Synchronizacja POI na PC, kopiowanie na PDA

• 92 Odpowiedzi
  • 21018 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Synchronizacja POI na PC, kopiowanie na PDA
« Odpowiedź #60 dnia: Wrzesień 09, 2009, 11:24:16 »
Jeśli kupiłeś sprzęt z już zainstalowaną AM to na 80-90% jest przypisana do karty,
Podaj jeszcze jaki mail masz zapisany w AM w okienku  'O programie', to poziom pewności wzrośnie do 99%.
Możesz też przełożyć kartę do innego urządzenia (z tym samym systemem), jeśli pojawi się komunikat,
że mapa nie jest zarejestrowana, to znaczy że przypisana jest do urządzenia,
jeśli będzie działać, to przypisana jest do karty.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #61 dnia: Wrzesień 09, 2009, 12:19:55 »

jest adres navroda, i napisane jest że jak chcę żeby był mój adres mailowy to musze go zmienic przy najblizszej aktualizacji mapy.
Jeszcze mam jedno pytanko wgrałem Miplosynk i zablokowane odcinki  , ale ikony Miplosyn i Miplo Lok są szare nie aktywne - dlaczego i co zdobić żeby były aktywne i co dzięki nim można w mapie ustawic dodać?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #62 dnia: Wrzesień 09, 2009, 12:27:10 »
Czyli masz AM przypisaną do karty.
Czy ten NR ma WiFi albo GSM? Jeśli nie, to jak chcesz wysyłać na bieżąco swoją pozycję (MiploLock)?
AM 'wie' że nie masz jak więc nie pozostawia złudzeń (aktywna ikonka)
to samo z MiploSyncem, jeśli na urządzeniu nie działa ActiveSync to MiploSync też nie będzie.

« Odpowiedź #63 dnia: Wrzesień 09, 2009, 12:50:44 »
WiFi nie ma napewno a GSM tez niema ale po co GSM przecierz to chyba GPS obsługuje -bynajmniej na ikonce jest napis GPS i pod nim Miplosync , ale wracając do tematu czytałem że raz jak się wgra tego Miplosynca to wystarczy potem już się samo aktualizuje , ja wgrałem to jest folder z Miplo sync i jest też plik  miplo.amb w Automapa EU/DATA FILES , więc rozumiem że mam to zainstalowane( bo wgrałem do blokad)

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #64 dnia: Wrzesień 09, 2009, 17:33:20 »
ale po co GSM przecierz to chyba GPS obsługuje

Przecież nie sądzisz chyba, że Twój odbiornik (a raczej nadajnik w tym przypadku  :evil:) ma moc wystarczającą, żeby satelita odczytał Twoją lokalizację  :E

-bynajmniej na ikonce jest napis GPS i pod nim Miplosync

Miploloc wysyła dane o położeniu (stąd napis GPS), ale nie przez GPS (bo to technologia, która tylko umożliwia odczyt danych o pozycji), tylko przez GSM (dokładniej GPRS itp.) albo przez WiFi, czy inne metody łączenia z internetem.

, ale wracając do tematu czytałem że raz jak się wgra tego Miplosynca to wystarczy potem już się samo aktualizuje , ja wgrałem to jest folder z Miplo sync i jest też plik  miplo.amb w Automapa EU/DATA FILES , więc rozumiem że mam to zainstalowane( bo wgrałem do blokad)

Samo się nic nie dzieje, dopóki się tego nie ustawi (chyba, że przypadkiem).

