Ustawienia jasności dla trybu nocnego i dziennego..

• 50 Odpowiedzi
  • 19023 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lmb

• 41
  • Sprzęt: Pocket Loox 718/HTC Raphael
Ustawienia jasności dla trybu nocnego i dziennego..
« dnia: Wrzesień 28, 2007, 11:23:36 »
Witam,
czy może któryś z magików najnowszej automapy wie gdzie mogą być ustawione parametry jasności podświetlenia dlatrybu dziennego i nocnego.
Sam chciałbym mieć na dzień ustawione prawie maksymalnie a na noc minimalnie. Wtedywidoczność jest najlepsza.
Niestety AM wie chyba troszkę lepiej i zawsze muszę wchodzić do systemowego podświetlenia i zmieniać sobie ręcznie.
Może jakoś da się musić AM do pamiętania moich ustawień?

Pozdrawiam

Łukasz

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
Odp: Ustawienia jasności dla trybu nocnego i dziennego..
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 28, 2007, 11:43:35 »
Dyskusja na ten temat jest prowadzona tu: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=80326.120
Poczytaj sobie.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline lmb

• 41
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 28, 2007, 16:32:21 »
Dyskusja na ten temat jest prowadzona tu: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=80326.120
Poczytaj sobie.

Tam czytałem.. Ale u mnie zarządzanie energią prawidłowo działa. Tylko chodzi o POZIOM podświetlania.. W nocy jest trochę niższy niż standardowy, ale nie dostatecznie niski...
Ale może za dużo wymagam..

Ł.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 28, 2007, 21:00:54 »
A u mnie w nocy jest za mały poziom i zwiększyłbym go o drugie tyle.... :-(
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 28, 2007, 21:19:55 »
Tam czytałem.. Ale u mnie zarządzanie energią prawidłowo działa. Tylko chodzi o POZIOM podświetlania.. W nocy jest trochę niższy niż standardowy, ale nie dostatecznie niski...
Ale może za dużo wymagam..

To nie doczytałeś - sam wnioskowałem o możliwość ustawienia poziomu podświetlania przez użytkownika.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 28, 2007, 21:29:06 »
U mnie jak nawet ustawie w dzień na 100% (21 kreska na suwaku)  to jak przełączy się na tryb nocny to podświetlanie jest na 3 kresce czyli 14% a więc praktycznie minimum i dla mnie to za mało bo obraz jest blady i nawet wysłałem im zgłoszenie w którym zasugerowąłem aby zwiększyli to do posiomu 30-40% -  idealnym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie dodatkowej zakładki z regulacją siły podśwuietlania osobno dla nocy i dnia....
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 28, 2007, 21:43:49 »
U mnie jak nawet ustawie w dzień na 100% (21 kreska na suwaku)  to jak przełączy się na tryb nocny to podświetlanie jest na 3 kresce czyli 14% a więc praktycznie minimum i dla mnie to za mało bo obraz jest blady i nawet wysłałem im zgłoszenie w którym zasugerowąłem aby zwiększyli to do posiomu 30-40% -  idealnym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie dodatkowej zakładki z regulacją siły podśwuietlania osobno dla nocy i dnia....

Dokładnie Piotrze, bo jakby poszli Tobie na rękę, to ja oślepnę. Moje maleństwo ma b.jasny wyświetlacz, z ustawianiem co 10%. Te 10% w nocy to i tak jest ledwo do zniesienia. W całkowitej ciemości, mogę mieć nawet na 0% (minimalna poświata i tak jest). Dlatego tak jak wnioskowałem, jedyny sensowny sposób, to dać użytkownikowi możliwość ustawienia poziomu oświetlenia wg jego preferencji osobno dla nocy i dnia. To bardzo mi się podoba w iGo...

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 28, 2007, 22:31:43 »

Dokładnie Piotrze, bo jakby poszli Tobie na rękę, to ja oślepnę. Moje maleństwo ma b.jasny wyświetlacz, z ustawianiem co 10%. Te 10% w nocy to i tak jest ledwo do zniesienia. W całkowitej ciemości, mogę mieć nawet na 0% (minimalna poświata i tak jest). Dlatego tak jak wnioskowałem, jedyny sensowny sposób, to dać użytkownikowi możliwość ustawienia poziomu oświetlenia wg jego preferencji osobno dla nocy i dnia. To bardzo mi się podoba w iGo...
Tylko powiedz mi jedno: jak wytrzymywałeś dotychczas?... bo do 4.1.1 nie było ściemniania....
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 28, 2007, 22:47:17 »
Tylko powiedz mi jedno: jak wytrzymywałeś dotychczas?... bo do 4.1.1 nie było ściemniania....

Pewnie tak:   B)   :E
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 28, 2007, 23:39:23 »
W takim pliczku: am.settings
jest taka linijka: NightModeBrightnessLevel2=30

Może ktoś sprawdzi ..... u mnie to podświetlenie świeci w dzień i nocy taka samo .... :S
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 29, 2007, 00:35:14 »
W takim pliczku: am.settings
jest taka linijka: NightModeBrightnessLevel2=30

Może ktoś sprawdzi ..... u mnie to podświetlenie świeci w dzień i nocy taka samo .... :S

Qurna, jesteś genialny.... Każde 10 to jedna kreska na suwaku siły podświetlania . Np u mnie regulacja obejmuje 21 kresek (poziomów)... czyli 21 kreska to podświetlanie ustawiona na 100% a 0 to brak podświetlania. Standardowo AM u mnie miała tą liczbę ustawioną na 30 a więc suwak był na 3 kresce/ 21..... jak ustawi się na 80 to przy przejściu na tryb nocny to siła podświetlania ustawi się na 8 kreskę / na 21 możliwych!!!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2007, 00:37:12 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 29, 2007, 00:53:49 »
Niestety, u mnie też nie działa, mogę wpisać cokolwiek, i tak nic się nie zmienia.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 29, 2007, 00:55:33 »
Niestety, u mnie też nie działa, mogę wpisać cokolwiek, i tak nic się nie zmienia.
U mnie dziala :-)
A masz zahaczony ptaszek zarządzania?
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 29, 2007, 01:05:10 »
Z ptaszkiem czy bez, jeden kit  :|

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 29, 2007, 01:07:04 »
A jaki masz OS?
Ja mam 2003SE i potwierdza to że coś pokiełbasili ale jakby zarządzanie było ok to zmiana tego parametru musi działać...
Ja zmieniłem ten parametr z 30 do 80 co spowodowało, że z suwak przesunął się z 14 do ok. 40% zakresu regulacji
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2007, 01:12:33 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 29, 2007, 11:32:34 »
No to sie cieszę, że działa  :ok:
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 30, 2007, 19:37:43 »

Ręcznie - przełączanie trybów za pomocą phoneAlarm - zresztą to już opisałem i nie będę się powtarzać.
Napisane: Wrzesień 30, 2007, 19:32:26
A jaki masz OS?
Ja mam 2003SE i potwierdza to że coś pokiełbasili ale jakby zarządzanie było ok to zmiana tego parametru musi działać...
Ja zmieniłem ten parametr z 30 do 80 co spowodowało, że z suwak przesunął się z 14 do ok. 40% zakresu regulacji

W WM5 nie działa - przynajmniej u mnie (u Darka też, ale mamy to samo ustrojstwo).
Jeśłi wpis w pliku konfiguracyjnym jest, to znaczy, że są to początki kroku w dobrym kierunku. Początki, bo cały krok to będzie, gdy dodane będą suwaki w międzymordziu użytkownika. Oczywiście, jeśli to wszystko będzie działać, to będę szczęśliwy.

