Uruchamianie Automapy z automatycznym wyznaczaniem trasy ...

• 57 Odpowiedzi
  • 22016 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mkursor

• **
  • 139
  • Sprzęt: HTC Desire HD
Uruchamianie Automapy z automatycznym wyznaczaniem trasy ...
« dnia: Sierpień 23, 2009, 01:19:27 »
Czy istnieje możliwość uruchomienia automapy z automatycznym wyznaczaniem trasy do punktu zapisanego w ulubionych?
Inaczej mówiąc: czy z linii poleceń można kazać automapie wykonać wyznaczenie trasy?

Mam kilka punktów, do których często jeżdżę z różnych miejsc i chciałbym utworzyć ikonki na pulpicie, do których podpięta byłaby automapa. Po kliknięciu we właściwą ikonkę uruchamiałaby się automapa z nawigacją do wybranego przeze mnie punktu. Bez konieczności klepania w ekran.

Ewentualnie czy można podpiąć pod menu automapy polecenia z nawigacją do określonych punktów z ulubionych. Bez konieczności przechodzenia przez kolejne menu.
Czyli coś takiego jak Dom i Praca, tylko aby to można było nazwać, np. Biuro, Sklep, Magazyn, itd...

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2009, 02:36:41 wysłana przez mkursor »

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
Odp: Uruchamianie Automapy z automatycznym wyznaczaniem trasy ...
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 23, 2009, 09:08:56 »
"Czyli coś takiego jak Dom i Praca, tylko aby to można było nazwać, np. Biuro, Sklep, Magazyn, itd...", zapytaj w AM jak Oni to robią?. Może okazać się, że więcej czasu potrzeba na stworzenie takich skrótów niż wybranie z ulubionych.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 23, 2009, 12:38:24 »
Przecież ci napisałem, że z producentów nikt tu nic nie odpisze ( to pytanie jest raczej do producentów), a co jak ja czy ktoś inny Tobie np napisze, że pewnie da się tak zrobić, bo tak naprawdę to o co prosisz, to można zrobić, ale to wymagałoby zainteresowania sie tematem przez programistów AM, a że AM wymaga wielu innych naprawdę potrzebnych modernizacji, to takim bzdetem się na pewno nie zajmą , i tu nawet bym się z nimi zgodził.

*

Offline mkursor

• **
  • 139
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 23, 2009, 15:29:34 »
Przecież ci napisałem, że z producentów nikt tu nic nie odpisze ( to pytanie jest raczej do producentów), a co jak ja czy ktoś inny Tobie np napisze, że pewnie da się tak zrobić, bo tak naprawdę to o co prosisz, to można zrobić, ale to wymagałoby zainteresowania sie tematem przez programistów AM, a że AM wymaga wielu innych naprawdę potrzebnych modernizacji, to takim bzdetem się na pewno nie zajmą , i tu nawet bym się z nimi zgodził.

Nie chcę aby ktokolwiek się tym zajmował.
Pytam tylko: czy jest obecnie taka możliwość?

Każdy ma swoją miarkę. To, że dla ciebie to jest bzdet wcale nie znaczy, że dla kogoś innego jest to bzdet. Nie mierz innych swoją miarką.

Dla mnie to jest wygoda.
Mogło by być:
1. Wsiadam do samochodu.
2. Wkładam telefon w uchwyt
3. Naciskam ikonkę: Automapa Sklep
i jadę

Teraz jest:
1. Wsiadam do samochodu
2. Wkładam telefon w uchwyt
3. Naciskam ikonkę: Automapa
4. Czekam na uruchomienie Automapy (kilkanaście sekund)
5. Wciskam menu
6. Wciskam Prowadź do
7. Wciskam Ulubione
8. Przewijam ekran
9. Wybieram Sklep
10. Wciskam Prowadz do
uff gotowe
Można zaoszczędzić jeden krok wyciągając ulubione do głównego menu.

