Wykorzystanie AM w firmie

• 28 Odpowiedzi
  • 6917 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wykorzystanie AM w firmie
« dnia: Kwiecień 04, 2008, 09:19:36 »
Póki co to AM to fajny gadżet dla indywidualnego użytkownika. A czy ktokolwiek i w jakim zakresie wykorzystuje ten soft do profesjonalnych zastosowań w firmie?

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
Odp: Wykorzystanie AM w firmie
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2008, 09:34:47 »
Rozumiem, że chodzi o zastosowanie softu GPS w firmie? Poczytaj ten artykuł oraz inne na temat AM.
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2008, 09:51:54 »
Nawiasem mówiąc - AM mogłaby zorganizować konkurs pomysłów na wykorzystanie programu w firmie. Z ciekawymi nagrodami.
Z połączeniem z MIPLO, Targeo i co tam jeszcze...

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 04, 2008, 12:25:58 »
Wysłałem do AM sporo różnych pomysłów do zaimplementowania w AM, oczywiście na tym się skończyło. Oglądanie logów w czasie rzeczywistym to jedno (pytanie w jakich paczkach dane o pozycji przechodzą do serwisu Miplo co ma wpływ na koszty z tym związane) a co innego to zapis tych logów na pda, pożniejsze ich zgranie na PC i ich analiza. No i tutaj funkcje analityczne AM na PC są żadne.

Napisane: 04-04-2008, 11:25:24
Punkty POI o których się tutaj tyle pisze z punktu widzenia firmy nie mają żadnego większego praktycznego znaczenia. Za to możliwość wprowadzenia do bazy własnych klientów(niektórzy nazywają mylnie POI) i zintegrowanie tej bazy z firmową mogłoby dopiero dać wartość dodaną. Jest to niestety niemożliwe "bo POI wypłyną do systemów konkurencji" i dlatego też stosuje się jakieś dziwne formaty które to z definicji tego typu działania blokują. A więc mamy przepiękny interfejs, fantastyczne mapy i brak możliwości profesjonalnego wykorzystania.

*

olmeca

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 04, 2008, 13:33:37 »
Niezgodze sie z Twoja opinia o POI. Zajmuje sie obsluga firm w zakresie konferenci i delegacji i to wlasnie te wysmiane przez Ciebie punkty bardzo sa mi pomocne w znajdywaniu najlepszej lokalizacji dla mojego klienta zeby nie mial na dzien nastepny problemow z przymusowym przemieszczaniem sie w korkach przez cale miasto na umowione spotkanie. O wyjazdach do malych miejscowosci juz nie wspominam.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 04, 2008, 13:45:57 »
Za to możliwość wprowadzenia do bazy własnych klientów(niektórzy nazywają mylnie POI) i zintegrowanie tej bazy z firmową mogłoby dopiero dać wartość dodaną. Jest to niestety niemożliwe "bo POI wypłyną do systemów konkurencji"

Co Ty powiesz :ohreally: a niby w jaki sposób?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 05, 2008, 15:10:46 »
Może nie do końca się zrozumieliśmy. AM stworzyła własny format pliku do zapisywania punktów POI. Ten format pliku jest po to inny od istniejących standardów bazodanowych aby uniemożliwić wypływanie punktów POI do systemów konkurencji. Z tego też powodu UAMEdytor nie ma funkcji przekształcania POI do formatów konkurencji. Oczywiście to wcale nie znaczy że te tysiące punktów POI co są dostępne na www.miplo.pl są mniej warte. Jeżeli społeczność korzystająca z AM stworzyła tak wielką bazę danych to znaczy że zainteresowanie użytkownika końcowego jest duże i dobrze że jest taki portal który umożliwia tworzenie i pobieranie bazy POI. Ale ja potrzebuję mieć własną bazę punktów, której nie chcę nigdzie publikować, którą chcę sam zarządzać i chcę ją zintegrować z bazą typu SQL. Jeżeli bazy swoich nazwijmy to "prywatnych punktów POI" nie będę mógł powiązać ze swoją bazą to ich przydatność będzie bardzo niewielka. Może podam pierwszy przykład który mi się nasuwa: Nowa wersja AM umożliwia dzwonienie do klienta do numeru telefonu zawartego w opisie. Jeżeli tworzona baza punktów POI ma możliwość integracji z moim systemem bazodanowym to wystarczy że dla tworzonego punktu POI(dla klienta którego mam już w bazie) podam ten sam indeks to w tym momencie mam dostępną pełną informację o kliencie, również o telefonie. Jeżeli nie mam swojej bazy powiązanej z bazą w AM to muszę tę informację do AM wklepać powtórnie. Jeżeli tych klientów jest piećdziesięciu to nie ma problemu ale jeżeli jest ich w tysiącach to to się robi całkiem niezła robota do wykonania. A co z duplikacją indeksów jak wyłapać błędy, w tego typu zastosowaniach AM jest bezradna jak dziecko. Zaręczam że nikt nie jest w stanie nad tym zapanować. A bazy danych tego typu funkcje mają od zawsze. To jest taki jeden niewinny przykład jak można wykorzystać siłę relacyjnych baz danych i fantastycznej aplikacji ze świetnymi mapami. Nie jest moją intencją aby wykradać punkty POI z mozołem zbierane przez użytkowników AM. Moją intencją jest aby AM zawierała być może dodatkowy format zapisu punktów użytkownika które będą otwartym standardem. Tylko i wyłącznie po to aby móc wykorzystywać wspólną informację zawartą i w AM i w systemie SQL. Poza tym jeżeli chciałbym korzystać z aktualnego formatu zapisu POI do celów firmowych to musiałbym twórców AM prosić o dodanie bardzo wielu dodatkowych funkcjonalności które są mi potrzebne a których się nie łudzę nikt dla mnie nie zrobi. Otwartość formatu pozwala mi realizować dowolne funkcjonalności bazodanowe poza obszarem funkcjonowania AM a twórcy AM mogą się skupić na tym na czym się najlepiej znają to jest na budowaniu coraz lepszej aplikacji z coraz dokłaniejszymi mapami. Przy otwartym formacie Baza danych korzysta z informacjiu zapisanych w AM i AM może wykorzystywać informacje zapisane w bazie danych (telefony, osoby, towary) i w jakiejś formie wyświetlane na ekranie pda. Jest aplikacja która posiada takie rozwiązania jest to NAVIGO 2 która ma możliwość czytania POI w formacie Access i to jest to o co mi chodzi. Ale AM mam już kupionych sporo licencji no i jakość map jest wartością samą w sobie więc może jeszcze takiego rozwiązania się jeszcze doczekam.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 06, 2008, 20:53:06 »
Cytat: zbisiwik
Jest aplikacja która posiada takie rozwiązania jest to NAVIGO 2 która ma możliwość czytania POI w formacie Access i to jest to o co mi chodzi.

