Utrata sygnału gps

• 6 Odpowiedzi
  • 1347 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Utrata sygnału gps
« dnia: Lipiec 27, 2008, 12:54:39 »
Witam

Mam pewien problem z automapą a mianowicie bardzo często gubi sygnał czasami zgubi go na 1sek czasami na 10sek a czasami jak zgubi to przez godzinę nie może znaleźć. Ostatnio jechałem na trasie chorwacja-polska i na autostradzie na chorwacji na odcinku 400km zgubił sygnał 10krotnie na parę minut natomiast na węgrzech co parę minut gubił sygnał na kilka sekund aż 30km przed budapesztem zgubił sygnał na dobre i odzyskał go dopiero w centrum i tak było do samej polski. I teraz nie wiem czy jest to wina jakiś ustawień auto mapy czy może urządzenie(Medion md95025) jest uszkodzone(fakt swoje przeszło). I jeszcze jedno nieraz automapa wydawała błędne polecenia np. jak jechałem autostradą a4 to w niektórych miejscach pokazywała że się nie jedzie autostradą tylko drogą która jest obok autostrady no i przez to wydawała błędny komunikat np. skręć w lewo. I nie wiem czego to jest wina, może jakiś ustawień automapy?

Czekam na odpowiedzi
Pozdrawiam

*

Offline eMCej09

• 769
  • Sprzęt: iPhone 2G 16GB; JVC MP-XV841; PALM IIIc;SONY Clie SJ-22; PALM Centro CDMA; GPS P 3104;PSP FAT; NDS CLS  + pare giga MMC I SD
Odp: Utrata sygnału gps
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 27, 2008, 13:45:08 »
objawi ktore opisujesz wygladaja mi na kiepskiej jakosci modul GPS. Medion to bardzo slaba firma, do tego na pewno jechales w dosc sporych temperaturach i jesli nie masz klimatyzacji to temperatura tez potrafi swoje zrobic, ciezko na 100% cos poradzic, ale zaczal bym od zmiany modulu GPS, nawet do tego Mediona dokupic jakis zewnetrzny za 100zl i zobaczyc, jak sie bedzie zachowywac w takim ukladzie. Jesli bedzie nadal stwarzac problemy z polaczeniem bluetooth miedzy udzadzeniem, a GPSem to najpewniem Medion zawodzi, ale mysle, ze po prostu bedzie wszystko dobrze dzialac.
...

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 27, 2008, 14:25:53 »
klimatyzacje mam ale gps był przypięty na przedniej szybie więc go i tak przygrzało. Faktem jest że po polsce jeździłem z igo 2006 i tylko raz jak była duża mgła to stracił na chwile sygnał natomiast auto mapa mi w polsce też sygnał gubiła. Ale ten mój pocket pc jest już trochę stary więc mam zamiar kupić nowego tylko jakiego pocketa polecalibyście żeby był dobry a nie za drogi( do 800 zł)?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 27, 2008, 14:39:14 »
Najlepsze wyjście to urządzenia dedykowane do nawigacji (Larki, Akiry itp.) za ok. 300zł.

*

Offline eMCej09

• 769
  • Sprzęt: iPhone 2G 16GB; JVC MP-XV841; PALM IIIc;SONY Clie SJ-22; PALM Centro CDMA; GPS P 3104;PSP FAT; NDS CLS  + pare giga MMC I SD
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 27, 2008, 17:45:10 »
jak chcesz 800zl wydac to proponowalbym
GPS:
Nawbie 735 (Pentagram P3104) - 120zl
PDA:
MDA II - 400zl
MDA III - 450zl
MDA Compact I lub II - 400zl (ceny mocno przyblizone)
Universal - 550-650 zl

beda to tanie i dobre alternatywy do GPS, duzo kasy nie wydasz a sprzet na pewno nie zawiedzie, oczywiscie tych PDA (GPS tez) mozna tutaj wymieniac i wymieniac, bo sa ich dziesiatki, ale podalem tak na szybko bardzo popularne i calkiem niezle modele, ktore od lat sa na rynku i wiadomo, ze mozna na nich polegac
...

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 27, 2008, 21:32:52 »
ok dzięki za rady

pozdrawiam

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 28, 2008, 20:02:36 »
A ja mam problem z MIO. Przy włączeniu Am program przez jakieś 30 sec. szuka sygnału. We wcześniejszej wersji (4) wyszukiwanie trwało kilka sekund. Szukałem w opcjach ale nic nie znalazłem.
Palmtop ten sam, samochód też :)
A może coś mam nie tak w ustawieniach palmtopa?
Gdzie poszukać i co ustawić?