UAMEdytor POI 2.2.64 działa w czasie rzeczywistym do pobrania na Miplo

• 156 Odpowiedzi
  • 104183 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline UPX

• 28
  • Sprzęt: ASUS A639 / WM6
Odp: UAMEdytor POI 1.2.70 z małą łatką
« Odpowiedź #90 dnia: Wrzesień 16, 2008, 19:10:00 »
Chyba sobie kpisz w żywe oczy ... albo pracujesz w Imagisie  Mr. Green
Nie chciałem tego ruszać ale po takim poście to zrobię.
Nie nie pracuję w Imagisie i nawet nie mam zamiaru ale mam pewne podstawy sądzić że niektóre z udzielających się na forum "ważnych" osób pracują na rzecz AM
i chyba nie bezinteresownie
dlaczego ... to poniżej:
1. Trochę udzielałem się na forum s sprawie beta-testów ostatniej wersji AM głownie w sprawie niefunkcjonalności AM
2. Po kilku dniach dostałem na adres mailowy podany przy rejestracji na tym forum zaproszenie do b-testów AM od firmy "Aqurat" !!!
    Nigdy nie komunikowałem się z firmą Aqurat poza rejestracją AM, nie wysyłałem poprawek, nie zgłaszałem błędów po prostu pisałem
    tylko na forum to co mi się nie podobało w AM i tu takie "wyróznienie" zaproszenie do b-testów
3. AM której wtedy używałem była (jest) zarejestrowana na inny adres mailowy niż podany tu na forum
4. Pytanie: Skąd firma Aqurat produkująca AM ma mój adres podany przy rejestracji na tym forum ?
    Kto i jakim prawem udostępnił moje dane które nie są dostępne w moim profilu:dane publiczne firmie Aqurat.

Może Szanowny Pan Moderator to wyjaśni zamiast zarzucać mi pracę na rzecz Imagis-u

Może to nie ten temat ale tu przedstawiono pewną sugestię wymagająca odpowiedzi.
    Mam nadzieję że Szanowny Pan Moderator tego nie wytnie  

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #91 dnia: Wrzesień 16, 2008, 19:26:08 »
Szanowny Pan Moderator nie ma dostępu do Twojego e-mail, jakiego użyłeś przy rejestracji konta na PDAclub.
A Administrator (który taki dostęp ma) pewnie nie zdaje sobie nawet sprawy, że istniejesz.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #92 dnia: Wrzesień 16, 2008, 19:39:37 »
Cytat: UPX
Chyba sobie kpisz w żywe oczy ... albo pracujesz w Imagisie  Mr. Green
Nie chciałem tego ruszać ale po takim poście to zrobię.
Nie nie pracuję w Imagisie i nawet nie mam zamiaru ...

Oczywiście, że nie pracujesz, gdybyś pracował to wiedziałbyś jak 'bardzo dobra' jest ich baza POI  :P

Cytat: UPX
4. Pytanie: Skąd firma Aqurat produkująca AM ma mój adres podany przy rejestracji na tym forum ?
    Kto i jakim prawem udostępnił moje dane które nie są dostępne w moim profilu:dane publiczne firmie Aqurat.

Skąd? To nie jest trudne pytanie  :E Tu masz odpowiedź: profil UPX
Sam ten email udostępniłeś i jak sądzę masz do tego święte prawo :E
Tylko nie wiem dlaczego twierdzisz że Twój mail jest niedostępny,
gdyby tak było, to Twój profil wyglądałby tak, jak np. profil Dolka

A że Aqurat czyta to forum, nie jest wcale tajemnicą, sam dostarczyłeś kolejny dowód.  B)

ps.
A wiesz co to są emotikonki? Jak myślisz, co może oznaczać taki zielony rozchichrany ludek?  :mrgreen:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #93 dnia: Wrzesień 16, 2008, 19:54:53 »
Skąd? To nie jest trudne pytanie  :E Tu masz odpowiedź: profil UPX
Sam ten email udostępniłeś i jak sądzę masz do tego święte prawo :E
Tylko nie wiem dlaczego twierdzisz że Twój mail jest niedostępny,

Mógł użyć innego (supertajnego) adresu e-mail przy rejestracji, a potem zmienić go w profilu na publiczny.