Jeśli chodzi Ci o komunikację tylko w 1 stronę, to AM ma możliwość czytania POI w formacie csv.
Przygotowanie exportu danych z bazy firmowej do SCV chyba nie powinno być specjalnie trudne?

A w ogóle to mógłbyś napisać jak w N2 wczytać taką bazę?
Bo jakoś nie potrafię znaleźć takiej pozycji w menu,
a ZTCW, to owszem można, ale w desktopowym NP+SQLCache, a nie w N2 ...

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2008, 21:13:40 wysłana przez nocnyMarek »

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 07, 2008, 11:13:55 »
To że jest możliwość czytania bazy w formacie .csv to mam pełną świadomość że taka funkcja istnieje. Nawet kiedyś z niej skorzystałem. Ale jest bardzo prymitywna. To znaczy współrzędne muszą być przygotowane dokładnie tak jak wygląda format danych w AM. Wczasach prehistorycznych przed AM do nawigacji albo raczej do rejestracji tras wykorzystywałem oprogramowanie lotnicze (SeeYou i Winpilot) i specjalistyczne rejestratory szybowcowe. Te programy umożliwiają zapisywanie punktów w bardzo dużej gamie formatów. No i dlatego naiwnie sądziłem że bez problemów bedę mógł wgrywać stworzoną w ten sposób bazę punktów. Kosztowało mnie mnóstwo czasu aby dojść dlaczego baza nie chce się przekonwertować  na format AM.  Za to program na PDA (lotniczy) Winpilot "łykał" dane bez względu na format w jakich były zapisane współrzędne. Zresztą bardzo ciekawa jest historia powstania tego programu. Stworzył go nasz rodak Jurek Plaszowiecki który przez wiele lat pracował w Microsofcie projektując mobilne okienka. Przy projektowaniu funkcji do Winpilota (program jest dla szybowników) jego doradcą był i  jest najlepszy szybownik świata Janusz Centka. Program jest tak fantastyczny że ma taką pozycję w szybownictwie jak Microsoft Office na PC. Wydaje się że przy dobrych chęciach AM zrobić funkcję która by umożliwiała wczytywanie współrzędnych zapisanych w różnych formatach jest programowo bardzo prosto do zrealizowania  a dodatkowy zysk dla AM byłby taki że wgrywane by były również bazy z konkurencyjnych systemów.  Niec sądzę aby komukolwiek się chciało "bawić" w przekształcanie danych przez różne pośrednie formaty aby móc je zobaczyć w AM. Prościej jest poszukać system który jest na tyle elastyczny że można bez trudu różne bazy danych ze sobą powiązać.  Oprogramowanie jest wykorzystywane i kupowane wtedy kiedy jest łatwe w użytkowaniu i ma mnogość funkcji dla zaawansowanych użytkowników(Microsoft). W tej chwili jedynie "słuszną" formą współrzędnych z jakiej korzystam jest oczywiście format AM. Szkoda by mi było tej pracy która już zostało włożona w budowanie bazy i zakup iluś licencji. Mogę z systemu pobrać różne dane i zapisać w Formacie .csv ale te dane nie będą zawierały współrzędnych więc w AM będą bezwartościowe więc po co mam je zassać? Wartością dodaną jest jak w poprzednim poście pisałem jak oba systemy się nawzajem "przenikają". To jest dodatkowe informacje wykorzystam w AM (opisujące klienta ) a w drugą stronę mogę w wygodnym interfejsie w bazie danych na PC edytować dane klientów dodawać statystyki(obroty, z kim się kontaktować jakieś numery telefonów obszar działania itd). Dla kogoś kto siedzi w firmie i korzysta z tych informacji nie musi wiedzieć skąd te informacje się w sytemie znalazły. Inny temat to zarządzanie tą bazą a więc pilnowanie indeksów (kodów) pod którymi się dany klient (POI) znajduje. Wiem że w UAMEdytorze jest problem zrobić aby POI się nie powtarzały. No bo niby w jaki sposób rozróżnić sto tysięcy stacji benzynowych? Do działań firmowych nie ma tego typu  problemów bo w systemach bazodanowych tego typu problemy zostały rozwiązane "od zawsze". Po prostu w polu w którym jest trzymany indeks nie ma możliwości zapisania tego samego indeksu (kod z którym jest kojarzony klient), system krzyczy że taki kod jest i trzeba podać inny. Po drugie wszystkie dane w systemie są kojarzone i nawzajem wiązane właśnie przez indeksy, właśnie w oparciu o te indeksy są potem budowane hurtownie danych. I aby bazy danych dobrze pracowały to wielkie firmy programistyczne wydały miliardy dolarów. Dlatego więc aby móc skorzystać z dobrodziejstwa technologii, dostęp do formatu zapisu danych musi być otwarty(chociażby ODBC).  Mam wiedzę na temat baz danych na PC, na palmtopach mam aplikacje napisane w SQL mobile z których korzystam ale nie mam wiedzy technicznej. Co to jest N2? Mógłbyś rozwinąć ostatnie zdanie? Chętnie pomogę.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 07, 2008, 11:33:58 »
N2 = Navigo 2
NP+ = Navigo Professional Plus

