Ubogie dane adresowe w AutoMapie

• 69 Odpowiedzi
  • 15028 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ubogie dane adresowe w AutoMapie
« dnia: Kwiecień 07, 2008, 17:57:48 »
Witam,

Muszę dodać kilka kolejnych niestety negatywnych odczuć związanych z użytkowaniem AM (pomimo wielu pozytywnych elementów pracy z tym programem) - otóż zadziwiają mnie tak duże braki w adresach. Konkretne przykłady:
Puławy - al. Partyzantów - brak w ogóle numeracji - a jest to główna ulica w Puławach
Łódź - ul. Kilińskiego 90 - brak (dlaczego?) - adres istnieje wiele, wiele lat, są pod tym adresem firmy
Łódź - ul. Brukowa 16 - brak - szok, przecież tam jest kilkanaście firm pod tym adresem, adres stary jak świat
Łódź - ul. Cynarskiego - w ogóle brak numeracji, a przecież bloki pod tym adresem stoją już od 3 lat

Fakty są takie, że co trzeci adres, który próbuję wybrać na AM po prostu nie ma odnośnika w tym systemie i muszę wybierać całą ulicę albo pobliską posesję. Kupując AM uległem reklamie, że mają najlepsze pokrycie baz w Polsce, a w chwili obecnej jak podaję nowy adres to jest dla mnie mało sympatyczna loteria czy będzie on w bazie czy nie :/ Duże rozczarowanie niestety.

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
Odp: Ubogie dane adresowe w AutoMapie
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 07, 2008, 18:04:58 »
Sprawdziłem pierwszy przypadek, al Partyzantów ma numerację i wyszukuje??

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 07, 2008, 18:09:17 »
Oczywiście, że ma pełną numerację i obrysy budynków.
Tak nawiasem, z Puławami jest ogromny postęp w poprzedniej wersji w ogóle nie było numeracji.

Edit: w Łodzi Brukowa 15, 15b, 17 jest, 16 nie ma, no ale bez przesady, jak 15 i 17 jest to 16 też znajdziesz.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2008, 18:14:31 wysłana przez JD-MM »

*

Offline Adek1

• 17
  • Sprzęt: Mio 560 + AM
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 07, 2008, 18:12:46 »
Ul. Antonio Vivaldiego, Wrocław, Polska - nie wiem jak to się zgłasza ale brak tej ulicy w Wrocławiu troszkę wstydu się najadłem jak mnie znajomy poprosił czy go nie podwiozę do Wrocławia na tą ulicę , mówię nie ma sprawy kupiłem AM zaraz znajdziemy i cię podrzucę a tu zonk - nie ma , a on do mnie dam ci swoje Igo to cię zaprowadzi . Myślałem , że mnie  :mad: . Nie jestem z Wrocławia mam tam 150 km. ale ktoś miejscowy mógł by zrobić ślad i wysłać gdzie trzeba .

Ps. Ulica jest ale bez nazwy
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2008, 18:14:47 wysłana przez Adek1 »

*

Offline btd

• 13
    • http://btd.livenet.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 07, 2008, 18:32:53 »
To dopiero by was zalalo itd jakbyscie kupili tomtoma  :E

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 07, 2008, 18:37:02 »
Ul. Antonio Vivaldiego, Wrocław, Polska - nie wiem jak to się zgłasza ale brak tej ulicy w Wrocławiu troszkę wstydu się najadłem jak mnie znajomy poprosił czy go nie podwiozę do Wrocławia na tą ulicę , mówię nie ma sprawy kupiłem AM zaraz znajdziemy i cię podrzucę a tu zonk - nie ma , a on do mnie dam ci swoje Igo to cię zaprowadzi . Myślałem , że mnie  :mad: . Nie jestem z Wrocławia mam tam 150 km. ale ktoś miejscowy mógł by zrobić ślad i wysłać gdzie trzeba .