Już widzę, jak Jachu, Maryush i Mac ślęczą nad archiwalnymi logami serwera i usiłują wydłubać adres, pod którym zarejestrował się UPX.
Musieli by mieć źle w głowie. A są zupełnie zdrowi, AFAIK.

No, chyba że AutoMapa zhackowała serwer PDAclubu po to, by dobrać się do tego jedynego adresu, bez którego betatesty nie odbyłyby się.

Za dużo naoglądałeś się, UPX, "Misji Specjalnych"...  :E

*

Offline pajero

• **
  • 144
  • Sprzęt: Holux GPSmile60
« Odpowiedź #94 dnia: Wrzesień 16, 2008, 20:01:42 »
Khe, khe.....

może tak osobny topic... bo zabardzo OT -my. Na rzeczy jest pytanie o sugestie....

PS.  Ja od AM mam darmowy upgrade do AM EU i odnawianie licencji. No, ale trochę zdrowia też od siebie daje      :sleepy:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2008, 20:05:50 wysłana przez pajero »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #95 dnia: Wrzesień 16, 2008, 20:53:46 »
Piszesz że zrobisz import z kml, a może byś się pokusił o coś więcej?
Taki uniwersalny, konfigurowalny przez użytkownika 'importer-tłumacz' z różnych formatów
(tych pisanych otwartym tekstem ;-))
np. całkiem blisko masz xml: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=107027.0

Z jednej strony byłyby parametry wejściowe dla AM:
a z drugiej użytkownik definiowałby pola, które mają być tłumaczone na te parametry np.:

szer. geogr. [dd,dddddd] = <geo_lat>
dł. geogr. [dd,dddddd] = <geo_long>
kategoria = 'zablokowane odcinki' if <droga_zamknieta> = true or 'ruch wahadłowy' if <ruch_wahadlowy> = true or  'roboty drogowe'
nazwa = <nazwa_odcinka>
opis = 'od' <data_powstania> + 'do' <data_likwidacji> + 'czas oczekiwania' <czas_oczekiwania>

A dla plików csv definiowałoby się separator i kolejność pól i format zapisu współrzędnych.

*

Offline pajero

• **
  • 144
« Odpowiedź #96 dnia: Wrzesień 16, 2008, 21:08:41 »
No coś już takiego jest dla pliku CSV (patrz POMOC/FAQ w programie)
W pierwszej linii definiuje się hasła - co występuje w następnych i wskazuje się znak rodzielczy....

A te hasła to:   Kategoria Nazwa Priorytet Szerokość Długość Komentarz Omiń Plik Name Latitude Longitude Details Skip File

Przykłady:
    AutoMapa3:   Szerokość;Długość;Kategoria;Nazwa;Komentarz;Priorytet
    Garmin:   Longitude,Latitude,Name,Details,File
    Destinator:   Komentarz,Omiń,Szerokość,Długość

Jako zapis współrzędnych program przyjmie: GG°MM'SS.ss albo GG"MM'SS,ss albo DD.dddddd

Oczywiście ifów to nie zaimpletowałem, to trochę śmierdzi logiką ;)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2008, 21:10:52 wysłana przez pajero »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #97 dnia: Wrzesień 16, 2008, 21:28:12 »
A czy ten priorytet ma jeszcze jakiekolwiek znaczenie?
W AM3 służył do ustawiania 'czyje na wierzchu' przy wyświetlaniu POI, a obecnie?

*

Offline pajero

• **
  • 144
« Odpowiedź #98 dnia: Wrzesień 16, 2008, 22:48:54 »
Priorytet zostawiłem, bo może kiedyś się przyda....

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #99 dnia: Październik 27, 2008, 23:01:46 »
sugestie?

