Własna kategoria publiczna - nie kumam

• 13 Odpowiedzi
  • 2411 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 18, 2005, 21:11:49 »
Chcę utworzyć kategorię x. Wszedłem na mobile.net na stronkę dodaj kategorię zeby wczytać ją z pliku. Utworzyłem nowy plik x.uam. Doczytałem że muszę mieć 5 punktów. Tylko że jak je zaznaczę to muszę je podłączyć do jakiejś istniejącej kategori bo inaczej się nie da. Czy później mam te punkty wyciągnąć ? Poplątałem się a chęci mam sporo. Czytanie pomocy na mobil.net nie pomogło.

Autorus

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 18, 2005, 23:11:35 »
Krok po Kroku.

1. Z menu wybierasz Nowa Kategoria.
2. Wskazujesz plik zawierający minimum 5 punktów.
3. Kliknij Wczytaj.
4. Kliknij Utwórz Kategorię w Katalogu.
5. Nazwa i opis kategorii jest pobrany z pliku UAM, który wczytałeś. Więc jeśli zapisałeś swoje punkty w palmtopie w kategorii np. Łowiska to takie właśnie nazwy pojawią sie we wspomnianych miejscach.
6. Możesz określić promień, w którym nie mogą sie pojawić dodatkowe punkty (zapobiega dublowaniu punktów).
7. Potwierdź swoje ustalenia.
8. Jeśli masz przygotowaną ikonę reprezentującą kategorię to możesz ją również wgrać do bazy.

Jeśli jeszcze coś nie jest jasne to pytaj.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 19, 2005, 13:27:22 »
Maap, za chiny nie mogę ustawić pobranych ikon w pda.
Nazwy się zgadzają, miejsca w katalogach też, a AM nie pokazuje?!
Jak znajdziesz czas to napisz instrukcję dla poczatkujących, bo z mobil.net nie wychodzi.
PS.AM mam zapisaną ipaq file store a nie program files- może to dlatego?

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 19, 2005, 14:41:40 »
Mam problem z punktem 5. Bo jak utworzę nowy plik a następnie będę chciał zapisać w nim punkty to mogę wybrać tylko nazwę punktu a nie kategorie bo te mi są narzucone z góry. Bo niby skąd w "Jadzi" będzie znała nową kategorię moja np "x".

Tego właśnie nie rozumiem jak to się w tym pliku ustala kategorię. No bo piszesz że nazwę kategori pobiera się z pliku.

Pozdrawiam

Autorus

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 19, 2005, 15:02:34 »
Jacek123,
Instrukcja dla początkujących jest. Wprawdzie wymaga teraz uaktualnienia o pewne nowe rozwiązania zaimplementowane na mobilne.net. Jeśli chodzi o problem związany z AM to nasza instrukcja pokazuje jak można pewne, rzeczy zrobić w AM, ale nie zastąpi instrukcji do AutoMapy. Nie widzę, również potrzeby pisania instrukcji do obsługi programu  AM. Tym zajmuje się producent.

Autorus,
Jeśli tworzysz nowy punkt w palmtopie to musisz przypisać go do kategorii. Jeśli nie wybierzesz jej z listy to możesz ją tam ręcznie wpisać. I to włąsnie to co tam wpiszesz stanowi dla bazy domyślną nazwę kategorii, którą baza nota bene sama sobie odczyta z pliku.

Pragnę zauważyć, że pomoc na poi.mobilne.net dotyczy obsługi bazy a nie programu. Na stronie producenta programu znajduje się instrukcja obsługi do AutoMapy.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 19, 2005, 15:18:16 »
Już sobie poradziłe, tzn wybrałem kategorię sklep i wrzuciłem kilka punktów, a następnie wczytałem plik, wyedytowałem w necie i zmieniłem kategorię i jest ok, trochę okrężnie ale cel osiągnięty.

Pozdrawiam
Ps. Zaraz lecę na miasto wklepywać punkciki

[Dodano: 2005-04-19 17:22:49]
Jestem już , wysłaem kategorię na serwer, tylko zapisałem żeby była w katalogu opieka zdrowia a nie ma jej tam? I nie wiem gdzie to ustawić. Oczywiście Apteki.

[Dodano: 2005-04-19 17:27:05]
W złe miejsce wpisałem kategorię, jak to zmienić? Teraz jest w policja i patrole a powinno być opieka zdrowia. Zagalopowałem się i tak wyszło....

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 19, 2005, 17:46:33 »
Autorus,
Wszystkie punkty w Twojej kategorii są do zmiany.

Zastosuj się do schematu opisu punktów podanego przez Cat^a http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=14260&od=80

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 19, 2005, 18:11:33 »
ok
już zmieniam

[Dodano: 2005-04-19 18:34:22]
Już zmieniłem

[Dodano: 2005-04-19 18:45:36]
Ale nadal jestem w złym katalogu , niestety...

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 19, 2005, 19:07:23 »
Jesteś już w dobrym katalogu ale Twoje opisy nadal nie spełniają ustalonych wymogów.
Nazwa punktu: MIASTO - i tu jest ok
Uwagi: ulica i numer, dodatkowy opis (u Ciebie jest inaczej, a ważna jest kolejność wprowadzonych danych).

Zobacz jak wygląda opis w kategoriach wzorcowych np. Geant, Ikea, Auchan, Honda i wiele innych.

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 19, 2005, 19:39:23 »
ok już zmieniłem.

Przy okazj, jak jadę samochodem i chce zaznaczyć jakiś punkt to nie wiem czy kategoria którą wybrałem jest kategorią "Naszą" czy Am. Czy jest jakaś możliwość żeby kategorie AM wogóle nie były widoczne w wyborze?

Autorus

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 19, 2005, 19:43:49 »
Cytat: autorus
Czy jest jakaś możliwość żeby kategorie AM wogóle nie były widoczne w wyborze?
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=13200#79065

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 19, 2005, 19:47:14 »
Autorus,
Dzięki za poprawki. Twoja kategoria jest teraz wzorcowa.

Co do dodawania nowych punktów to podczas ich dodawania musisz wiedzieć do jakiej kategorii chcesz je dodać. Jest to naprawde proste.
Np. jedziesz i widzisz stacje paliw BP, w bezpośredniej bliskości punktu wciskasz guzik i wybierając odpowiednią kategorię (w tym przypadku BP) i dodajesz.
Proponuje Ci, żebyś sobie to przećwiczył na czystym pliku.

Cieszę się, że zmiany opisów w bazie przebiegły bez problemów.

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 19, 2005, 19:54:59 »
No usunołem poi_types.d i nic. Nadal mam kategorie hotel i hotele, co źle robię?

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 20, 2005, 08:45:23 »
moze jakbym skasował plik standardowy AM, i jeszcze raz pobrał mobile.net to by coś dało, tylko że w pliku standardowym mam kilkanaście swoich punktów i bym je stracił, a nie bardzo wiem jak je odzyskać z pliku.