synchronizacja w miplo

• 6 Odpowiedzi
  • 1124 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline K33

• *
  • 83
  • Sprzęt: wAM: NavRoad NR460, aAM: Nexus7
synchronizacja w miplo
« dnia: Październik 19, 2007, 12:53:25 »
Czy ktoś wie, w jaki sposób dokonywana jest synchronizacja w miplo:
a) czy pobierane są punkty te, które pojawiły się od daty ostatniej synchronizacji
b) czy pobierane są punkty te, które pojawiły się od daty zczytanej z pda jako data ostatniej synchronizacji
Rzecz w tym, że jak w pda zdechnie bateria, trzeba odtworzyć całość z backup'u. Jeśli ostatni backup był np. sprzed dwóch tygodni, a w międzyczasie uruchamiałem kilka razy synchronizację w miplo, to która z opcji a) lub b) nastąpi przy włączeniu synchronizacji po odtworzeniu?

Przy okazji, skoro nt. miplo, to jeszcze takie małe pytanko: nie wiecie, czy pośród miliona kategorii, które się tam potworzyły, powstało coś, co by objęło kamery stawiane na przejściach dla pieszych, lub w innych newralgicznych miejscach? Bo podobno te kamery potrafią zarejestrować przejeżdżający samochód i na podstawie analizy obrazu określić prędkość tego samochodu i, jak trzeba, wysłać odpowiedni mandacik (znam już taki przypadek osobiście). Czyli takie fotoradary, ale bez radarów. :) Warto by takie kamerki też mieć w swoich POI...

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: synchronizacja w miplo
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 19, 2007, 13:31:17 »
Jak bateria zdycha to pierwsze słyszę żeby trzeba było przywracać dane z backupu :shock: Jeśli odptaszkujesz w Miplosync pobierz wszystko to Ci się pobiorą POI nawet jakbyś miał wcześniej zero (np. nowy katalog) a POI pobierają sie z serwera aktualne w danym momencie i nie ma znaczenia kiedy Ty robiłeś ostatnie synchro.

Jeśli chodzi o kamerki przy przejściach to jest jedna rada: zwolnij przed pasami bo to są bardzo newralgiczne miejsca na drodze, gdzie nie trudno o wypadek. Jeśli nie chcesz mieć kogoś na sumieniu to stosuj się do tej zasady a nie kombinuj z kamerkami!!
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2007, 13:35:21 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Piotr - sq2frv

• **
  • 106
  • Bydgoszcz
  • Sprzęt: BLOW 70iBT
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 19, 2007, 13:39:35 »
...Rzecz w tym, że jak w pda zdechnie bateria, trzeba odtworzyć całość z backup'u...
Zacznij od umieszczenia pliku z POI na karcie lub w ROM Storage, wtedy nie zniknie.

*

Offline K33

• *
  • 83
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 19, 2007, 13:48:50 »
>> Jak bateria zdycha to pierwsze słyszę żeby trzeba było przywracać dane z backupu

dane nie znikają, ale system startuje "na czysto" i jak chcesz wrócić do automapy i miplo, to albo je instalujesz na nowo, albo odtwarzasz z backupu, o ile taki wcześniej zrobiłeś
no i wtedy np. w miplosync istnieje wpis, że "ostatnia synchronizacja odbyła się" kiedyś tam, podczas gdy w międzyczasie było kilka nowych synchronizacji, o czym odtworzone miplosync nie wie...

>> Jeśli odptaszkujesz w Miplosync pobierz wszystko to Ci się pobiorą POI nawet jakbyś miał wcześniej zero (np. nowy katalog)

rzecz w tym, że po odtworzeniu z backupu nie mam "zero", tylko mam stan na dzień zrobienia backupu...
no ale kolejne Twoje zdanie wyjaśnia sprawę - czyli, że synchronizacja zawsze powoduje każdorazowe nadpisanie, a nie dopisanie tylko różnicy z okresu od ostatniej synchronizacji

>> a POI pobierają sie z serwera aktualne w danym momencie i nie ma znaczenia kiedy Ty robiłeś ostatnie synchro.

OK. To wyjaśnia temat.

> Jeśli chodzi o kamerki przy przejściach to jest jedna rada: zwolnij przed pasami bo to są bardzo
> newralgiczne miejsca na drodze, gdzie nie trudno o wypadek. Jeśli nie chcesz mieć kogoś na sumieniu
> to stosuj się do tej zasady a nie kombinuj z kamerkami!!

nie mędrkuj
nigdzie nie powiedziałem, że nie zwalniam...
jak nie chcesz odpowiedzieć na pytanie, to nie odpowiadaj... najpierw siebie nawracaj, potem będziesz nawracać innych...

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 19, 2007, 13:53:32 »
Kolego K33 trochę szacunku. Ja nie "mędrkuje" tylko dałem Ci dobrą radę.

Zrób sobie katalog tak jak radził Piotr na karcie to nie będziesz miał problemu.

P.S.

Uzupełnij w swoim profilu wpis o posiadanym sprzęcie. Później będzie łatwiej odpowiadać na Twoje ewentualne pytania.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline K33

• *
  • 83
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 19, 2007, 14:46:39 »
>> Kolego K33 trochę szacunku. Ja nie "mędrkuje" tylko dałem Ci dobrą radę.

zamiast odpowiedzieć na pytanie, dałeś mi "dobrą radę", traktując mnie jak "cwaniaczka drogowego"
jak myślisz, kto tu zapomniał o szacunku?

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 19, 2007, 16:34:05 »
W miplo jest kategoria monitoring miejski, chyba ona skupia informacje o kamerkach ustawionych w różnych punktach, w tym nad przejściami dla pieszych
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24