- priorytet - nowy format POI
- publikować to co już zrobione

Pozdrawiam

*

Offline pajero

• **
  • 144
« Odpowiedź #100 dnia: Listopad 10, 2008, 17:30:39 »
....zrobiłem już naprawdę sporo.... by łatwiej edytowało się POI.
Na deser zostawiam sobie obsługę nowego formatu POI  B)

Beta przed Andrzejkami....
Napisane: 27-10-2008, 23:30:50

Radą byłaby lista własnych kategorii, której UAMEdytor by używał dla opracowania indywidualnej listy użytkownika. Czyli program miałby wykonywać proces tłumaczenia z kategorii dostępnej w Miplo (np. "BP, stacje paliw") na wprowadzającą uporządkowanie - moją własną (np. "Stacje paliw, BP").

Fajnie byłoby mieć również opcję pozwalającą na podział jednego pliku POI na części, każda zawierająca tylko jedną kategorię....

A to już jest zrobione....

« Odpowiedź #101 dnia: Listopad 10, 2008, 18:30:03 »
@Pajero
Mam wrażenie, że konkurencja dobrze wpływa na jakość programów. Twój obrazek wygląda bardzo ciekawie - widzę, że szata graficzna nowego UAEdytora zupełnie się zmieniła.

To o czym poprzednio pisałem, a co obiecujesz wypuścić w wersji nowej zostało już zrealizowane w programie made by jedpod - tym o którym poprzednio pisałem. I działa już - tak od 2-3 miesiący. Programik na pewno nie jest tak dopracowany graficznie i profesjonalny jak Twoje produkty ale i tak jest użyteczny. Przyjrzyj się temu narzędziu dokładnie - może warto coś stamtąd podpatrzyć  i wykorzystać w nowym UAMedytorze.
Na pewno jedpod lepiej rozwiązał sprawę sortowania czy likwidacji powtórzeń, w jego narzędziu te procedury zajmują góra kilkanaście sekund - w Twoim narzędziu trwa to wielokrotnie dłużej i trzeba się uzbroić w cierpliwość.

Mam nadzieję, że w Twoim narzędziu opcja, o której piszesz nie będzie gorzej rozwiązana niż u jedpod'a - chodzi mi o to by operacja, którą raz dokonuję, była zapamiętana i przy kolejnej aktualizacji z MIPLO te same elementy zostały w ten sam sposób przekształcone.

Ciekam niecierpliwie na wersję beta Twojego narzędzia.

Pozdrawiam

*

Offline pajero

• **
  • 144
« Odpowiedź #102 dnia: Listopad 10, 2008, 22:43:05 »
Jeśli jeszcze nie zauważyłeś - UAMedytor jest dla AM, Konwerter dla "?" = ciężko określić. 
Ja popieram własny rynek producencki  :ok:

Co do szybkości - funkcje zawarte w Konwerterze chodzą w Edytorze równie szybko, tj w. wersji 2.0
Jeśli by konwerter miał wyświetlić tyle samo danych - też by się pochlastał. Konwerter sortuje dane raz - na początku i tyle. Dublowanie dotyczy wszystkich POI - wywali Ci blisko położone "Stacje PKP" i "Fotoradary" - czyli nie sprawdza kategorii. A poproś autora o import *.uam. Nie zrobi póki nie nauczy się kartografii.  :sleepy:
Generalnie, funkcje Konwertera są zawarte w pierwszej zakładce Edytora - co widać na ww. foto.

UAMedytor nie był pisany pod rypowane zbiory POI w ilości 250tys. szt. Ściągając wszystko jak leci z serwerów dostaje się ciągle niepotrzebny chłam, który wciąż trzeba usuwać. POI choćby z Miplo są odfiltrowane wstępnie, sprawdzone przez userów, z naniesionymi poprawkami - przynajmniej w większości pkt.  :proud:

Aby userzy AM mogli mieć jeden program - UAMedytor powiela funkcje konwertera. Przesiadka jest natychmiastowa. Edytor importuje ustawienia konwertera.   B)

Jeśli byś śledził ten wątek - wiedziałbyś, że ostawiłem kompa na długo.... urodził mi się syn. Teraz wysypiamy się (4-5 godzin).  :sleepy:

Piszesz: przy kolejnej aktualizacji z MIPLO te same elementy zostały w ten sam sposób przekształcone...
Tu się zawiedziesz - można ale w drugą stronę - przekształcać zgodnie z kategoriami Miplo (dlaczego - patrz wyżej).  :evil:

OBAMAiam się, że nie polubisz nowego UAMedytora...

