za dużo komunikatów o radarach w najnowszej wersji?

• 59 Odpowiedzi
  • 12803 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

za dużo komunikatów o radarach w najnowszej wersji?
« dnia: Lipiec 10, 2009, 16:36:48 »
Witam...
zainstalowałem najnowszą wersję 5.5.2 i teraz dostaję komunikaty o radarach tam gdzie ich nie ma. Nawet na autostradzie Poznań-Łódź w miejscach gdzie jest "szczere pole" krzyczy o radarze. Natomiast na trasie Poznań-Wrocław dostałem info o radarach przynajmniej ze sto razy (tzn. w stu różnych miejscach) poza tymi miejscami gdzie naprawdę stoi.
Czy ktoś może wie na czym polega problem? Proszę o pomoc.

PS
za pierwszym razem zainstalowałem nową wersję jako nakładkę a za drugim razem odinstalowałem program i wyrzuciłem katalogi które pozostały po nim i dobiero wtedy zainstalowałem nową wersję.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2009, 17:25:47 wysłana przez ajed »

*

Offline WWoytek

• 329
  • TomTom Go Mobile Android
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 4X
Odp: za durzo komunikatów o radarach w najnowszej wersji?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 10, 2009, 17:07:54 »
No niestety taki urok tej AM 5.5.2 zdublowane ikony i to nie tylko radarów. Odpowiedź na Twoje pytanie:

Zmiany (wersja 5.5.2, mapa 0906):

* Punkty POI z głównych kategorii serwisu http://www.miplo.pl/ zintegrowane bezpośrednio w danych mapy.

Dokładniejsza odpowiedź na stronie AM  -->  http://www.automapa.pl/?PEI=13252&lng=PL

ps. co do reszty, mapy i stabilność działania nowej AM 5.5.2 --> WSZYSTKO OK :ok:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2009, 17:28:05 wysłana przez WWoytek »
->>>----TomTom-Go-Mobile---->

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 10, 2009, 17:24:45 »
No tak. Ale jak to naprawić? Miplo nie używam.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 10, 2009, 17:25:34 »
Stabros nie "durzo" tylko "dużo" - używaj opcji "sprawdź ortografię" przed wysłaniem posta.

*

Offline AdamT

• 44
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 10, 2009, 17:37:08 »
Ale jak to naprawić? Miplo nie używam.
Jak nie Miplo to może http://poi4am.prv.pl/ (uprzednio wyłącz wbudowane radary).

Pozdrawiam
Adam

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: za dużo komunikatów o radarach w najnowszej wersji?
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 14, 2009, 21:04:02 »
To już lepiej POI-PDAclub.pl
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline anndi

• *
  • 97
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 14, 2009, 21:16:50 »
Troszkę pojeździłem z AM 5.5.2 na Podkarpaciu i wydaje mi się, że w tej wersji są połączone fotoradary stacjonarne i przenośne pod jednym pojęciem fotoradar i dlatego taki gąszcz.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 15, 2009, 10:10:58 »
Tak, było już o tym pisane.
Do wbudowanej kategorii 'Radar' zostały wrzucone wszystkie kategorie związane z kontrolą drogową i pomiarami prędkości: fotoradary stacjonarne, przenośne, suszarki, kontrole drogowe, radiowozy z kamerą ...

To samo jest z kategorią 'Niebezpieczne miejsce', zostały do niej wrzucone wszystkie przejazdy kolejowe
strzeżone i niestrzeżone, niebezpieczne miejsca a nawet ... dziury i nierówności.

Jedynym rozsądnym wyjściem w tej sytuacji jest niekorzystanie z kategorii wbudowanych.

*

Offline anndi

• *
  • 97
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 15, 2009, 14:48:37 »
No i wiadomo o co chodzi.
Tak, było już o tym pisane.
Do wbudowanej kategorii 'Radar' zostały wrzucone wszystkie kategorie związane z kontrolą drogową i pomiarami prędkości: fotoradary stacjonarne, przenośne, suszarki, kontrole drogowe, radiowozy z kamerą ...

To samo jest z kategorią 'Niebezpieczne miejsce', zostały do niej wrzucone wszystkie przejazdy kolejowe
strzeżone i niestrzeżone, niebezpieczne miejsca a nawet ... dziury i nierówności.

Jedynym rozsądnym wyjściem w tej sytuacji jest niekorzystanie z kategorii wbudowanych.