Widać, że może być wygodniej i szybciej.

Dziękuję moderatorowi za odblokowanie.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 23, 2009, 15:44:03 »
Nie ma takiej możliwości.

*

Offline mkursor

• **
  • 139
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 23, 2009, 15:50:07 »

Dzięki za odpowiedź.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 23, 2009, 16:10:37 »

Dzięki za odpowiedź.

Czy mógłbyś to jakoś uzasadnić, bo odbieram tę wypowiedź jak wyrocznię. Mkursor zaintrygowała mnie odpowiedź kolegi Akubita, że na chwilę staję po twojej stronie  :D Oczywiście rozumiem, że w obecnej wersji AM nie ma takiej możliwości, ale co stoi na przeszkodzie, aby program można było odpalać z jakimś parametrem, który by umożliwiał taką funkcjonalność, o którą postuluje kolega Mkursor.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2009, 16:21:18 wysłana przez Treker »

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 23, 2009, 17:12:33 »
Półśrodkiem może być prosty w obsłudze menu editor przy pomocy którego możesz wyciągnąć ikonę Ulubione do głównego menu AM.
Co prawda tylko jedno kliknięcie mniej
5. Wciskam menu
6. Wciskam Prowadź do
7. Wciskam Ulubione
ale zawsze to odrobinkę szybciej.
Ja do głównego menu mam wyciągnięte elementy, które używam najczęściej. Dodatkowo w iPAQ-u w pliku AutoMapa.skin.800x480.consts miałem ustawienie
nbrMMCols=4
nbrMMRows=2
co pozwoliło na wyświetlenie ośmiu elementów menu na jednym ekranie.
Obecnie po przeniesieniu AM do ASUSA w pliku AutoMapa.skin.p.consts (pion) ustawiłem
nbrMMCols=3
nbrMMRows=3
co pozwala na wyświetlenie aż dziewięciu elementów na stronie.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 23, 2009, 20:43:19 »
Czy mógłbyś to jakoś uzasadnić, bo odbieram tę wypowiedź jak wyrocznię. Mkursor zaintrygowała mnie odpowiedź kolegi Akubita, że na chwilę staję po twojej stronie  :D Oczywiście rozumiem, że w obecnej wersji AM nie ma takiej możliwości, ale co stoi na przeszkodzie, aby program można było odpalać z jakimś parametrem, który by umożliwiał taką funkcjonalność, o którą postuluje kolega Mkursor.

Znowu trollujesz  :P

Nie chcę aby ktokolwiek się tym zajmował.
Pytam tylko: czy jest obecnie taka możliwość?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 23, 2009, 22:07:55 »
Wyciąłem z wątku niepotrzebne 'pyskówki', MZ pomysł wcale nie jest tak głupi, żeby go od razu uwalać.
Sam niejednokrotnie żałowałem, że kliknięcie pliku ze śladem nie uruchamia mi automatycznie AM z wczytaniem tego pliku.

Funkcja kojarzenia pliku z określonym rozszerzeniem z konkretnym programem,
umożliwiająca autouruchomienie programu obsługującego dany typ pliku z wczytaniem tego pliku
jest powszechna w Windowsie, więc jak sądzę nie powinno być zbytnim problemem
zaimplementowanie takiej możliwości w AM.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline al41

• **
  • 172
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 23, 2009, 22:49:40 »
Ale lepszy to sterowanie głosem. I do tego powinna  dążyć aqurat Auto Mapa

*

Offline mkursor

• **
  • 139
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 23, 2009, 23:09:46 »
Udało mi się napisać skrypt w MortScript (http://www.sto-helit.de/index.php?module=page&entry=ms_overview&action=view&menu=29)
Pierwsze efekty są obiecujące - to co zamierzyłem działa :)

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 23, 2009, 23:12:45 »
Udało mi się napisać skrypt w MortScript (http://www.sto-helit.de/index.php?module=page&entry=ms_overview&action=view&menu=29)
Pierwsze efekty są obiecujące - to co zamierzyłem działa :)
Strasznie to mądre i nie po naszemu. Jak będziesz miał gotowca to się pochwal.