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 07, 2008, 12:35:42 »
No tak:;) Niestety tego softu nie wykorzystuję,  więc wiem że takie możliwości ma. Spróbuję zasięgnąć języka u źródła, i się podzielę informacjami. Na razie uparłem się na AM, jak się nie da namówić twórców AM do zajęcia się tematem to będę musiał jakąś decyzję podjąć. Podobny problem jest z analizą logów, jest możliwość zapisu ale ich analiza jest mniej niż ubożuchna. Oczywiście te wszystkie funkcjonalności o których piszę powinny się znaleźć w aplikacji na PC. Wersji na lusterku nic nie brakuje.

*

Offline pajero

• **
  • 144
  • Sprzęt: Holux GPSmile60
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 07, 2008, 13:56:23 »
Muszę się trochę wtrącić  :]

Na skraju interesów AM (i utrzymania pod kontrolą bazy danych z Miplo), a popularności ich oprogramowania musi następować zgrzyt. Z jednej strony duża liczba POI tylko dla AM, z drugiej klientela biznesowa.
     Dla przykładu, firma handlowa. Raczej każda posiada własnych informatyków którzy tworzą dla niej indywidualne oprogramowanie. Tutaj, rozplanowujące wizyty u ich własnych klientów. O ile szybciej było by przerzucać wybrane firmy do odwiedzenia w danym wyjeździe do formatu POI i wyznaczać trasę przejazdu już w AM. Lub po powrocie z trasy - zgrać to. Może to SF ale to podobno komputery mają ułatwiać życie....
     To tylko przykład. Czy więc warto oddać POI zgromadzone na Miplo wszystkim i liczyć że n-firm to wykorzysta w pracy z AM? Myślę, że jednostki. Co prawda te jednostki generują po naście licencji na firmę, ale AM na pewno robiła wywiad - badanie rynku. Widać obecnie to się nie kalkuluje.

PS. Nie mam profitów od AM za ten topic (a szkoda).

Wydaje się że przy dobrych chęciach AM zrobić funkcję która by umożliwiała wczytywanie współrzędnych zapisanych w różnych formatach jest programowo bardzo prosto do zrealizowania  a dodatkowy zysk dla AM byłby taki że wgrywane by były również bazy z konkurencyjnych systemów.
...........
 Wiem że w UAMEdytorze jest problem zrobić aby POI się nie powtarzały. No bo niby w jaki sposób rozróżnić sto tysięcy stacji benzynowych?
1. UAMedytor wczytuje w formacie CSV każde dane - jeśli dodamy pierwszą linie informacyjną co znajduje się dalej.....
2. Obecnie filtr Punkty dublujące jest usprawniony - to częsciowo załatwia problem.......
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2008, 14:05:07 wysłana przez pajero »

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 10, 2008, 12:06:52 »
Ależ ja nie jestem zainteresowany bazą danych z Miplo i wcale nie chcę mieć do nich otwartego dostępu. Dobrze zauważyłeś że firmy posiadają własnych informatyków i mogą oni wiele fajnych pomysłów jak usprawnić życie w firmie. Twój przykład jest fantastyczny. Ale jeszcze raz powtarzam to nie musi być otwarty dostęp do bazy Miplo, to musi być baza widziana przez AM jako np punkty użytkownika , firmowe albo jakoś tam nazwane. To powinien być dodatkowy format danych obsługiwany inną funkcjonalnością więc nie będzie zagrożenia że ktoś tą drogą przywłaszczy bazę społeczności AM. A więc możliwość załączania innego formatu pliku ogólnie uznanego za "bazodanowy".  Może pomysłem na to jest również sposób licencjonowania zrealizowany przez twórcę Winpilota. Na to oprogramowanie dostaję licencję powiązaną z urządzeniem i ta informacja jest zaszyta w oprogramowaniu. Oprogramowanie ze strony może pobrać każdy i uruchomić w wersji symulatora. Do pracy tylko osoby które mają wykupioną licencję.   Scenariusz z życia chciałem pobawić się punktami POI W UAMEdytorze i wgrałem jakąś tam bazę, ale po chwili zastanowienia stwierdziłem że jednak wybiorę inny plik to jedyne rozwiązanie jakie mi zostaje to zamknąć program. A powinno być "usuń plik z listy", "zapisz jako". Rozumiem że w momencie otwierania pliku jest dodawane pole z datą i po tym polu można wczytać (podmienić) punkty(nowsze) w tworzonej bazie. Ale po którym polu (kolumnie) są poznawane że się dublują bądź nie? Czy może tylko po odległości? W lotniczym programie SeeYou widać dwie listy punktów (nowe i stare) i można myszką zaznaczyć że ten podmieniam a ten drugi nie. Nowa AM nie umożliwia zapisywania punktów w CSV więc i możliwości skorzystania z tego formatu są bardzo ograniczone. No bo skąd będę miał informacje o bazie? AM nie umożliwia skorzystania z innego formatu, moje oprogramowanie umożliwia ale z czym mam je wiązać kiedy nie mam współrzędnych więc po co je będę zasysał do UAMEdytora.  W tej chwili to są dwa różne światy(formaty danych), mój firmowy i AM. UAMEdytor to jest fajny soft dla tych co ściągają tysiące punktów, ja potrzebuję tylko SWOJE. Takie możliwości ma N2 ale to nie jest ta jakość map. Pajero chylę czoła za pracę jaką włożyłeś w program ale dla mnie jest on póki co bezwartościowy chyba że że coś przeoczyłem.

*

Offline pajero

• **
  • 144
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 10, 2008, 21:56:51 »
1. To powinien być dodatkowy format danych obsługiwany inną funkcjonalnością więc nie będzie zagrożenia że ktoś tą drogą przywłaszczy bazę społeczności AM.
...........
2. A powinno być "usuń plik z listy", "zapisz jako"
..........
3. Rozumiem że w momencie otwierania pliku jest dodawane pole z datą i po tym polu można wczytać (podmienić) punkty(nowsze) w tworzonej bazie. Ale po którym polu (kolumnie) są poznawane że się dublują bądź nie? Czy może tylko po odległości?
...............
4. Nowa AM nie umożliwia zapisywania punktów w CSV więc i możliwości skorzystania z tego formatu są bardzo ograniczone.
Ad:
1. To jedyne rozwiązanie...
2. Jest "Kasuj wybrany" plik z listy
3. Od wersji 1.2.69 zmieniłem filtr dublowanie. W domniemaniu chcemy usunąć stare POI w tych samych kategoriach no i o tych samych współrzędnych. Tak też ten filtr działa
4. I to podcina skrzydła.

Właściwie nic nie przeoczyłeś, AM jest tylko dla osób indywidualnych. A szkoda. :(

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2008, 21:59:27 wysłana przez pajero »

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 11, 2008, 09:43:05 »
3. Dobrze to wymyśliłeś :ok: 4. Jeżeli taki jest wybór AM to jest to nie tylko mój ale również ich problem. Baza POI nie jest czymś szczególnie cennym. Jeśli Ty potrafisz zrobić konwerter na różne formaty to nie ma problemu aby jakiś kumaty programista też to zrobił dla dowolnej firmy. Ale jak to w życiu bywa rynek nie znosi pustki i czymś ją zapełni. To jest tak jak w tej opowiastce o szefie i pracowniku - wiesz co nie wyobrażam sobie bez ciebie życia ale od poniedziałku spróbuję. Jeśli Microsoft musiał się pogodzić że to nie ich format wygrał tylko pdf, jeśli IBM nie zauważyło pc i dosu to i AM w którymś momencie obudzi się z ręką w nocniku. Na razie dużo sprzedają ale ciągle za coraz mniej, dla nas jest to dobre, dla producenta nie sądzę. To oprogramowanie będzie ciągle traciło na wartości i będzie musiało walczyć z "marketami", w końcu może być tak jak z przeglądarkami. A soft jest coraz bardziej skomplikowany więc też koszty jego produkcji ciągle rosną. To czego ja się tak bardzo domagam to jest to sposób na wartość dodaną. Ale cóż już testuję oprogramowanie N2 i aplikacje które umożliwiają swobodne zarządzanie moimi POI, karawana jedzie dalej.