Teraz ręcznie przełączam na tryb nocny/dzienny. Upierdliwe i czasami niebezpieczne (czerwona słuchawka - minimalizacja, ekran/tryby, ekran/nocny) bo wymaga celowania paluchem w mały ekran w czasie jazdy.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 30, 2007, 21:25:02 »
Wprowadziłem modyfikację zwięszając podświetlenie do 50% zakresu .... w ciągu dnia jeżdźe na 100%
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 30, 2007, 22:11:08 »
W WM5 nie działa - przynajmniej u mnie (u Darka też, ale mamy to samo ustrojstwo).
U mnie ma 2003SE też nie działa, mamy więc niedziałanie dość uniwersalne  :mrgreen:

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 30, 2007, 22:13:25 »
U mnie ma 2003SE też nie działa, mamy więc niedziałanie dość uniwersalne  :mrgreen:
No nie bardzo bo u mnie wpływa zmiana tego paramertu na siłę podświetlania w trybie nocnym - czary jakieś czy co...?
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 30, 2007, 23:19:18 »
Nie, ale tym sposobem odkryliśmy,że nowe funkcje programu testują (tylko?) na IPAQu  :evil:

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 01, 2007, 00:07:24 »
Sprawdzałem 4.1.0 i tam nie ma tej lini komendy....
ISTQB Certified Tester

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 01, 2007, 08:31:26 »
A czym różni się ustawienie skórki dziennej i skórki nocnej w Innych ustawieniach od ustawień kolorów map w ustawieniach Interfejsu?? Bo u mnie niczym. 
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 01, 2007, 08:53:31 »
A czym różni się ustawienie skórki dziennej i skórki nocnej w Innych ustawieniach od ustawień kolorów map w ustawieniach Interfejsu?? Bo u mnie niczym. 

Nie chodzi o ustawienie skórki nocnej/dziennej, tylko o przełączanie noc - dzień ze zmniejszeniem - zwiększeniem poziomu podświetlania, tak żeby w nocy nie oslepiało, a w dzień mapa była widoczna nawet w pełnym słońcu.

*

Offline lmb

• 41
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 04, 2007, 10:11:47 »
No niestety zmiana parametru w pliku am.settings u mnie nic nie daje. Poziom nocny jest taki jaki jest...
No ale może AM jednak na tym popracuje i kiedyś dobrze będzie. Przydałoby się.. Zgłaszam do supportu ;-) Im więcej zgłoszeń tym (może) większa szansa że się tym zajmą...

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 04, 2007, 10:36:37 »

Nie chodzi o ustawienie skórki nocnej/dziennej, tylko o przełączanie noc - dzień ze zmniejszeniem - zwiększeniem poziomu podświetlania, tak żeby w nocy nie oslepiało, a w dzień mapa była widoczna nawet w pełnym słońcu.
Prozor to wiem. Ja pytam czym różnią się te ustawienia? Bo jak zmieniam to nic się nie dzieje.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 04, 2007, 13:09:51 »
Przed chwila sprawdziłem tą funkcje w 4.1.2 na dwóch niemal identycznych urzadzeniach (iPAQ 2750 i iPAQ 2790) z tą małą różnicą, że jedno ma system WM200SE a drugie WM 5.0 i okazało się, że:
ściemnianie przy przejściu do trybu nocnego działało na systemie WM2003SE (iPAQ2750) a nie działało na systemie WM 5.0 (iPAQ2790).
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 04, 2007, 13:14:37 »
Ale jednak nie różne systemy są tu winne, albo przynajmniej nie tylko one, u mnie nie działa właśnie na 2003SE.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 04, 2007, 13:16:29 »
Ale jednak nie różne systemy są tu winne, albo przynajmniej nie tylko one, u mnie nie działa właśnie na 2003SE.
No to juz nie wiem... :O
ISTQB Certified Tester

*

Offline Piotr - sq2frv

• **
  • 106
  • Bydgoszcz
  • Sprzęt: BLOW 70iBT
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 04, 2007, 13:20:53 »
Na Acerze N50 (2003SE) w AM 4.1.2 funkcja "zarządzaj energią i ekranem"  jest nadal nieaktywna :mad: