Wolne łapanie GPS ?

• 19 Odpowiedzi
  • 6385 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tamara

• *
  • 58
  • Sprzęt: Glofiish M810 4GB-padł/ OMNIA II/Garmin Asus M10
Wolne łapanie GPS ?
« dnia: Kwiecień 13, 2010, 08:57:47 »
Witam kolegów, mam pytanie nie znalazłem tego na forum to pytam.Czy można coś zmienić w oprogramowaniu AM żeby program szybciej łapał GPS( nie chodzi o zmianę COM czy prędkości na porcie).Mam Glofish M810 i strasznie powoli łapie sygnał GPS z pomieszczenia prawie nie osiągalne. To samo urządzenie te same ustawienia COM i prędkości  tylko np. wgrany T.T. Navigator czy iGo i sygnał GPS prawie natychmiast jest łapany ( czyli nie wina urządzenia), co z tym można zrobić?

*

MarkNavi

Odp: Wolne łapanie GPS ?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 13, 2010, 10:12:22 »
Tamaro "złapanie gps" z pomieszczenia praktycznie zawsze graniczy z cudem, no chyba, że mieszkasz w parterowym domu i z drewnianym dachem

*

Offline tamara

• *
  • 58
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 13, 2010, 10:28:38 »
To był podany przykład, chodzi o to że z innymi aplikacjami łapie bardzo szybko a z AM trzeba długo czekać złapanie sygnału 3 satelit dalej nie daje możliwości lokalizacji , dopiero musi program "pomysleć" i to mu też schodzi chwilę i dopiero przy bardzo mocnym syganle z 3 satelit program się lokalizuje.I czy można  przyśpieszyć z pozycji programu łapanie w sposób szybki GPS

*

Bilunia

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 13, 2010, 11:07:31 »
Sprawdź, jak masz ustawiony port w AM. Ustaw tak, by był sam port, bez "Auto".
Będzie zdecydowanie szybciej

*

Offline tamara

• *
  • 58
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 13, 2010, 16:53:13 »
Jest ustawiony port normalnie programowo i odpowienia prędkość ale to nic nie daje.Czy można samemu coś w programie pozmieniać aby to poprawić? 

*

Offline proot

• **
  • 127
  • Sprzęt: iPhone4 + Navigon, TomTom GO950
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 13, 2010, 17:08:39 »
Jest ustawiony port normalnie programowo i odpowienia prędkość ale to nic nie daje.Czy można samemu coś w programie pozmieniać aby to poprawić?

Pewnie moja wypowiedź niewiele wniesie do dyskusji w tym temacie i znowu wyjdę na osobę reklamującą TomTom'a, ale jakiś czas temu miałem HTC Touch HD z TomTomem i AM na pokładzie samolotu. I... AM nie mogła mi złapać fixa przez kilka minut, trzymałem telefon przy oknie, etc. Włączyłem TomTom'a - trwało to kilka sekund, fixa złapało, pokazało pozycję - jednak TomTom w samolocie średnio wygodny jest :) Na AM 'ładniej' wygląda mapa 2D :) Znowu więc włączyłem AM i myślałem, że pójdzie z 'górki'... jednak tak się nie stało, AM znowu wyświetlała przez kilkanaście sekund 'Szukam sygnału GPS...' - więc coś może być na rzeczy :)

Finalnie fixa złapała i nagrałem nawet film (był tu na forum) :)
Money does not make you happy but it quiets the nerves. /Sean O'Casey/

*

Offline mas0n

• **
  • 110
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 13, 2010, 17:59:35 »
A pytanko, jak często włączasz navi? jesli dość rzadko to jasne że zimny start troche trwa

