Zablokowany obszar

• 4 Odpowiedzi
  • 1570 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline janlol

• *
  • 65
  • ?
  • Sprzęt: Navroad Auro 2S, Automapa 6.15 Europa
Zablokowany obszar
« dnia: Styczeń 24, 2008, 20:38:41 »
Brakuje mi w Automapie możliwości blokowania obszaru (większego albo mniejszego) przy wyznaczaniu tras. Chodzi mi o to, że chcąc automatycznie wyznaczyć trasę np. ze Śląska na Mazury, Automapa zawsze wyznaczy trasę przez Warszawę. Znamy wszyscy kłopoty warszawskie i staramy się omijać to miasto zwłaszcza w tranzycie. Potrzebna byłaby wtedy opcja, która zablokuje obszar Warszawy przy wyznaczaniu trasy.
A może coś takiego już jest tylko ja jeszcze o tym nie wiem?

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
Odp: Zablokowany obszar
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 24, 2008, 20:41:22 »
Chyba wystarczy podać dwa, trzy punkty przez i sprawa załatwiona. Ja tak robię i efekt OK. Blokowania obszaru nie ma.

*

Offline janlol

• *
  • 65
  • ?
  • Sprzęt: Navroad Auro 2S, Automapa 6.15 Europa
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 24, 2008, 20:57:06 »
Chyba wystarczy podać dwa, trzy punkty przez i sprawa załatwiona. Ja tak robię i efekt OK. Blokowania obszaru nie ma.

Ale jeżeli nie jestem pewny czy dobrze wybrałem te dwa, trzy punkty. A jeżeli nie mam czasu na wyznaczanie trasy, ale na pewno wiem, że przez Warszawę to nie należy... A jeżeli chcę sprawdzić jak "ONA" wyznaczy?

Nie ma. Szkoda.
Nie ma, ale może będzie kiedyś...

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 24, 2008, 21:04:27 »
Wydaje mi się, że nie jest to poważny problem aby zrealizować tą funkcję dla największych miast w Polsce.
Wystarczy utworzyć odpowiednie pliki z blokadami dla poszczególnych miast i wczytać je do bazy zablokowanych odcinków w razie potrzeby.
Ta funkcja oczywiście powinna być zrealizowana programowo a nie przez domorosłe działania typu ręczne wczytywanie plików.

*

Offline FalconTech

• *
  • 99
  • Sokole Oko
    • FalconTech.PeeL
  • Sprzęt: Mio P360 + 8GB SDHC
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 26, 2008, 00:09:15 »
Tylko jak zaznaczysz obszar np. Warszawy to w zaznaczonym prostokącie mogą znaleźć się drogi (obwodnice) omijające miasto. To byłoby jednak spore utrudnienie i dużo km do nadrobienia jak ktoś nie wie jak kożystać z tej funkcji.