Szukanie po kodzie.... da się ??

• 32 Odpowiedzi
  • 10798 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline grac

• 353
  • GTi6 rządzi :D
    • http://www.306team.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=8
  • Sprzęt: SGSII [GT-i9100] | SGS TAB 10.1 [GT-P7500]
Szukanie po kodzie.... da się ??
« dnia: Maj 16, 2008, 09:58:16 »
Siemano !!!

Tak jak w temacie. Czy w AutoMapie da się szukać po kodzie pocztowym ??
Bo normalnie tej funkcji jeszcze nie ma ale może jest na to jakaś solucja ?? :)
SAMSUNG GALAXY S2 [GT-I9100] - ROM : ANDROID v.2.3.5 XXKI4 GINGERBREAD
KERNEL : SPEEDMOD SGS2 v.2.6.35.7 hardcore@speedmod S2-K2-21
SAMSUNG GALAXY TAB @1.4GHz [GT-P7500] - ROM : ANDROID v.3.2 XWLA1 HONEYCOMB - KERNEL : v.2.6.36.4 – OC-VFPv3-d16_FP 1.4GHz

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Szukanie po kodzie.... da się ??
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 16, 2008, 10:08:37 »
Solucja jest jedna - 'bombardować' support pytaniami  kiedy będzie i dlaczego nie ma,
przeplatając je mailami z wyrazami oburzenia, że jeszcze go nie ma.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 16, 2008, 10:09:51 »
W obecnej wersji aplikacji nie ma takiej możliwości.
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline siemi1

• 501
    • forum
  • Sprzęt: Samsung Omnia II 8GB Orange,
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 16, 2008, 16:22:14 »
Niech każdy kto otworzy ten temat wyśle maila do supportu am :) w tej sprawie może w koncu coś zrobią:D

Witam,

niestety w najnowszej wersji AutoMapy takiej funkcji nie ma, zostanie ona dodana wraz z kolejnymi aktualizacjami.

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen AutoMapa (dk)

> Witam,
>

>
> Szukałem w opcjach ale nie znalazłem bardzo ważnej funkcji jak
> wyszukiwanie adresu po kodzie?? Gdzie można taka funkcje znaleźć??Badź
> jak ja włączyc?
>

>
> pozdrawiam
>
>
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2008, 18:30:46 wysłana przez siemi1 »

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 16, 2008, 19:49:03 »
Niech każdy kto otworzy ten temat wyśle maila do supportu am :) w tej sprawie może w koncu coś zrobią:D

Dla mnie np to jest funkcja niepotrzeba... to nawigacja , która ma doprowadzić do wyznaczonego celu po adresie a nie książka kodowa bo te lezą na poczcie....

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 16, 2008, 20:24:39 »
Cytat: Puniek
Dla mnie np to jest funkcja niepotrzeba... to nawigacja , która ma doprowadzić do wyznaczonego celu po adresie a nie książka kodowa bo te lezą na poczcie....

na poczcie też leżą druki przekazów pocztowych, kartki, znaczki, co nie znaczy, że jest to jedyny sposób przesyłania pieniędzy, wysyłania listów, itp.
Funkcja wyszukiwania po kodach pocztowych będzie - jak się domyślam - dodatkową opcją wyszukiwania a nie zamiast obecnej formy, więc nie powinieneś się martwić, że Ci czegoś zabraknie :)

*

Offline snik

• **
  • 148
  • Sprzęt: X500+
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 16, 2008, 20:55:29 »

Pozdrawiam
czasem otrzymujesz informacje z kodem zamiast miejscowosci? i co potem, na poczte szukac co to za miejscowosc zeby sobie wpisac? tomtom ma taka opcje i chwala mu za to

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 16, 2008, 21:28:53 »
Ale Automapa i tak nigdy nie bedzie programem do wszystkiego....
Jakoś mnie to nie przekonywuje i wolałbym by twórcy skupili sie na poprawieniu płynności ruchu jak np w iGO, który dla mnie pomimo innych zastrzeżeń jest mistrzem stabilności aplikacji i płynności ruchu.... ale każdemu wolno mieć własne zdanie  :)
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2008, 21:31:00 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 16, 2008, 22:44:20 »
.........czasem otrzymujesz informacje z kodem zamiast miejscowosci? i co potem, na poczte szukac co to za miejscowosc zeby sobie wpisac? tomtom ma taka opcje i chwala mu za to

Jak w PL 50 tys. miejscowość ma jeden kod to na cholerę mi ta usługa, wolę żeby skupili się na aktualizacji map.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 16, 2008, 22:58:19 »
W 50 tysięcznym może być mał przydatna, ale osoby (niekoniecznie kuriera) która potrzebuje znależć
jedno konkretne Zalesie, Podlesie czy Zagórze, jest to funkcja zbawienna.
Wpisz sobie jedną z tych nazw i spróbuj znaleźć to właściwe, a nigdy więcej nie powiesz, że to na cholerę.