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 13, 2010, 18:00:14 »
............ z AM trzeba długo czekać złapanie sygnału 3 satelit dalej nie daje możliwości lokalizacji ...........
Złapanie fixa z 3  satelitów(bo to chłopaki są :P ) nie daje możliwości pełnego określenia pozycji . To tak jak układ równań z niewiadomymi- musi być tyle równań co niewiadomych . Tu każda pozycja którą obliczamy ma 4 parametry : 3 wymiary i czas (moment w którym obliczamy pozycję) więc trzeba mieć zafiksowane 4 satelity .I to nie wszystko jedno które. Jak łapiemy fixa w domu to najprawdopodobniej widziane są satelity z jednego fragmentu nieba (tego za oknem) a obliczenie pozycji z takiego układu będzie obarczone dużym błędem. (a co dopiero jak są tylko 3  :E )
Co prawda gps'y potrafią pokazać pozycję przy trzech (a czasami nawet dwóch) satelitach ale nie jest to czyste wyliczenie pozycji a zastosowanie pewnych "sztuczek" w algorytmie . Np. można przyjąć że nie zmieniliśmy wysokości od ostatniego pomiaru (albo jesteśmy na wysokości morza) co likwiduje jedną zmienną  ale.. może jednak zmieniliśmy wysokość  :E . Inna możliwość to założenie że zegar w naszym gps'e jest dość dokładny i o ile niedawno był skorygowany (przy złapanym fixie) to jego błąd jest nieznaczny i można czasu nie liczyć .  Tak czy inaczej  tak obliczona pozycja jest obarczona większym niż normalnie błędem.
I co teraz z tym robią programy nawigacyjne ? mogą np. pokazać pozycję w kółku oznaczającym zakres możliwego błędu (tak mam w garminie) Mogą poczekać na zafiksowanie kolejnego  satelity uznając że obecny błąd pomiaru nie daje możliwości nawigacji (tak prawdopodobnie robi AM)  lub też stosuje swoje "sztuczki " np. uznaje że jesteśmy w centrum koła możliwych pozycji (co często jest prawdą ) albo  pamięta gdzie byliśmy przy wyłączaniu gps'a i gdy ta pozycja jest blisko obecnie wyliczonej niedokładnej to prawdopodobnie jesteśmy w tym samym miejscu ,lub blisko wyliczonej pozycji jest droga to prawdopodobnie tam stoimy samochodem itd.     Tak pewnie robi TT (nie wiem zgaduję)
Co kto lubi  jeden chce dokładną pozycję (pewnie jakiś maniak  :E ) innemu wystarczy pozycja prawdopodobna za to szybko złapana  no i słusznie możemy szybko ruszyć z miejsca a że marker jest czasami na sąsiedniej ulicy to co zaraz będzie dokładniej a my już jedziemy  :ok:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Bilunia

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 13, 2010, 19:00:06 »
Ciekawe określenie - "normalnie programowo".
Oczekujesz pomocy, to daj też coś z siebie. Może by tak zacytować ustawienia ? :mysli:

*

Offline tamara

• *
  • 58
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 13, 2010, 19:31:16 »
Kolego "Bilunia" przeczytaj mój pierwszy post-tam wszystko pisze, nie jestem aż takim laikiem że nie wiem i nie umię sobie ustawić COM i prędkości na porcie ( żeby nie było że nic od siebie nie daję  to jest GPS na COM4 i 57600 bps prędkość) zmiana ustawień COM i prędkości nic nie daje .Chodzi mi czy ma ktoś wiedzę czy w którymś  z plików AM można go zedytowac i zmienić ustawienia co do szybszego łapania GPS.

*

Bilunia

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 13, 2010, 20:11:42 »
Kolego "Bilunia" przeczytaj mój pierwszy post-tam wszystko pisze, nie jestem aż takim laikiem że nie wiem i nie umię sobie ustawić COM i prędkości na porcie ( żeby nie było że nic od siebie nie daję  to jest GPS na COM4 i 57600 bps prędkość) zmiana ustawień COM i prędkości nic nie daje .Chodzi mi czy ma ktoś wiedzę czy w którymś  z plików AM można go zedytowac i zmienić ustawienia co do szybszego łapania GPS.
Jeżeli w swoich wcześniejszych wypowiedziach zamieściłaś informacje o ustawieniach portu, to ja najwyraźniej jestem ślepy :shock:

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 13, 2010, 21:57:40 »
obronię też Bilunię. Jeśli aż tak bardzo nie jesteś laikiem, to czemu sprawdzasz sygnał GPS siedząc w pomieszczeniu ?