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 15, 2009, 23:23:10 »
Tylko jaki w tym sens dawać punkty które nie nadają się do wykorzystania ? Ja też nie zauważyłem że oprócz punktów które ściągnąłem z miplo i zawsze działały poprawnie, po instalacji AM włączyły się radary wbudowane, i szlag mnie trafiał jak co kilkaset metrów gadało radar, wypatrywałem go z każdej strony a tu ani śladu, a przy wjeździe do miejscowości to potrafił gadać o kilku radarach jeden po drugim. Przez takie ostrzeganie to tylko wypadek można spowodować bo program ciągle straszy że radar nawet jak go nie ma, a ja ciągle sprawdzam licznik, zastanawiam się ile tu wolno jechać i jeszcze trzeba patrzyć na drogę. Na szczęście po wyłączeniu tego szajsu mam już tylko to co ściągnąłem z miplo i gada tylko jak coś faktycznie stoi. Suszarek czy radiowozów to w ogóle nie ma sensu ściągać bo by gadało bez sensu non stop. Mimo to z nieznanych powodów część fotoradarów które były ściągane z miplo i tak są zdublowane. Mam obok siebie 2 identyczne ikonki o takim samym numerze punktu. Ciekaw jestem czy też będzie ostrzegał po dwa razy.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2009, 23:24:51 wysłana przez majki2 »

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 25, 2009, 13:49:51 »
A jak to zrobić żeby nie korzystać z punktów wbudowanych tylko tych wgranych z miplo?

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 25, 2009, 14:41:41 »
Wejdź w Menu -> POI -> Wyświetlanie oraz Ostrzeganie i odznacz wszystkie kategorie wbudowane (checkbox-y po lewej stronie), pozostaw użytkownika (po prawej stronie).
Pzd
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 25, 2009, 14:51:05 »
To znaczy chodzi żeby wejść w wyświetlanie i potem ostrzeganie i odznaczyć te "ptaszki" po lewej stronie tak?

*

Offline chola

• 253
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 25, 2009, 16:42:04 »
Tak

To znaczy chodzi żeby wejść w wyświetlanie i potem ostrzeganie i odznaczyć te "ptaszki" po lewej stronie tak?

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 25, 2009, 16:58:16 »
I jeszcze 1 pytanie. Otóż po zainstalowaniu MiploSync  w AutoMapie w ustawieniach POI powinny pojawić się 2 dodatkowe ikony właśnie MiploSync i MiploLoc a u mnie się one nie pojawiają. Wiecie może o co może chodzić?

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 25, 2009, 17:32:55 »
Wyłącz menu proste (menu-> druga zakładka)

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 25, 2009, 17:54:00 »
OK dzięki za wszystkie odpowiedzi. Juz wiem mniej więcej co i jak. Zaznaczyłem żeby ostrzegało mnie o POI tylko z miplo. Ale w MiploSync na palmtopie zaznaczyłem tylko radary i niebezpieczne miejsca a tymczasem pościągalo mi też ograniczenia prędkości, zakazy wjazdu, ograniczenia do 5 ton itp. Nie zaznaczałem tego a mi to opościągało. Co mam zrobić, żeby ściagało mi aby to co zaznaczam. Czy w miplo w zakładce moje konto-subskrypcje mam usunąc wszystkie kategorie które mnie nie interesują?

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 25, 2009, 19:00:56 »
Co mam zrobić, żeby ściagało mi aby to co zaznaczam. Czy w miplo w zakładce moje konto-subskrypcje mam usunąc wszystkie kategorie które mnie nie interesują?

Dokładnie tak. Ściągane masz kategorie które tam są zaznaczone. Jak którejś nie chcesz to ją stamtąd usuń.

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 25, 2009, 19:09:09 »
A czy istnieje później możliwość przywrócenia tych skasowanych kategorii w miplo czy przepadają już na zawsze po skasowaniu?

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 25, 2009, 19:11:36 »
A czy istnieje później możliwość przywrócenia tych skasowanych kategorii w miplo czy przepadają już na zawsze po skasowaniu?

W każdej chwili możesz pobrać dowolne kategorie i w każdej chwili możesz usunąć dowolne kategorie.

« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 25, 2009, 19:16:38 »
OK dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi, bardzo mi pomogły. Jeszcze raz dzięki :ok:

*

Offline pike01

• 2
  • Sprzęt: Clarion 780
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 02, 2009, 10:17:09 »
Witam...
zainstalowałem najnowszą wersję 5.5.2 i teraz dostaję komunikaty o radarach tam gdzie ich nie ma. Nawet na autostradzie Poznań-Łódź w miejscach gdzie jest "szczere pole" krzyczy o radarze. Natomiast na trasie Poznań-Wrocław dostałem info o radarach przynajmniej ze sto razy (tzn. w stu różnych miejscach) poza tymi miejscami gdzie naprawdę stoi.
Czy ktoś może wie na czym polega problem? Proszę o pomoc.