*

• 6498
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 11, 2008, 10:48:21 »
Zbisiwik,
podzielam Twoją opinię. Dotyczy ona nie tylko AutoMapy, ale również Targeo, niestety, które zatrzymało się w ogólnodostępnej funkcjonalności na poziomie Szukacza sprzed trzech lat. Zamiast stworzyć proste API, po to by ludność tubylcza, mniej lub bardziej zorganizowana, mogła sama dopisywać nowe wartości dla bardzo dobrych map. Taka np. mapa warszawskich cen mieszkań w Targeo, to rewelacyjna rzecz. Ile podobnych mogłoby powstać siłami hobbystycznych leszczy, gdyby udostępniono API? (nie twierdzę, że mapę cen wykonał w garażu szwagra jakiś leszcz!)
Problem AM/Targeo/Aquratu/Geosystem/Indigo/whatever polega chyba na tym, że chcą zrobić wszystko sami, pod hasłem czynienia użytkownikowi dobrze. Tyle, że użytkownik często sam wie lepiej, co jest dla niego dobrze. Zadba o siebie sam. Przy okazji, zarobiłyby pewnie też wymienione podmioty. Ale oni wolą myśleć, jakby tu uszczęśliwić aktualnych i potencjalnych userów, np. Wikipedią i Pascalem (bardzo dobre pomysły, skądinąd).
Obserwowałem onegdaj na Garniaku dyskusję znanego tu wszystkim Lecha GPS Maniaka z jakimś wybitnym GIS-owcem profesjonalistą. Żenada. GIS-owcy nie mają zielonego pojęcia, co rzekomi amatorzy mogą wyczyniać z ich danymi. No, ale amatorzy nie kończą roboty o godzinie 15.30. Kończą wtedy, kiedy osiągną cel. O 3-ciej, 4-tej rano. Różnie...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2008, 10:50:35 wysłana przez Moi »

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 11, 2008, 14:08:16 »
W sumie dotknąłeś sedna sprawy. Wystarczyłoby tworzyć (prywatną) bazę POI w otwartym formacie danych i na tym ich rola się kończy. Aplikacja umożliwia w ten sposób współpracę z innymi aplikacjami porzez otwarty format. Firmy które będą tworzyły dodatkowe oprogramowanie pewnie na tym zarobią bo niewielu chce coś robić za darmo:;) Na pewno to wzmacni pozycję producenta czyli AM bo bez AM to całe dodatkowe oprogramowanie nie jest warte funta kłaków. Jeżeli obrośnie aplikacjami to cały system z jednej strony generuje dodatkowe korzyści dla użytkownika a po drugie ciężko jest całą tę wartość dodaną zostawić i kupić rozwiązania konkurencji. Ale jeśli jest tak jak u AM że kupiłem soft za trzysta złotych to nie ma problemu kupić drugi taki sam od konkurencji jak konkurencja coś ciekawego wymyśli i zaproponuje za 250 a za czterysta razem z palmtopem i gpsem. Resztę można zrobić gdzie indziej. Nie będziemy ich zanudzać tworzeniem setek dodatkowych funkcji. Ale AM działa na zasadzie psa ogrodnika i sama nie zrobi i innym nie pozwoli. Ale na szczęście klient, co niestety również doświadczam boleśnie na co dzień, glosuje w jedyny dla siebie dostępny sposób, czyli na własnych nużkach biegnie do konkurencji. Dla mnie AM to jest przede wszystkim pewne zjawisko społeczne że tylu ludzi poświęca tyle czasu aby jakieś tam funkcje czy też mapy poprawiać. Normalnie to producent musiałby za to niezły grosz wyłożyć.

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 11, 2008, 21:47:57 »
W sumie dotknąłeś sedna sprawy. Wystarczyłoby tworzyć (prywatną) bazę POI w otwartym formacie danych i na tym ich rola się kończy. Aplikacja umożliwia w ten sposób współpracę z innymi aplikacjami porzez otwarty format. Firmy które będą tworzyły dodatkowe oprogramowanie pewnie na tym zarobią bo niewielu chce coś robić za darmo:;) Na pewno to wzmacni pozycję producenta czyli AM bo bez AM to całe dodatkowe oprogramowanie nie jest warte funta kłaków.
To chyba nie z powodu ukrywania specyfikacji formatu przez producenta nie produkuje się takiego oprogramowania, bo raczej da się to rozgryźć, tylko po prostu nikt nie widzi w tym interesu.
Jeżeli obrośnie aplikacjami to cały system z jednej strony generuje dodatkowe korzyści dla użytkownika a po drugie ciężko jest całą tę wartość dodaną zostawić i kupić rozwiązania konkurencji. Ale jeśli jest tak jak u AM że kupiłem soft za trzysta złotych to nie ma problemu kupić drugi taki sam od konkurencji jak konkurencja coś ciekawego wymyśli i zaproponuje za 250 a za czterysta razem z palmtopem i gpsem. Resztę można zrobić gdzie indziej. Nie będziemy ich zanudzać tworzeniem setek dodatkowych funkcji. Ale AM działa na zasadzie psa ogrodnika i sama nie zrobi i innym nie pozwoli.
Szuka takich jak pagero, który się uwikłają w umowę z nimi zamiast z klientami.
Ale na szczęście klient, co niestety również doświadczam boleśnie na co dzień, glosuje w jedyny dla siebie dostępny sposób, czyli na własnych nużkach biegnie do konkurencji.
Gdzie tak niby jest ? Bo mechanizm może i taki jest tylko jego skala realizacji mizerna.
Dla mnie AM to jest przede wszystkim pewne zjawisko społeczne że tylu ludzi poświęca tyle czasu aby jakieś tam funkcje czy też mapy poprawiać. Normalnie to producent musiałby za to niezły grosz wyłożyć.
Och to znacznie większym zjawiskiem jest UMP gdzie cała mapa pochodzi od ludzi a nie tylko jakieś kosmetyczne poprawki. Tyle, że zanim osiągnie poziom map AM to trochę czasu jeszcze minie.

