Synchronizacja POI na PC, kopiowanie na PDA

• 92 Odpowiedzi
  • 21026 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
Odp: Synchronizacja POI na PC, kopiowanie na PDA
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 18, 2009, 09:08:30 »
Urządzenie NavRoad Q1, program i mapę mam na karcie SD, w lokalizacji "\SDMMC\AutoMapa EU", punkty "*.amp" w lokalizacji "\SDMMC" na karcie SD. Usuwam pliki: "categories.data i categories_pl.dic", ponowna synchroniazcja z Miplo, z obcją "pobierz wszystko" i duble się nie kasują .
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2009, 09:11:20 wysłana przez AdamMie »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 18, 2009, 12:00:39 »
A Miplosync gdzie zainstalowany? Na PC, czy na NR?

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 18, 2009, 18:03:07 »
No to jeszcze jedno pytanie pytanie  :)

Znalazłem właściwy plik categories_pl i kopiuję z PC, usuwam drugi categories i niby wszystko opanowane i jasne.

Jest tylko jeszcze jedna sprawa. Za każdym razem jak przeprowadzę powyżej opisaną procedurę to kilka kategorii 'odznacza' mi się w ustawieniach wyświetlania POI. Dlaczego ??
Pobieram ponad 80 kategorii, wszystkie mam ustawione aby mi się wyświetlały. Zawsze jak zmienię/usunę pliki categories to np. kategoria Apteki, Kioski, LPG-stacje, dworce autobusowe i jeszcze kilka nie są widoczne w wyświetlanych  ??

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpień 18, 2009, 18:19:37 »
A Miplosync gdzie zainstalowany? Na PC, czy na NR?

Na NR, dokładnie na karcie SD.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2009, 18:22:20 wysłana przez AdamMie »

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 03, 2009, 15:20:34 »
Ponowie jeszcze raz pytanie, może ktoś pomoże ??

Za każdym razem jak przeprowadzę skopiowanie pliku categories_pl na PDA oraz usunę categories to po uruchomieniu AM, kilka kategorii 'odznacza' mi się w ustawieniach wyświetlania POI. Dlaczego ??
Pobieram ponad 80 kategorii, wszystkie mam ustawione aby mi się wyświetlały. Zawsze jak zmienię/usunę pliki categories to np. kategoria Apteki, Kioski, LPG-stacje, przystanki autobusowe i jeszcze kilka nie są widoczne w wyświetlanych  ??
Zawsze przestają mi się wyświetlać te same kategorie - co dziwne np. Apteki, a już podkategorie np. Dbam o zdrowie czy Juventa są 'zaptaszkowane'.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 03, 2009, 15:28:22 »
Też tak mam i nie wiem o co chodzi  :mysli:

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 03, 2009, 15:35:31 »
Też tak mam i nie wiem o co chodzi  :mysli:

Liczyłem właśnie na Twoją pomoc  :)
W tym przypadku to da się zrobić, to tylko kilka kat. do zaptaszkowania, choć zaczyna to być nudne gdy jest robione każdego dnia.
Ale mam drugie konto z którego pobieram wszystkie punkty POI z miplo i przeglądnięcie ponad 1000 kategorii to już nie jest bajka  :S

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 03, 2009, 15:55:59 »
W tym przypadku to da się zrobić, to tylko kilka kat. do zaptaszkowania

Właśnie dlatego nigdy się tym zbytnio nie przejmowałem, bo subskrybuję stosunkowo niewiele kategorii  :ok:

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 03, 2009, 17:46:56 »
Więc temat POI został super wyjaśniony.

Jak już napisałem w innym wątku mam jeszcze problem z blokadami MiploTraffic. Myślałem że to może wina nowego MiploSynca 1.7.0.1 ale mam już sygnały że u innych użytkowników działa.

Więc pewnie to wina w sposobie synchronizacji - przez PC i przegrywanie punktów amp na PDA.

A co się dzieje z plikiem miplo.amb podczas takiej synchronizacji ?? Sprawdziłem wyszukiwarką - żaden plik amb ani na karcie pamięci ani na PC nie był zmodyfikowany podczas ostatniej synchronizacji. Więc czyżby nie była przeprowadzana aktualizacja tego pliku gdy nie ma podłączonego PDA - bo dostęp do pliku jest poprzez kartę pamięci gdzie mam wgraną AM i włożoną do czytnika w PC ??