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 16, 2008, 23:27:41 »
Sorry, pewnie masz rację, dla kuriera, zaopatrzeniowca czy listonosza jest to zbawienne. Ja przeważnie wiem gdzie chcę jechać, mało tego tam gdzie jadę nie mam zielonego pojęcia i wogóle mnie to nie interesuje jaki jest kod.

*

Offline piona

• 358
  • Sprzęt: Mio Moov
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 17, 2008, 09:18:21 »
Sorry, pewnie masz rację, dla kuriera, zaopatrzeniowca czy listonosza jest to zbawienne. Ja przeważnie wiem gdzie chcę jechać, mało tego tam gdzie jadę nie mam zielonego pojęcia i wogóle mnie to nie interesuje jaki jest kod.

Ale niekiedy jak szukasz jakiejś małej mieściny i wyświetlają ci się np dwa wspomniane Zagórza w jednym województwie to jak stwierdzisz które jest prawidłowe ?

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 17, 2008, 10:43:52 »
Teraz w AM pojawia sie gmina, wiec a nie wojewodztwo, wiec latwiej znalezc
Napisane: Maj 17, 2008, 10:43:12
NO nie gmina a powiat

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 29, 2008, 18:19:04 »
U nas w Polsce wyszukiwanie po kodzie nie jest aż tak potrzebne - ale za granicą niestety już tak. Zapytajcie byle zawodowego kierowce który jeździ ciągnikiem siodłowym lub jakiegos laweciarza. Na zachodzie w wielu krajach sa powtarzające się nazwy miejscowości i wtedy jest problem z wyborem tej właściwej. W iGO czy w TomTom lub Navigon czy Garmin problemu tego nie ma. Jeżeli Automapa jest softem z mapami Europy ta takowa funkcję MUSI posiadać. Oby autorzy w kolejnej odsłonie dodali tą funkcję. Na chwilę obecną jest to IMHO najistotniejsza wada Automapy 5.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 29, 2008, 20:15:11 »
Dopowiem jeszcze, że nasze kody są mało precyzyjne. Znam przypadki, że pod jednym kodem jest pół gminy (wiejskiej), oraz takie sytuacje, że jedna ulica w mieście ma kilka kodów.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 29, 2008, 20:32:05 »
Ale to nie ma żadnego znaczenia, jeśli tylko jest sensowny algorytm wyszukiwania po kodzie.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 30, 2008, 09:08:05 »
Ale to nie ma żadnego znaczenia, jeśli tylko jest sensowny algorytm wyszukiwania po kodzie.

Jak to nie ma? Spróbuj wyznaczyć trasę z miejscowości Dąbrówka Strumiany do miejscowości Dąbrówka Malice skoro mają ten sam kod pocztowy! Choć trasa miedzy nimi może być nawet 30km mogą mieć ten sam kod. Inny przykład: trasa do kodu 95-200 - to całkiem spore Pabianice, i gdzie dojedziemy, do środka miasta i tyle.
Nasze kody obejmują często bardzo duże obszary i IMHO nie nadają się do nawigacji, zupełnie inaczej jak np. w GB.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 30, 2008, 09:38:47 »

Jak to nie ma? Spróbuj wyznaczyć trasę z miejscowości Dąbrówka Strumiany do miejscowości Dąbrówka Malice skoro mają ten sam kod pocztowy! Choć trasa miedzy nimi może być nawet 30km mogą mieć ten sam kod. Inny przykład: trasa do kodu 95-200 - to całkiem spore Pabianice, i gdzie dojedziemy, do środka miasta i tyle.
Nasze kody obejmują często bardzo duże obszary i IMHO nie nadają się do nawigacji, zupełnie inaczej jak np. w GB.
Ta sytuacja będzie wtedy gdyby do wyszukiwania użyć tylko kodu ale przecież jedzie się w konkretne miejsce czyli z kodem będzie ulica i nr domu  np. 05-510 ul. Chylicka  6 . Nie wyobrażam sobie sytuacji (może za mało wyobraźni  :mrgreen:  ) żeby ktoś miał jecać w miejsce: 05-510   natomiast z pewnością będą tacy co zechcą przyjechać do Konstancina
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 30, 2008, 10:48:22 »
Rukat, tej wyobraźni zabrakło twórcom AutoPilota, tam to właśnie tak działa, podajesz kod
i program kieruje Cię do środka strefy objętej tym kodem, nie pytając/pozwalając na nic więcej.
Ja właśnie pierwsze doświadczenia z wyszukiwaniem po kodzie miałem z AP i stąd długo byłem ich wrogiem.
Emisiu chyba też ma takie niedobre doświadczenia bo pisze:
Cytat: emisiu
Jak to nie ma? Spróbuj wyznaczyć trasę z miejscowości
Dąbrówka Strumiany do miejscowości Dąbrówka Malice skoro mają ten sam kod pocztowy!