*

Offline voyager

• **
  • 120
  • Hey! It compiles! Ship it!
  • Sprzęt: MIO P560 +AM 6.11e  PL ; TF101; i8260 + AM 1.4.2
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 23, 2009, 23:15:48 »
Fakt, całkiem użyteczny feature Waść sobie życzysz ale obawiam się, że AM nie ma opcji wywołania programu.
W każdym razie pobieżne zerkniecie w exec nie pokazuje nic co by można było uznać za taką możliwość.
Może kolejna wersja będzie coś takiego miała, bo dodanie tegoż nie jest jakimś wyczynem... wystarczy kilka opcji
związać z obecną funkcjonalnością. Tak na mój gust - jeden do dwóch roboczo-dni. :grin:

*

Offline mkursor

• **
  • 139
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 24, 2009, 01:17:08 »
W załączniku są skrypty, które realizują moje "fanaberie".

Aby wszystko zadziałało trzeba zainstalować MortScript: http://www.sto-helit.de/index.php?module=page&entry=ms_overview&action=view&menu=29

Skrypty są przygotowane do działania w rozdzielczości VGA w trybie portrait (pionowym) w automapie eu PPC 5.5.3 build 711 , która ma standardowe menu i jest zainstalowana na karcie pamięci.
Aby działały w innym trybie i/lub przy zmodyfikowanym menu trzeba zmodyfikować skrypt automapa.mscr tak aby wskazać współrzędne przycisków.

Aby skrypty działały w innej wersji automapy lub zainstalowanej w innej lokalizacji należy odpowiednio ustawić zmienną automapaWindow.

Zasada działania jest bardzo prosta: skrypt uruchamia automapę i wykonuje czynności (klepiąc w ekran i wpisując "z klawiatury"), które są wykonywane przez człowieka ;)

Parametry zdefiniowane w skrypcie:

automapaExe - pełna ścieżka do pliku uruchamiającego automapę

automapaWindow - nazwa okna automapy (patrz niżej)

menuX,menuY - współrzędne ekranu, w które trzeba kliknąć aby wejść w menu

prowadzDoX,prowadzDoY - współrzędne przycisku "Prowadź do/szukaj"

ulubioneX,ulubioneY - współrzędne przycisku "Ulubione"

ulubioneKlawiaturaX,ulubioneKlawiaturaY - współrzędne przycisku wyświetlającego klawiaturę

wybraneUlubioneX,wybraneUlubioneY - współrzędne miejsca odpowiadającego pierwszej pozycji z listy ulubionych

prowadzDoDialogX,prowadzDoDialogY - współrzędne przycisku "Prowadź do" w oknie dialogowym, które otwiera się po wybraniu z ulubionych

automapaWindow - bardzo istotny parametr, umożliwiający skryptowi rozpoznanie, że automapa jest uruchomiona i można przejść do wprowadzania danych. Dla różnych wersji i instalacji automapy będzie miał inną wartość.
Aby sprawdzić jaką ma wartość dla danej instalacji należy uruchomić skrypt automapaWindow.mscr. Skrypt uruchamia automapę (należy poprawnie zdefinować w nim wartość automapaExe. Po około 60 sekundach wyświetlany jest komunikat z wartością parametru automapaWindow - należy treść tego komunikatu wpisać jako wartość automapaWindow w skrypcie automapa.mscr.

Uruchomienie skryptu automapa.mscr z prawidłowo zdefiniowanymi parametrami powoduje uruchomienie automapy i wybranie jako celu miejsca z ulubionych oznaczonego jako Dom.

