W jaki sposób ustawić Automapę....

• 14 Odpowiedzi
  • 15130 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

W jaki sposób ustawić Automapę....
« dnia: Luty 17, 2012, 18:50:07 »
Witam.
... aby nie dokonywała zmiany trasy w trakcie jazdy? Próbowałem różne typy tras (chyba oprócz krótkiej- nie lubię jeździć po dziurach) , livedrive mam wyłączone a i tak w trakcie nawet krótkiej i do tego prostej jak drut trasy (np. 100km Piła- Poznań) niejednokrotnie program zmieniał mi wcześniej wyznaczoną trasę, nakazując jazdę gdzieśtam dookoła... Przy wyznaczaniu bardziej skomplikowanych tras musiałem wyznaczać czasem po kilkanaście punktów przez, aby wyznaczona trasa nie ulegała modyfikacjom...
Pozdrawiam. Ł.P.

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
Odp: W jaki sposób ustawić Automapę....
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 17, 2012, 20:07:27 »
Też bym chciał wiedzieć  :grin:

*

PapaD

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 17, 2012, 21:06:13 »
kolego wywal lub zmień nazwę pliku speeds.a w katalogu z mapą i wtedy zobacz, czy trasa będzie taka jaką chciałeś. Ten plik to dane SR, które wprowadzają ci to zamieszanie. Poczytaj sobie też o profilach prędkości, które najlepiej konfigurować właśnie po wywaleniu statystyk SR z programu. Wpisz sobie w google "profil Bilunia" i będziesz juz wszytko wiedział :)

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 17, 2012, 21:47:31 »
Witam.
... aby nie dokonywała zmiany trasy w trakcie jazdy?
W czasie jazdy? Z wyłączonym LD? Coś mi tu nie pasuje...  :-?
Raczej mało prawdopodobne, żeby nie powiedzieć, że niemożliwe (pod warunkiem nierobienia postojów i nie nagrzebania w AM).
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

PapaD

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 17, 2012, 22:27:29 »
fakt, dziwne to trochę, ale w tym sofcie już nic mnie nie zdziwi :E

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 17, 2012, 22:46:52 »
Am ma swoje usterki ale aż takich jaj nie robi.
W kilku przypadkach, w jakich chciało mi się robić forumowe śledztwo z popełniającym tego typu wątek kończyło się na tym, że miał nagrzebane w AM a jeden był ofiarą profili Biluni właśnie.
Pozdrawiam
Karol

*

Smerfik

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 18, 2012, 01:09:43 »
Na wstępie, witam wszystkich.
W kilku przypadkach, w jakich chciało mi się robić forumowe śledztwo z popełniającym tego typu wątek kończyło się na tym, że miał nagrzebane w AM a jeden był ofiarą profili Biluni właśnie.
Jedna ofiara profilu Biluni, to chyba niezły wynik w porównaniu z ofiarami SR, już nie wspominając LD, którego ofiarą i Pan kilka razy padł, o ile dobrze czytam i interpretuję Pana wpisy.
Może więc, by było bardziej obiektywnie, rozszerzy Pan statystykę swojego forumowego śledztwa, o ofiary SR, LD, czy chociażby samego, surowego routingu.
Edit--------
Pytanie do PapaD
Miał Pan na myśli Profil prędkości "Bilunia"?
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2012, 02:16:31 wysłana przez Smerfik »

*

Offline hipeck

• **
  • 212
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 18, 2012, 11:00:02 »
Niestety Karol, przy włączonym SR AM potrafi wycinać takie numery. Doświadczyłem tego jak mówią fachowcy organoleptycznie :evil:  pozdr

*

pliers

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 18, 2012, 16:01:52 »
a dlaczego maiłby nie móc wycinać takich numerów skoro SR to dane statystyczne RÓŻNE w czasie.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 18, 2012, 16:26:33 »
a dlaczego maiłby nie móc wycinać takich numerów skoro SR to dane statystyczne RÓŻNE w czasie.
Dlatego, że dane o prędkościach na poszczególnych odcinkach drogi, w czasie jazdy się nie zmieniają.

Jeszcze do głowy przychodzi mi możliwość rekalkulacji trasy w czasie jej trwania gdy zgubimy (choćby na chwilę sygnał GPS - taki skok kursora np.). Wówczas pozostała część trasy wytyczana jest na nowo.

Połączone: [time]Luty 18, 2012, 16:35:38[/time]
Jedna ofiara profilu Biluni, to chyba niezły wynik w porównaniu z ofiarami SR
Tych moich śledztw było 4 czy 5 więc jest to 20-25%
Jak dla mnie wystarczająco, żeby je zdyskwalifikować (do mojego użytku - tym bardziej, że mam własne  pomysły na profile) a ostrzec innych, żeby ślepo nie ufali.
Różnica pomiędzy SR a profilami Biluni jest taka, że czytelnicy tego i innych forów maja do nich ograniczone zaufanie a o tych drugich usiłuje się pisać bezkrytycznie.
Nie tak dawno zresztą zostałem nieźle tu zbesztany, że ośmieliłem się je skrytykować ;)

już nie wspominając LD, którego ofiarą i Pan kilka razy padł, o ile dobrze czytam i interpretuję Pana wpisy.
Nie piszmy o LD, bo się znowu OT zrobi i po co.

Może więc, by było bardziej obiektywnie, rozszerzy Pan statystykę swojego forumowego śledztwa, o ofiary SR
Na razie popełniajacy ten wątek milczy a my tutaj bijemy pianę (nie wiem czy potrzebnie).
Jak będzie zainteresowany rozwiązaniem problemu, to się pewnie odezwie i pochwali jaką wersję ma AutoMapy,  z jakimi danymi SR, co ma zmienione w ustawieniach po instalacji itd.
Wtedy można zacząć szukać przyczyny.

I może bez przegięć z tym Panem ;)
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2012, 16:36:39 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Smerfik

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 18, 2012, 20:05:33 »
Jeszcze do głowy przychodzi mi możliwość rekalkulacji trasy w czasie jej trwania gdy zgubimy (choćby na chwilę sygnał GPS - taki skok kursora np.). Wówczas pozostała część trasy wytyczana jest na nowo.
Podobnie chyba będzie po zjechaniu z trasy - program dokona rekalkulacji, ale już w odniesieniu do aktualnej godziny. Nie jestem pewien, ale chyba tak właśnie będzie.

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 23, 2012, 12:46:06 »
Ja w tym temacie.
Czy bez dodatkowych punktów można ustawic mapę abym jechał jedną drogą?
Np.do Cieszyna/granica/ prowadzi E75 a AM prowadzi mnie z E75 na Katowice a potem znowu na E75.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 23, 2012, 15:14:09 »
Nie ma takiej możliwości.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline sserafin

• 751
  • GPX są wokół Nas ;)
    • profil na facebook
  • Sprzęt: SGS4 GT-i9505 AndL501-no brand
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 26, 2012, 10:18:06 »
Hej
pousuwaj sobie odpowiedni pliki,
speeds
events
z folderu Automapa EU\Maps\Polska-lub Europa - zalezy jaką masz licencję ;)

aby "zlikwidować" "dobrodziejstwo" smartów.

szczegóły tutaj:
http://pdaclub.pl/forum/automapa/smart-routs-trasa-krotka-trasa-szybka/msg1549920/#msg1549920
Nawigacja na drodze i nawigacja w górach :)
https://www.facebook.com/SerafinExpedition
-----------------------------------------------------
kiedyś: MIOP350, MODECOM MX2, ALGA PRIMA AN-5050 HD BT, MODECOM MX3, MODECOM SX7

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 27, 2012, 12:11:06 »
pousuwaj sobie odpowiedni pliki,
speeds
events
Czy aby na pewno wiesz do czego te pliki służą i czy Twoja rada ma jaki kolwiek sens.