To jakaś paranoja z tymi błędnymi komunikatami  O RADARACHi należy to
NATYCHMIAST!! poprawić  ( błedne i zamierzone przez AM? wprowadzają w błąd kierowcę !! - może policja maczała w tym palce ?
Czy może AM za to odpowiadać ?, ależ oczywiście .- są na to odpowiednie przepisy . Nic nie ściągałem z Miplo tylko aktualizacja i koniec
A tu takie babole głowa na trasie boli od ich słuchania. I niech nikt się nie waży podpowiadać , że mam wyłączyć w opcjach....
Tragedia... opisuję tylko śląskie
Wam to nie przeszkadza? - pytam bo bardzo mało postów w tej kwestii?
Pozdrawiam
Napisane: Sierpień 02, 2009, 10:14:26
To jakaś paranoja z tymi błędnymi komunikatami  O RADARACHi należy to
NATYCHMIAST!! poprawić  ( błedne i zamierzone przez AM? wprowadzają w błąd kierowcę !! - może policja maczała w tym palce ?
Czy może AM za to odpowiadać ?, ależ oczywiście .- są na to odpowiednie przepisy . Nic nie ściągałem z Miplo tylko aktualizacja i koniec
A tu takie babole głowa na trasie boli od ich słuchania. I niech nikt się nie waży podpowiadać , że mam wyłączyć w opcjach....
Tragedia... opisuję tylko śląskie
Pozdrawiam
...porzućcie ..,nadzieję Ci,
.. którzy tu wchodzicie..

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 02, 2009, 10:33:40 »

Nie przeszkadza, bo wyłączyłem to natychmiast i korzystam z perfekcyjnego Miplo.  :ok:
Na razie jest tam groch z kapustą i podejrzewam, że zbyt szybko się to nie zmieni. Jeżeli zamierzają utrzymać we wbudowanej kategorii Radary, również suszarki i Inspekcje Transportu Drogowego, to IMHO bałagan będzie zawsze.

*

Offline iwens

• 41
  • Sprzęt: Nokia 330
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 03, 2009, 21:09:21 »

Witam :)
A ja moi mili zrobiłem tak:
zmieniłem wpis Radar na Kontrola drogowa w pliku categories_pl_am.dic
dodałem pozycję 502=Kontrola drogowa w pliku categories_pl.dic (bo jej nie było)
dodałem ikonę policjanta x 2 z opisem 502 i 67 (nie wiem którą wyświetla na mapie) do folderu Icons
Głosik do folderu Voices

i Zamiast RADAR w miejscach gdzie dotychczas była kontrola "śpiewa" Kontrola Drogowa.
Na POI z MIPLO.

« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 31, 2009, 11:47:35 »
Chciałbym używać tylko POI-ów tylko z MIPLO, ale nie mogę wyłączyć wewnętrznych POI-ów, dla większości (nie dla wszystkich) lewe okienko jest nieaktywne (zarówno w wyświetlaniu jak i w ostrzeganiu) (AM 5.5.3). Co zrobić?

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 31, 2009, 12:57:13 »
Chciałbym używać tylko POI-ów tylko z MIPLO, ale nie mogę wyłączyć wewnętrznych POI-ów, dla większości (nie dla wszystkich) lewe okienko jest nieaktywne (zarówno w wyświetlaniu jak i w ostrzeganiu) (AM 5.5.3). Co zrobić?

Czy te okienka po lewej stronie (te niby nieaktywne) masz zaptaszkowane ?  :O . Zobacz może dadzą się odptaszkować jak przełączysz menu proste na wersję dla zaawansowanych, ale tego nie jestem pewien, bo ja zawsze mam ustawiony program w trybie dla zaawansowanych i tam tekie operacje robię bez problemu.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 31, 2009, 13:18:43 »
Cytat: ydur
nie mogę wyłączyć wewnętrznych POI-ów, dla większości (nie dla wszystkich) lewe okienko jest nieaktywne

Jeśli lewe okienko jest nieaktywne to znaczy, że dana kategoria wbudowana nie istnieje, więc nie masz czego wyłączać.

*

Offline grzesk

• *
  • 69
  • Sprzęt: SG A5(2016)
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 31, 2009, 13:32:04 »
Witam,

Nie wiem czy coś zmienili w wersjach 5.5.2 i 5.5.3 czy może nie pamiętam gdzie się to zmienia ale teraz jak się zbliżamy to fotoradaru program informuje nas tylko, że jest po drodze lub w okolicy. Wcześniej miałem tak, że jak się zbliżałem do fotoradaru to miałem informację jak daleko jestem od niego i pokazywało mi ile jeszcze zostało. Teraz tylko wyskakuje mi wielkie pole z informacją o danym fotoradarze. Da się  jakoś powrócić do informacji o odległości i wyłączyć ten komunikat? Jeśli to jest jakaś opcja w programie to nie pamiętam, gdzie to wcześniej mogłem zmienić.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 31, 2009, 14:10:09 »
menu-POI-ostrzeganie , tapnij rysikiem w kategorię dot. fotoradarów i strzałką na dole przewiń na trzecią stronę (3/3) . Chyba tego szukałeś, a chyba nawet nie szukałeś tylko od razu napisałeś  :ok:

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 31, 2009, 19:50:10 »
menu-POI-ostrzeganie , tapnij rysikiem w kategorię dot. fotoradarów i strzałką na dole przewiń na trzecią stronę (3/3)

Chyba nie do końca o to chodzi. W wcześniejszych wersjach było rzeczywiście małe okienko które pojawiało się bezpośrednio np. koło fotoradaru i na bieżąco pokazywało odległość do danego punktu. W obecnych wersjach tego nie ma.