« Odpowiedź #103 dnia: Listopad 11, 2008, 10:03:51 »
@Pajero
Mam wrażenie że Cie zirytowałem swoim listem - nie było to wcale moim zamierzeniem.
Napisałem po prostu, że tamten program uważam za interesujacy i użyteczny. Nie jest prawdą, że ten program wykrywa duplikaty nie zwracając uwagi na kategorię punktu - sprawdź to sobie, dwa punkty o tych samych współrzędnych, jeden z kategorii "Stacje PKP" i drugi z kategorii "Fotoradary" nigdy nie będą uważane za zdublowane.

Nie przeszkadza mi to, że do porządkowania punktów będę używał obu programów - choć jeżeli w Twoim nie będę mógł zrobić dowolnej operacji - zgodnie ze swoim upodobaniem i zamysłem to raczej bedę się skłaniał do używania tamtego programu. Bo jeśli dobrze rozumiem Twój list to nie będziesz popierał (czyli obsługiwał) zmiany nazwy kategorii proponowanej przez MIPLO - "BP, stacje benzynowe" na moją własną "Stacje benzynowe BP". A mnie moja własna inwencja w tym względzie bardziej się podoba - po prostu jeżeli szukam stacji benzynowych to wszystkie znajdę obok siebie na alfabetycznie posortowanej liście prezentowanej w AM, czyli będzie tam kolejno np. "Stacje benzynowe BP", "Stacje benzynowe ORLEN" i "Stacje benzynowe Statoil" - nie będą one porozrzucane po menu w różnych miejscach - to samo z innymi elementami: sklepy, zabytki czy fotoradary.
Nikt nie jest w stanie mnie przekonać, że rozwiązanie polegające na tym, że lepiej szukac po menu porozrzucanych elementów: "Fotoradar przenośny", "Radary, kontrola drogowa" niż umieszczonych obok siebie elementów np: "Radar przenośny" i "Radar, kontrola drogowa". Ja w każdym razie jestem zwolennikiem realizacji własnych pomysłów i możliwość szybkiego i prostego (bo w narzędziu "KonwersjiPOI" robi sie taką definicję tylko raz - potem program już to pamięta) bardzo mi odpowiada.
Wydaje mi się, że przy filtracji, którą ktoś z serwisu MIPLO realizuje - to narzędzie też byłoby przydatne.

Generalnie Twój produkt jest bardzo dobry - profesjonalnie zrobiony i użyteczny, choć muszę stwierdzić, że dla większości zadań "KonwersjaPOI" zupełnie mnie zadawala. W Twoim programie można edytować każdy z punktów z osobna, można je dodawać, usuwać, "Konwersja POI" tego nie umożliwia. U Ciebie można zmieniać nazwy punktów, współrzędne punktów, komentarze, tego w "KonwersjiPOI" zrobić się nie uda - no może nie do końca jest to prawda bo można wyeksportować dane do formatu CSV i edytować "do woli" w MS Excel.

Wątku może nie czytam dokładnie ale z tego, że Ci czasu na pracę z nowym narzędziem nie wystarcza - jestem świadomy, syna gratuluję i współczuję tych "krótkich" nocy - sam jestem ojcem i mam w tym względzie pewne doświadczenie.

Serdecznie pozdrawiam i życzę Ci spokojnej pracy nad nowym narzędziem

*

Offline pajero

• **
  • 144
« Odpowiedź #104 dnia: Listopad 11, 2008, 12:51:20 »
... A mnie moja własna inwencja w tym względzie bardziej się podoba - po prostu jeżeli szukam stacji benzynowych to wszystkie znajdę obok siebie na alfabetycznie posortowanej liście prezentowanej w AM, czyli będzie tam kolejno np. "Stacje benzynowe BP", "Stacje benzynowe ORLEN" i "Stacje benzynowe Statoil" - nie będą one porozrzucane po menu w różnych miejscach - to samo z innymi elementami: sklepy, zabytki czy fotoradary.

patrz foto 1.
Czy warto w  AM wyszukać kategorie bez wciśnięcia choćby jednej literki....
Suwakiem trwa to zbyt długo, a zawsze pamiętasz jak była nazwana kategoria ?

Jak wprowadzę "benzy" to i tak się wyświetlą.... po co sortować je wg Twojego schematu.

A co robisz z ikonami - wszystkim zmieniasz nazwy by AM je widziała.
A ewentualne dzwięki ?
Myślę, że te kategorię są Tobie potrzebne do innej nawigacji...

Cytat: bogwil
Nikt nie jest w stanie mnie przekonać, że rozwiązanie polegające na tym, że lepiej szukac po menu porozrzucanych elementów: "Fotoradar przenośny", "Radary, kontrola drogowa" niż umieszczonych obok siebie elementów np: "Radar przenośny" i "Radar, kontrola drogowa". Ja w każdym razie jestem zwolennikiem realizacji własnych pomysłów i możliwość szybkiego i prostego (bo w narzędziu "KonwersjiPOI" robi sie taką definicję tylko raz - potem program już to pamięta) bardzo mi odpowiada.

patrz foto 1 = przekonany ?

Jak pisałem w UAMedytor 2.0 też wprowadza się to raz (albo importuje z Konwersji). Tylko, że nie zamienisz nazwanych kategorii zgodnej z Miplo na inaczej brzmiącą. Bo po co - AM ich nie będzie wpełni obsługiwać....

Widze, że interesuje Cię znalezienie jakiejkolwiek informacji, a nie konkretnej kategorii.
Czy to aby jest celowe?
Czy np. tankujesz paliwo gdziekolwiek?
Lista samych sklepów przytłoczyła by Cię zapisana w formacie: sklep, odzież, dzieci, Nazwasklepu.
Raczej łatwiej szukać odwrotnie.

Generalnie Twój produkt jest bardzo dobry - profesjonalnie zrobiony i użyteczny, choć muszę stwierdzić, że dla większości zadań "KonwersjaPOI" zupełnie mnie zadawala. ....Serdecznie pozdrawiam i życzę Ci spokojnej pracy nad nowym narzędziem

Dzięki.
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2008, 13:21:29 wysłana przez pajero »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #105 dnia: Listopad 11, 2008, 13:25:55 »
Cytat: pajero
Czy warto w  AM wyszukać kategorie bez wciśnięcia choćby jednej literki....
Suwakiem trwa to zbyt długo, a zawsze pamiętasz jak była nazwana kategoria ?

Warto by było, gdyby były sortowane rodzajowo a nie wyłącznie alfabetycznie,
narzucone nazwy kategorii przy jednoczesnym braku hierarchicznej struktury POI
to poważny minus i krok wstecz w porównaniu ze starą AM3
Suwakiem trwa zbyt długo właśnie z powodu rozrzucenia pokrewnych kategorii po całej liście,
przy sortowaniu rodzajowym (stacje benzynowe, sklepy, bankomaty ...) nie muszę dokładnie
pamietać nazwy kategorii, wystarczy, że wiem jakiego rodzaju POI poszukuję.
W AM3 nigdy nie używałem do filtrowania klawiatury, suwak był wygodniejszy i szybszy.
Teraz też wolę suwak, przewinięcie jest wciąż szybsze niż wpisanie wielu liter,
ale narzucony alfabetyczny podział kategorii poważnie niweluje zalety suwaka.

*

Offline pajero

• **
  • 144
« Odpowiedź #106 dnia: Listopad 11, 2008, 14:36:00 »
Owszem, poukładane mogło być inaczej, ale....

