnie... by ruskie rakiety nie korzystały z naprowadzania GPS....
ISTQB Certified Tester

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 18, 2008, 16:23:17 »

odbior sygnalu GPS i tak odbywa sie na poziomie szumow, z zakloceniem nie ma problemu, szczegolnie, jezeli odbiornik nie jest najwyzszej klasy. Doswiadczenia z uzytkowania analizatora widma pokazuja, ze w wielu miejscach w kraju zaklocane jest rozne pasmo. Zrodlem sa zle dzialajace urzadzenia przemyslowe
Zaklocanie przez wojsko nie wchodzi w rachube, a jedynie oni moga zaklocic sygnal na wiekszym obszarze

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 18, 2008, 16:36:08 »
Jade sobie dzisiaj spokojnie z AM na pokladzie a tu w miejsciowosci Zabludow mam brak sygnalu........

Mam to samo w m. Kołbiel, przez ostatnie trzy miesiące przejeżdżałem ze 20 razy i zawsze w tym samym miejscu na odcinku ok. 200 metrów.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 18, 2008, 19:20:05 »
Jade sobie dzisiaj spokojnie z AM na pokladzie a tu w miejsciowosci Zabludow mam brak sygnalu........

Mam to samo w m. Kołbiel, przez ostatnie trzy miesiące przejeżdżałem ze 20 razy i zawsze w tym samym miejscu na odcinku ok. 200 metrów.
Może wyjawiacie tajemnice takie same jak fotografowanie mostków......
ISTQB Certified Tester

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 18, 2008, 19:54:14 »
Nie ma już zakazu fotografowania mostów  B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 18, 2008, 20:55:14 »
Wolisz chronić własny kraj czy witać ruskich na ulicach?
Oni maja inne standardy...
ISTQB Certified Tester

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 18, 2008, 21:35:19 »
JaMi nie tylko wojsko  :-|

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 18, 2008, 21:45:12 »
Wolisz chronić własny kraj czy witać ruskich na ulicach?
Oni maja inne standardy...
Czy ja napisałem co ja wolę a co nie  :ohreally: Takie jest prawo -Nie ma zakazu i już   B)

ps. A jaki to ma związek z ochroną kraju   :shock:  50lat temu to zgoda ale przy dzisiejszej technice to taki zakaz by załatwił wszystkich tajnych ,jawnych i specjalnych agentów - pękli by się ze śmiechu
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2008, 21:53:29 wysłana przez RUKAT »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 18, 2008, 22:29:32 »

ps. A jaki to ma związek z ochroną kraju   :shock:  50lat temu to zgoda ale przy dzisiejszej technice to taki zakaz by załatwił wszystkich tajnych ,jawnych i specjalnych agentów - pękli by się ze śmiechu
A po co im ułatwiać....?
Niech sie napracują...
ISTQB Certified Tester

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 18, 2008, 23:30:38 »
Co ułatwiać  :-?  . Co jest łatwiej  wysłać agenta żeby jeździł po kraju i fotografował mosty czy "cyknąć" fotkę z kosmosu .
50 lat temu pojechał by agent  ale dziś ?  AM jednak kupiła zdjęcia satelitarne

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 19, 2008, 13:37:17 »
Potwierdzam... Zauważyłem to samo dokładnie w miejcowości Kołbiel 52°3'52.659"N, 21°28'59.132"E
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 19, 2008, 13:43:46 »
redi, nie raz jechałem przez Zabłudów z AM i nie stwierdziłem zaniku sygnału GPS tam. Być może akurat coś ktoś uruchomił, jakiś nadajnik, który przeszkodził w odbiorze sygnału. Mogło to być zjawisko czasowe. Dziś bądź jutro będę tamtedy przejeżdżał ponownie więc napiszę czu zaobserwowałem to zjawisko.

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 19, 2008, 14:38:33 »
Albo zakłócenia są stale tylko jeden GPS sobie z nimi radzi a inny nie.

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 19, 2008, 16:02:32 »
JaMi nie tylko wojsko  :-|

:D jezeli chodzi o stacje zaklocajace z prawdziwego zdarzenia to.....mozemy pogadac przy piwie. A czy ktoras ze sluzb uzywa popierdolek zaklocajacych w promnieniu np. 100m...nie wiem   B)

oficjalne wlaczenie czegokolwiek co zakloca emisje radiowe na szczescie nie jest proste. A nawet jak wlaczy....zycze mu szczescia  :P

*

Offline sudnia

• **
  • 126
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 19, 2008, 20:11:14 »
a może jest tam dziupla?  :shock: ciekawe czy ktoś płacze po straconym samochodzie zabezpieczonym gps  :worried: ide sprawdzic czy mój jeszcze stoi  :O

*

Offline browcofil

• 26
  • Sprzęt: Sprzęt: MIO p550
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 20, 2008, 20:30:58 »
Mi na przykład działanie GPS (Mio P550 + AM) zakłóca transmiter BT>FM ustawiony na częstotliwość nadawania 88 MHZ (o ile dobrze pamiętam...w każdym razie najniższa z możliwych do ustawienia). W ogóle nie łapie fixa

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 20, 2008, 20:41:02 »
Mi na przykład działanie GPS (Mio P550 + AM) zakłóca transmiter BT>FM ustawiony na częstotliwość nadawania 88 MHZ (o ile dobrze pamiętam...w każdym razie najniższa z możliwych do ustawienia). W ogóle nie łapie fixa
Pewnie transmiter jest niskiej jakości i poza pożądanym pasmem UKF emituje też mnóstwo częstotliwości harmonicznych i któraś z nich jest bardzo  zbliżona do częstotliwości gps .Transmiter jest b.blisko a odbiór gps i tak jest na poziomie szumów więc skutecznie zagłusza

*

Offline browcofil

• 26
  • Sprzęt: Sprzęt: MIO p550
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 20, 2008, 20:50:48 »
Pewnie transmiter jest niskiej jakości i poza pożądanym pasmem UKF emituje też mnóstwo częstotliwości harmonicznych i któraś z nich jest bardzo  zbliżona do częstotliwości gps .Transmiter jest b.blisko a odbiór gps i tak jest na poziomie szumów więc skutecznie zagłusza
Może masz rację. Co do jakości to mogę tylko stwierdzić "z poziomu użytkownika", że dla mnie jest ok...zarówno pod względem wykonania/wyglądu urządzenia, jak i codziennego użytkowania - jakość dźwięku i słyszalność mnie (jakoś nie po polsku brzmi) - używam tego jako zestawu głośnomówiącego do telefonu. Emitowania innych fal/zakłóceń nie jestem w stanie sprawdzić. A swój problem rozwiązałem zmieniając częstotliwość nadawania o "parę ząbków"

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 20, 2008, 20:55:09 »
No i to by się zgadzało ,Zmieniłeś częstotliwość podstawową to i harmoniczne się zmieniły