synchronizacja predkosci - rozbieznosc

• 7 Odpowiedzi
  • 2175 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

synchronizacja predkosci - rozbieznosc
« dnia: Listopad 27, 2008, 14:39:31 »
Witam,

mam maly problem. Posiadam takie urzadzenie http://www.witson.com/view_pro.php?id=1154 i wszystko smiga (automapa najnowsza) poza 2 sprawami.

1. Wskazania predkosci automapy slimacza sie - tzn. jadac np 80km/h zaczynam hamowac. Automapa nie pokazuje mi faktycznej predkosci (nie zmniejsza sie plynnie) tylko obniza ja "skokowo" co 5, czasem 10 km/h w zaleznosci od intensywnosci hamowania. Czy tak ma byc, bo mialem wczesniej Nokie500 i bylo plynnie.
2. Jak wynika ze specyfikacji matryca w moim urzadzeniu pracuje w rozdzialce 480*234. Powiem szczerze ze czcionki sa czasem marnej jakosci. Czy cos z tym mozna zrobic, czy po prostu nalezy sie do tego przyzwyczaic?

PS
Dzwonilem z tymi pytaniami do pomocy automapy i mily Pan powiedzial mi bym zglosil sie po pomoc na te grupe :)

Pozdrawiam serdecznie piotrek

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
Odp: synchronizacja predkosci - rozbieznosc
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 27, 2008, 16:57:59 »
Prosta sprawa    :)  Większość GPSów ma odczyt pozycji co 1s (są takie co robią to częściej ) i z taką częstością można też obliczyć  chwilową prędkość  . Jeśli hamujesz z 50km/h do zera w  5s  to kolejne wskazania prędkości będą co 10km/h   B)  Co prawda pomiędzy pomiarami prędkość można aproksymować (i tak też programy robią ) ale wtedy będzie błąd gdy przestaniesz hamować : prędkość będzie dalej spadała.
Po prostu trzeba przyjąć do wiadomości że gps pokazuje dokładną prędkość dopiero po ustabilizowaniu tejże .
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 27, 2008, 19:47:13 »
To co piszesz ma sens - szkoda ze do mojego sprzetu dali taki .... GPS. Plynny odczyt bardziej mi sie podobal, ale coz zrobic nie mozna miec wszystkiego :D

PS
czy z ta kiepska grafika ktos pomoze?

Pozdrawiam Piotrek

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 27, 2008, 20:23:11 »
To nie jest tak, że GPS jest kiepski, bo raptem chyba jeden model ma możliwość odczytu częściej niż raz na sekundę, a ponoć kilka można do tego zmusić, stosując oprogramowanie z tego jednego. Tak, czy inaczej dotyczy to jak na razie tylko odbiorników z chipsetem MTK, raczej nie stosowanym w urządzeniach PNA, a jako osobne odbiorniki na Bluetooth.

*

Offline mikal

• **
  • 178
  • Sprzęt: Asus A636, AM, TT, MapaMap
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 27, 2008, 23:11:39 »
To nie jest tak, że GPS jest kiepski, bo raptem chyba jeden model ma możliwość odczytu częściej niż raz na sekundę, a ponoć kilka można do tego zmusić, stosując oprogramowanie z tego jednego. Tak, czy inaczej dotyczy to jak na razie tylko odbiorników z chipsetem MTK, raczej nie stosowanym w urządzeniach PNA, a jako osobne odbiorniki na Bluetooth.

Dodatkowo odczyt pozycji jest obarczony pewnym błędem, więc bezkrytyczne przyjmowanie często próbkowanych danych pokazywałoby kompletne głupoty. Dopiero uśrednianie danych daje gwarancję ich poprawności. A uśrednianie musi powodować opóźnienie.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 01, 2008, 19:50:41 »
Tak, czy siak dziekuje za zaineresowanie i wyjasnienia. Rozumiem ze do tej "innej" grafiki nalezy sie przyzwyczaic bo nie da sie juz nic zrobic  :-|

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 01, 2008, 20:13:34 »
2. Jak wynika ze specyfikacji matryca w moim urzadzeniu pracuje w rozdzialce 480*234. Powiem szczerze ze czcionki sa czasem marnej jakosci. Czy cos z tym mozna zrobic, czy po prostu nalezy sie do tego przyzwyczaic?

Niestety musisz się przyzwyczaić. 7 cali i 480x234 ??? Jestem w szoku.

Szkoda, że taki "kombajn" ma tak tragiczną rozdzielczość.

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 07, 2008, 12:50:47 »
ano szkoda, ale np. filmy z DVD czy divx maja super jakosc :)

A tak przy okazji, czy moglby ktos "kumaty" zaproponowac jakies optymalne ustawienia dla mojego przypadku (chodzi oczywiscie o AM)?

« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2008, 13:12:18 wysłana przez piotralski »