« Odpowiedź #65 dnia: Wrzesień 09, 2009, 23:21:07 »
akubit dzięki za rozjasnienie umysłu faktycznie masz rację z tym GSMem

« Odpowiedź #66 dnia: Listopad 08, 2009, 22:17:20 »
witam wszystkich

jestem nowy i co tu dużo mówić nie kumam zbytnio jeżeli chodzi o aktualizacje, poi i takie tam:)

podepnę sie do tematu bo chodzi mi o punkty POI żeby jakoś zciagnac je na urządzenie Beckera z AM

właśnie dzisiaj jakoś zrobiłem aktualizacje AM do wersji 5.5.3 zresztą do końca nie wiem jak ale była 5.5.1 a teraz jest 5.5.3 :) omg

mam pytanko jeżeli chodzi o aktualizacje AM / robiłem zgodnie z instrukcja ze stronki AM i jest nowa wersja, ale zanim zacząłem wogóle coś grzebać to skopiowałem cały plik z kart sd z urządzenia na kompa czy takia kopia wystarczy gdyby cos sie posypało lub karta sd ulegla uszkodzeniu? czy w razie czego na nową kartę sd można potem skopiować to z kompa i będzie śmigać czy jakoś inaczej kopie zapasową sie wykonuje??

i kolejna sprawa to punkty POI tu mam większy problem :) trochę juz kombinowałem czytalem i wogóle juz mnie głowa boli hehe
w urządzeniu ikony MIPLOSYNC i MIPLOLOC są czrno-białe czyli nie aktywne, próbowałem jakoś zakumac i zainstalować miplosync ale przy wyborze że ma instalowc na urządzeniu zawsze komunkiat "przy następnym połączeniu z urządzeniem przenośnym zainstalowane aplikacje zostaną pobrane do urządzenia" heh i na tym sie wszystko zatrzymuje i kicha !

spróbowałem zainstalować to na kompie i poszlo bez problemu, nawet pozciagałem POI ale co dalej nie wiem gdzie one są i jak je przenieść z kompa na navi skoro nie mogę bezpośrednio na navi POI wgrywać.

przy uruchomieniu MIPLOSETUP zciaga wybrane POI w kategoriach które oczywiście zaznacze i podpowiedzcie czy robić tak jak teraz czyli zciągać to na kompa i jak to na navi wgrywać?
czy można może tak ale wole zapytać żeby czegoś na karcie sd nie namieszać:) czyli z kompa zciagac te POI przez uruchomienie MIPLOSETUP ale czy można w opcjach programu zmienić katalog -teraz ma podane w program files\automapa eu\data files\default.ampdata i przy podłaczonym przez kabel bekerze czy mogę przed zciągnienciem tych punktów zapodać mu katalog ze ma zciągnąć prosto do navi datafiles\default.amp  i moje pytanko jak to wkoncu zrobić:) boje sie próbować w ciemno bo jak chce do navi bezpośrednio to wymieni pewnie cały katalog a nie wiem czy będzie potem działało i czy wogóle tak można :)

z góry dzięki za jakieś podpowiedzi

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #67 dnia: Listopad 08, 2009, 23:59:50 »
Kopia z karty SD będzie działać (z urządzeniem do którego jest przypisana licencja) Pliki poi po skopiowaniu (po prostu eksploratorem) z PC do navi trzeba wczytać (menu/poi/zarządzanie/klawisz z zagiętą kartką/Wczytaj plik... )  i też będą działać
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2009, 00:02:03 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline felixb

• 390
  • MapaMap 6.6.2 TOP i Automapa 6.10
  • Sprzęt: Mio 500 v2, Omnia II, ROM 23123_Normal od Ryrzego
« Odpowiedź #68 dnia: Listopad 28, 2009, 21:56:47 »
Mam pytanie ile czasu może zająć dodawanie POI w nawigacji ?. Załączyłem dodawanie o godz. 20, teraz jest 21.56 i mam 44%.
felix

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #69 dnia: Listopad 28, 2009, 22:24:30 »
Mam pytanie ile czasu może zająć dodawanie POI w nawigacji ?. Załączyłem dodawanie o godz. 20, teraz jest 21.56 i mam 44%.

Na pewno nie tak długo, u mnie  2,5MB, to 2-3 minuty.