Ps. Ulica jest ale bez nazwy
Ale jest Antoniego Wiwulskiego,ale to chyba nie ten sam :grin:
Vivaldiego niestety brak też w poprzedniej AM

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 07, 2008, 20:03:57 »
To dopiero by was zalalo itd jakbyscie kupili tomtoma  :E

Eeetam.
Vivaldiego we Wrocławiu jest (choć bez numeracji)
Kilińskiego 90 w Łodzi jest (adres punktowy)
Brukowa 16 w Łodzi jest (adres punktowy)

Nie ma za to Cynarskiego w Łodzi i Partyzantów w Puławach - ale ja sprawdzam to na mapie v.680, przestarzałej w stosunku do obecnej wersji o jakieś dwie generacje. Na dniach wychodzi mapa z 99% pokrycia PL (już jest w cenniku) 
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 07, 2008, 20:20:19 »
Cytat: kwieto
Na dniach wychodzi mapa z 99% pokrycia PL
... siatki dróg i o ile dobrze pamiętam jakieś 54% numeracji.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Slawek_ps

• **
  • 153
  • Sprzęt: LOOX N520
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 07, 2008, 20:43:02 »
Oczywiście, że ma pełną numerację i obrysy budynków.
Tak nawiasem, z Puławami jest ogromny postęp w poprzedniej wersji w ogóle nie było numeracji.

Edit: w Łodzi Brukowa 15, 15b, 17 jest, 16 nie ma, no ale bez przesady, jak 15 i 17 jest to 16 też znajdziesz.
Numery Brukowa 15,17 są po jednej stronie ulicy a 16 jest po przeciwnej stronie i często się zdarza tak, że taki numer może być znacznie oddalony od 15,17 zwłaszcza w takim rejonie jak Brukowa która znajduje się w obszarze przemysłowym i nie obowiązuje tu reguła jak w przypadku jednorodzinnej zabudowy mieszkaniowej. Nawet w przypadku zabudowy mieszkaniowej czasmi trudno jest znaleźć kolejny numer na podstwie Twojej "logiki" mam 15 i 17 to 16 jest kilka kroków obok, oto przykład z którym bardzo często spotykam się w mojej okolicy Łódź ul. Kasprzaka  60/62 następnie 64,64a,64b i poszukaj 62b ręczę Ci że 2 dni byś szukał tego numeru bez planu miasta pytając napotkanych ludzi.   

*

Offline cekala

• 12
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 07, 2008, 21:27:13 »
Nie wiem czy w 5.0.5 zaktualizowano dane, ale w 4.5.3 nie ma numeracji głównej ulicy w Olsztynie - Piłsudskiego. No to jest porażka.

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 07, 2008, 21:31:15 »
W AM5.0.5 jest dokładna numeracja Piłsudskiego w Olsztynie, obrysy budynków jak i budynki w 3D również są. Jaka zaś porażka, nie da się zadowolić wszystkich i stworzyć obrysy we wszystkich miastach oraz opatrzyć je w numerację.

PS. hmmm, ciekawe jest to, że w 4.1.2 Piłsudskiego w Olsztynie ma numerację, w 4.5.3 nie ma a już w 5 ma z powrotem... ale ja to zaobserwowałem na przykładzie Tarnowskich Gór, w 3.9.7 były obrysy w połowie miasta, a od 4 i w 5 nie ma totalnie żadnego...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2008, 21:33:40 wysłana przez matmic »
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 07, 2008, 21:33:37 »
Numeracja jest i w 4.5.3 też była, tylko nie działało wyszukiwanie, numer trzeba było znaleźć na mapie.
Numerów nie zaktualizowano, tylko naprawiono błąd w bazie danych, takich ulic było więcej w różnych miastach.

*

Offline cekala

• 12
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 07, 2008, 21:44:29 »
Tak czy inaczej program nie potrafił doprowadzić mnie pod konkretny numer na Piłsudskiego. Jadąc samochodem ciężko wpatrywać się w ekran i czytać numerację budynków. To już lepiej wypatrywać tabliczek na budynkach  :ok:

A "porażka" to właśnie dlatego, że to główna ulica. Mieszkam w dużo mniejszej miejscowości, przy śmiesznie
małej uliczce i numeracja jest - szatańsko dokładna!  :O~

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 07, 2008, 21:51:51 »
Obrysy budynków mogą poczekać - grunt, żeby numery były na spisie. Owszem, można poszukać Brukowej 18 (ja tak zrobiłem), ale dziwią takie dziury właśnie. Zobaczymy jak będą dodawali przesyłane uwagi do map. Wydaje mi się też, że zamiast skupiać się na np. budynkach 3D (całkowicie nieprzydatne dla mnie jak na razie) lepiej by było się skupić na numeracji.

