Wolno działająca AM

• 10 Odpowiedzi
  • 2698 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline knoxville

• 260
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
Wolno działająca AM
« dnia: Styczeń 17, 2005, 10:04:24 »
Może to zasugeruje niektórym pewne zmiany w swoich Pocketach...

Jakieś pół roku temu kupiłem Compaq 3950 specjalnie do AM, ale po wyjściu wersji 3.x strasznie się ślimaczyła. Długo wyznaczała trasę (Białystok - Muszyna ok. 2 -3 min do momentu wyświetlenia pilota). Przewijanie przy powiększeniu było mordęgą - przy każdym ruszeniu rysikiem mapa musiała się pare sekund wczytywać... Strasznie mnie to wkurzało, bo procek 400MHz a nie wyrabia.
No i przy dłuższej lekturze forum postanowilem zmienić system z PC2002 na PC2003. Oczywiście nie spodziewałem się rewolucyjnych zmian... aż do momentu odpalenia AM. Skończył się problem doczytywania mapy, trase w/w wyznacza w 20s... Byłem w szoku że zwykła zmiana systemu może tak wpłynąć na szybkość działania AM i innych aplikacji. Teraz AM po prostu fruwa. Nie ma wkurzającego wczytywania i doczytywania. Wszystko na bieżąco.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Wolno działająca AM
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 17, 2005, 16:53:03 »
Procek 400MHz w tym modelu jest wolniejszy od 206MHz w jego poprzednikach, wiec dodatkowo na systemie PPC 2002, ktory kompletnie nie jest zoptymalizowany do pracy na CPU X-Scale objawy mogly byc wlasnie takie.

*

Offline waflo

• 334
Wolno działająca AM
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 22, 2005, 01:28:22 »
Co do predkosci procka to nie jestem pewien ale napewno PPC2002 nie mial zoptymalizowanej obslugi tego typu CPU przez co nie wykorzystywam mocy procka...bez sesnu ze compaq wypuscil takie modele z takim systemem. Sam mam compaqa 3970 i jestem z niego zadowolony...ale dopiero po upgrade do PPC2003

*

Offline kanczug

• 19211
Wolno działająca AM
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 22, 2005, 18:08:14 »
Jak Compaq wypuszczal tego PDA to nie bylo jeszcze WM 2003, wiec PPC 2002 byl high-endem. Druga sprawa to nie chodzi nawet o optymalizacje systemu pod X-Scale, chodzi o to ze PXA250 (czyli ten CPU ktory ty masz) jest jednym slowem do bani. Dziala znacznie wolniej od PXA255, ktory montowany jest w praktycznie wszystkich nowszych PDA z X-Scale 400MHz.

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
Wolno działająca AM
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 22, 2005, 22:26:27 »
Zgadzam sie w 100% z waflo - 39xx z PPC2002 jest okropnie ociezaly. Zmiana na WM2003 przynosi wyrazne przyspieszenie pracy. Druga sprawa, ze AutoMapa straszliwie wolno rysuje mape. Widzialem rozne programy do nawigacji i AutoMapa jest zdecydowanie najwolniejsza, jesli chodzi o odswiezanie ekranu. Np. w takim malo u nas znanym Falk Navigator (ktory jest najszybszym takim programem, jaki widzialem), przesuwanie i zblizanie/oddalanie mapy jest natychmiastowe (przynajmniej 5x szybsze, niz w AM). I to na zwyklym procesorze 400MHz.

*

Offline kanczug

• 19211
Wolno działająca AM
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 22, 2005, 22:52:32 »
Tyle ze Automapa jest bardzo "ladna dla oka" - tutaj lezy pies pogrzebany. Wlasnie dlatego rysowanie mapy jest takie dlugie. Swoja droga to mam nadzieje ze w ktorejs z przyszlych wersji bedzie opcja wyciecia wszystkich bajerow i pozostawienia samej siatki kresek, czyli drog.

