Synchronizacja z Miplo i podwójne punkty POI

• 29 Odpowiedzi
  • 12147 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline NUFI

• 39
  • Sprzęt: MODECOM Freeway MX2 HD; MIO A201; AM_6.13EU + 8Gb
Synchronizacja z Miplo i podwójne punkty POI
« dnia: Marzec 20, 2009, 14:23:50 »
Witam,
nie wiem co robię nie tak z synchronizacją  punktów POI z Miplo.
Po aktualizacji 21 kategorii i wybraniu wyświetlania tylko paru kategorii, na mapie pojawiają się dokładnie po 2 identyczne punkty.
Czy przed aktualizacją muszę wszystkie ręcznie usunąć (punkt po punkcie) ? proszę o podpowiedź :)
p.s. AutoMapa 5.3.0 i Miplo 1.6.0.0
Pozdrawiam Marek

*

Offline ArKo74

• 42
  • Sprzęt: MODECOM FREEWAY MX2HD
Odp: Synchronizacja z Miplo i podwójne punkty POI
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 20, 2009, 14:51:53 »
To już niestety taki urok synchronizacji miplo, u mnie też co jakiś czas się to powtarza, a że nie używam innych punktów
POI oprócz tych z miplo to najszybciej się tego pozbyć tak że kasujesz pliki: default.amp, default.ampdata, default.ampdesc
z katalogu Data Files i przeprowadzasz ponowną synchronizację miplo.

Pozdr.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 20, 2009, 23:13:18 »
To już niestety taki urok synchronizacji miplo, u mnie też co jakiś czas się to powtarza, a że nie używam innych punktów
POI oprócz tych z miplo to najszybciej się tego pozbyć tak że kasujesz pliki: default.amp, default.ampdata, default.ampdesc
z katalogu Data Files i przeprowadzasz ponowną synchronizację miplo.

Ciekawe co to pomoże jak się korzysta ze "swojego" pliku a nie domyślnego (default.amp)?  :O
Raczej nic.  :P
Wątków na ten temat co niemiara.  :|
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline ArKo74

• 42
  • Sprzęt: MODECOM FREEWAY MX2HD
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 21, 2009, 11:57:20 »
Ciekawe co to pomoże jak się korzysta ze "swojego" pliku a nie domyślnego (default.amp)?  :O
Raczej nic.  :P

Przecież wyraźnie napisałem że ja nie używam innych punktów POI oprócz DOMYŚLNYCH, a w takim
przypadku pomoże to na pewno.

Pozdr.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 21, 2009, 23:06:16 »
Przecież wyraźnie napisałem że ja nie używam innych punktów POI oprócz DOMYŚLNYCH, a w takim
przypadku pomoże to na pewno.

To te porady pisałeś dla siebie ? :-?
Pozdrawiam
Karol

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 22, 2009, 17:09:00 »
Jedynym rozwiązaniem jakie znalazłem to kasacja plików poi /jak je tam nazwałeś/ i ponowna synchronizacja - ale to rozwiązanie do czasu.

*

Offline sserafin

• 751
  • GPX są wokół Nas ;)
    • profil na facebook
  • Sprzęt: SGS4 GT-i9505 AndL501-no brand
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 22, 2009, 17:24:27 »
Polecam poniższe, włąsny patent i działa.

U mnie [ MIO P350] też tak było:

- usuń AM i Miplosynca z PDA.
- zainstaluj Miplosynca i AM

teraz opcja wyłączona AM

w katalogu storage Card\AutoMapaEU tworzysz plik twoja nazwa.amp

właczasz MS i:
zakładka Sync: zaznacz pobierz wszystko jednorazowo
zakładka Katalog - tutaj mają być wybrane przez Ciebie kategorie [dodaj je z poziomu www.miplo]
zakładka opcje, przycisk  WYBIERZ i wskazujesz plik twoja nazwa.amp
zakładka konto tutaj wpisujesz hasło i login jakiego używasz wchodząc do www.miplo
ponownie zakładka Sync - naciskasz ikonę dyskietki - czyli zapisu
teraz naciskasz 2 strzałki
i synchronizujesz

po takich zabiegach zawsze rób synchronizację w ten sposób:
- synchronizuj na wyłaczonym AM porzez MS i ZAWSZE wybierasz zakładka Sync: zaznacz pobierz wszystko jednorazowo

robię tak ciągle, a powiem Ci że jak tylko zaczynam coś kominować np. synchronizacja z poziomu AM poprzez wciśnięcie ikonki w manu to
mam potem MUROWANE PROBLEMY.
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2009, 17:27:02 wysłana przez sserafin »
Nawigacja na drodze i nawigacja w górach :)
https://www.facebook.com/SerafinExpedition
-----------------------------------------------------
kiedyś: MIOP350, MODECOM MX2, ALGA PRIMA AN-5050 HD BT, MODECOM MX3, MODECOM SX7

