Pajero napisz soft, czekam na propozycję.
Jeśli soft wczytuje plik w formacie AM - dane muszą być przekazane do innych baz nie w 100% np. bez współrzędnych POI (warunek konieczny). Odpowiada ?
Chyba nie, dlatego że opis klienta jest identyfikowany po indeksie. Jeśli będę miał wszystkie dane poza współrzędnymi to i owszem mogę wszystko zmieniać poprawiać łączyć dane ale integralną częścią danych (wspólną dla współrzędnych i dla bazy danych są indeksy. Te indeksy na palmtopie mogą nie być nadawane tak jak trzeba i nie zapewniają integralności danych. Z tego też powodu zmiana indeksów która musi się odbywać po stronie PC spowoduje że dla AM ten poprawiony punkt zniknie a zaimportowany do PC jest bezwartościowy bo nie zawiera współrzędnych. A więc rekord informacji w którym są zawarte wszystkie dane musi iść wspólnie, inaczej baza się rozjedzie.
Przed chwilą zajrzałem na stronę sklepu internetowego, sprzedają "nawigację" (urządzenie plus soft z mapami) za jedyne 369 zł a za dodatkowe dwadzieścia złotych wysyłają do domu. I to jest właśnie rynek, którego AM tak się kurczowo trzyma.
Jeśli myślisz o AKIRA MM 517 to

Sprzęt cienki - procesor 300 MHz - są kłopoty z płynnością dla AM - na moim wiekowym Holuxie z 416MHz AM ma zacinki....
A jakoś map....

mapa map 3,17 datowana (!!!!) 06.2006 (no można z internetu zaktulizować {dodatkowo płatne około 100pln} do XII.2007 i tyle).
To jest rynek na którym AM jeszcze sobie radzi. Jeszcze...
Twoja propozycja wspierania biznesowych rozwiązań ma dużą wartość, bo jeśli nawet nic z tego nie wyjdzie, to w sloganach reklamowych AM może się tym chwalić. A to dźwignia handlu - korzyść dodatnia w ofercie dla detalisty.
[/quote]
No i to chciałem powiedzieć:

Co do jakości komputera i softu to większość kupujących w marketach nie ma bladego pojęcia ale jak już kupi to na pewno przez kilka lat nie skusi się na cokolwiek innego
Napisane: Kwiecień 15, 2008, 18:09:26
A może wystarczyłoby ograniczyć dostęp takiego interfejsu/aplikacji z jawnymi Lat/Lon tylko do punktów prywatnych z MIPLO?
Jak mi podpowiecie jak je rozróżniać (prywatne od nieprywatnych) to żadne ograniczenia nie muszą być stosowane....
Inna sprawa - nie chodziło mi o jawne pokazywanie współrzędnych - ale o ich całkowite nie "przekazywanie".
Co do SQL - o wiele łatwiej jest użyć "tłumacza" ODBC - wynik może trafić do Excela, microSQL, Acessa itp.
Dokładnie mi o to chodzi. Aby była możliwość zapisywania zupełnie prywatnych punktów w otwartym formacie danych zupełnie nie pasującym do aktualnego formatu, aby żaden user nie mógł ich wykorzystać z takim poświęceniem chronionej bazy POI. Co do ODBC to jest to dobry pomysł aczkolwiek ODBC jak sam to ładnie nazwałeś jest "tłumaczem" a więc czymś co pośredniczy i to powoduje że nie jest on bardzo szybki. Ale vwykorzystuję tę technologię od bardzo wielu lat i jestr OK, więc i tu będzie dobrze.
Napisane: Kwiecień 15, 2008, 18:15:43
Jest aplikacja która posiada takie rozwiązania jest to NAVIGO 2 która ma możliwość czytania POI w formacie Access i to jest to o co mi chodzi.
Jeśli chodzi Ci o komunikację tylko w 1 stronę, to AM ma możliwość czytania POI w formacie csv.
Przygotowanie exportu danych z bazy firmowej do SCV chyba nie powinno być specjalnie trudne?
A w ogóle to mógłbyś napisać jak w N2 wczytać taką bazę?
Bo jakoś nie potrafię znaleźć takiej pozycji w menu,
a ZTCW, to owszem można, ale w desktopowym NP+SQLCache, a nie w N2 ...
Ależ nie ma potrzeby abyś to robił i wczytywał w jakimś specjalnym formacie. Wystarczy jak masz otwarty format na PC, obrabiasz bazę na PC i po poprawkach w formacie typowym dla aplikacji na palmtopie wgrywasz do palmtopa. Dlatego też nie ma potrzeby aby N2 miało specjalne menu z zasysaniem danych w jakichś dziwnych formatach.