Ciągle nie przekonuje mnie, że jest żle.
Suwak jest dobry do 50 poi, a jak jest więcej ?
Ja mam w pamięci ze tysiąc. I suwak wysiada przy takiej ilości.

Może szukając najbliższej toalety suwak może uratować niejedne spodnie przed zalaniem  :D
A na serio, dla odnalezienia stacji Shella to łatwiej to wpisać....

« Odpowiedź #107 dnia: Listopad 11, 2008, 14:59:17 »

Warto by było, gdyby były sortowane rodzajowo a nie wyłącznie alfabetycznie,
narzucone nazwy kategorii przy jednoczesnym braku hierarchicznej struktury POI
to poważny minus i krok wstecz w porównaniu ze starą AM3
Suwakiem trwa zbyt długo właśnie z powodu rozrzucenia pokrewnych kategorii po całej liście,
przy sortowaniu rodzajowym (stacje benzynowe, sklepy, bankomaty ...) nie muszę dokładnie
pamietać nazwy kategorii, wystarczy, że wiem jakiego rodzaju POI poszukuję.
W AM3 nigdy nie używałem do filtrowania klawiatury, suwak był wygodniejszy i szybszy.
Teraz też wolę suwak, przewinięcie jest wciąż szybsze niż wpisanie wielu liter,
ale narzucony alfabetyczny podział kategorii poważnie niweluje zalety suwaka.

Mam wrażenie, że nocnyMarek jest bliższy mojemu systemowi wizualizacji POI.
Ja jestem w stanie zrozumieć, że dla innych osób mój sposób nie jest akceptowalny, wierzę, że każdy może opracować swój system - optymalny tylko dla niego a dla wszystkich innych nie do przyjęcia.
Nie podoba mi się to co uzyskuję z MIPLO to przetwarzam do formy dla mnie wygodniejszej. Nie twierdzę, że jestem w stanie innych do mojego podejścia przekonać - nawet nie będę próbował. Program UAMedytor to też pozwala zrobić ale wymaga powtórzenia tych samych kroków przy każdej synchronizacji z MIPLO. Program KonwersjaPOI ułatwia mi to bo raz podane definicje są zapamiętywane i praktycznie bez żadnej dodatkowej pracy, można je przy kolejnej synchronizacji z MIPLO wykorzystać.

Pajero nie uważa tego za dobre podejście - OK, jego prawo jako autora. Taka opcja się w programie UAMedytorze nie pojawi, nie ma problemu. Ja stwierdzam, że oznacza to, że będę korzystał dalej z programu konkurencji. To przecież nic strasznego. Przecież nikogo nie dziwi, że jeżeli chcę edytować tekst to używam MS Word a jeżeli grafikę to Paintbrush (choć Word też ma jakiś prosty edytor grafiki). Tutaj to samo: chcę edytować pojedynczy punkt POI ręcznie bez możliwości automatyzacji procedury - będę używał UAMedytora, chcę porządkować kategorie - KonwerterPOI. Oba programy realizują różne zadania i tylko w części się one pokrywają (np. usuwanie zdublowanych punktów POI).

Program KonwerterPOI nie obsługuje grafiki - nie pokazuje ikonek dla zmienionych kategorii. Ale przecież to żaden problem znaleźć odpowiednią ikonę i dostosować do zmienionej nazwy kategorii - to też się robi raz, automatyzacja procedury nie wydaje się konieczna.

KonwerterPOI ma jeszcze jedną fajną funkcję - każdą kategorię można zapisać w oddzielnym pliku - to też mi odpowiada. Zamiast stale pracować z jednym, dużym plikiem danych mogę w razie potrzeby dołożyć do już wyświetlanych punktów kolejny, relatywnie mały pliczek (np. z warsztatami wulkanizacyjnymi). Co prawda nie zauważyłem aby praca z jednym dużym plikiem danych znacząco spowalniała pracę AutoMapy ale społeczność MIPLO wciąż rośnie w siłe i nie wiadomo czy kiedyś taki problem się nie pojawi.
Muszę się przyznać, że skoro taka opcja jest dostępna w programie KonwersjaPOI, to za każdym razem czytam z MIPLO wszystko a potem wydzielam sobie z tego dużego pliku (teraz coś koło 16 MB) to co mnie teraz interesuje a całą resztę mogę sobie zapisać w mniejszych częściach jako rezerwa "na wszelki wypadek" - jako np. plik 'stacje benzynowe' czy 'sklepy Tesco' czy 'McDonald's'.

