Ustawienia GPS

• 11 Odpowiedzi
  • 2469 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ustawienia GPS
« dnia: Maj 02, 2006, 18:07:47 »
Witam! Jestem początkującym posiadaczem palma Medion 7200 i anteny gps royaltek rmg2000. Czy mógłby mi ktoś pomóc, poniewarz bawiłem się z wgrywaniem ustawien anteny do tomtoma przez GPSmouse tool i tak namieszałem, że ani automapa nie widzi sygnału gps i tomtom. Proszę o pomoc jak krok po kroku zrobić to żeby działała automapa w trubie gps. Podkreślam że przed moją zabawą wszystko śmigało na automapie.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: Ustawienia GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 02, 2006, 19:56:50 »
Cytat: "dareckii"
Witam! Jestem początkującym posiadaczem palma Medion 7200 i anteny gps royaltek rmg2000. Czy mógłby mi ktoś pomóc, poniewarz bawiłem się z wgrywaniem ustawien anteny do tomtoma przez GPSmouse tool i tak namieszałem, że ani automapa nie widzi sygnału gps i tomtom. Proszę o pomoc jak krok po kroku zrobić to żeby działała automapa w trubie gps. Podkreślam że przed moją zabawą wszystko śmigało na automapie.

Zapewne przestawiłeś parametry transmisji - musisz wrócić do ustawień typowych. Najłatwiejszy w obsłudze program, do wykonania takiej operacji to Win Fast Navigator (kiedyś leadtek navigator). Przeczytaj ten wątek http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=13434&postdays=0&postorder=asc&start=0 ,a wszystko się wyjaśni. Oczywiście ustawiasz na NMEA 4800, wszystko na 1 prócz GSV (5) i GSA (1 lub więcej, tu są różne szkoły). Nie włączasz MSS i trybów USER.

Ustawienia GPS
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 03, 2006, 09:50:53 »
niestety i to nie pomaga  :?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Ustawienia GPS
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 03, 2006, 10:04:26 »
A nie masz przypadkiem zainstalowanych sterowników do zewnętrznej skłądanej klawiatury? Jeśli tak to koniecznie je wyłącz! Na wszelki wypadek wyłącz też odbiór IRDA w Connections (to przeszkadza raczej tylko w MDA ale nie zaszkodzi). Teraz odpal program terminal Pocketty (demo ściągnij z sieci) ustaw na com 1 baud 4800 i połącz. Zobaczysz czy cokolwiek dochodzi z GPS'u (powinny się pokazywać jakiekolwiek znaczki). Daj znać co stwierdziłeś, to pomyślimy co dalej.

Ustawienia GPS
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 03, 2006, 15:33:11 »
W Pocetty zrobiłem jak mówiłeś i pokazywały się jakieś dziwne znaczki, to chyba znaczy, ze połączenie z gps przez com1 jest, ale już w Winfast wogóle nie ma połączenia. A co do zewnętrznej klawiatury to nic nie instalowałem i nawet nie wiem gdzie to wyłączić. Irde wyłączyłem i dalej nic. Tak to jest jak chce się dobrze a tu coś się spapra. Już nie wiem co robić

Jeszcze zapomniałem dodać, ze przy pierwszym włączeniu winfast i connect, ojawia się komunikat, ze nie wykryto portu com1, przy następnej próbie włączenia programu problem znika, ale i tak nie łączy. PPC jest po hard resecie i dalej nic

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Ustawienia GPS
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 03, 2006, 15:43:10 »
W Pocetty zrobiłem jak mówiłeś i pokazywały się jakieś dziwne znaczki, to chyba znaczy, ze połączenie z gps przez com1 jest, ale już w Winfast wogóle nie ma połączenia. A co do zewnętrznej klawiatury to nic nie instalowałem i nawet nie wiem gdzie to wyłączić. Irde wyłączyłem i dalej nic. Tak to jest jak chce się dobrze a tu coś się spapra. Już nie wiem co robić
jeszcze zapomniałem dodać, ze przy pierwszym włączeniu winfast i connect, ojawia się komunikat, ze nie wykryto portu com1, przy następnej próbie włączenia programu problem znika, ale i tak nie łączy. PPC jest po hard resecie i dalej nic

Dobrze zrobiłeś - teraz coś już przynajmniej wiadomo (że jest fizyczne połączenie GPS>PDA). Spróbuj teraz zrobić tak: w Pocketty ustawiaj inne niż 4800 szybkości Baud (9600, itd). Przy którejś z nich powinieneś zobaczyć na ekranie zamiast krzaczków sekwenmcje GGA, GGL oraz dużo cyferek. Jak utrafisz, będziesz wiedział jaką prędkość masz ustawioną. A co do Winfasta - ten komunikat o zajętości portu jest typowy dla sterowników od klawiatury, ale skoro nic takiego nie instalowałeś, to raczej nie to. Przy połączeniu w Winfast dajesz jakie parametry? Jak nie rusza na NMEA to próbuj na sirf i różnych prędkościach.

Ustawienia GPS
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 03, 2006, 16:04:36 »
kolego nie znalazłem ustawienia predkości takiego zeby było gga, gsa i cyferki, a Winfasta mam ustawionego 1,0,5,5,1,1,0, i wszystkie user na 0

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Ustawienia GPS
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 03, 2006, 16:07:44 »
kolego nie znalazłem ustawienia predkości takiego zeby było gga, gsa i cyferki, a Winfasta mam ustawionego 1,0,5,5,1,1,0, i wszystkie user na 0

Skoro nie trafiłeś na takie ustawienie - to wygląda, że gps działa w trybie sirf. W Winafaście przy port settings zaznacz sirf i 38400 (spróbuj też innych ustawień)daj connect i zobacz czy połączy.

Ustawienia GPS
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 03, 2006, 16:09:39 »
na sirf i 38400 działa w winfascie, co trzeba zrobić dalej

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Ustawienia GPS
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 03, 2006, 16:16:11 »
na sirf i 38400 działa w winfascie, co trzeba zrobić dalej

Świetnie - teraz dajesz command, na dole zakładka NMEA i wybierasz 4800, wszystkie na 1 oprócz GSV i GSA (5, lub3) nie włączasz mss i user.
Dajesz OK i tyle :)

Ustawienia GPS
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 03, 2006, 16:36:57 »
Kolego jesteś WIELKI  :D  Pochwała i gratulacje dla tego Pana, no i piwo sie należy

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Ustawienia GPS
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 03, 2006, 16:43:03 »
Fajnie, że zadziałało :)