A z innej beczki - AM ma też dużo plusów u mnie - mnie się bardzo podoba nowa wersja 5 w stosunku do 4.5. Bardzo mi np. brakowało możliwości łatwego przełączania (odległości, czasu dotarcia) między punktami VIA i końcem trasy. A co do tras - jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, że po wybraniu trasy do Mikołajek od strony Warszawy AM poprowadziła mnie od drogi 58 za miejscowością Zgon, takim skrótem lokalnym przez miejscowość Wojnowo do Ukty i dalej ma Mikołajki. Dokładnie tym skrótem, którym ja zawsze jeździłem - duży plus :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 07, 2008, 22:28:56 »
Twój problem z adresami prawdopodobnie polega na tym, że potrzebujesz akurat tych,
które chyba nie były/są proirytetem w Geosystems.
Przeglądając mapę w znajomych okolicach,  jesli znajdę jakiś budynek bez numeracji,
to najczęściej jest to (pomijając garaże i inne budowle bezadresowe)
jakiś nowy budynek albo biurowiec czy budynek handlowy bądź przemysłowy.
Np. w Katowicach nie znalazłem Bytkowskiej 1 - a to adres MTK (M-nar. Targi Katowickie).
W Twoim przykładzie : Łódź - ul. Kilińskiego 90, też są wszystkie numery wokół,  brak tylko tego jednego,
który nie jest budynkiem mieszkalnym (nie wiem jak z pozostałymi, zakładam, że to mieszkalne)

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 08, 2008, 19:43:18 »
Cytat: kwieto
Na dniach wychodzi mapa z 99% pokrycia PL
... siatki dróg i o ile dobrze pamiętam jakieś 54% numeracji.

Co nie zmienia tego, że w TT z mapą sprzed trzech kwartałów (aż sprawdziłem, kiedy kupowałem tę mapę) są trzy z pięciu adresów których brak w AM :"P Dobra, już nie będę, EOT :")
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 08, 2008, 20:01:30 »
Całe szczęście, bo musiałbym poszukać z 10 takich, żebyś żadnego na nowej mapie TT nie znalazł,
a w AM żeby był komplet  :evil:

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 08, 2008, 21:02:20 »
Kilińskiego 90 - tam jest łódzki oddział Gerdy :)
Brukowa 16 - tam jest ze 20 firm pod tym adresem :)

Trudno uznać te adresy za adresy typu "garaż" itp. ;)

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 08, 2008, 21:45:34 »
Całe szczęście, bo musiałbym poszukać z 10 takich, żebyś żadnego na nowej mapie TT nie znalazł,
a w AM żeby był komplet  :evil:

No widzisz, sam potwierdzasz, że byłaby to ciężka praca  :E
Ale ciiiiii.... :")

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 09, 2008, 07:46:43 »
A jak ma być pominięty numer w TomTomie, skoro punkty adresowe są najczęściej wyznaczane tak, jak w GPMapie - czyli odcinek ulicy jest dzielony na dokładnie taką ilość adresów, ile wynosi różnica numerów między pierwszą i ostatnią posesją na tym odcinku. A że ma się to często do rzeczywistości, jak guano do twarogu, to już dopust boży.
Przykład poniższy zamieściłem tu na forum parę lat temu, a jest nadal aktualny - i w TTN6 ostatnim, i w GPM najnowszej.
Różnica jest tylko taka, że dziś ostatnia posesja przed ul. Mała Zgoda ma numer 33 (zgodnie z prawdą), a nie 39. Ale jest podzielona na 17 (równych) posesji, a nie na 8 (bardzo nierównych) - jak w realu (1, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 33).

Napisane: 09 Kwiecień 2008, 07:32:35

Jak to gdzie? - w Kielcach, oczywiście... :grin:
Napisane: 09 Kwiecień 2008, 07:34:57
P.S. Dodam jeszcze, że z marketingowego punktu widzenia, jest to bardzo w chitry zabieg, bo ile tu mamy punktów adresowych w GPM i TTN? Ano, 17. A AutoMapa ile ma na tym odcinku? Tylko 8.