Ale się napisałem - mam nadzieję, że nie postrzegacie tego tylko jako reklamę konkurencji - to jest po prostu mój głos w dyskusji na temat funkcji, które chciałbym mieć w programie UAMedytor.

Ciągle nie przekonuje mnie, że jest żle.
Suwak jest dobry do 50 poi, a jak jest więcej ?

Suwak ma jedną niezaprzeczalną zaletę - nie trzeba szukać rysika dla wprowadzania kolejnych znaków. I pewnie dlatego często z niego korzystam a nie z możliwości wprowadzania fragmentu nazwy.

Ja nie twierdzę że jest źle - po prostu dla mnie mój system wydaje się wygodniejszy

*

Offline pajero

• **
  • 144
« Odpowiedź #108 dnia: Listopad 11, 2008, 19:54:08 »
...opcja się w programie UAMedytorze nie pojawi....
tzn, już jest tylko inaczej wygląda. Może nie zrobię ograniczenia zamiany tylko z nie-Miplo kategorii na Miplowe...

Program KonwerterPOI nie obsługuje grafiki - nie pokazuje ikonek dla zmienionych kategorii. Ale przecież to żaden problem znaleźć odpowiednią ikonę i dostosować do zmienionej nazwy kategorii - to też się robi raz, automatyzacja procedury nie wydaje się konieczna.

Rozumiem, ale czy każdego stać na poświecenie na to czasu?

KonwerterPOI ma jeszcze jedną fajną funkcję - każdą kategorię można zapisać w oddzielnym pliku ..... mój głos w dyskusji na temat funkcji, które chciałbym mieć w programie UAMedytor.

Patrz 2 fotki wyżej - też można.

Suwak ma jedną niezaprzeczalną zaletę - nie trzeba szukać rysika dla wprowadzania kolejnych znaków. I pewnie dlatego często z niego korzystam a nie z możliwości wprowadzania fragmentu nazwy.
Mam wrażenie, że nocnyMarek jest bliższy mojemu systemowi wizualizacji POI......
...Ja nie twierdzę że jest źle - po prostu dla mnie mój system wydaje się wygodniejszy.

Dwoje na jednego siła dobrego  :)
No dobra - powiedzmy, że zrobię demokratycznie, sortowanie kategorii dorobię wg rodzaju....
Tylko, że zadziała to tylko dla kategorii Miplo, np."BP, stacje benzynowe" - wg przecinka w nazwie. Inne przypadki może pokiełbasić...
Jak to chwyci to może autorzy AM też to wprowadzą .

I jak to widzicie  :worried:

------------------------------------------------------------------------------------------------
UPDATE:  Tak nocnyMarku - sortowanie wg tego co po przecinku
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2008, 21:29:11 wysłana przez pajero »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #109 dnia: Listopad 11, 2008, 19:57:38 »
Czyli sortowanie wg tego co jest po przecinku? Jestem za :)

« Odpowiedź #110 dnia: Listopad 12, 2008, 09:46:47 »
Czyli sortowanie wg tego co jest po przecinku? Jestem za :)

Ja też jestem za - ale czy taka opcja nie będzie dotyczyła tylko wizualizacji w Twoim programie?
W AutoMapie i tak sortowanie odbywa się po nazwie kategorii, a ta jak rozumiem się nie zmieni - taka zmiana na pewno wymaga wprowadzenia modyfikacji w AutoMapie
Nigdy nie zgłaszałem żadnych uwag do zespołu opracowującego AutoMapę - jak szybko oni pracują, czy chętnie uwzględniają życzenia ludu? Nie wiem
Ale wiem, że u mnie opcja zmiany nazwy kategorii porządkuje wszystko już teraz. I żadne modyfikacje w systemie AutoMapy nie są potrzebne
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2008, 10:27:28 wysłana przez bogwil »