Przecież kod nie zastępuje adresu, a jest tylko jego częścią. Zamiast wpisać 'Dąbrówka'
(przykład bardziej ogólny, biorę pod uwagę tylko Dąbrówki bez dodatkowych określeń w nazwie)
i szukać o którą z ponad 100 polskich Dąbrówek chodzi, wpisujesz kod, a następnie resztę adresu:
ulicę i nr domu (to tak trochę przyszłosciowo - na razie niewiele Dąbrówek ma pełną adresację)

ATPO okazuje się że ponad 100tyś miejscowości w AM to jeszcze nie wszystkie,
bo wsi Dąbrówka Malice w AM nie ma.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 30, 2008, 11:22:27 »
Jak to będzie działać tak jak piszesz to ok, bo szukanie po samym kodzie nie za bardzo mi się widzi. Myślę też, że nie powinna zaistnieć też sytuacja, że ten sam kod obejmuje kilka wiosek i powtórzy się nazwa ulicy (bo w wioskach ulice są raczej rzadkością).

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 30, 2008, 12:56:14 »
Jak to będzie działać tak jak piszesz to ok, bo szukanie po samym kodzie nie za bardzo mi się widzi. Myślę też, że nie powinna zaistnieć też sytuacja, że ten sam kod obejmuje kilka wiosek i powtórzy się nazwa ulicy (bo w wioskach ulice są raczej rzadkością).
Pamiętam jak wprowadzano strefy kodowe i właśnie tak to tłumaczono że chodzi o to by wyeliminować nie jednoznaczności  np. Zalesie ul. Piłsudskiego (nie sprawdzałem ale na pewno parę takich miejsc będzie ) I myślę że tak to wygląda że wystarczy znać kod i ulicę żeby trafić a znając miasto i ulicę nie zawsze
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2008, 17:51:25 wysłana przez RUKAT »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 30, 2008, 14:28:53 »
Właśnie potestowałem sobie takie wprowadzanie adresu po kodzie w Dest7 i muszę przyznać że to bardzo wygodne i szybkie.

*

Offline miomiki

• **
  • 141
  • Sprzęt: Mio A701 (+2GB + Automapa 5.x) & Nokia 9300 (+1GB)
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 04, 2008, 13:42:43 »
A moze w Miplo dodac kategorie kod pocztowy? Kto bedzie chcial, to skorzysta z niej, a kto uzna za zbedne, to nie bedzie subskrybowal tej kategorii :)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 04, 2008, 15:38:52 »
I co niby ta kategoria miałaby zawierać. Punkty będące środkiem obszaru kodowego, czy na każdej ulicy początek tego obszaru? Bez sensu.

*

Offline qset

• 45
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 04, 2008, 21:23:20 »

A moze w Miplo dodac kategorie kod pocztowy? Kto bedzie chcial, to skorzysta z niej, a kto uzna za zbedne, to nie bedzie subskrybowal tej kategorii :)

a ja ci powiem ze to wcale nieglupie by bylo ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2008, 13:08:23 wysłana przez qset »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 06, 2008, 21:55:31 »
I co niby ta kategoria miałaby zawierać. Punkty będące środkiem obszaru kodowego, czy na każdej ulicy początek tego obszaru? Bez sensu.

Wybranie samego kodu mogłoby powodować wyświetlenie mapy z zakreślonym obrysem obejmującym obszar danego kodu, w celu kliknięcia na żądanym (docelowym) punkcie.

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 06, 2008, 22:02:58 »

Wybranie samego kodu mogłoby powodować wyświetlenie mapy z zakreślonym obrysem obejmującym obszar danego kodu, w celu kliknięcia na żądanym (docelowym) punkcie.

to w końcu punkty czy obszary :E

Nie nie , żeby to miało ręce i nogi to po prostu kod musi być zamiennikiem nazwy miejscowości . Wiem że to się nie pokrywa ale chodzi o zamiennik przy wpisywaniu adresu .

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 06, 2008, 22:09:42 »
To się bardzo często nie pokrywa, i wcale nie musi być zamiennikiem nazwy miejscowości - równie dobrze może być zamiennikiem przeglądania i wyszukiwania określonego miejsca na mapie.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 07, 2008, 08:37:47 »

Przecież AM nie ma takiej funkcjonalności.
Nikt nie kwestionuje zaimplementowania kodów w AM, tylko bezsensowność wprowadzania kategorii kody w obecnej AM.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 07, 2008, 22:42:17 »
Przecież ja nie twierdzę że taka funkcjonalność jest, rozważam tylko jak by mogła ona działać jak by była.