*

Offline NUFI

• 39
  • Sprzęt: MODECOM Freeway MX2 HD; MIO A201; AM_6.13EU + 8Gb
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 22, 2009, 18:35:24 »
No ładnie, a myślałem ze bedzie tak pięknie :) tak łatwo z synchronizacją...
Dziękuję Wszystkim za (p)odpowiedź
i pozdrawiam

*

Offline Powhatan

• 771
    • http://www.powhatan.republika.pl
  • Sprzęt: Mio P350, Loox n560 wyposażone w AM 3 i 5 oraz Garminy eTrex i GPSmap60CSx z GPMapą 2007.2
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 22, 2009, 22:01:55 »
- synchronizuj na wyłaczonym AM porzez MS i ZAWSZE wybierasz zakładka Sync: zaznacz pobierz wszystko jednorazowo

Gwarancji na NIE ZDUBLOWANIE SIĘ PUNKTÓW i tak to nie daje, ale inne uszkodzenia AM, takie jak niewyjaśnione skasowanie się grafik z własnym samochodem jako wskaźnikiem GPS, możemy sobie zafundować opisaną metodą.

*

Offline leuon

• *
  • 80
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 23, 2009, 18:56:38 »
Po synchronizacji było 101897 POI. W zakładce 'Katalog" skasowałem kilka kategorii, ponowna synchronizacja, zaptaszkowanie z powrotem kategorii, ponowna synchronizacja i ... 100648 POI.

I zdublowane z głowy.

*

Offline JeV

• 43
  • Sprzęt: A636N, HTC Hero, Moto A953
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 27, 2009, 22:54:22 »
Witam, można powiedzieć, że jestem nowym użytkownikiem serwisu MIPLO. Czy wiadomo coś o (mam nadzieję) nadchodzącym rozwiązaniem powyższego problemu? Korzystam z AM 5.5.1 oraz MiploSetup 1.6 i dochodzi do podwajania, potrajania itd. wszystkich synchronizowanych elementów.

Miało być tak pięknie  :terrified:

Pozdrawiam, MD

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 28, 2009, 01:28:18 »
Skasuj plik categories.data oraz categories_pl.dic. Pobierz ponownie POI zaznaczając opcję "Pobierz jednorazowo wszystko".

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 28, 2009, 01:38:24 »
Ja po każdej pełnej synchronizacji mam obowiązkowo zdublowane wszystkie POI.
Robię więc tak:
Z folderu AUTOMAPA EU usuwam pliki:
- moje_poi.ampdesc
- moje_poi.ampdata
- moje_poi.amp
- categories_pl.dic
- categories_en.dic
- categories_de.dic
- moje_poi.ampdesc.old
- moje_poi.ampdata.old
- moje_poi.amp.old
Oraz z folderu AUTOMAPA EU\Data Files usuwam pliki:
- categorycache.data
- categories.data
- miplo.amb

W tym ostatnim co prawda siedzą blokady (a nie POI) i usuwanie go przy tym problemie jest dyskusyjne ale wycinam wszystko co jest synchronizowane.
Powyżej wyszczególnione pliki stanowią komplet, który jest zmieniany podczas synchronizacji.
Potem dokonuję ponownie pełnej synchronizacji (zaznaczona opcja Pobierz jednorazowo wszystko w zakładce Sync MiploSetupu) i wszystko wraca do normy.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline JeV

• 43
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 28, 2009, 03:17:54 »
Rzecz w tym że to mija się z sensem tego typu oprogramowania. Aktualnie robię podobne operacje żeby ominąć problem.

(nie wiem czy moderator to czyta, może ktoś mu przekaże, w kodzie forum pojawił się malware....)

MD

*

Offline sserafin

• 751
  • GPX są wokół Nas ;)
    • profil na facebook
  • Sprzęt: SGS4 GT-i9505 AndL501-no brand
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 28, 2009, 10:37:41 »
W AM 552 jest wciąż ten sam problem. Podwójne ikony POI pojawiają się gdy synchronizuję na włącznej AM poprzez klawisz
manu/poi/miplosync. Usuwanie jakichkolwiek plików typu categories, default i inne jest bez znaczenia. Wszystko się tak rozjeżdża że wefekci i tak wszystko formatuję i instaluje od nowa.

Jedyne sensowne rozwiązanie [u mnie wtedy problem znika] opisane jest powyżej.
Nawigacja na drodze i nawigacja w górach :)
https://www.facebook.com/SerafinExpedition
-----------------------------------------------------
kiedyś: MIOP350, MODECOM MX2, ALGA PRIMA AN-5050 HD BT, MODECOM MX3, MODECOM SX7

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 28, 2009, 11:03:55 »
Macie jakieś inne wersje AM?  :evil: Napisałem powyżej, co trzeba zrobić, żeby uniknąć podwójnych POI. Plucie przez lewe ramię i nakłuwanie figurek nie jest do tego potrzebne.

*

Offline JeV

• 43
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 28, 2009, 12:21:32 »
Macie jakieś inne wersje AM?  :evil: Napisałem powyżej, co trzeba zrobić, żeby uniknąć podwójnych POI. Plucie przez lewe ramię i nakłuwanie figurek nie jest do tego potrzebne.

Masz na myśli kasowanie na okrągło tych plików?

*

Offline Aphi

• *
  • 86
  • Sprzęt: Asus A696 WM6 PL + AM6.5a
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 28, 2009, 12:29:10 »
Macie jakieś inne wersje AM?  :evil: Napisałem powyżej, co trzeba zrobić, żeby uniknąć podwójnych POI.
Skasuj plik categories.data oraz categories_pl.dic. Pobierz ponownie POI zaznaczając opcję "Pobierz jednorazowo wszystko".

akubit, przeczytałem to właśnie przed chwilą i ponieważ sam mam problem z dublującymi się ikonami spróbowałem twojej metody.
Niestety u mnie nie pomogło. Co ciekawe przed usunięciem tych plików synchronizowałem 2 razy by mieć zdublowania i by potem zobaczyć poprawę, ale zdublowania jak na złość tym razem nie wysąpiły - wystąpiły dopiero po synchronizacji przeprowadzonej wg twojego przepisu :shock: .
Pozdrawiam
Aphi

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 28, 2009, 12:47:43 »
wystąpiły dopiero po synchronizacji przeprowadzonej wg twojego przepisu :shock: .

Na pewno nie to jest przyczyną powstawania dubli. Przyjrzyj się postępowi paska synchronizacji i sprawdź status synchronizacji. Duble mogą powstać, gdy synchronizacja jest niekompletna.
Poza tym sprawdź, czy to są rzeczywiście duble powstałe przy synchronizacji, a nie spowodowane dublami na Miplo.
Na koniec najważniejsze - jak w szczegółach przeprowadzasz synchronizację, czy kartę umieszczasz w zewnętrznym czytniku? Czy na urządzeniu masz tylko jeden katalog Automapa EU, czy nie ma drugiego np w pamięci wewnętrznej? Innymi słowy czy na pewno usuwasz właściwe pliki. Najlepiej sprawdzać ich datę i godzinę powstania po synchronizacji.
Napisane: Czerwiec 28, 2009, 12:45:34
Masz na myśli kasowanie na okrągło tych plików?

Nie, wystarczy to zrobić wtedy, gdy zauważy się duble   B)

*

Offline Aphi

• *
  • 86
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 28, 2009, 12:54:58 »
Na pewno nie to jest przyczyną powstawania dubli.
No oczywiście, że nie, poprostu przypadek.

Przyjrzyj się postępowi paska synchronizacji i sprawdź status synchronizacji. Duble mogą powstać, gdy synchronizacja jest niekompletna.
Poza tym sprawdź, czy to są rzeczywiście duble powstałe przy synchronizacji, a nie spowodowane dublami na Miplo.
Tu wszystko gra, tzn synchronizacja pełna, a poi nie są zdublowane na Miplo (sprawdzam przeważnie na tych co znam ), zresztą jak już mi dubluje to chyba wszystkie.

Na koniec najważniejsze - jak w szczegółach przeprowadzasz synchronizację, czy kartę umieszczasz w zewnętrznym czytniku? Czy na urządzeniu masz tylko jeden katalog Automapa EU, czy nie ma drugiego np w pamięci wewnętrznej? Innymi słowy czy na pewno usuwasz właściwe pliki. Najlepiej sprawdzać ich datę i godzinę powstania po synchronizacji.
Spokojna głowa, tutaj też wszytko jest przeprowadzane prawidłowo. Ściągam je z poziomu PDA, katalog AM mam jeden.

U mnie by mieć z dublami spokój poprostu kasuje wszystkie pliki z nadaną przeze mnie nazwą MojePOI.xxx i wtedy mam OK.

Tylko nie mogę zrozumieć, dlaczego twórcy AM jeszcze z tym nic nie zrobili :-| przecież to znany i częsty problem.
Pozdrawiam
Aphi

*

Offline JeV

• 43
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 28, 2009, 12:56:04 »
Spróbuję podczas kolejnego wystąpienia błędu... Nie ukrywam że najbardziej poza dupletami, zaskoczyło mnie pojawianie się tripletów itd. Za każdym razem ilość punktów w bazie wzrastała o wyjściową ich liczbę. Na pewno żadne z powyższych nie powodowało błędu.... Dublety występowały gdy uruchamiałem synchronizację ręcznie przez AM lyb MS. Ostatnich kilka automatycznych transferów przebiegło bezbłędnie.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 28, 2009, 12:56:44 »
W AM 552 jest wciąż ten sam problem. Podwójne ikony POI pojawiają się gdy synchronizuję na włącznej AM poprzez klawisz
manu/poi/miplosync. Usuwanie jakichkolwiek plików typu categories, default i inne jest bez znaczenia. Wszystko się tak rozjeżdża że wefekci i tak wszystko formatuję i instaluje od nowa.

Jedyne sensowne rozwiązanie [u mnie wtedy problem znika] opisane jest powyżej.

Po pierwsze - u mnie taki problem występuje _czasami_ zarówno przy synchronizacji przez AM, jak i przez sam MiploSync. Nie ma reguły. A po drugie - takie ciągłe kasowanie plików, jakie proponujesz, może zniechęcić do Miplo nawet najbardziej zatwardziałych jego zwolenników. Chyba nie tędy droga?
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 28, 2009, 13:24:34 »
No oczywiście, że nie, poprostu przypadek.

Może to dla Ciebie śmieszne, ale tak jest. Ciekawe jak wytłumaczysz fakt powstawania dubli z powodu usunięcia tych plików, jeżeli po prostu ich nie ma i są odtwarzane w trakcie synchronizacji, zatem nie mogą być nośnikiem błędnych danych do systemu. A przypadek owszem, ot choćby przerwa w transmisji przez połączenie internetowe, albo chwilowy problem z serwerem.

Spokojna głowa, tutaj też wszytko jest przeprowadzane prawidłowo.

Chciałbym mieć zawsze taką pewność jak Ty. A może to arogancja? Sprawdź lepiej daty i godziny utworzenia plików, chyba, że nie potrzebujesz pomocy i Twój głos w dyskusji ma na celu wyżalenie się.

U mnie by mieć z dublami spokój poprostu kasuje wszystkie pliki z nadaną przeze mnie nazwą MojePOI.xxx i wtedy mam OK.

Zapewniam Cię, że od zawsze synchronizuję pliki z Miplo, a ponieważ mam kilkaset własnych POI w prywatnych kategoriach, to już dawno szlag by mnie trafił, gdybym je stracił. Dlatego nie kasuję nigdy plików POI.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2009, 13:28:41 wysłana przez akubit »

*

Offline Aphi

• *
  • 86
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 28, 2009, 13:32:18 »
A może to arogancja?
W żadnym wypadku, jeśli tak to zabrzmiało to zapewniam Cię, że nie miałem takiego zamiaru.

Po prostu miałem nadzieje, że twój sposób pozwoli mi na stałe pozbycie się problemu z występowaniem dubli. A napisałem, że ten sposób u mnie nie działa, byś również o tym wiedział.
Pozdrawiam
Aphi

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 28, 2009, 13:51:02 »
Pisałem o tym, że nie należy mieć zbytniej pewności, bo sam niedawno "dałbym się pokroić", że skasowałem i potem kopiowałem odpowiednie pliki categories.data i categories_pl.dic, a naprawa kategorii i dubli POI nie nastepowała. Cóż się okazało - robiłem synchronizację na karcie w czytniku podłączonym do palmtopa. O ile pliki POI zapisały się po synchronizacji właściwie na karcie w czytniku, to pliki categories.data i categories_pl.dic zapisały się na karcie pamięci w palmtopie, bo na drzewie katalogów eksploratora ten katalog jest wcześniej. Dopiero analiza dat i godzin zapisu plików wyjaśniła wszystko.
Ogólnie może być trudno zdiagnozować rzeczywistą przyczynę powstania dubli, bo przyczyn może być wiele (łącznie z przyczynami hardwareowymi - uszkodzony system plików na karcie), a na odległość trudno wszystko opisać i zauważyć, ale ja nie mam z dublami problemu odkąd kasuję te dwa pliki:
categories.data - odpowiedzialny za strukturę kategorii Miplo, która często zmienia się
categories_pl.dic - słownik tłumaczący nazwy kategorii na oznaczenia liczbowe plików.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2009, 13:54:39 wysłana przez akubit »

*

Offline ryan26cs

• 8
  • Sprzęt: htc hd 2  automapa 6.1
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 12, 2009, 07:21:54 »
u mnie pomogło dopiero wykasowanie całego pliku

AUTOMAPA EU\Data Files

potem ponowna synchronizacja z opcją

pobierz jednorazowo wszystko

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 12, 2009, 09:36:38 »
"kategories.data - odpowiedzialny za strukturę kategorii Miplo, która często zmienia się
categories_pl.dic - słownik tłumaczący nazwy kategorii na oznaczenia liczbowe plików"

Synchronizacja odbywa się na NavRoad Q1.

U mnie Twój sposób też się nie sprawdza. Miplosetup oraz program AutoMapa wraz z mapą mam zainstalowany na karcie SD. Dubli unikam jak kasuje pliki: kategories.data i dodatkowo te z rozszerzeniem *.amp i potem ponowna synchronizacja z opcją: pobierz jednorazowo wszystko.
Następnym razem sprawdzę sposób podany przez ryan26cs.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2009, 09:40:12 wysłana przez AdamMie »

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 12, 2009, 10:31:05 »
Nowy miplo ma być ,podobno, pozbawiony tego błędu.Już niedługo do pobrania  :ok:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 12, 2009, 11:08:24 »
U mnie Twój sposób też się nie sprawdza. Miplosetup oraz program AutoMapa wraz z mapą mam zainstalowany na karcie SD. Dubli unikam jak kasuje pliki: kategories.data i dodatkowo te z rozszerzeniem *.amp i potem ponowna synchronizacja z opcją: pobierz jednorazowo wszystko.

Po pierwsze nie wiem, czy to Twój błąd w pisaniu, czy kasujesz zły plik, ale plik nazywa się categories.data, a nie kategories. data.
Po drugie, jeżeli nastąpi już uszkodzenie struktury pliku *.amp w trakcie synchronizacji, to święty Boże nie pomoże. Trzeba uważać i po nieudanej symchronizacji sprawdzić wielkość i czas powstania plików *.amp, *.ampdesc i *.ampdata. Jeżeli powstały w czasie nieudanej synchronizacji i mają rozmiar różny od plików *.old, to należy je przywrócić z plików *.old.
Po trzecie sprawdź, gdzie zapisują się pliki POI oraz *.data i *.dic po synchronizacji, bo wcale nie musi być to katalog na karcie! Innymi słowy, czy korzystasz i kasujesz rzeczywiście te pliki co trzeba. U mnie moja metoda sprawdza się i potwierdza co najmniej na 6 typach urządzeń. Zresztą cudów nie ma - musi się sprawdzić :ok:

*

jacek35

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 12, 2009, 12:30:20 »
Witam zacne grono!

Swój problem z bałaganem POI rozwiązałem następująco:
- instalacja demo AutoMapy na PC
- instalacja MiploSynca na PC
- synchronizacja punktów POI
- przygotowanie własnej paczki POI za pomocą POIConvertera lub UAMEdytora (przy okazji usuniemy duble, których na Miplo też sporo, tu ukłony dla adminów, uparcie olewających moje poprawki  :-?)
- wgranie POI do AutoMapy na urządzeniu

Punkty nie zmieniają co chwilę, ja taką operację wykonuję mniej więcej co dwa miesiące i nie mam problemu z aktualnością.