*

Offline felixb

• 390
« Odpowiedź #70 dnia: Listopad 29, 2009, 08:11:34 »
Szok trwało to do godz. 1, teraz walczę z ustawieniami POI masakra :mad:
felix

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #71 dnia: Listopad 29, 2009, 11:48:51 »
A po co Ci 615 kategorii. Czasami lepiej dodac to co nas interesuje niz zawalic plik danymi, ktorych nigdy nie uzyjemy. Inna sparwa do pda niema az takiego procka jak stacjonarny, wiec bedzie szlo to wolniej.

*

Offline felixb

• 390
« Odpowiedź #72 dnia: Listopad 29, 2009, 12:51:14 »
Odchudziłem kategorie do 1,92 MB w pliku amp. zapuściłem na nowo i aktualizuje już pól godziny i jest 22%. Na starej mapie (5) tego nie mialem co za cholera
felix

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #73 dnia: Listopad 29, 2009, 12:52:55 »
Tez tak uważam.Zbyt wiele kategorii dokładnie "zamula" AM :-|
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2009, 13:05:07 wysłana przez jartro »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #74 dnia: Listopad 29, 2009, 12:58:50 »
A po co Ci tyle kategorii ściąganych z Miplo? Przecież wszystkie punkty z Miplo są w wersji 6 (a taką jak rozumiem zainstalowałeś) wbudowane.

*

Offline jartro

• 555
« Odpowiedź #75 dnia: Listopad 29, 2009, 13:34:18 »
Cos w plikach jest uszkodzone.Taki czas jest nie do przyjęcia :worried:

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #76 dnia: Listopad 29, 2009, 21:07:29 »
Odchudziłem kategorie do 1,92 MB w pliku amp. zapuściłem na nowo i aktualizuje już pól godziny i jest 22%. Na starej mapie (5) tego nie mialem co za cholera
Inne programy działają prawidłowo, może SR pomoże?

*

Offline jartro

• 555
« Odpowiedź #77 dnia: Listopad 29, 2009, 23:42:34 »
Spróbuj przeskanować kartę scan disciem. Jeśli to nie pomoże to jednak polecałbym format i nową instalację

*

Offline felixb

• 390
« Odpowiedź #78 dnia: Listopad 30, 2009, 08:45:09 »
Zrobiłem format, zainstalowałem starą mapę na nią 6.b2 i jest OK. pobrałem nowe POI, dograłem (0,9 MB) szybko się wgrały 30 sek. I teraz pytanie, w drzewie POI mam dograne POI wg starego wyglądu i niebieskie ikonki (wywalilem stare ikony gdyż pobrałem nowe ikony i dzwięki z Miplo) oraz drzewo po nowemu. Niebieskie odfajkowałem aby nie szpeciły mapy, czy taki wygląd jest normalny. komunikaty są OK nie mialem problemu z ustawieniem.
felix

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #79 dnia: Listopad 30, 2009, 09:00:02 »
Coś masz nie tak. Drzewo katalogów masz rozszerzone przez jakieś dodatkowe kategorie traktowane przez AM jako Twoje własne (np Gabinety dentystyczne).
Mógłbyś napisać, co to znaczy "dograłem"? Import, dodaj z pliku, czy wczytaj?

*

Offline felixb

• 390
« Odpowiedź #80 dnia: Listopad 30, 2009, 09:10:17 »
dodaj z pliku
felix

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #81 dnia: Listopad 30, 2009, 09:17:56 »
To źle, bo w ten sposób dublujesz POI. Należy użyć "wczytaj plik" z pierwszym razem po instalacji, a potem już będzie się automatycznie synchronizowało (jeżeli oczywiście plik synchronizowany z Miplo, to ten sam, który został wczytany w AM).

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #82 dnia: Listopad 30, 2009, 09:25:24 »
Ja też mam te niebieskie kropki, używam funkcji "wczytaj plik".