Dlatego też w opisie różnych programów widnieje informacja, że tylko my "mamy dziesięćdziesiąt dziesięć zezylionów punktów adresowych". A że połowa z nich jest tylko wirtualna?

P.S.II. Być może jednak jest to metoda na uniknięcie błędu przeoczenia jakiegoś adresu (jak to w wątku opisano), jednak ja chyba wolę kilka tych pojedynczych braków w skali całej Polski, niż masę nie istniejących adresów.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2008, 07:49:27 wysłana przez Moi »

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 09, 2008, 08:15:02 »
A jak ma być pominięty numer w TomTomie, skoro punkty adresowe są najczęściej wyznaczane tak, jak w GPMapie - czyli odcinek ulicy jest dzielony na dokładnie taką ilość adresów, ile wynosi różnica numerów między pierwszą i ostatnią posesją na tym odcinku.

Ech, no już miałem nie pisać w tym wątku i nie robić flame'a, ale mnie zmuszasz.... :"P
Owszem, TT wylicza również w taki sposób, ale nie tylko. Dlatego przy sprawdzaniu adresów w Łodzi zwróciłem na to uwagę i napisałem, że adresy które znalazł są punktowe (przy adresie pojawia się taka brązowa kropa) - nie zakresowe. Z tego względu zresztą w TT również czasem brakuje konkretnych adresów, choć naniesione są (punktowo) adresy sąsiednie.
De facto takie kwiatki jak brak konkretnego numeru można zresztą znaleźć w każdej nawigacji i w każdym terenie (nawet tam, gdzie producent deklaruje 100% pokrycia). Więc ja bym się tym nie przejmował, tylko przyjął do wiadomości i "nauczył z tym żyć".

No chyba że jakiś program ewidentnie odstaje na tym polu od reszty (w tym sensie, że jest gorszy), ale w przypadku AM, TT czy GPMapy mamy dość porównywalną przeciętną.

*

• 6498
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 09, 2008, 08:43:57 »
Przepraszam, ale to jakieś banialuki z tymi "adresami punktowymi" i "brązowymi kropami".
Kropy w TomTomie są również przy adresach Kilińskiego 128 i 130, o których to numerach nie wie nawet Miejski Ośrodek Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej w Łodzi (http://www.mapa.lodz.pl/).
Interpolacja rulez & sucks. I tyle...

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 09, 2008, 09:20:43 »
Przepraszam, ale to jakieś banialuki z tymi "adresami punktowymi" i "brązowymi kropami".
Kropy w TomTomie są również przy adresach Kilińskiego 128 i 130, o których to numerach nie wie nawet Miejski Ośrodek Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej w Łodzi (http://www.mapa.lodz.pl/).
Interpolacja rulez & sucks. I tyle...

Być może, choć u mnie tam gdzie nie ma adresów punktowych nie pokazuje kropek (a tylko kieruje kursor do miejsca gdzie powinien być adres). Co nie znaczy, że nie może mieć tych punktów np. źle naniesionych. Zgoda, że na dłuższą metę ciężko jest odróżnić które adresy są punktowe a które nie.
No ale chyba nie będziemy w dziale AM dyskutować o TomTomie :"P

*

• 6498
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 09, 2008, 09:40:47 »
No ale chyba nie będziemy w dziale AM dyskutować o TomTomie :"P
Tym bardziej, że oba są absolutnie fantastycznymi programami. Podobnie, jak GPMapa z firmware Garmina.  :ok:

*

• 6498
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 09, 2008, 17:55:49 »
ale ja to zaobserwowałem na przykładzie Tarnowskich Gór, w 3.9.7 były obrysy w połowie miasta, a od 4 i w 5 nie ma totalnie żadnego...
AutoMapa 3.9.7 wersja map "u", czy "w"?
Zresztą, nie ma znaczenia, bo w obu przypadkach nie jest prawdą to co piszesz.

« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 11, 2008, 23:51:21 »
I znowu mam "pecha" :( Duże centrum kongresowe
http://www.warszawianka.pl/dojazd

Niestety, w Jachrance nie ma w ogóle numeracji w AutoMapie. Jak do Jachranki dojechać to ja wiem i bez GPS. Myślałem, że pomoże mi znaleźć ten konkretny ośrodek już na miejscu. Niestety przydatność tego sprzętu w praktyce jest zawodna :/

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 12, 2008, 00:01:59 »
I znowu mam "pecha" :( Duże centrum kongresowe ...