P.S. Jeśli na sygnał GPS czekasz nie dłużej niż 7-9 minut, to znaczy że nie czekasz długo.
Możesz podrzucić jaki odbiornik ma ten Glofish ?
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline wsz

• 294
  • Sprzęt: Eten X800-->Sony Xperia SP-->Xperia XZ1 Compact
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 14, 2010, 13:56:26 »
Mam Glofiish X800, którego odpowiednikiem z klawiaturą był M800. Nie wiem czym się różni M810 od M800. Dla X800 i Automapy trzeba ustawić domyślnie COM7 i prędkość 57600 aby korzystać z A-GPS. Na COM4 57600 jest "zwykły" GPS i na niego jest ustawione domyślnie oprogramowanie GPS Etena. Aby A-GPS był naprawdę "Assisted" wymagane jest ładowanie przynajmniej raz na tydzień pliku aktualizacji położeń satelitów. To dla X800. Zobacz czy coś z tego przyda Ci się dla M810.

*

Offline tamara

• *
  • 58
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 14, 2010, 16:25:37 »
Z ściąganiem uaktualnienia pozycji satelit też próbowałem i uważam w moim odczuciu że ściąganie aktualnych pozycji satelit  wydłuża pozycjonowanie. Wydaje mi się że czekanie  9 minut to długo na pozycję, jeżeli to samo urządzenie Glofish te same wszystkie ustaiwnia tylko jak pisałem zainstalowany TT nawigator czy iGo potrafi się zlokalizować w 4 minuty. Odbiornik GPS to Sistar III (tak wyczytałem), co do lokalizacji w domu chodzi mi nie w samym środku domu ale z okna z parapetu wewnętrznego. Moje spostrzeżenia z długą  lokalizacją poprzedzone są obserwacją innych oprogramowań i urządzeń. Np. mam zainstalowane w Nokii TT6 nawigator z zewnętrznym GPS i potrafi się w góra 4 minuty zlokalizować i to widzi z 5 satelit, kolega ma urządzenie Goclever i AM - z parapetu nie uda się mu zlokalizować inny kolega ma Germina ale nie pamietam modelu i postawią urządzenia w tym samym miejscu na parapecie i Germin zlokalizuje się po 5 minutach a Goclever z AM wcale albo po paru godzinach wyjdą na zewnątrz Germin po 4 min. a AM po 10 min.

*

Offline dek

• **
  • 101
  • Sprzęt: hx4700 + AM 6.5
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 14, 2010, 18:25:40 »
tamara: jeśli możesz, to zainstaluj sobie jakiś program typu VisualGPS i na nim obserwuj łapanie fixa - bez Automapy oczywiście. Będziesz wtedy widział jak zachowuje się Twój sprzęt. Ja mam odbiornik na BT eBonTek-3200 i sygnał łapie mi na parapecie wewnętrznym - V p. w czasie ok. 1 min.

*

Offline tamara

• *
  • 58
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 14, 2010, 19:41:21 »
Dziękuję wszystkim za zabranie głosu w problemie,będę działał dalej w próbie szybszego łapania GPS w AM, jak coś ustalę to dam znać.

*

Offline stefanekmac

• **
  • 124
  • Sprzęt: keiser+navroad 460
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 16, 2010, 21:58:50 »
Hmm trochę OT ale jak jechałem autostradą od Strykowa do Poznania to co kilka minut mój HTC gubił zasięg GPS albo pokazywał że jadę po polu albo AM KAZAŁA ZAWRACAĆ !!! Ustawienia jak zawsze te same-ignoruj średnie odchylenia.To było 3 dni temu pył z wulkanu nie przeszkadzał..ktoś też tak miał? Moja szybkość przepisowa ok 130 km/h.To zawracanie mnie wk...
sagem,nokia 3210,nokia 6320,nokia 6310,nokian70.mdaII,nokiae66.mda IIIkeiser.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 16, 2010, 22:07:34 »
Masz tak za każdym razem?  Bo jak było tak tylko raz to mógł być niekorzystny układ satelitów .Czasami tak jest że niby widać ich kilka  ale tak się ustawią na niebie że dokładność jest kilkadziesiąt merów albo więcej i takie cuda się dzieją.
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Bilunia

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 16, 2010, 22:31:42 »
Od czasu do czasu zaliczam ten odcinek i jeszcze mi się nie zdarzyło, by AM kazała mi zawracać, lub miała problem z zasięgiem. Odchylenia też mam na "średnie".

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 17, 2010, 10:42:02 »
takie gubienie zdarzało mi się średnio raz na dzień przy całodniowej trasie. uważam to za normalne właśnie ze względu na to, jakie satelity mamy własnie na niebie. nawet pomimo dobrej pogody coś takiego może się dziać i nie uważam to za jakiś błąd
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI