W tym roku były już dwie aktualizacje - a ile było w AM?
A w jakiej cenie każda? Pewno rok aktualizacji w cenie 99 PLN netto? Czy może za darmo? Nie? Pewno, że nie. Oto przykład ile te Twoje "aktualizacje" kosztują:
"Aktualizacja map TomTom, dla modeli od TomTom GO 700, po późniejsze. Ceny:
· Mapy Polski, Czech, Węgier i Słowacji do pobrania ze strony internetowej: 59,95 euro (sezonowa obniżka ceny: 47.96 EURO do końca lipca lub końca roku - różne źródła różnie podają)
JAKIE ZMIANY WPROWADZAJĄ ZAKTUALIZOWANE MAPY?
* W wersji 6.6 pokrycie obszaru Polski obejmuje 34% populacji (was in version 6.5 26%)Jak widać, dotyczy to tylko
Polski, Czech, Węgier i Słowacji. Mapy obejmujące całą Europę z pewnością są o wiele droższe, ile, tego już mi się nie chce nawet szukać. Ale bazując tylko na aktualizacji do tych CZTERECH krajów:
Hymm... Policzmy... Dzisiaj średni kurs Euro to 3,74 PLN.
59,95 x 3,74 = 224,21 zł lub po promocyjnej cenie 47,96 x 3,74 = 179,37
Powiedzmy, że nie byłoby to tak drogo, gdyby nie fakt,
że za każdą aktualizację trzeba zapłacić osobnoCzyli 224,21 zł x2 = 448,42 lub po promocyjnej cenie jedyne 358,74 (zakładam, że są to ceny brutto, czyli z VAT)
Przypuszczamy, że jeśli już były 2 aktualizacje mapa Twojego kochanego TT, to zważywszy, iż jest to dopiero połowa roku, może być jeszcze jedna aktualizacja, nieprawdaż? W takim przypadku cena aktualizacji wzrośnie do kwoty (bez rabatów) do kwoty: 672,64 zł. Hym... Co za to mamy...
Pomyślmy... Subskrypcja roczna AutoMapa Europy 239 zł
(I to nie tylko 4 państw a niemalże całej Europy). Czyli za cenę rocznej (3 aktualizacje w roku) aktualizacji map TT otrzymujemy niemalże 3 lata aktualizacji map dla Automapy. I co ciekawsze, to co nas najbardziej interesuje, czyli mapy Polski, nie mają pokrycia takiego jak cytuję:
W wersji 6.6 pokrycie obszaru Polski obejmuje 34% populacji (was in version 6.5 26%) tylko zdecydowanie większe, sięgające 100% pokrycia sieci dróg.
Może i do Euro 2012 (o ile jeszcze do tego dojdzie) Teleatlas poprawi pokrycie map Polski. Czy do 100% tego nie wiem, ale do 2012 roku jest jeszcze 4,5 roku. Przez ten czas mam jeździć po głównych drogach i przenieść się do dużego miasta, bo szanowny TT ma w moim cztery ulice na krzyż?
Każdy, choć odrobinę myślący przyzna rację, że jeśli stopień pokrycia sieci dróg prowadzących do miejsc zamieszkania wynosi niemalże 100% (miasta i miejscowości 101 851, w tym 1 250 ma pełną informację nawigacyjną) w odróżnieniu do TT biednego 34%, to nic dziwnego, że ten drugi radzi sobie dobrze przy wytyczaniu nawigacji z większych miast i to po głównych drogach.
Emisiu - odpuść. Jeśli jesteś tak wniebowzięty TT to jest na pdaclub specjalny wątek dla tego programu. Osobiście wyprobowałem TT i mi nie odpowiada, co nie oznacza, że muszę siedzieć na kąciku tomtomowskim i lać swoje żale co mi się nie podoba, biadolić na kiepskie pokrycie, trudności w definiowaniu własnej trasy z punktami przelotowymi, brak dróg i możliwości dojazdu do miejsc w których często bywam, bo producent miał mnie w czterech literach i na planach programu nawet nie zaznaczył tych miejscowości...
No i to by było na tyle...