Widoczność ekranu w słońcu

• 31 Odpowiedzi
  • 12985 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline starsza.pani

• 328
  • Sprzęt: MODECOM MX3HD AM-oczywiście najnowsza
« dnia: Lipiec 28, 2009, 16:14:09 »
Zabiorę głos jako jeden (jedna?) z licznych laików. To co wkleiłam zdarza się b. często. Popytałam znajomych, na to samo narzekają. W słoneczny dzień ekran w mojej Nokii500 jest zupełnie niewidoczny, chociaż próbowałam zmieniać na inne kolory. Komunikaty są potrzebne i na logikę prosto znaczy drogą główną. Wiele razy myliliśmy drogę z powodu błędnego komunikatu i niewidocznego ekranu. Przydałby się może komunikat o zjechaniu z drogi głównej czy coś w tym rodzaju.
Przepraszam, że cytat jest poniżej, coś pokręciłam.

Jednocześnie proszę o podawanie przykładów, gdzie waszym zdaniem taki komunikat jest naprawdę potrzebny,
klasyczny moim zdaniem przykład to taki gdzie główna droga skręca, a należy z niej zjechać w inną podrzędną
i ten zjazd to droga na wprost.
Poszukałem takiego przykładu dla ilustracji na mapie i już pierwszy, który znalazłem, mi się nie podoba,
DK46 w Lublińcu zakręca w lewo pod kątem prostym, a zadana trasa wiedzie na wprost i tu AM milczy,
choć już 100m dalej w analogicznej sytuacji (droga miejska główna na skrzyżowaniu skręca w prawo)
jest komunikat 'prosto'.

Napisane: 28-07-2009, 13:02:01
Ja osobiście mam wyłączone komunikaty w ogóle. To jest najlepsze rozwiązanie. Po prostu od czasu
do czasu zerkam na mapę jak mam jechać i tak jadę. Jakby słuchać Jadźki nie patrząc na ekran,
to ciekawe gdzie bym dojechał. W końcu po to nawigacja wyświetla mapę, żeby na nią czasem
popatrzeć.  :ok:

Po to są komunikaty, żeby ułatwiały dojazd do celu. A jak napisałam powyżej nie zawsze ekran jest widoczny. Potrzebne jest i jedno i drugie, byle było prawidłowo przedstawiane.

*

Offline grzesk

• *
  • 69
  • Sprzęt: SG A5(2016)
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 28, 2009, 23:28:24 »
Też mam NOKIĘ 500 i nie mogę powiedzieć aby ekran był zupełnie niewidoczny w słoneczny. Może w standardowym ustawieniu kiedy to skala jasności ekranu jest ustawiona  na 3 kreski. Trzeba tą skalę przestawić sobie do własnych potrzeb i będzie dobrze. Ja mam ustawione tak, że mam jeszcze 3 kreski do wykorzystania aby było maksymalnie i ekran mam widoczny w słońcu.

Ciach... "W słoneczny dzień ekran w mojej Nokii500 jest zupełnie niewidoczny, chociaż próbowałam zmieniać na inne kolory." ...Ciach

*

Offline starsza.pani

• 328
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 28, 2009, 23:48:01 »
grzesk, serdeczne dzięki. Już przestawiłam, zobaczymy co będzie jutro w dzień.
Matko jedyna,  co ja bym zrobiła bez was wszystkich na forum.
Dziś z całą satysfakcją powiedziałam serwisantowi, który mnie kiedyś podliczał bezlitośnie, że mi już jego płatna pomoc niepotrzebna.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 29, 2009, 17:49:11 »
Też mam Nokię 500 i nie mogę powiedzieć aby ekran był zupełnie niewidoczny w słoneczny. ...
Ja tego nie mogę powiedziec. Jak słońce zaświeci prosto w ekran to widzę niewiele. Jak jadę pod słońce, to np. moja biała koszula odbija się w ekranie.
Już zastanawiałem się co z tym fantem zrobić - ale nie doszedłem do żadnych mądrych konkluzji.  :)
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline anndi

• *
  • 97
Odp: Widoczność ekranu w słońcu
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 29, 2009, 19:30:00 »
Używam AM od wersji 3.9 (ok. 4 lata) i mimo wielu zalet niestety grafika jedna z najgorszych. Niestety konkurencja bije ją na głowę. I to pod względem doboru kolorów, jak i organizacji ekranu. Tak było jest i podejrzewam, że będzie dalej. Trzeba Kolego radzić sobie samemu. Trochę zabawy i kolorki można sobie podretuszować. Stosuję jeszcze daszek przeciwsłoneczny który nabyłem w necie, ale to tylko w busie. Na motorze nic nie daje.

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 29, 2009, 19:39:50 »
Też mam Nokię 500 i nie mogę powiedzieć aby ekran był zupełnie niewidoczny w słoneczny. ...
Ja tego nie mogę powiedziec. Jak słońce zaświeci prosto w ekran to widzę niewiele. Jak jadę pod słońce, to np. moja biała koszula odbija się w ekranie.
Już zastanawiałem się co z tym fantem zrobić - ale nie doszedłem do żadnych mądrych konkluzji.  :)

Ja ten problem rozwiązałem w ten sposób, że urządzenie mam zamontowane nie pionowo tylko pod kątem (pochylone górą ku szybie). Dzięki temu nie odbijam się w ekranie i da się nawigować w słońcu.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 29, 2009, 20:15:42 »
A wystarczyło kupić HP, czym więcej słońca na ekranie tym lepszy obraz!  :D

*

Offline anndi

• *
  • 97
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 29, 2009, 20:38:12 »
Nie ściemniaj z tym HP.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 29, 2009, 20:46:10 »
To jest niestety cecha wyświetlacza LCD a nie programu - kupując urządzenie, które będziemy używać na słońcu należy się upewnić że wyświetlacz LCD jest typu "transreflective" - jeżeli nie mamy takiego wyświetlacza to nic nie pomoże, no i oczywiście - jeżeli już zdecydujemy się na folię ochronną to wybierajmy wersję matową ,a nie błyszczącą ..
Niestety nie mam pojęcia jaki typ wyświetlacza jest w Nokii.
Na moich urządzeniach mam wspomniany wyżej rodzaj wyświetlacza i żadne słońce mi nie przeszkadza.

*

Offline anndi

• *
  • 97
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 29, 2009, 21:02:54 »
No niestety im większy ekran przy tej samej rozdzielczości tym ciemniejszy. Na rozdziałki 800x480 pikseli i większe przy dużych ekranach 5 i 7" musimy jeszcze poczekać do WM 7.0 i CE 7.0. Bo obecne proki z nią sobie nie poradzą, a dopiero wersja 7.0 ma obsługiwać dwurdzeniówki.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 29, 2009, 21:11:05 »
... jeżeli już zdecydujemy się na folię ochronną to wybierajmy wersję matową ,a nie błyszczącą .. ...

Folia ochronna spełni rolę folii antyrefleksyjnej?!
Bo jak nie to tylko spieprzyć mozna sobie ekran klejem.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline kwojtow

• 1035
  • Sprzęt: Navroad VIVO ST, Sony Xperia Z, Asus A696
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 29, 2009, 21:13:18 »
... jeżeli już zdecydujemy się na folię ochronną to wybierajmy wersję matową ,a nie błyszczącą .. ...

Teraz są takie folie ze "przykleja" je sie na zasadzie przyciagania sie ladunkow. Wiec nie ma mowy o zadnym kleju, itp.

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 29, 2009, 21:16:57 »

:?: :?: :!: A kto używa folii z klejem..... :?: :O :shock: :terrified:
A o takim wynalazku, jak folia Brando - słyszałeś ?

Kolega kwojtow był szybszy  :wink:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2009, 21:19:02 wysłana przez KrzysiekM »

*

Offline anndi

• *
  • 97
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 29, 2009, 21:22:28 »
W busiku umieszczam czasami nawigacje pod sufitem obok lusterka wstecznego, ale występuje problem z zasilaniem.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 29, 2009, 21:23:07 »
... A o takim wynalazku, jak folia Brando - słyszałeś ?...

Teraz tak  :shock: :wink:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 29, 2009, 21:32:01 »
Ona nie pełni roli - tylko jest antyrefleksyjna.
Poszukaj w necie o Vikuiti™ ARMR200 firmy 3M.
Używam tego z TomTomem 630 i jak do tej pory jestem zadowolony.
Trochę bałem się żeby nie spaprać oryginału, bo TT630 ma warstwę antyrefleksyjną...
Po założeniu folii nie widać żadnej różnicy w jakości obrazu i "antyreflesyjności"
Z czystym sumieniem mogę to polecić.

Przykro mi nie mogę znaleźć polskiego opisu - w załączniku masz specyfikację tego wynalazku ;-).
Jest też polski dystrybutor - Google Tobie pomoże :-)
Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2009, 21:36:15 wysłana przez Darkph »

*

Offline starsza.pani

• 328
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 29, 2009, 21:39:25 »
Widzę, że temat rozwinął się. Okazuje się, że to był nie tylko mój problem.
Dark, nie znam angielskiego. Czy to można kupić? na metry? sztuki? Gdzie?
Po nałożeniu na ekran będzie lepiej widać w słońcu?

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 29, 2009, 21:57:18 »
Widzę, że temat rozwinął się. Okazuje się, że to był nie tylko mój problem.
Dark, nie znam angielskiego. Czy to można kupić? na metry? sztuki? Gdzie?
Po nałożeniu na ekran będzie lepiej widać w słońcu?
Zobacz tutaj : http://www.grupa2mp.pl/ ( nie chciałem tego wcześniej podawać żeby nie być posądzony o reklamę :-) )
Niestety ta folia spełnia jedynie rolę zabezpieczającą - chroni wyświetlacz przed zarysowaniami nie pogarszając jakości obrazu, oraz zapobiega powstawaniu refleksów światła.
Tak jak już mówiłem - nie wiem jaki rodzaj wyświetlacza LCD ma Nokia - jeżeli nie jest to "transreflective" to żadna folia nie pomoże :-( .

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 29, 2009, 23:04:44 »
Zobacz tutaj : http://www.grupa2mp.pl/ ( nie chciałem tego wcześniej podawać żeby nie być posądzony o reklamę :-) )
Niestety ta folia spełnia jedynie rolę zabezpieczającą - chroni wyświetlacz przed zarysowaniami nie pogarszając jakości obrazu, oraz zapobiega powstawaniu refleksów światła.
Tak jak już mówiłem - nie wiem jaki rodzaj wyświetlacza LCD ma Nokia - jeżeli nie jest to "transreflective" to żadna folia nie pomoże :-( .

Ja bym jednak był ostrożny z tą folią "Vikuiti". Sprawdziłem na stronie, którą podajesz (dla swojej Noki N95 8GB): http://foliaochronna.com/index.php?p423,folia-ochronna-vikuiti-glossy-do-nokia-n95-8gb   i wyraźnie napisali w pkt.4 "Zaawansowany technologicznie klej".
Z tą "zaawansowana technologią" może być różnie, to jest jednak klej. "Legendarna" folia Brando jest bezklejowa i moim zdaniem - bezkonkurencyjna i również jest do wyboru - antyreflesyjna. Zresztą, na jej temat jest bardzo dużo na naszym forym.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 29, 2009, 23:56:13 »
Ja bym jednak był ostrożny z tą folią "Vikuiti".
Rob co uznasz za stosowne ....
Czy sądzisz że firma 3M chciała by sobie popsuć reputację  wypuszczając coś co psuje wyświetlacze ?
To nie jest klej w stylu "kropelki" :-) to jest coś na bazie elastomerów ( wypełniające przy okazji wszystkie istniejące rysy )
Bardziej to by pasowało nazwać jakąś formą żelu, który nie przechodzi na podłoże , ale zapewnia idealną przyczepność.
Poza tym przecież nikogo nie namawiam do używania tego wynalazku - napisałem tylko że jej używam i bardzo mi odpowiada.

PS
Przy okazji - twój link prowadzi do folii błyszczącej ( glossy ), a nie matowej (ARMR200)
O folii Brando również słyszałem dużo dobrego - jednak nie miałem możliwości tego używać - więc nie wypowiadam się na ten temat.

*

Offline dzanik

• 49
  • Sprzęt: 636N, AM
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 30, 2009, 00:06:01 »
Ja mam założoną folię Brando mat od nowości (w listopadzie będzie 3 lata) na moim Asusie 636n.
Absolutnie zero problemów - polecam. Jest ciut droższa od "klejowych" ale co za wygoda montażu...

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 30, 2009, 00:14:22 »
Rob co uznasz za stosowne ....
Czy sądzisz że firma 3M chciała by sobie popsuć reputację  wypuszczając coś co psuje wyświetlacze ?
To nie jest klej w stylu "kropelki" :-) to jest coś na bazie elastomerów ( wypełniające przy okazji wszystkie istniejące rysy )
Bardziej to by pasowało nazwać jakąś formą żelu, który nie przechodzi na podłoże , ale zapewnia idealną przyczepność.
Poza tym przecież nikogo nie namawiam do używania tego wynalazku - napisałem tylko że jej używam i bardzo mi odpowiada.

PS
Przy okazji - twój link prowadzi do folii błyszczącej ( glossy ), a nie matowej (ARMR200)
O folii Brando również słyszałem dużo dobrego - jednak nie miałem możliwości tego używać - więc nie wypowiadam się na ten temat.

Ja tej folii nie kupię, bo od wielu lat używam wyłącznie Brando, a folią w tym watku jest zainteresowana starsza.pani. Moje powątpiewanie jest wyłącznie związane z klejem (tak napisali) i myślę, że dotyczy to ich wszystkich folii. Jest to niebezpieczne w przypadku urządzeń z ekranami dotykowymi, gdzie wywieranie pewnej siły "zrywającej", przy wymianie folii, może bardzo łatwo uszkodzić digitalizer. Znam niestety kilka takich przypadków. A czy ich "klej" jest klejem, czy tylko żelem, to niech ktoś inny doświadcza. Ja napisałem to tylko w formie ostrzeżenia i nic więcej...

« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2009, 00:17:10 wysłana przez KrzysiekM »

*

Offline starsza.pani

• 328
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 30, 2009, 09:51:49 »
Jestem zainteresowana każdą dobrą radą, ale zanim cokolwiek zrobię (kupię), na pewno poczytam i wgłębię się w temat. Na razie znajduję coraz więcej wiadomości na temat zabezpieczenia przed jaskrawością słońca, a o to w tym wątku chodzi.
Zła widoczność na ekranie dotyczy, jak widać, nie tylko mnie, skoro moderator (?) wyodrębnił wątek z zupełnie innego tematu.
miłego dnia

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 30, 2009, 22:48:46 »
Nie ściemniaj z tym HP.

Że co? Poczytaj kolego najpierw najpierw na ten temat. Było już o tym kilkakrotnie na tym forum. Sam ma min. HP 6915, więc dobrze wiem co piszę.
Napisane: Lipiec 30, 2009, 22:44:29
No niestety im większy ekran przy tej samej rozdzielczości tym ciemniejszy. Na rozdziałki 800x480 pikseli i większe przy dużych ekranach 5 i 7" musimy jeszcze poczekać do WM 7.0 i CE 7.0. Bo obecne proki z nią sobie nie poradzą, a dopiero wersja 7.0 ma obsługiwać dwurdzeniówki.

Historyczny HP6340 miał 2 rdzenie które doskonale były obsługiwane przez stare WM. Mimo 160 MHz procka Automapa śmigała ja talala!  :ok:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2009, 23:48:34 wysłana przez emisiu »

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 01, 2009, 22:38:46 »
Ja ten problem rozwiązałem w ten sposób, że urządzenie mam zamontowane nie pionowo tylko pod kątem (pochylone górą ku szybie). Dzięki temu nie odbijam się w ekranie i da się nawigować w słońcu.
Dokładnie tak  :ok:
Oprócz tego miałem też problem używając okularów polaroid. Ustawiłem odpowiedni kąt i obraz jest ostry jak żyleta. Dolna cześć bliżej, górna dalej. W nocy robię odwrotnie, wtedy ekran nie odbija się od przedniej szyby i nie przeszkadza podczas jazdy  :wink:
Dla osób, które nie mają matowych ekranów w swoich urządzeniach polecam zakup folii (na allegro około 25 zł.).

*

Offline darecki81

• 45
  • Sprzęt: Samsung SM-G388F
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 02, 2009, 15:10:57 »
To jest niestety cecha wyświetlacza LCD a nie programu - kupując urządzenie, które będziemy używać na słońcu należy się upewnić że wyświetlacz LCD jest typu "transreflective" - jeżeli nie mamy takiego wyświetlacza to nic nie pomoże, no i oczywiście - jeżeli już zdecydujemy się na folię ochronną to wybierajmy wersję matową ,a nie błyszczącą ..
Niestety nie mam pojęcia jaki typ wyświetlacza jest w Nokii.
Na moich urządzeniach mam wspomniany wyżej rodzaj wyświetlacza i żadne słońce mi nie przeszkadza.

możesz podać jakieś przykłady urządzeń z tymi ekranami

*

Offline starsza.pani

• 328
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 02, 2009, 15:43:26 »
Zastosowałam radę "grzeska" i rzeczywiście pomogło. Chociaż nie jest to ideał, to ekran jest widoczny.
Grzesk, bardzo dziękuję.
 Natomiast nigdzie w instrukcji ani na opakowaniu nie znalazłam informacji o tym jaki typ wyświetlacza ma Nokia.

« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 02, 2009, 17:17:37 »
Nokia 500 ma wyświetlacz TFT (czyli rzeczony transreflective). Jak go nie widać w słońcu to nie ma mocnych, trzeba go nieco przestawić :)

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 02, 2009, 17:27:55 »
Nokia 500 ma wyświetlacz TFT (czyli rzeczony transreflective)...

Skąd taki wniosek, że TFT to transreflective?
http://pl.wikipedia.org/wiki/TFT
Pozdrawiam
Karol

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 02, 2009, 19:46:11 »
Nie upieram się, że to to samo  B) Niemniej w wielu miejscach piszą, że Nokia ta ma wyświetlacz transreflective.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2009, 19:51:22 wysłana przez kiemlo »