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 03, 2009, 18:38:28 »
A sprawdź dzienniki synchronizacji na Miplo, czy na końcu jest informacja "Pobrano Miplo Traffic"?
Bo nie pobiera, gdy Miplosync jest uruchamiany z poziomu AM, ale może jak piszesz, gdy synchro jest na PC, to też  :mysli: :shock:

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 03, 2009, 18:50:04 »
A sprawdź dzienniki synchronizacji na Miplo, czy na końcu jest informacja "Pobrano Miplo Traffic"?
Bo nie pobiera, gdy Miplosync jest uruchamiany z poziomu AM, ale może jak piszesz, gdy synchro jest na PC, to też  :mysli: :shock:

No więc to chyba kolejny babol - nie jest pobierane. W raporcie brak jakiejkolwiek wzmianki że pobrano MT, a rzeczywiście jak synchronizowałem bezpośrednio przez PDA to był taki dopisek.

To znaczy że od ponad miesiąca nie mam aktualizowanego MiploTraffica  :kill:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 03, 2009, 19:11:46 »
A sprawdź, czy w Miplosetupie nie masz w zakładce Sync wyłączonego MiploTraffica?

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 03, 2009, 19:43:01 »
A sprawdź, czy w Miplosetupie nie masz w zakładce Sync wyłączonego MiploTraffica?

Chodzi o to co poniżej ??
No mam wyłaczone, ale to chyba dotyczy czy automatycznie i co ile ma być pobierana ta informacja. Mam urządzenie bez GSM, więc pobieram tylko po podłączeniu do GSM. Zawsze tak miałem ustawione.

Odpowiedz dostałem od Supportu że plik powinien być aktualizowany, ale ....

... nie zmienia się data modyfikacji żadnego pliku po synchronizacji ani na PDA ani na PC
... po usunięciu pliku miplo.amb plik się nie odtwarza, a chyba powinien przy synchronizacji
... no i brak info o pobraniu MT w historii synchronizacji.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 03, 2009, 19:47:27 »
Zawsze tak miałem ustawione.

Jesteś pewien? Mi nigdy nie pobierało MiploTraffic przy takim ustawieniu. Musi być podany czas.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 03, 2009, 19:55:49 »
Zawsze tak miałem ustawione.

Jesteś pewien? Mi nigdy nie pobierało MiploTraffic przy takim ustawieniu. Musi być podany czas.

Właśnie uruchomiłem MiploSynca na PDA którego nie używam od 1,5 miesiąca. Tam również tak mam ustawione.
Zaraz coś tam zmienię w tych ustawieniach i przeprowadzę synchronizację, zobaczymy.

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #45 dnia: Wrzesień 03, 2009, 20:21:39 »
U mnie jest zmieniona data pobrania  pliku  "miplo.amb" - synchronizacja oczywiście ręczna.
Sprawdż w opcji ścieżkę gdzie jst zapisany plik.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2009, 22:03:34 wysłana przez AdamMie »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #46 dnia: Wrzesień 03, 2009, 20:34:08 »
No fakt, teraz zaznaczyłem "wyłączone" i MiploTraffic pobrało  :mysli: Nic już nie rozumiem, chyba, że coś grzebią przez cały czas. Bo na początku lipca jak próbowałem, to bez zaznaczenia czasu nie pobierało mi MiploTrafficu  :shock:

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #47 dnia: Wrzesień 03, 2009, 20:50:07 »
Może to zależy od sprzętu, bo ja mam "od zawsze" ( bardzo dawno ) tę opcję wyłączoną.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #48 dnia: Wrzesień 03, 2009, 20:57:43 »
No fakt, teraz zaznaczyłem "wyłączone" i MiploTraffic pobrało  :mysli: Nic już nie rozumiem, chyba, że coś grzebią przez cały czas. Bo na początku lipca jak próbowałem, to bez zaznaczenia czasu nie pobierało mi MiploTrafficu  :shock:

Włączyłem i ustawiłem różne przedziały czasowe - nadal nie pobiera miplo.amb ani na PDA ani na żadną lokalizację na PC  :(
Z tego co pamiętam to nigdy tego przedziału czasowego nie miałem włączonego.
Jestem w trakcie korespondencji z Supportem (fajnie że ludzie nawet o tej godzinie 'czuwają' i odpowiadają w ciągu kilkunastu minut).

