Szczegółowość Automapy Europa

• 31 Odpowiedzi
  • 10752 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szczegółowość Automapy Europa
« dnia: Czerwiec 24, 2007, 12:59:27 »
Od prawie trzech lat jestem posiadaczem Automapy XL.  Po trzech latach zwodzenia mnie przez support Automapy dotyczącego np. wydania map Europy i wersji 4.0 wreszczie się doczekałem. Zakupiłem rozszerzenie Automapy XL z mapami Europy za 430 zł. Normalnie mapy Europy Automapa kosztują przeszło 800 zł (oficjalna cena). To spoto ale jeśli ich szczegółowość b yłaby porównywalna np.z Tom Tomem to można przeżyć. w końcu to bardzo szczegółowa mapa Poski razem ze szczegółowymi mapami Europy w jednym.  Jakie więc było moje zdziwienie kiedy po instalacji map Europy okazało się, że nawet w największych miastach typu Berlin, Praga, Paryż itp. nie ma numeracji budynków. O mniejszych miejscowościach już nie wspomnę. Rozpoczałem zatem wymianę maili z supportem automapy. Na odpowiedź na każdego czekałem "tylko" tydzień. W odpowiedziach bardzo lakonicznie i okrężnie starano się mydlić mi oczy odpowiedziami średnio związanymi z moim prostym pytaniem : czy jest ta numeracja czy tylko ja mam jakąś zubożoną wersję? Wreszcie zapewniono mnie, że jest numeracja w największych miastach. Do dzisiaj takiego miasta nie znalazłem. Czy ktoś na forum może udzielić mi odpowiedzi czy udało mu się znaleźć jakieś miasto w Automapie Europa gdzie jest numeracja budynków (poza Polską rzecz jasna)? mam wrażenie że producenci Automapy nie po raz pierwszy lecą w kulki. Tom Tom, którego także uzywam zawiera numery budynków np. w Niemczech nawet w małych miejscowościach.

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
Odp: Szczegółowość Automapy Europa
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 24, 2007, 13:18:32 »
Nie bardzo Cię kolego rozumiem...
Na mapie AM EU są takie same dane adresowe jak w TTN. W Berlinie również...
Możesz wyszukać adres, możesz również kliknąć na dowolną ulicę, a dostaniesz numery posesji dla danego odcinka ulicy, z rozdziałem na prawo i lewostronne...
Mój TomTom pokazuje dokładnie tak samo jak AM EU.

Jeżeli Ci chodzi o obrysy budynków, to mapy Teleatlasa ich nie dostarczają.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2007, 13:21:24 wysłana przez jacol »

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 24, 2007, 15:30:20 »
Przykład:
Niemcy miejscowość Fulda ul. Walter--Georgii Strasse Nr1 do 10 jest
Przykład inny:
Niemcy, miejscowość Grossenluder ul.Wallweg - też jest pełna numeracja....
To przykłady, że numeracja nawet w małych mijscowościach w Niemczech jest!
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2007, 15:33:09 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline Pentim

• **
  • 110
    • http://www.pentim.eu
  • Sprzęt: MDA VARIOII+GPS BT / MD95538
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 24, 2007, 22:36:55 »
Moze ktos sprawdzic czy w Am4 Europa jest taki adres: Niemcy, Petershausen, Über den Glon 37?
Eines Tages werde ich mich...
http://www.mdpna.w8w.pl/   http://www.pentim.eu

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 24, 2007, 22:40:13 »
Moze ktos sprawdzic czy w Am4 Europa jest taki adres: Niemcy, Petershausen, Über den Glon 37?
Jest masa numerów i są 36,38,40,42...itp ale 37 akurat nie..
ISTQB Certified Tester

*

Offline Pentim

• **
  • 110
    • http://www.pentim.eu
  • Sprzęt: MDA VARIOII+GPS BT / MD95538
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 25, 2007, 00:33:45 »
OK, dzieki
Eines Tages werde ich mich...
http://www.mdpna.w8w.pl/   http://www.pentim.eu

*

Offline domadm

• **
  • 182
    • http://twitter.com/domadm
  • Sprzęt: Omnia II, Motorola Defy, Archos 101
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 27, 2007, 22:52:55 »
Ostatnio jechałem z AM 4EUR i do republiki czeskiej i od razu niemiłe zaskoczenie: za granicą w Cieszynie jest kawałek autostrady, potem przerwa (budują dopiero) i po parunastu kilometrach wjeżdża się znowu na autostradę. Niestety AM pokazuje aby minąć ten wjazd i kieruje do następnego, który jest dużo dalej :(  A ten odcinek już łady kawał czasu jest obecny!
Niestety to samo (wręcz identycznie) było w TomTomie kupionym niedawno.

Szkoda że nie ma konkurencji u dostawców map :(
----------------------
Programista też ma dni płodne i niepłodne

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 28, 2007, 09:56:51 »
Ależ jest, dla Teleatlasa konkurencją jest min. Navteq i na jego mapach jak dobrze pamiętam są już te fragmenty autostrady o których piszesz.

*

Offline domadm

• **
  • 182
    • http://twitter.com/domadm
  • Sprzęt: Omnia II, Motorola Defy, Archos 101
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 28, 2007, 10:02:39 »
To jak często oni aktualizują te mapy?? Co 10 lat?  >:(
Rozumiem, że jakiejś podrzędnej drogi nie zdążyli nanieść, ale paręnaście km autostrady, w kraju w którym autostrad jest jak na lekarstwo, to już wg mnie niedbalstwo.
----------------------
Programista też ma dni płodne i niepłodne

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 06, 2007, 04:01:07 »
Jesli bledy i nowosci na drogach w Polsce sa korygowane przez kierowcow polskich, to rozumiem, ze poprawki obszaru np. Hiszpani czy Czech, beda dokonywane na podstawie zgloszen obywateli tych panstw za pomoca np telefonu do AM, gdzie mily pan tylko czeka aby pogadac z gosciem z Albani. A moze jest tak, ze juz tylu polakow rozjechalo sie po EU, ze to wystarczy abysmy kupowali aktualne i precyzyjne mapy EU. Moze i tak ale (chwilowo) AM nie potrafi nawet wyznaczyc trasy z lotniska berlinskiego do Koszalina. Z Koszalina na to samo lotnisko to juz wyznaczy ale na miejscu sie okazuje, ze wg AM budynek lotniska jest chyba na pasie startowym. I moge sie jeszcze tak nabijac 2h, ale po co? Widze, ze jeszcze doszukujecie sie plusow AM EU. Moze kiedys bedzie tak dobra jak ostatnie wydanie 3ki, a do tego czasu na Europe polecam ostatnie wydanie TT. Tez nie jest idealny, ale prosty i precyzyjny. Pozdrawiam KMS

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 06, 2007, 10:57:53 »
Sorry Gregory, jak zwykła mawiać moja australijska siostra ;D
Europa jest z Teleatlasu i jako taka będzie na tyle dokładna, na ile dokładnie TA ją zrobi...
TT prosty? Jakoś nie wydaje mi się... A precyzyjność jest uwarunkowana mimo wszystko mapami... A tych dostawcą jest Teleatlas...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2007, 11:46:31 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 06, 2007, 11:41:00 »
Cytat: QMPEL
Jesli bledy i nowosci na drogach w Polsce sa korygowane przez kierowcow polskich, to rozumiem, ze poprawki obszaru np. Hiszpani czy Czech, beda dokonywane na podstawie zgloszen obywateli tych panstw za pomoca np telefonu do AM ...

Wyobraźnię to Ty masz ...
AM najprawdopodobniej w ogóle nie ma prawa do samodzielnego nanoszenia zmian na mapach zakupionych od TA, czyli całej zagranicy.

Z Koszalina na to samo lotnisko to juz wyznaczy ale na miejscu sie okazuje, ze wg AM budynek lotniska jest chyba na pasie startowym. ... polecam ostatnie wydanie TT. Tez nie jest idealny, ale prosty i precyzyjny.

Twierdzisz, że TT pokazuje bydynek lotniska tam gdzie stoi budynek lotniska,
a AM, korzystając z tych samych map, na pasie startowym? Bardzo w to wątpię.
(Chyba, że był błąd na mapach TA, a TT korzysta już z nowszej wersji map, gdzie błąd został poprawiony)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline QMPEL

• 306
  • Sprzęt: FS N560, Samsung Omnia2, QSTARZ GPS extreme.
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 06, 2007, 13:14:03 »
Przyznaje, że nie testowałem tej samej trasy na TT, ale zrobię to na żywo w krótkim czasie. Chodzi konkretnie o lotnisko Berlin- Schonefeld. Kiedy byłem już prawie pod drzwiami dworca spóźniony na samolot do Londynu, AM proponowała jechać jeszcze ponad 1 km. Co prawda potrafi to lotnisko odszukać w POI i podprowadzić z dokładnością kilometra, ale już nie potrafi wytyczyć trasy powrotnej. Kiedy trasę wytyczę "ręcznie" przez obwodnicę berlińską, to nie potrafi na nią wjechać, proponuje natomiast wjazd do jakiejś firmy budowlanej, gdzie chyba jest jakiś tajny wjazd na autostradę, która leci górą. Co do Teleatlasu AM i TT, to przyznaję, że nie wiem jak i kto dokonuje korekt dokładności mapy, czy aktualizacji POI, ale jeśli AM nie może dokonać tak oczywistej korekty jak wypadanie z drogi pilota (przykład: Koszalin Kołobrzeg. Połowę drogi AM jedzie w lesie), to znaczy że ich współpraca powinna być nieco inna. Ja rozumiem to tak, że owe mapy zawsze będą posiadać jakieś błędy, co jest normalne, zawierają w końcu miliony danych i zależności, i dopiero test na żywca pozwala doszlifować produkt. Jeśli jak piszecie byle g... ma być uzgadniane z Teleatlasem, to raczej nigdy nie będzie dobrze.
Co do stosowania w praktyce TT, to nie widzę aż tylu wpadek jak w AM. Może dlatego, że mam go zbyt krótko. Co do prostoty obsługi obu programów, to właśnie tak uważam, że TT jest prosty w obsłudze i opanowaniu dla przysłowiowej blondynki. Może po paroletnich ćwiczeniach z AM, wszystko wydaje mi się proste.
I na koniec 252 raz podkreślam: AM ma szansę być super produktem nie tylko dla klientów z PL, ale tylko szansę. Z pewnością już się nie nabiorę na kolejny płatny program testowy. Jestem tylko prostym klientem- kupuje lub nie. Koniec kropka

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 06, 2007, 15:07:54 »
Europa jest z Teleatlasu i jako taka będzie na tyle dokładna, na ile dokładnie TA ją zrobi...
TT prosty? Jakoś nie wydaje mi się... A precyzyjność jest uwarunkowana mimo wszystko mapami... A tych dostawcą jest Teleatlas...

..., oraz Navteq (którego mapy są nawet dokładniejsze)  ;)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 06, 2007, 15:49:14 »
A skąd masz takie informacje? (że AM ma niby jakieś mapy od Navteka)

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 06, 2007, 17:25:05 »

Nie Automapa tylko TT, odniosłem się do komentarza dotyczącego dokładności TT z mapami TA  ;)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 06, 2007, 18:16:05 »

Nie Automapa tylko TT, odniosłem się do komentarza dotyczącego dokładności TT z mapami TA  ;)

Ach tak? No to sorry, ktoś musiał ten komentarz wyciąć po Twojej odpowiedzi  :P ;D

*

Offline macluke

• **
  • 180
  • Sprzęt: Mio p550m; Dell Axim X3
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 11, 2007, 12:57:25 »
witam,

podróżowałem ostatnio po Danii i Niemczech z AM4 EU.
Wrażenia generalnie pozytywne, chociaż kilka uwag sie pojawia ;) Generalnie chodzi o pokrycie dróg, ale to już jest po stronie firmy TeleAtlas.

- w Danii od czasu do czasu pokrycie dróg jest w AM jest większe niż w rzeczywistości - program uparcie kierował mnie na drogi, których nie ma, bo są jeszcze w budowie (etap budowy nie jest na tyle zaawansowany, by drogi miałyby sie otworzyć lada dzień :), raczej najwcześniej za pół roku.

- zdarza się, że w miasteczkach jest rondo a w AM nie. Także nie ma dróg dojazdowych do tych rond. Problem marginalny ale istnieje.

- wiadomo, że ustalanie trasy jest zależne od szeregu czynników i parametrów, ale opcja 'trasa szybka' taką nie była. Dotyczy to na przykład Niemiec - Berliner Ring. Program uparcie kierował mnie przez centrum Berlina zamiast drogą A10.

- to dotyczy także Polski - w belce na górze pojawia się aktualne miasto. Jednak to, co sie tam pojawia a to gdzie akurat jestem ma sie nijak do rzeczywistości.
W Danii napis na belce był Holstebro, tymczasem do tego miasto było jeszcze ze 30 km. W międzyczasie pojawiło sie kilka innych miejscowości.
W Polsce mam tak samo. W AM3.9 działało to znacznie lepiej - nazwy zmieniały sie mniej więcej ze zmiana tablic z oznaczeniami miejscowości.

pozdrawiam,

L

*

Offline maxdamage

• *
  • 50
  • Sprzęt: eten m700; mio168
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 11, 2007, 19:34:16 »
...

- w Danii od czasu do czasu pokrycie dróg jest w AM jest większe niż w rzeczywistości - program uparcie kierował mnie na drogi, których nie ma, bo są jeszcze w budowie (etap budowy nie jest na tyle zaawansowany, by drogi miałyby sie otworzyć lada dzień :), raczej najwcześniej za pół roku.
...

automapa to produkt przyszłościowy, nie przewidując aktualizcji, za rok będzie jak znalazł ;]

*

Offline CRW

• 18
    • http://www.n3serwis.prv.pl
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 13, 2007, 00:09:49 »
Szkoda, że mapy Polski nie biorą od Teleatlasu, bo mają już lepsze niż własne Automapy.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 13, 2007, 01:01:49 »
Szkoda, że mapy Polski nie biorą od Teleatlasu, bo mają już lepsze niż własne Automapy.
Może i w niektórych miejscach tak jest ale generalnie daleko jeszcze Teleatlasowi do AM.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 13, 2007, 10:08:02 »
Może i w niektórych miejscach tak jest ale generalnie daleko jeszcze Teleatlasowi do AM.

W trzecim kwartale ma być nowa Polska od TT, i przewaga AM nad TT może stać się już sprawą dyskusyjną.

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 13, 2007, 10:25:32 »
W trzecim kwartale ma być nowa Polska od TT, i przewaga AM nad TT może stać się już sprawą dyskusyjną.

W tempie, jakim TA aktualizuje mapę Polski, to jeszcze kilka lat będzie bezdyskusyjna...
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline maxdamage

• *
  • 50
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 13, 2007, 10:59:47 »

W tempie, jakim TA aktualizuje mapę Polski, to jeszcze kilka lat będzie bezdyskusyjna...

przed euro2012 powinni wypuścić coś dobrego, bo wiara się zjedzie z zachodu

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 13, 2007, 11:19:05 »

W tym roku były już dwie aktualizacje - a ile było w AM?

*

Offline maxdamage

• *
  • 50
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 13, 2007, 11:55:01 »

też 2:
-> 4.0 -> 4.0.1 ;p

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 13, 2007, 12:08:55 »
No właśnie, i weźmy jeszcze pod uwagę że w 4.0 pewne rzeczy ubyły w stosunku do tego co było w mapach w wersji "W".  A 4.0.1 w stosunku do 4.0 to przede wszystkim poprawa kardynalnych błędów jakie wkradły się także w mapy powodujące problemy z wyznaczaniem tras.

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 13, 2007, 15:53:29 »

A w jakiej cenie każda? Pewno rok aktualizacji w cenie 99 PLN netto? Czy może za darmo? Nie? Pewno, że nie. Oto przykład ile te Twoje "aktualizacje" kosztują:

"Aktualizacja map TomTom, dla modeli od TomTom GO 700, po późniejsze. Ceny:
· Mapy Polski, Czech, Węgier i Słowacji do pobrania ze strony internetowej: 59,95 euro (sezonowa obniżka ceny: 47.96 EURO do końca lipca lub końca roku - różne źródła różnie podają)

JAKIE ZMIANY WPROWADZAJĄ ZAKTUALIZOWANE MAPY?
    * W wersji 6.6 pokrycie obszaru Polski obejmuje 34% populacji (was in version 6.5 26%)

Jak widać, dotyczy to tylko Polski, Czech, Węgier i Słowacji. Mapy obejmujące całą Europę z pewnością są o wiele droższe, ile, tego już mi się nie chce nawet szukać. Ale bazując tylko na aktualizacji do tych CZTERECH krajów:

Hymm... Policzmy... Dzisiaj średni kurs Euro to 3,74 PLN.
59,95 x 3,74 = 224,21 zł lub po promocyjnej cenie 47,96 x 3,74 = 179,37

Powiedzmy, że nie byłoby to tak drogo, gdyby nie fakt, że za każdą aktualizację trzeba zapłacić osobno
Czyli 224,21 zł x2 = 448,42 lub po promocyjnej cenie jedyne 358,74 (zakładam, że są to ceny brutto, czyli z VAT)
Przypuszczamy, że jeśli już były 2 aktualizacje mapa Twojego kochanego TT, to zważywszy, iż jest to dopiero połowa roku, może być jeszcze jedna aktualizacja, nieprawdaż? W takim przypadku cena aktualizacji wzrośnie do kwoty (bez rabatów) do kwoty: 672,64 zł. Hym... Co za to mamy...

Pomyślmy... Subskrypcja roczna AutoMapa Europy 239 zł (I to nie tylko 4 państw a niemalże całej Europy). Czyli za cenę rocznej (3 aktualizacje w roku) aktualizacji map TT otrzymujemy niemalże  3 lata aktualizacji map dla Automapy. I co ciekawsze, to co nas najbardziej interesuje, czyli mapy Polski, nie mają pokrycia takiego jak cytuję: W wersji 6.6 pokrycie obszaru Polski obejmuje 34% populacji (was in version 6.5 26%) tylko zdecydowanie większe, sięgające 100% pokrycia sieci dróg.

Może i do Euro 2012 (o ile jeszcze do tego dojdzie) Teleatlas poprawi pokrycie map Polski. Czy do 100% tego nie wiem, ale do 2012 roku jest jeszcze 4,5 roku. Przez ten czas mam jeździć po głównych drogach i przenieść się do dużego miasta, bo szanowny TT ma w moim cztery ulice na krzyż?

Każdy, choć odrobinę myślący przyzna rację, że jeśli stopień pokrycia sieci dróg prowadzących do miejsc zamieszkania wynosi niemalże 100% (miasta i miejscowości 101 851, w tym 1 250 ma pełną informację nawigacyjną) w odróżnieniu do TT biednego 34%, to nic dziwnego, że ten drugi radzi sobie dobrze przy wytyczaniu nawigacji z większych miast i to po głównych drogach.

Emisiu - odpuść. Jeśli jesteś tak wniebowzięty TT to jest na pdaclub specjalny wątek dla tego programu. Osobiście wyprobowałem TT i mi nie odpowiada, co nie oznacza, że muszę siedzieć na kąciku tomtomowskim i lać swoje żale co mi się nie podoba, biadolić na kiepskie pokrycie, trudności w definiowaniu własnej trasy z punktami przelotowymi,  brak dróg i możliwości dojazdu do miejsc w których często bywam, bo producent miał mnie w czterech literach i na planach programu nawet nie zaznaczył tych miejscowości...
No i to by było na tyle...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2007, 16:02:13 wysłana przez prozor »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 13, 2007, 16:52:24 »
Po pierwsze, wszystkie nawigatory których używam mam służbowe i akurat koszt aktualizacji jak dla mnie nie ma żadnego znaczenia, bardziej liczy się jakość i niezawodność nawigacji.

Po drugie, nie wiem czy wiesz, ale w najnowszych produktach TT aktualizacje map (w pewnym zakresie) są również teraz bezpłatnie.

Po trzecie, pamiętaj że nie da się porównywać pokrycia AM i TT na zasadzie procentów podawanych przez producenta, bo oznaczają one co innego. Gdyby policzyć pokrycie AM w sposób jaki liczy to TT to otrzymałbyś wynik w granicach 64-67% (a obecny TT ma 51%).

*

Offline DonFelipe

• *
  • 77
  • Sprzęt: Sony Clie NX70, Dell Axim X51V
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 14, 2007, 12:38:07 »
Heh
Jeżdżę z TomTomem od dwóch lat, tak po Polsce, jak i po krajach europy zachodniej i jakoś nie narzekam. Nowe mapy od TT gwarantują już wygodne dotarcie we wszystkie interesujące mnie miejsca w kraju. W odróżnieniu od automapy i także , co dziwne od igo, tt wyznacza trasy zdecydowanie najbardziej optymalne w planowanej podróży a poza tym jest niezwykle intuicyjny i prosty w obsłudze. Działa też szybko i nie opóźnień w wyświetlaniu mapy czy komunikatach, co niestety u konkurencji zdarza się dość często.