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #83 dnia: Listopad 30, 2009, 09:36:56 »
Ty masz wszystko dobrze. Twoje niebieskie kropki to bubel AM (nie dodali ikonek).
Natomiast u felixb jest zmieniona struktura katalogów, poprzez dodanie prywatnych kategorii (przynajmniej AM tak je interpretuje).

*

Offline felixb

• 390
« Odpowiedź #84 dnia: Listopad 30, 2009, 14:26:07 »
Też mam w tej pozycji blaupunkta :proud:
Czyli reasumując dodając do AM6 nowe poi "wczytaj plik" a nie jak dawniej powinno być OK. Co w tym konkretnym przypadku zrobić co wywalić co zostawić co wgrać i jak, aby nie robić baboli w przyszłości. Moze jakiś mały tutek stworzy któryś z biegłych w temacie kolegów. :ok:
felix

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #85 dnia: Listopad 30, 2009, 15:35:52 »
Na tutek, to chyba jeszcze za szybko - dużo się zmieniło w Miplo i AM odnośnie POI, żeby wszystko mieć rozgryzione.
Co do "Wczytaj plik", to nie tylko w wersji 6 tak należało robić. Opcja "Dodaj z pliku" zawsze była przeznaczona na dodawanie POI z innych plików (np prywatnych POI lub skądś ściągniętych) do głownego pliku POI (np synchronizowanego z Miplo) w celu osiągnięcia pliku wynikowego, będącego sumą poszczególnych plików POI. Niestety (albo stety!) dodawanie plików POI, w których były punkty w kategoriach innych niż wbudowane w AM, powoduje rozszerzenie drzewa katalogów o kolejne kategorie. Dopóki się nad tym panuje, to jest wielka zaleta AM, ale gdy dodaje się pliki POI z przypadkowych źródeł lub takie, które zostały w jakiś sposób uszkodzone, czy to fizycznie (jak podejrzewam u felixb), czy poprzez np konwersję za pomocą programów typu UAMEdytor, które nie zawsze dają w wyniku dokładnie identyczne nazwy kategorii jak wbudowane w AM (tym bardziej, że na Miplo mieszali swego czasu ostro z nazewnictwem!) - to wyniki mogą być takie jak u felixb, albo jeszcze gorsze.
U Ciebie felixb podejrzewam,  że wskutek uszkodzenia pliku POI dodały się jako nowe kategorie, które już w AM są, tylko na głębszych poziomach. Nie wiem dokładnie dlaczego, może ich nazwy są tyko na pierwszy rzut oka identyczne, a w rzeczywistości są różnice np w kodzie ASCII spacji - nie wiem. Nie wiem również, czy przypadkiem poprzez opcję "Dodaj z pliku", nie dodałeś świeżo ściągniętych punktów POI do starego pliku z POI o innych nazwach katalogów.
Dlatego jeszcze raz powtarzam - jeśli nie macie wyraźnej potrzeby użycia opcji "Dodaj z pliku" - używajcie opcji "Wczytaj plik".

*

Offline felixb

• 390
« Odpowiedź #86 dnia: Listopad 30, 2009, 16:27:55 »
Tak toczno "tawariszcz" akubit. :wink:
felix

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #87 dnia: Listopad 30, 2009, 20:59:46 »
... może ich nazwy są tyko na pierwszy rzut oka identyczne, a w rzeczywistości są różnice ...

Ależ one i na pierwszy rzut oka są różne, to nie są kategorie z Miplo.
kategorie wg Miplo - i felixb
??? - fotoradar światla 70kmh
Dentysta - gabinety dentystyczne
Centrum handlowe- Galerie Handlowe
Hotspoty bezpłatne- Hotspoty bezplatne

*

Offline felixb

• 390
« Odpowiedź #88 dnia: Listopad 30, 2009, 21:41:25 »
czy może tak wyszło , gdyż "nadpisalem" stare amp. itd.
felix

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #89 dnia: Listopad 30, 2009, 21:56:26 »
Nie może, tylko na pewno   B)