Na tutek, to chyba jeszcze za szybko - dużo się zmieniło w Miplo i AM odnośnie POI, żeby wszystko mieć rozgryzione.
Co do "Wczytaj plik", to nie tylko w wersji 6 tak należało robić. Opcja "Dodaj z pliku" zawsze była przeznaczona na dodawanie POI z innych plików (np prywatnych POI lub skądś ściągniętych) do głownego pliku POI (np synchronizowanego z Miplo) w celu osiągnięcia pliku wynikowego, będącego sumą poszczególnych plików POI. Niestety (albo stety!) dodawanie plików POI, w których były punkty w kategoriach innych niż wbudowane w AM, powoduje rozszerzenie drzewa katalogów o kolejne kategorie. Dopóki się nad tym panuje, to jest wielka zaleta AM, ale gdy dodaje się pliki POI z przypadkowych źródeł lub takie, które zostały w jakiś sposób uszkodzone, czy to fizycznie (jak podejrzewam u felixb), czy poprzez np konwersję za pomocą programów typu UAMEdytor, które nie zawsze dają w wyniku dokładnie identyczne nazwy kategorii jak wbudowane w AM (tym bardziej, że na Miplo mieszali swego czasu ostro z nazewnictwem!) - to wyniki mogą być takie jak u felixb, albo jeszcze gorsze.
U Ciebie felixb podejrzewam, że wskutek uszkodzenia pliku POI dodały się jako nowe kategorie, które już w AM są, tylko na głębszych poziomach. Nie wiem dokładnie dlaczego, może ich nazwy są tyko na pierwszy rzut oka identyczne, a w rzeczywistości są różnice np w kodzie ASCII spacji - nie wiem. Nie wiem również, czy przypadkiem poprzez opcję "Dodaj z pliku", nie dodałeś świeżo ściągniętych punktów POI do starego pliku z POI o innych nazwach katalogów.
Dlatego jeszcze raz powtarzam - jeśli nie macie wyraźnej potrzeby użycia opcji "Dodaj z pliku" - używajcie opcji "Wczytaj plik".