Planowanie Trasy

• 4 Odpowiedzi
  • 1002 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mariuszgsm

• 463
  • Sprzęt: x7500
Planowanie Trasy
« dnia: Lipiec 24, 2007, 12:33:22 »
Witam , czy jest taka opcja i jezeli tak to w jwkaiej wersi AM :
Chodzi mi o to aby AM sama zaplanowala trase (wprowadzam interesujace mnie ulice) a AM sama wybierze najkrotsza trase ( z uwzglednieniem pkt w dowolnej kolejnosci "odwiedzin"- tak żeby nie jechać np. z Bemowa na Ursynów a potem na Żoliborz, tylko z Żoliborza przez Bemowo na Ursynów, coś w tym stylu
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2007, 13:13:38 wysłana przez mariuszgsm »

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
Odp: Planowanie Trasy
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 24, 2007, 13:02:39 »
Jeśli dobrze zrozumiałem (a czytałem dwa razy! :P) to chodzi Ci o określenie punktów przelotowych? Większość, jak nie wszystkie, programów nawigacyjnych ma tę funkcję.

*

Dżeju

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 24, 2007, 13:23:47 »
Ja zrozumiałem, że chodzi o tryb tzw. Komiwojażera. W AM 4 robi się to tak, że planujesz trasę podając start i koniec i w dowolnej kolejności miejsca pośrednie, wyznaczasz trasę, a następnie wchodzisz w "Informacje o trasie" i jednej z zakładek w opcji wybierasz "Ustaw po najbliższych" - i gotowe  ;D

*

Offline mikal

• **
  • 178
  • Sprzęt: Asus A636, AM, TT, MapaMap
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 24, 2007, 13:29:19 »
Jeśli dobrze zrozumiałem (a czytałem dwa razy! :P) to chodzi Ci o określenie punktów przelotowych? Większość, jak nie wszystkie, programów nawigacyjnych ma tę funkcję.
Ja przeczytałem trzy razy ;D i sądzę że chodzi nie tylko o punkty przez ale również ich sortowanie. Algorytm sortowania jest, ale na ile optymalny trudno mi powiedzieć, nie testowałem zbyt intensywnie. Dla typowych przypadków działa, natomiast w mieście, przy dużym zagęszczeni ulic, ich jednokierunkowości, zakazach skrętu itp. nie przypuszczam by trasa wyznaczona zawsze była była najkrótsza. Nawet nap ewno tak nie jest bo najpierw się sortuje a potem liczy trasę.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 24, 2007, 17:02:56 »
Rozwiązania tzw. "problemu komiwojażera" AM4 nie zawiera. Jest tylko jego namiastka w postaci "sortowania po najbliższych" o czym pisał Dżeju.