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #49 dnia: Wrzesień 03, 2009, 22:00:59 »
Sprawdzałeś w zakładce "Opcje" gdzie zapisywany jest plik?.  Przepraszam pomyliłem się, to jest ścieżka zapisania POI.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2009, 22:04:55 wysłana przez AdamMie »

« Odpowiedź #50 dnia: Wrzesień 06, 2009, 23:52:30 »
Witam, podepnę się pod temat a mianowicie,
 mam podłączonego NR 360 z kompem przez kabel i jak chcę zainstalowac MiploSync to wyskakuje pytanie " czy chcesz zainstalować MiploSync używając domyślnego katalogu aplikacji " i jak kliknę TAK wyskakuje błąd że nie można skopiować pliku bo że jest urządzenie nie podłączone lub że jest mało miejsca  , albo ze może być zabezpieczone przed zapisem. Jeżeli wybiore  przy instalacji NIE to wyskakuje okienko   wybierz  nośnik docelowy , a w nim do wyboru
pamięć główna
network
shellDisc
 no i niewiem co wybrać i czy jak któreś z tych wybiore czy się zainstaluje?Czy musze wgrać na dysk twardy to  MiploSync a potem przez czytnik kart na karte z AM ( a czytnika nie mam)?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #51 dnia: Wrzesień 07, 2009, 00:58:52 »
ZTCW musisz zainstalować Miplosynca na PC. Na NR360 nie da się zainstalować Miplosynca, żeby działał.

« Odpowiedź #52 dnia: Wrzesień 07, 2009, 08:37:27 »
akubit a co to jest to ZTCW ?, i czy jak zainstaluje na PC  to potem moge wgrać jakoś na NR 360 tego Miplosync? czy nie da rady ? bo jak nie będzie działać to po co wgrywać na PC? - domyślam się że moje pytania są pewnie głupie i laiczne ale ja niemam o tym zielonego pojęcia a w przyszłą środe jade dość daleko i dobrze by było żebym chociaż w Polsce nie miał żadnych przygód typu skrętu w drogę która jest na jakimś odcinku zablokowana i potem nadłożyć trzeba znów pare kilometrów - bo rozumiem że jakbym miał to miplo wgrane to poblokowane odcinki /remontowane są naniesione i AM je omija przy wyznaczaniu trasy?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #53 dnia: Wrzesień 07, 2009, 09:10:37 »
ZTCW to skrót (Z Tego Co Wiem  :)). Należy zainstalować na PC i tam dokonywać synchronizacji, a potem skopiować pliki z POI oraz z pliki blokadami na Navroada. Ewentualnie włożyć kartę z AM do czytnika kart podłączonego do PC i synchronizacji dokonywać bezpośrednio na kartę. Navroad zresztą chyba jest widoczny przez PC jako czytnik kart, ale już nie pamiętam.
Obawiam się, że łatwo nie będzie...

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #54 dnia: Wrzesień 07, 2009, 09:22:52 »
....Ewentualnie włożyć kartę z AM do czytnika kart podłączonego do PC i synchronizacji dokonywać bezpośrednio na kartę. ....
Zgadza się tak będzie chyba najłatwiej....

« Odpowiedź #55 dnia: Wrzesień 07, 2009, 09:41:07 »
OK dzięki za info i porade wszystkim ,w takim razie musze nabyć naipierw czytnik kart, .

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #56 dnia: Wrzesień 07, 2009, 14:27:21 »
... Ewentualnie włożyć kartę z AM do czytnika kart podłączonego do PC i synchronizacji dokonywać bezpośrednio na kartę. Navroad zresztą chyba jest widoczny przez PC jako czytnik kart, ale już nie pamiętam.
Obawiam się, że łatwo nie będzie...

Czemu?
Uzytkownicy nieodblokowanej Nokii 500 tak czynią. Karta z AM do czytnika i jazda. Nie ma z tym wiekszych problemów.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

« Odpowiedź #57 dnia: Wrzesień 09, 2009, 03:13:48 »
Jeszcze jedno pytanko troche nie na ten temat ale zapytam - jak mam AM na karcie to czy moge tej mapy uzywać w innym urządzeniu i tak samo czy karte z zAm od kogoś, moje urządzenie bedzie obsługiwać mam NR 360 ?

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #58 dnia: Wrzesień 09, 2009, 10:17:39 »
Jak masz licencję przypisaną do karty, to możesz używać na różnych urządzeniach.
Warunkiem jest aby w folderze  głównym AM były pliki odpowiednie do wersji systemu (wceAm.exe i wm5Am.exe).

« Odpowiedź #59 dnia: Wrzesień 09, 2009, 10:48:51 »
Jak masz licencję przypisaną do karty, to możesz używać na różnych urządzeniach.
Warunkiem jest aby w folderze  głównym AM były pliki odpowiednie do wersji systemu (wceAm.exe i wm5Am.exe).

A jak sprawdzic do czego przypisana jest licencja, ?