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
Wolno działająca AM
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 23, 2005, 10:59:52 »
Takie ustawianie szczegolowosci rysowania to by bylo jakies wyjscie (najlepsza bylaby oczywiscie optymalizacja kodu ;) ).

*

Offline Troll

• **
  • 214
Wolno działająca AM
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 24, 2005, 08:34:32 »
Panie Adminie
AM w wersji 3.6.0.8 posiada w ustawieniach opcje:
1.dużo szczegółów w zbliżeniach /znika obrys budynków/
2.uproszczone rysowanie ulic/dróg

Z tego co pamiętam opcje dostępne od dawna i w widoczny sposób przyspieszają działanie programu

Wolno działająca AM
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 24, 2005, 09:08:27 »
Cytat: troll
Z tego co pamiętam opcje dostępne od dawna i w widoczny sposób przyspieszają działanie programu
Myślę, że raczej Jakubowi chodziło - zamiast "odhaczania" kilku różnych opcji o jedną jedyną, która w Garminach nazywa się "włącz upraszczanie".

Działa to tak, że bez wielkiego skakania po różnych opcjach wybór tej jednej powoduje że z mapy znikają wszystkie elementy zbędne podczas nawigacji m.in. POI i nazwy ulic, co oczywiście nie tylko przyspiesza odświeżanie mapy ale też w znaczny sposób zwiększa jej czytelnośc oraz podnosi bezpieczeństwo podrózy, bo .... przestaje korcić ciekawość: a jakie to kino przed chwilą minąłem ? Albo: jak nazywała się ta ulica w lewo ?  :)
Gwoli wyjaśnienia - to że POI znikają z ekranu nie oznacza że odbiornik ich nie kontroluje. Jeżeli dany POI był przypisany do punktów "krytycznych" (np. Fotoradar) to odbiornik jego obecność oczywiście zasygnalizuje.

Ponieważ tak kiedyś krytykowana przeze mnie AutoMapa coraz bardziej zbliża się do "ideału" jakim dla mnie są pomysły nawigacyjne Garmina - to należy mieć nadzieję, że taki "szybki przycisk" typu: włącz/wyłącz upraszczanie też w AutoMapie w końcu się pojawi.

*

Offline kanczug

• 19211
Wolno działająca AM
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 24, 2005, 18:32:52 »
Wlasnie chodzilo mi o takie calkowite uproszczenie mapy, by wygladala np. podobnie do Mapopolis. Jest to oczywiscie strasznie surowe, ale ma swoje plusy.

*

Offline irwi

• 33
Wolno działająca AM
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 19, 2005, 15:21:54 »
Cytat: timokie
Zgadzam sie w 100% z waflo - 39xx z PPC2002 jest okropnie ociezaly. Zmiana na WM2003 przynosi wyrazne przyspieszenie pracy. Druga sprawa, ze AutoMapa straszliwie wolno rysuje mape. Widzialem rozne programy do nawigacji i AutoMapa jest zdecydowanie najwolniejsza, jesli chodzi o odswiezanie ekranu. Np. w takim malo u nas znanym Falk Navigator (ktory jest najszybszym takim programem, jaki widzialem), przesuwanie i zblizanie/oddalanie mapy jest natychmiastowe (przynajmniej 5x szybsze, niz w AM). I to na zwyklym procesorze 400MHz.

A ja powtarzam za Adminem - ine rozróżnia się procka po MHz tylko po typie czy XScale czy ARM czy MIPS a nastęnie jai numer czy 250, 255, 26x, 27x ... czy S3C2410/A, s3c2440/A itd. A dopiero na końcu taktowanie 203, 206, 266, 270, 300, 400, 520, 624..... Dopiero całys zreg danej kategorii mówi o końcowej wydajności procka, np. 266MHz dla S3C2410 to o wiele więcej niż np. przestarzały XScale PXA250 z 400 MHz.