Jakiego tam pecha, to zwykła niezaradność  :P
Pobierz POI z miplo Kongresy, konferencje

« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 12, 2008, 08:48:09 »
Ja myślę, że się chyba kompletnie nie rozumiemy co do oczekiwań. Rozumiem Twoją radę - jest przydatna. Ale AM jako program niestety w więszkości przypadków u mnie nie prowadzi mnie pod drzwi - to był zwykły bełkot marketingowy. Być może mam zbyt wygórowane oczekiwania - w sumie patrząc po autach na parkingu i wśród znajomych, że może max 2-3% kierowców używa w ogóle nawigacji, to nie ma co się dziwić, że dziś to raczej niedopracowany soft bardziej dla zapaleńców.

I mam praktyczne pytanie. Czy ja mam pobrać wszystkie punkty POI z Miplo? Czy to mi nie zamuli AutoMapy? Ile tego jest 100 tys.? Wiecej? Przecież trudno bym z góry wiedział, gdzie AM będzie miała braki adresowe i gdzie będę musiał szukać adresu wg punktu POI z Miplo. Jak Ty sobie z tym radzisz? Jedyne co mi przychodzi do głowy to przygotowanie się w domu (!), znalezienie punktu w Miplo.pl i dosubsrybowanie kategorii z tym punktem. Tylko rozwala mnie taka metoda bo nie ma wiele wspólnego z wygodnym wybieraniem adresów i punktów z samochodu :)

I jeszcze taka ciekawostka. Może znowu mam "pecha", ale musiałem się dostać do USC w Bytomiu i niestety w POI z AutoMapy nie znalzałem USC w Bytomiu. To po co jakaś kategoria Urzędy, skoro trochę w niej wpisano, trochę w niej nie wpisano. Cały program (AM) coraz bardziej zaczyna mi przypominać jakiś shareware za 19 USD w wersji 0.52a...

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 12, 2008, 09:13:59 »
Tylko rozwala mnie taka metoda bo nie ma wiele wspólnego z wygodnym wybieraniem adresów i punktów z samochodu

I jeszcze taka ciekawostka. Może znowu mam "pecha", ale musiałem się dostać do USC w Bytomiu i niestety w POI z AutoMapy nie znalzałem USC w Bytomiu. To po co jakaś kategoria Urzędy, skoro trochę w niej wpisano, trochę w niej nie wpisano. Cały program (AM) coraz bardziej zaczyna mi przypominać jakiś shareware za 19 USD w wersji 0.52a...
A tu się całkowicie zgadzam. Jak ja tęsknię do czasów AM 3.9.7 gdzie np. były wszystkie info jakie były potrzebne,a z poi.mobilne.net to się ściągało co najwyżej ciekawostki jak np.suszarki czy fotoradary,albo ciekawostki turystyczne. Najwyraźniej chodzi o to żeby zmusić użytkownika do korzystania z Miplo skoro serwis jest powiązany z AM,podczas gdy kiedyś było to dobrowolne.(teraz nie jest,bo bez Miplo szlag cie trafi przy korzystaniu z AM). Z 3.9.7 pod tym względem super się robiło.Gość szukał hotelu,to mu znalazłem,podałem ceny za pokoje,czy można płacić kartą,telefon,a teraz to musiałbym powiedzieć: "Kolego muszę jechać 10 kilometrów do domu i ściągnąć z Miplo,bo nie mam tej kategorii pościąganej.I jeszcze się modlić,żeby mnie o wulkanizację nie spytał,bo wtedy kolejne 10 kilometrów(w jedną stronę)(no,dobra-telefony od biedy są) Do tej pory nie korzystam z Miplo.Raz próbowałem ściągnąć jedną kategorię,to dołożył mi tyle podkategorii,że jak zobaczyłem listę,to się pogubiłem.Jak dla mnie to krok w tył.Nie mam zamiaru przed każdym wyjazdem ściągać nowe kategorie w zależności od tego gdzie jadę.Oczywiście pytanie brzmi,czy wbudowanie ich nie spowalniałoby systemu.
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.