*

Offline 1wal1

• 40
Odp: Edytor POI 1.2.19 wersja dla AM4
« Odpowiedź #111 dnia: Listopad 12, 2008, 21:22:59 »
@pajero
PYTANIE do userów UAMedytora.
CZY PODCZAS ZAPISU WYWALA WAM PROGRAM ?
Mam takie zgłoszenie, ale nie potwierdzone przez innych.
Nie mogę ustalić przyczyny realnego błędu.... więc proszę o sygnały jak jest u Was z zapisem.

Witam!
Tak wywala i to dość często nie zależnie jakie operacje były dokonane wcześniej i nie zależnie od ilości kategorii i punktów - pytanie jest leciwe ale problem jest cały czas świeży.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2008, 21:49:46 wysłana przez 1wal1 »

*

Offline pajero

• **
  • 144
« Odpowiedź #112 dnia: Listopad 12, 2008, 23:30:22 »
Proszę o e-maila z danymi:

- jaka winda
- wersja UAMedytora
- załącznik pliku na którym napewno wywali...
- jeśli były prowadzone jakieś operacje (np, zakładanie filtru) przed wywaleniem - proszę o info....

Jak zwykle, osoby aktywne zostają betatesterami - dostają soft przed jego upublicznieniem...

*

Offline blackace

• 29
  • Sprzęt: Htc One X
« Odpowiedź #113 dnia: Grudzień 10, 2008, 09:07:41 »
Witam.
Panowie. Kurdę mać...możecie mnie objechać ale i tak zadam głupie pytanie. Przeszukuję PDA TyTN II w poszukiwaniu pliku POI ale za cholerę nie mogę znaleźć. Powstaje on po załadowaniu POI z MiploSync czy jakoś inaczej i gdzie się tworzy ten plik?

*

Dżeju

« Odpowiedź #114 dnia: Grudzień 10, 2008, 11:16:29 »
Ścieżkę do pliku podajesz w MIPLOSync przecież (czwarta zakładka "Opcje"), to jak nie możesz znaleźć  :mysli:
Rozszeżenie pliku jest: *.ampdata i *.amp

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #115 dnia: Grudzień 10, 2008, 23:42:03 »
UAMEdytor 1.2.70 nie obsługuje *.ampdata i *.amp, tylko *.poipts i *.poi.

*

Offline bler

• **
  • 111
« Odpowiedź #116 dnia: Grudzień 22, 2008, 11:00:18 »
UAM Edytor zniknął z miplo.pl, nowej wersji jak nie było tak nie ma - czy w takim razie jest jakaś możliwość edycji POI ze starej wersji i scalenie jej w nowej? Przez beta testy mam w kilku miejscach poi w różnych formatach i chciałbym to wreszcie uporządkować.

*

Offline pajero

• **
  • 144
« Odpowiedź #117 dnia: Grudzień 22, 2008, 11:45:29 »
Nie zniknał - jest w TWÓJ PROFIL - NARZĘDZIA

Miplo ma przebudowe - będzie jeszcze link na głównej do edytora.

ps. na Gwiazdę będzie nowa wersja 2.x z obsługą AM 5.2 - nie śpię po nocach ale wyrobię się  :sleepy:

*

Offline bler

• **
  • 111
« Odpowiedź #118 dnia: Grudzień 22, 2008, 11:52:17 »
Czekamy z utęsknieniem :)

*

Dżeju

« Odpowiedź #119 dnia: Grudzień 22, 2008, 16:49:26 »
... ps. na Gwiazdę będzie nowa wersja 2.x z obsługą AM 5.2 - nie śpię po nocach ale wyrobię się  :sleepy:

Trzymam kciuki  :ok: