Trasa "Przez okolicę..." - czy robię coś nie tak ?

• 33 Odpowiedzi
  • 9614 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Bilunia

Odp: Trasa "Przez okolicę..." - czy robię coś nie tak ?
« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 20, 2010, 23:45:17 »
Mnie się wydaje, że w tym przypadku:
http://pdaclub.pl/forum/automapa/trasa-'przez-okolice-'-czy-robie-cos-nie-tak/msg1281311/#msg1281311
podanym przez "ycbo", AM zareagował prawidłowo, ustawiając punkt na trasie. Jeżeli chciałeś koniecznie przejechać przez ul. Waryńkiego, powinieneś tam postawić punkt "Przez", a nie przez okolicę.
Tutaj będę bronił AM (chociaż rzadko mi się to zdarza), że wyznaczanie "Przez okolicę", powinno służyć do planowania tras przez okolicę okreśonych miejscowości.
Np. planuję trasę z Poznania do Jeleniej Góry. AM od razu pcha mnie na 5-tkę. Jeżeli chcę jechać przez Kórnik, nie muszę powiększać mapy na max, by wcelować się w którąś z ulic w Kórniku, tylko klikam na Kórnik, wybieram "Przez okolicę". I mam, to co chciałem S11 i dalej 434. Moim zdaniem tak to powinno działać. :ok:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2010, 23:53:53 wysłana przez Bilunia »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 21, 2010, 00:34:25 »
Kiedyś AM potrafiła zaliczać punkty via w ten sposób, że gdy przejechałeś inną trasą obok punktu,
znalazłeś się na pierwotnej trasie już za tym ominiętym punktem i jechałeś w kierunku zgodnym
z pierwotną trasą, to uznawała dany punkt za zaliczony. Jakiś czas temu to jednak przestało działać.
(nie wiem dokładnie kiedy, bo bardzo rzadko jeśli już stawiam via, to go potem omijam).

Zgłosiłeś to?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 21, 2010, 00:59:36 »
Nie.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline emcom

• 31
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 21, 2010, 21:48:50 »
postanowiłem wybrać trasę również przez Turek

Wskazałeś ten punkt przez na mapie czy wybrałeś przez szukaj/adresy/Turek?
IMO funkcja przez okolicę lepiej się spisuje przy tym drugim sposobie, przy pierwszym
znacznie częściej potrafi wybrać dziwną trasę.
Sporo zależy od 'miejsca trafienia' w mapę, zwłaszcza przy 'celowaniu' w małej skali.

Użyłem : Szukaj/Adresy/Turek
Nie wiedziałem że można wskazać na mapie.... Aż sprawdzę :)