wasza wielkość plików POI a szybkość działania AM

• 42 Odpowiedzi
  • 7448 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
Odp: wasza wielkość plików POI a szybkość działania AM
« Odpowiedź #30 dnia: Lipiec 29, 2008, 12:22:53 »
Jeśli wolno wtrącić mi się w dyskusję to co do tematu uważam że w opisach jest masa niepotrzebnych informacji. Jeśli np jest Bank to w 90% jest przy nim bankomat więc wypisywanie że jest bankomat jest bez sensu podobnie jak godziny w których bankomat jest czynny. Podobnie niepotrzebne są informacje z numerem referencyjnym oddziału ... i wiele innych.
Prowadzi to wprost do tego, że rozmiar plików POi rośnie do niebotycznych rozmiarów i za chwilę nie da się z tego już korzystać...zwłaszcza gdy dojdą POI z Europy (np radary)....

pozdrawiam

Rozwiązaniem jest wprowadzenie możliwości pobierania pola opis jako opcji.
Czyli wybierasz nie tylko kategorie i obszar ale również czy punkty w danej kategorii mają mieć dołączoną informację z pola opis czy nie.
Dodatkową funkcjonalnością może być możliwość pobierania opis do pojedynczego punktu (dot. urządzeń z dostępem do sieci).
I o to powinno się walczyć. W takim przypadku kod pocztowy, poczta, nr tel. do sekretariatu itd. nie będą problemem.
Wielkość pliku również ulegnie znacznej zmianie co wpłynie na pobieranie większej ilości kategorii.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #31 dnia: Lipiec 29, 2008, 12:42:32 »
Ale bez przesady... np numer telefonu powinien być w stadardzie...
ISTQB Certified Tester

*

Offline cichyq

• **
  • 141
  • Sprzęt: HTC HD2; AM EU; HTC Sensation XE
« Odpowiedź #32 dnia: Lipiec 29, 2008, 12:51:31 »
W nowym formacie POI opisy sa w osobnym pliku, co nie spowalnia wyszukiwania pubktów i ich wyswietlania.
Chyba mozna zakonczyc dyskusje ? :)

Pozdrawiam.
Nie kłóć się z głupim, bo zniży cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #33 dnia: Lipiec 29, 2008, 13:00:06 »
W nowym formacie POI opisy sa w osobnym pliku, co nie spowalnia wyszukiwania pubktów i ich wyswietlania.

Pozdrawiam.
To kiedy są one wczytywane do programu/pamięci ?
ISTQB Certified Tester

*

Offline cichyq

• **
  • 141
  • Sprzęt: HTC HD2; AM EU; HTC Sensation XE
« Odpowiedź #34 dnia: Lipiec 29, 2008, 13:15:20 »

Pozdrawiam.
To kiedy są one wczytywane do programu/pamięci ?

Pewnie po to sa wydzielone, zeby wczytywac wtedy jak jest to potrzebne, ale glowy nie dam sobie obciac :)
Pozdrawiam.
Nie kłóć się z głupim, bo zniży cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #35 dnia: Lipiec 29, 2008, 13:55:49 »
AM w aktualnej wersji nie szuka po słowach z opisu POI, a jedynie po słowach z jego nazwy, czyli pamiętajmy o nazwie własnej obiektu w polu nazwa POI a bzdury w stylu nazwa miasta itp wypad do opisu.

Ja ktoś chce mieć serwis konkurencyjny dla zumi i czerpać kasę z reklam to niech sobie sam nanosi to co mu jest tam potrzebne.

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #36 dnia: Lipiec 29, 2008, 15:26:39 »
AM w aktualnej wersji nie szuka po słowach z opisu POI, a jedynie po słowach z jego nazwy, czyli pamiętajmy o nazwie własnej obiektu w polu nazwa POI a bzdury w stylu nazwa miasta itp wypad do opisu.

Ja ktoś chce mieć serwis konkurencyjny dla zumi i czerpać kasę z reklam to niech sobie sam nanosi to co mu jest tam potrzebne.

Przecież nikt Cię nie zmusza do podawania danych. Możesz ograniczyć się do ich pobierania i nikt nie będzie robił z tego żadnego halo.

Jednak jeśli się decydujesz podać punkty (dane) to stosuj się do zasad ustalonych przez gospodarza.

*

Offline Powhatan

• 771
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #37 dnia: Lipiec 29, 2008, 19:09:35 »
MIPLO miał być i podobno jest serwisem związanym z AM. Na ta chwilę  niestety bezmyślne działania i zasady nazewnictwa POI doprowadziły do zachwiania użyteczności serwisu. Jako przykład podam bardzo znany Pub LOLEK. (dla niewtajemniczonych spoza Warszawy http://lolekpub.pl/) Wyobraźmy sobie, że w ramach umawiania się na portalu Nasza Klasa wybrany on został jako miejsce klasowego spotkania po latach. Jeśli włączymy AM to możemy sobie co najwyżej poprzeglądać mapę i poszukać pubu samemu, bo program po słowie LOLEK go nie znajdzie. Według autorów regulaminu i tych co go kiedyś poparli powinniśmy szukać po słowie „Warszawa” , a potem przeglądać opis każdego lokalu po kolei. Nawet jeśli ktoś teraz poprawi nazwę tego  POI to i tak nie był to wyjątek i takich kwiatków (bzdur) jest więcej. Szukanie tegoż miejsca na stronie MIPLO jest łatwe i przynosi dobre efekty, ale na PD z AM już się to nie uda. Dokładnie ten sam przykład zgłosiłem już kiedyś do suportu ale nie raczyli nawet odpowiedzieć.
Według mnie powinno zgłosić się to do firmy Aqurat sp. z o.o. ponieważ system nazewnictwa POI sugerowany przez suport godzi w funkcjonalność programu, który ma wspierać.
Co do nazwy miasta, dzielnicy itd. to przypominam że AM i tak sama dopisuje te dane w swojej wyszukiwarce.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #38 dnia: Lipiec 29, 2008, 22:59:34 »
AM w aktualnej wersji nie szuka po słowach z opisu POI, a jedynie po słowach z jego nazwy

O do diabła, rzeczywiście :mad: Niech ich cholera weźmie. Po to nanosiłem swoje (prywatne, a w zasadzie służbowe) punkty z opisami, żeby w przyszłości trafić do nich bez problemu wpisując kawałek znanej frazy z opisu. A teraz d...
To była ważna funkcjonalność, myślę, że nie tylko dla mnie.
Powinien być wybór, czy w danej kategorii wyszukiwać wg nazwy, czy również wg opisu  :|

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #39 dnia: Lipiec 30, 2008, 10:10:50 »
To nie jest problem ostatniej wersji, bo juz od kilku poprzednich występuje.

Co do Pubu LOLEK to tak jak przeczuwałem w dniu wczorajszym w ramach zacierania śladów po głupocie został punkt edytowany i z końca opisu słowo LOLEK trafiło do nazwy POI.
Pub ten nie był i nie jest jedynym przedstawicielem opisanego świadomego błędu i szkodliwej działalności bezmyślnych moderatorów i z tym problemem powinniśmy walczyć, a nie z przykładami.
Ja zgłosiłem problem i poparłem go przykładem ale przykład został zniszczony przez nieodpowiedzialną osobę. Tylko pogratulować bezmyślności. Pewnie teraz można powiedzieć że problemu nie ma i nie było.
Kolejnych przykładów szukajcie już sobie sami (jest ich wiele), a MIPLO niech się upaja że wychowało sobie Rocha Kowalskiego. Jakoś stwierdzenie "...ja jestem Roch Kowalski, a to jest pani Kowalska......" ma coś wspólnego z określenie miejsca pobytu w swoim profilu na tym forum jako: MIPLO CITY  :mrgreen: (ciekawa dziecinada)

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #40 dnia: Lipiec 30, 2008, 10:58:29 »
Ja zgłosiłem problem i poparłem go przykładem ale przykład został zniszczony przez nieodpowiedzialną osobę. Tylko pogratulować bezmyślności. Pewnie teraz można powiedzieć że problemu nie ma i nie było.

Za kat. Puby odpowiada moderator suomi.
Punkt aktywował support.
Przyznałem Panu rację, że dane były błędnie wprowadzone więc je edytowałem. Bezmyślnością byłoby zostawienie błędnego zapisu wiedząc o jego istnieniu. Nie będę utrzymywał błędnego zapisu aby Pan miał przykład i mógł się "produkować". Jeśli widzi Pan więcej tego typu błędów to proszę wprowadzać propozycje zmian danych.

Co reszty Pana wypowiedzi.
Kolejny raz udowadnia Pan, że bez stwarzania napięć i w zakamuflowany sposób obrażania ludzi, żyć Pan nie może.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #41 dnia: Lipiec 31, 2008, 00:27:30 »
Bezmyślnością byłoby zostawienie błędnego zapisu wiedząc o jego istnieniu....
Jeśli widzi Pan więcej tego typu błędów to proszę wprowadzać propozycje zmian danych.

Takich punktów są tysiące, bo błędna jest sama zasada nadawania nazw POI,
każdy punkt posiadający nazwę własną powinien mieć wypisaną w nazwie POI i to na pierwszym miejscu,
tylko wtedy wyszukiwanie POI będzie szybkie i skuteczne.
Nie będę się powtarzał, przywołam tylko 1 screen z wątku, który założyłem pół roku temu:

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Powhatan

• 771
« Odpowiedź #42 dnia: Lipiec 31, 2008, 15:48:01 »
punkt posiadający nazwę własną powinien mieć wypisaną w nazwie POI i to na pierwszym miejscu,

W stosunku do adminów MOLO to groch o ścianę, choć nareszcie ktoś podpowiedział jakie mogą być tego komercyjne przyczyny. Może zgłaszanie tego w AM przyniesie coś dobrego, bo w końcu w ofercie AM są informacje o MIPLO, czyli płacimy i za poprawne (pożyteczne dla AM) działanie tegoż serwisu.