W tym roku przybędzie 450 nowych fotoradarów

• 5 Odpowiedzi
  • 930 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
W tym roku przybędzie 450 nowych fotoradarów
« dnia: Marzec 20, 2008, 09:33:19 »
W tym roku przybędzie 450 fotoradarów
2008-03-19

W tym roku na głównych drogach w kraju stanie 450 fotoradarów - pięć razy więcej niż w zeszłym roku. To część programu poprawy bezpieczeństwa na drogach, na który Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad wyda w tym roku 250 mln zł.
Do 2013 r. liczba śmiertelnych ofiar wypadków drogowych ma spaść do 500 osób z 2 tys. 2006 r. - zapowiedział na konferencji prasowej minister infrastruktury Cezary Grabarczyk. W tym roku GDDKiA chce rozszerzyć na osiem kolejnych głównych dróg krajowych program poprawy bezpieczeństwa, który od połowy 2007 r. prowadzono na drodze krajowej nr 8. Doprowadził on do zmniejszenia o 30 proc. liczby najcięższych wypadków na tej drodze. Nowy program przewiduje m.in. budowę chodników, barier ochronnych, sygnalizacji świetlnej oraz oświetlenia przejść dla pieszych. GDDKiA uznała, że znaczący wpływ na poprawę bezpieczeństwa miało 90 fotoradarów wybudowanych w zeszłym roku, i już szykuje się, aby w tym roku postawić 450 takich urządzeń. Do kampanii promującej bezpieczeństwo drogowe władze chcą włączyć na szerszą niż dotąd skalę Kościół.

Źródło: Gazeta Wyborcza
http://dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,5040527.html

*

Dżeju

Odp: W tym roku przybędzie 450 nowych fotoradarów
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 20, 2008, 15:49:51 »
Jak już będą autostrady :evil:  to jak dla mnie, mogą sobie stawiać fotoradar w każdej wiosce i na każdym ograniczeniu. Niestety wzrośnie liczba POI i waga pliku :(

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 20, 2008, 15:52:23 »
niech te pieniadze na drogi wyloza  :mad:

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 20, 2008, 17:23:22 »
niech te pieniadze na drogi wyloza  :mad:

Za pieniądze wyłożone na fotoradary może wybudują 1km autostrady a bezpieczeństwo zdecydowanie wzrośnie, sporo podróżuję po kraju i widzę jak kierowcy jadą ostrożnie w miejscowościach gdzie są fotoradary, a jak szybko poruszają się nasi rodacy wystarczy popatrzeć na program "Uwaga Pirat" albo co gorsza poczytać wątek o panu Zientarskim. Ja chcę aby moje dzieci i wszystkie dzieci  mogły zawsze bezpiecznie przejść przez drogę, jeśli fotoradary uratują chociaż jedno życie niech na każdym skrzyżowaniu stawiają fotoradar, kamerę aby zapobiec wypadkom i pohamować  cwaniaków omijających długą kolejkę do skrętu w lewo.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 20, 2008, 20:13:47 »
W "Faktach" przed chwilą podali że nie tyle nowych fotoradarów co kilkaset atrap.
Koszty dużo niższe a efekt prawie identyczny   B)

*

Offline rep007

• 302
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Kaiser, HP Hx4700, WM, Android, AM EU
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 21, 2008, 11:37:32 »
W "Faktach" przed chwilą podali że nie tyle nowych fotoradarów co kilkaset atrap.
Koszty dużo niższe a efekt prawie identyczny   B)
To może niech wpadną na genialny pomysł i atrapy pomalują na inny kolor co się kierowcy za bardzo nie stresowali jak na odcinku 10 km będzie 10 fotoradarów  :grin:
ROM: NexusHD2 - Gingerbread 3.2a Nand