Przygotowałem również przykładowe skrypty, które nawigują do przykładowych lokalizacji z ulubionych (dom.mscr,sklep.mscr,praca.mscr).
Przykładowe skrypty uruchamiają automapa.mscr z parametrem, który odpowiada lokalizacji z ulubionych.

CallScript("automapa.mscr","Sklep")W powyższym przykładzie wystarczy zmienić Sklep na swoją nazwę i automapa po starcie będzie nawigować do tej lokalizacji z ulubionych.

Zezwalam na dowolne modyfikowanie skryptów oraz ich rozpowszechnianie.
Nie biorę odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody spowodowane ich użytkowaniem ;)

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 24, 2009, 08:15:07 »
Szacun  :ok:

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 24, 2009, 08:29:55 »
"Skrypty są przygotowane do działania w rozdzielczości VGA w trybie portrait (pionowym) w automapie eu PPC 5.5.3 build 711 , która ma standardowe menu i jest zainstalowana na karcie pamięci."
1-  czy  wyświetlacz "Digital WQVGA TFT" będzie poprawnie współpracował z tym skryptem?
2- "automapa eu PPC 5.5.3 build 711" - znaczy Europy nie PL?

*

Offline mkursor

• **
  • 139
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 24, 2009, 10:51:40 »
"Skrypty są przygotowane do działania w rozdzielczości VGA w trybie portrait (pionowym) w automapie eu PPC 5.5.3 build 711 , która ma standardowe menu i jest zainstalowana na karcie pamięci."
1-  czy  wyświetlacz "Digital WQVGA TFT" będzie poprawnie współpracował z tym skryptem?
2- "automapa eu PPC 5.5.3 build 711" - znaczy Europy nie PL?

1. Będzie, trzeba odpowiednio zmodyfikować skrypt - ustawić współrzędne przycisków w tej rozdzielczości
2. PL również, trzeba odpowiednio ustawić parametr automapaWindow
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2009, 10:53:27 wysłana przez mkursor »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 29, 2009, 11:32:55 »
Coś się ruszyło w tym temacie, w wersji 6(beta) na PC kliknięcie pliku śladu (*.gps) uruchamia AM i wyświetla kliknięty ślad,
a kliknięcie pliku trasy (*.atm) uruchamia AM z wczytanymi punktami trasy (ale niestety bez przeliczenia trasy).
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline derwer

• **
  • 108
  • Sprzęt: NavRoad Vivo ST, SD-HC 32GB, AM 3/4/5/6
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 29, 2009, 16:43:24 »
(...)
Ewentualnie czy można podpiąć pod menu automapy polecenia z nawigacją do określonych punktów z ulubionych. Bez konieczności przechodzenia przez kolejne menu.
Czyli coś takiego jak Dom i Praca, tylko aby to można było nazwać, np. Biuro, Sklep, Magazyn, itd...

Coś takiego już kiedyś proponowałem:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=104341.0

Dostałem odpowiedź:

Odp: PROPOZYCJA: Wykorzystanie pustych miejsc na "Prowadź do". ID=[792597]
Dziekujemy za przeslane zgloszenie. Przeprowadzimy weryfikacje podanych informacji.

Później nie interesowałem się tematem :(

Ale pomysł odnośnie parametryzowania uruchamiania jest chyba ciekawszy.

--
Pozdrawiam.

Adam.

*

Offline Ralf63

• 464
  • Sprzęt: HTC Desire Z
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 29, 2009, 16:56:00 »

to by było dopiero, wsiadasz do samochodu, wkładasz urządzenie do uchwytu, mówisz "Sklep" i AM włącza się z drogą do sklepu :)

swoją drogą jeśli gdzieś jeździmy na tyle często, aby zrobić taką zmienną to po pewnym czasie już znamy drogę na pamięć...
HTC Desire Z 2.3.4 + 8 GB
iPhone 3GS 32 GB

*

Offline mkursor

• **
  • 139
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 29, 2009, 18:15:32 »

to by było dopiero, wsiadasz do samochodu, wkładasz urządzenie do uchwytu, mówisz "Sklep" i AM włącza się z drogą do sklepu :)

swoją drogą jeśli gdzieś jeździmy na tyle często, aby zrobić taką zmienną to po pewnym czasie już znamy drogę na pamięć...

Chyba, że jeździsz do tego sklepu z różnych miejsc a nie tylko z domu.

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
  • Sprzęt: Asus P750 WM 6.1
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 29, 2009, 18:31:32 »

Tak czy siak, nie jeżdżę do żadnego sklepu na drugim końcu Polski z różnych miejsc w kraju, a we własnym mieście nie potrzebuję nawigacji, bo już je znam :)

*

Offline mkursor

• **
  • 139
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 29, 2009, 19:08:39 »

Tak czy siak, nie jeżdżę do żadnego sklepu na drugim końcu Polski z różnych miejsc w kraju, a we własnym mieście nie potrzebuję nawigacji, bo już je znam :)

Tak, wiem.
Twój głos wiele wnosi do dyskusji.
Dziękuję.

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
  • Sprzęt: Asus P750 WM 6.1
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 29, 2009, 19:20:42 »
Tak, wiem.
Twój głos wiele wnosi do dyskusji.
Dziękuję.
Sorry jeśli cię uraziłem w jakiś sposób, jednak uważam (i to wyraziłem), że jest to mało potrzebna funkcja, gdyż jest coś takiego jak historia ostatnio znalezionych itp. więc nawigowanie do jednego i tego samego sklepu na terenie swoje miejscowości (bo do sklepu w jakiejś tam miejscowości na tyle często ani ja pewnie ani nikt nie jeździ), jest co najmniej bez sensu. A sensownego uzasadnienia potrzeby takiej funkcji w tym wątku nie znalazłem. Każdy ma prawo wypowiedzieć swoje zdanie, więc Twój sarkazm jest co najmniej nie na miejscu, jednak jeśli kogoś uraziłem to sorry.

*

Bilunia

« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 03, 2009, 07:18:33 »
To ja też z góry przepraszam, bo ośmielę się stwierdzić, że mnie ta funkcja jest tak potrzebna, jak zeszłoroczny śnieg.
Nie sprawiają mi problemu dwa kliknięcia więcej, czy jedno mniej.
Ścieżka Menu -> Prowadź do -> Historia -> ? nie jest chyba na tyle długa, by mi spędzała sen z powiek.
Pozdrawiam

*

Offline derwer

• **
  • 108
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 03, 2009, 10:29:14 »
To ja też z góry przepraszam, bo ośmielę się stwierdzić, że mnie ta funkcja jest tak potrzebna, jak zeszłoroczny śnieg.
Ścieżka Menu -> Prowadź do -> Historia -> ? nie jest chyba na tyle długa, by mi spędzała sen z powiek.
Pozdrawiam

Ale tu nie chodzi o kliknięcia.

Główne założenie: uruchamiamy PDA/PNA czy co tam mamy, wskazujemy miejsce docelowe i jedziemy, zaś uruchomieniem AM, wyznaczeniem celu i uruchomieniem nawigacji w AM zajmuje się skrypt. Zyskujemy kilkadziesiąt (lub czasem więcej) sekund.

To jest funkcja b. ważna z punktu widzenia kogoś, kto dużo jeździ (handlowiec, serwisant, itp). Dla takiej osoby siedzieć blisko minutę i czekać na uruchomienie AM to ewidentna strata czasu. Jeśli jeszcze parkujesz przy ruchliwej ulicy i akurat AM obudziła się 5 sekund za późno, żeby zmieścić się "w dziurkę", a ty musisz czekać kolejne 3 minuty na włączenie się do ruchu, to już jest bardzo wkurzające  :kill:

--
Pozdrawiam.
Adam.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 03, 2009, 12:19:59 »
... Dla takiej osoby siedzieć blisko minutę i czekać na uruchomienie AM to ewidentna strata czasu. ...
Tak czy inaczej na uruchomienie AM musisz poczekać. Czy uruchomisz ją normalnie czy za pomocą jakiegoś skryptu - nie widzę tu żadnej oszczedności czasowej.
Jedyna oszczędność czasowa to te kilka kliknięć.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Bilunia

« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 03, 2009, 12:37:27 »
Pozdrawiam

Ale tu nie chodzi o kliknięcia.

Główne założenie: uruchamiamy PDA/PNA czy co tam mamy, wskazujemy miejsce docelowe i jedziemy, zaś uruchomieniem AM, wyznaczeniem celu i uruchomieniem nawigacji w AM zajmuje się skrypt. Zyskujemy kilkadziesiąt (lub czasem więcej) sekund.

To jest funkcja b. ważna z punktu widzenia kogoś, kto dużo jeździ (handlowiec, serwisant, itp). Dla takiej osoby siedzieć blisko minutę i czekać na uruchomienie AM to ewidentna strata czasu. Jeśli jeszcze parkujesz przy ruchliwej ulicy i akurat AM obudziła się 5 sekund za późno, żeby zmieścić się "w dziurkę", a ty musisz czekać kolejne 3 minuty na włączenie się do ruchu, to już jest bardzo wkurzające  :kill:

--
Pozdrawiam.
Adam.

Wydaje mi się, że "trochę" oderwałeś się od rzeczywistości.
Proponuję uważnie przeczytać pierwszy wątek, by ustosunkować się do założeń autora.
I kilka pytań.
Twój serwisant będzie sobie robił skróty ekranowe do każdego odwiedzanego w danym dniu klienta ? Już to widzę. A o to chodziło autorowi tematu.
Będzie ruszał w drogę, zanim włączy się AM ? Raczej nie, bo w którą stronę ma ruszyć.
Będzie prościej, jak ustawi sobie i zapisze trasę, gdzie kolejnymi punktami pośrednimi będą klienci do odwiedzenia w danym dniu. Zysk będzie taki, że AM ustawi mu najoptymalniejszą trasę przejazdu.

*

Offline derwer

• **
  • 108
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 03, 2009, 17:34:19 »
(...)
(...)

Wydaje mi się, że "trochę" oderwałeś się od rzeczywistości.
Proponuję uważnie przeczytać pierwszy wątek, by ustosunkować się do założeń autora.

Przeczytałem ;)

Oto ten wątek:
Czy istnieje możliwość uruchomienia automapy z automatycznym wyznaczaniem trasy do punktu zapisanego w ulubionych?
Inaczej mówiąc: czy z linii poleceń można kazać automapie wykonać wyznaczenie trasy?

Mam kilka punktów, do których często jeżdżę z różnych miejsc i chciałbym utworzyć ikonki na pulpicie, do których podpięta byłaby automapa. Po kliknięciu we właściwą ikonkę uruchamiałaby się automapa z nawigacją do wybranego przeze mnie punktu. Bez konieczności klepania w ekran.

I kilka pytań.
Twój serwisant będzie sobie robił skróty ekranowe do każdego odwiedzanego w danym dniu klienta ? Już to widzę. A o to chodziło autorowi tematu.

Wtedy wystarczy ustawić trasę z punktami "przez", tak jak napisałeś poniżej:

Będzie ruszał w drogę, zanim włączy się AM ? Raczej nie, bo w którą stronę ma ruszyć.
Będzie prościej, jak ustawi sobie i zapisze trasę, gdzie kolejnymi punktami pośrednimi będą klienci do odwiedzenia w danym dniu. Zysk będzie taki, że AM ustawi mu najoptymalniejszą trasę przejazdu.

Jednak autor wątku nie o to pytał.

--
Pozdrawiam.
Adam.