*

Offline pajero

• **
  • 144
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 11, 2008, 22:04:11 »

Hmm, właściwie to się dziwię. Dlaczego nikt nie zaproponował mi napisanie softu. Moja umowa z AM nie wyklucza niczego. Bo jej nie ma  :O  (ofkoz na papierze - po prostu dałem słowo, że nie pisnę co i jak z formatem pliku *.poipts i tyle).

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 12, 2008, 01:25:01 »

Hmm, właściwie to się dziwię. Dlaczego nikt nie zaproponował mi napisanie softu. Moja umowa z AM nie wyklucza niczego. Bo jej nie ma  :O  (ofkoz na papierze - po prostu dałem słowo, że nie pisnę co i jak z formatem pliku *.poipts i tyle).

Jak chcesz podjąć się napisania komuś programu bez ujawnienia mu kodu źródłowego który z kolei ujawnia format ? To nie sprzedaż licencji na użytkowanie twojego programu. Zleceniodawca ma pełne prawo do swojego programu. Paranoją byłoby by się go zrzekał.

« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 12, 2008, 10:23:22 »
Nie widzi interesu bo aplikacja ma zamknięty format danych, po co walczyć z producentem kiedy z innymi można się bez problemu dogadać, nawet nie musiałem nigdzie szukać, producenci sami mnie znajdowali.

Firmy głosują własnymi nużkami, tylko nie piszą tutaj tylko realizują określone cele biznesowe, firm jest naprawdę sporo aczkolwiek są realizowane na dużo gorszych jakościowo mapach (póki co). Jest to świat równoległy który świetnie funkcjonuje i AM nikt nie zauważa bo i ona w realizacji tych celów im nie przeszkadza. To że tak jest świadczy również to forum, bo brak jest firm które by się domagali (komentowali) to oprogramowanie. A rynek pustki nie toleruje.

Pajero napisz soft, czekam na propozycję.

Napisane: 12-04-2008, 09:16:52
Przed chwilą zajrzałem na stronę sklepu internetowego, sprzedają "nawigację" (urządzenie plus soft z mapami) za jedyne 369 zł a za dodatkowe dwadzieścia złotych wysyłają do domu. I to jest właśnie rynek, którego AM tak się kurczowo trzyma.

*

Offline pajero

• **
  • 144
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 13, 2008, 10:28:33 »
Jak chcesz podjąć się napisania komuś programu bez ujawnienia mu kodu źródłowego który z kolei ujawnia format ? To nie sprzedaż licencji na użytkowanie twojego programu. Zleceniodawca ma pełne prawo do swojego programu. Paranoją byłoby by się go zrzekał.

A o DLL słyszałeś - to jeden z sposobów dystrybucji. A czy do Windows'a dostałeś źródła. Zleceniodawca ma prawo do tego co zapisane jest w umowie! No chyba że jesteś pracownikiem najemnym jako informatyk we firmie, a to co innego....

Jeśli soft wczytuje plik w formacie AM - dane muszą być przekazane do innych baz nie w 100% np. bez współrzędnych POI (warunek konieczny). Odpowiada ?

Przed chwilą zajrzałem na stronę sklepu internetowego, sprzedają "nawigację" (urządzenie plus soft z mapami) za jedyne 369 zł a za dodatkowe dwadzieścia złotych wysyłają do domu. I to jest właśnie rynek, którego AM tak się kurczowo trzyma.

Jeśli myślisz o AKIRA MM 517  to  :D
Sprzęt cienki - procesor 300 MHz - są kłopoty z płynnością dla AM - na moim wiekowym Holuxie z 416MHz AM ma zacinki....
A jakoś map.... :ohreally:   mapa map 3,17  datowana  (!!!!) 06.2006  (no można z internetu zaktulizować {dodatkowo płatne około 100pln} do XII.2007 i tyle).

To jest rynek na którym AM jeszcze sobie radzi. Jeszcze...
Twoja propozycja wspierania biznesowych rozwiązań ma dużą wartość, bo jeśli nawet nic z tego nie wyjdzie, to w sloganach reklamowych AM może się tym chwalić. A to dźwignia handlu - korzyść dodatnia w ofercie dla detalisty.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2008, 11:01:09 wysłana przez pajero »

*

• 6498
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 13, 2008, 12:32:24 »
Jeśli soft wczytuje plik w formacie AM - dane muszą być przekazane do innych baz nie w 100% np. bez współrzędnych POI (warunek konieczny). Odpowiada ?
A kogo w ogóle obchodziłaby jawna postać współrzędnych, gdyby tylko była możliwość integracji AutoMapy i UAMEdytora z MIPLO (choćby tzw. "prywatne" POI, do których nikt nie ma dostępu, za to jest przyjazny interfejs do ich obsługi + własne kategorie łączone w grupy, własne ikonki, własne dźwięki) i, prawdopodobnie, z Targeo.
A to wszystko połączone z bazą danych w cywilizowanym formacie, optowałbym jednak za jakąś odmianą SQL-a. Access jest drogi, zaś SQL jest zwykle zaimplementowany w serwerach internetowych w cenie.
Co prawda, współrzędne są absolutną podstawą geokodowania i innych geomarketingów, ale mimo to nie muszą chyba występować w postaci jawnej (skoro taki idiotyczny warunek). A może wystarczyłoby ograniczyć dostęp takiego interfejsu/aplikacji z jawnymi Lat/Lon tylko do punktów prywatnych z MIPLO? Wtedy groźba wypływu miliardów POIs wraz ze współrzędnymi z MIPLO zmniejszyłaby się? Kopiowanie istniejących kategorii z MIPLO do prywatnych POIs na MIPLO dałoby się łatwo kontrolować/ograniczać.

A może dałoby się wymyślić jakiś łatwy (poza AS/WMDC) sposób dwukierunkowej integracji AM na PC z AM na PDA(phone)/PNA - wymiana POI, tras, śladów, etc. - w technologiach TCP/IP / GPRS? Może jakaś aplikacja na serwerze pośredniczącym w takiej wymianie?

*

Offline pajero

• **
  • 144
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 13, 2008, 23:06:47 »
A może wystarczyłoby ograniczyć dostęp takiego interfejsu/aplikacji z jawnymi Lat/Lon tylko do punktów prywatnych z MIPLO?
Jak mi podpowiecie jak je rozróżniać (prywatne od nieprywatnych) to żadne ograniczenia nie muszą być stosowane....
Inna sprawa - nie chodziło mi o jawne pokazywanie współrzędnych - ale o ich całkowite nie "przekazywanie".
Co do SQL - o wiele łatwiej jest użyć "tłumacza" ODBC - wynik może trafić do Excela, microSQL, Acessa itp.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 13, 2008, 23:14:03 »
Jak mi podpowiecie jak je rozróżniać (prywatne od nieprywatnych) to żadne ograniczenia nie muszą być stosowane....

To akurat chyba jest proste, prywatna jast każda kategoria która ma nazwę niewystępującą na miplo.
Jest tylko pewne niewielkie ryzyko że taka kategoria moźe się kiedyś pojawić na miplo,
a wtedy ni stąd ni z owąd z prywatności nici ...

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 14, 2008, 18:15:41 »
Och to znacznie większym zjawiskiem jest UMP gdzie cała mapa pochodzi od ludzi a nie tylko jakieś kosmetyczne poprawki. Tyle, że zanim osiągnie poziom map AM to trochę czasu jeszcze minie.

Słabo znam najnowsze edycje AM, ale zapewniam Cię, że dużo jeszcze wody upłynie, zanim AM osiągnie jakość UMP (w niektórych rejonach, niestety). UPM w Krakowie odwzorowuje aktualny przebieg Ronda Mogilskiego (oddane jakieś 4 - 5 miesięcy temu) i aktualny przebieg Ronda Kotlarskiego (jak na dziś w remoncie). UMP jest aktualizowana na bieżąco - jeśli masz wersję sprzed tygodnia, to znaczy, że masz wersję starą.
Niestety, nie jest tak w całej Polsce.

« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 15, 2008, 13:05:46 »

A o DLL słyszałeś - to jeden z sposobów dystrybucji. A czy do Windows'a dostałeś źródła. Zleceniodawca ma prawo do tego co zapisane jest w umowie! No chyba że jesteś pracownikiem najemnym jako informatyk we firmie, a to co innego....
... a zleceniodawcę akurat obchodzi że Ty chcesz mu sprzedać licencję na użytkowanie twojego programu zamiast wykonać mu program.

Tak wygląda twoja propozycja dla autora POI ?
Napisane: 14-04-2008, 22:45:29

Słabo znam najnowsze edycje AM, ale zapewniam Cię, że dużo jeszcze wody upłynie, zanim AM osiągnie jakość UMP (w niektórych rejonach, niestety). UPM w Krakowie odwzorowuje aktualny przebieg Ronda Mogilskiego (oddane jakieś 4 - 5 miesięcy temu) i aktualny przebieg Ronda Kotlarskiego (jak na dziś w remoncie). UMP jest aktualizowana na bieżąco - jeśli masz wersję sprzed tygodnia, to znaczy, że masz wersję starą.
Niestety, nie jest tak w całej Polsce.

Twierdzisz, że UMP nadaje się do nawigacji ? Mnie się wydaje, że ze względu na braki w trasach nie nadaje się, ale może w błędzie jestem. Zainteresowałem się UMP na okoliczność tworzenia otwartego systemu nawigacji na PDA jako alternatywy dla systemów zamkniętych takich jak AM.

« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 15, 2008, 18:23:23 »
Chyba nie, dlatego że opis klienta jest identyfikowany po indeksie. Jeśli będę miał wszystkie dane poza współrzędnymi to i owszem mogę wszystko zmieniać poprawiać łączyć dane ale integralną częścią danych (wspólną dla współrzędnych i dla bazy danych są indeksy. Te indeksy na palmtopie mogą nie być nadawane tak jak trzeba i nie zapewniają integralności danych. Z tego też powodu zmiana indeksów która musi się odbywać po stronie PC spowoduje że dla AM ten poprawiony punkt zniknie a zaimportowany do PC jest bezwartościowy bo nie zawiera współrzędnych. A więc rekord informacji w którym są zawarte wszystkie dane musi iść wspólnie, inaczej baza się rozjedzie.

Jeśli myślisz o AKIRA MM 517  to  :D
Sprzęt cienki - procesor 300 MHz - są kłopoty z płynnością dla AM - na moim wiekowym Holuxie z 416MHz AM ma zacinki....
A jakoś map.... :ohreally:   mapa map 3,17  datowana  (!!!!) 06.2006  (no można z internetu zaktulizować {dodatkowo płatne około 100pln} do XII.2007 i tyle).

To jest rynek na którym AM jeszcze sobie radzi. Jeszcze...
Twoja propozycja wspierania biznesowych rozwiązań ma dużą wartość, bo jeśli nawet nic z tego nie wyjdzie, to w sloganach reklamowych AM może się tym chwalić. A to dźwignia handlu - korzyść dodatnia w ofercie dla detalisty.
[/quote]
No i to chciałem powiedzieć:;) Co do jakości komputera i softu to większość kupujących w marketach nie ma bladego pojęcia ale jak już kupi to na pewno przez kilka lat nie skusi się na cokolwiek innego
Napisane: Kwiecień 15, 2008, 18:09:26
A może wystarczyłoby ograniczyć dostęp takiego interfejsu/aplikacji z jawnymi Lat/Lon tylko do punktów prywatnych z MIPLO?
Inna sprawa - nie chodziło mi o jawne pokazywanie współrzędnych - ale o ich całkowite nie "przekazywanie".
Co do SQL - o wiele łatwiej jest użyć "tłumacza" ODBC - wynik może trafić do Excela, microSQL, Acessa itp.
Dokładnie mi o to chodzi. Aby była możliwość zapisywania zupełnie prywatnych punktów w otwartym formacie danych zupełnie nie pasującym do aktualnego formatu, aby żaden user nie mógł ich wykorzystać z takim poświęceniem chronionej bazy POI. Co do ODBC to jest to dobry pomysł aczkolwiek ODBC jak sam to ładnie nazwałeś jest "tłumaczem" a więc czymś co pośredniczy i to powoduje że nie jest on bardzo szybki. Ale vwykorzystuję tę technologię od bardzo wielu lat i jestr OK, więc i tu będzie dobrze.
Napisane: Kwiecień 15, 2008, 18:15:43
Jest aplikacja która posiada takie rozwiązania jest to NAVIGO 2 która ma możliwość czytania POI w formacie Access i to jest to o co mi chodzi.

Jeśli chodzi Ci o komunikację tylko w 1 stronę, to AM ma możliwość czytania POI w formacie csv.
Przygotowanie exportu danych z bazy firmowej do SCV chyba nie powinno być specjalnie trudne?

A w ogóle to mógłbyś napisać jak w N2 wczytać taką bazę?
Bo jakoś nie potrafię znaleźć takiej pozycji w menu,
a ZTCW, to owszem można, ale w desktopowym NP+SQLCache, a nie w N2 ...

Ależ nie ma potrzeby abyś to robił i wczytywał w jakimś specjalnym formacie. Wystarczy jak masz otwarty format na PC, obrabiasz bazę na PC i po poprawkach w formacie typowym dla aplikacji na palmtopie wgrywasz do palmtopa. Dlatego też nie ma potrzeby aby N2 miało specjalne menu z zasysaniem danych w jakichś dziwnych formatach.

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 15, 2008, 19:31:32 »
Twierdzisz, że UMP nadaje się do nawigacji ? Mnie się wydaje, że ze względu na braki w trasach nie nadaje się, ale może w błędzie jestem. Zainteresowałem się UMP na okoliczność tworzenia otwartego systemu nawigacji na PDA jako alternatywy dla systemów zamkniętych takich jak AM.

Trochę z UMP pojeździłem - dla eksperymentu miałem ustawioną najkrótszą trasę (co dla większości map Polski jest zabójcze - najdalej po pół godzinie lądujemy w ślepej ulicy lub na przysłowiowych schodach w lesie) i mam co najmniej niezłe doświadczenia. Fakt, są obszary o bardzo słabym pokryciu (z tego co wiem, sam na nie jeszcze nie trafiłem), ale generalnie jest nieźle (powiedziałbym, że zdecydowanie lepiej niż u TeleAtlasa w wersji 2007.07)