Synchronizacja POI na PC, kopiowanie na PDA

• 92 Odpowiedzi
  • 21001 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
Synchronizacja POI na PC, kopiowanie na PDA
« dnia: Sierpień 15, 2009, 21:51:02 »
Obecnie przeprowadzam synchronizację punktów POI z poziomu PC.

Jakie pliki należy przegrywać, aby po pobraniu 'wszystkiego jednorazowo' wszelkie pobrane dane zostały przeniesione na PDA ??
Pliki amp, ikonki, dźwięki - to jasna sprawa.
Ale co więcej ??

W kilku pobieranych przeze mnie kategoriach pojawiły się drobne zmiany w nazwach, a ja mam cały czas te stare nazwy. Więc pewnie jeszcze jakiś plik powinienem zaktualizować.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: Synchronizacja POI na PC, kopiowanie na PDA
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 15, 2009, 22:10:47 »
Koniecznie musisz skasować plik categories.data oraz skopiować z PC na PDA plik categories_pl.dic. Oczywiście oprócz plików *.amp, jeszcze *.ampdata i *.ampdesc. Ikonki i dźwięki same powinny wejść z Miplo, chyba, że masz jakieś swoje kategorie. To wszystko.

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 15, 2009, 22:18:34 »
A nie latwiej przelozyc karte pamieci do pc i synchronizować bezpośrednio na karte.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 15, 2009, 22:56:23 »
A nie latwiej przelozyc karte pamieci do pc i synchronizować bezpośrednio na karte.

Ale tak właśnie robię. Ale mam wrażenie że MiploSync traktuje domyślnie AM jaką mam zainstalowaną na PC i tam wgrywa wszelkie dodatkowe pliki. Tylko same pliki amp są aktualizowane na karcie.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 15, 2009, 23:09:05 »
To nie tak. Pliki *.amp itp. są aktualizowane we właściwej lokalizacji (czyli na karcie), ale plik categories_pl.dic, jest aktualizowany w katalogu, który jest wyżej w hierarchii, czyli na dysku C:.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 16, 2009, 00:46:08 »
Koniecznie musisz skasować plik categories.data oraz skopiować z PC na PDA plik categories_pl.dic.

Tak zrobiłem i zrobił się mi straszny bałagan - podublowana większość kategorii, dużo zapisów w stylu 'zakaz wjazdu' a sąsiednia kategoria 'zakazy wjazdu'.

Wgrałem poprzednie pliki i większość problemów znikła - natomiast mam około dziesięciu kat. z nazwami 'kategoria 0001', 'kategoria 0002'. itp.

Plik categories.data usuwałem, pobierałem wszystko od nowa i nie znikają te opisy  :S

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 16, 2009, 10:08:01 »
Skopiuj z PC plik categories_pl.dic (ale aktualny, uzyskany w trakcie synchronizacji, a nie sprzed roku!), a dopiero potem uruchamiaj AM. Teraz znowu musisz skasować categories.data.

Edit:
Acha, może być konieczność usunięcia ręcznie kategorii, które nie są już na Miplo.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2009, 10:10:32 wysłana przez akubit »

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 16, 2009, 11:58:59 »
Wybieram w zakładce opcje w miplosync katalog na karcie pamieci (plik z wlasna nazwa np. kkk.ampdata NIE domyslny) i wszystko smiga, zadnego kopiowanie, sprawdzania.

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 16, 2009, 14:04:03 »
Tobie działa OK, bo nie masz zainstalowanej AM na PC,
Dolkowi nie działa bo chce synchronizować POI z PPC, a AM ma również na  PC,
Miplosync usiłuje być 'inteligentny' i sam wszystkie pliki skopiować w odpowiednie lokalizacje,
ale 2 różne instalacje AM na jednym sprzęcie przerastają jego 'inteligencję'.
Na dodatek programiści miplo nie przewidzieli możliwości ustawień manualnych i tak Dolkowi robi się sieczka.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 16, 2009, 17:15:14 »
Dolkowi nie działa bo chce synchronizować POI z PPC, a AM ma również na  PC,
Miplosync usiłuje być 'inteligentny' i sam wszystkie pliki skopiować w odpowiednie lokalizacje,
ale 2 różne instalacje AM na jednym sprzęcie przerastają jego 'inteligencję'.
Na dodatek programiści miplo nie przewidzieli możliwości ustawień manualnych i tak Dolkowi robi się sieczka.

Dokładnie o to chodzi  :ok:
Nawet nie trzeba mieć zainstalowanej AM, a mieć np. skopiowane wersję AM z karty na PC.

Za rada Akubita skopiowałem categories_pl z katalogu c\program files\AM\ gdzie mam zainstalowaną AM na PC. Kategorie mi się rozjechały jak już pisałem powyżej.
Następnie przywróciłem stare pliki i pojawiły mi się kategorie 'kategoria XXXX'.

Wtedy wpadłem na pomysł, wyszukałem wszystkie pliki categories_pl na PC, stwierdziłem że gdzieś musi być plik który jest aktualizowany. Okazało się że mam ich 13 na laptopie  :O :O :O

Były one w pokopiowanych starych wersjach, których już nie używam, w wersjach betach które również miałem pokopiowane oraz w kopii bezpieczeństwa obecnej wersji. Przesegregowałem po dacie ostatniej zmiany i znalazłem plik którego zmiana zgadzała się z datą przeprowadzenia synchronizacji.
I najlepsze jest to, że aktualizowany był plik w wersji pirackiej AM  :mrgreen: Mam wersję 5.3 zgraną z palmtopa kolegi, kiedyś go skopiowałem bo chciałem sobie porównać pliki i pobawić się w detektywa - sprawdzić w jaki sposób są krakowane te programy i w których plikach.
I właśnie ten katalog sobie wybrał Miplo Sync do aktualizowania tego pliku.

Ciekawe dlaczego akurat ten ??  ???

*

Offline jachu77

• *
  • 95
  • Sprzęt: Asus A696
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 16, 2009, 19:05:43 »
Wybieram w zakładce opcje w miplosync katalog na karcie pamieci (plik z wlasna nazwa np. kkk.ampdata NIE domyslny) i wszystko smiga, zadnego kopiowanie, sprawdzania.
U mnie przy próbie synchronizacji na kartę w PC jest komunikat "nieautoryzowane urządzenie", natomiast w PDA działa.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 16, 2009, 19:20:02 »
U mnie przy próbie synchronizacji na kartę w PC jest komunikat "nieautoryzowane urządzenie", natomiast w PDA działa.

Miplo Syns jest prypisany do urządzenia. Jeżeli synchronizowałeś przez PDA a chcesz na PC to musisz napisać do supportu z prośbą o odblokowanie.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 16, 2009, 19:25:29 »
To nie tak. Pliki *.amp itp. są aktualizowane we właściwej lokalizacji (czyli na karcie), ale plik categories_pl.dic, jest aktualizowany w katalogu, który jest wyżej w hierarchii, czyli na dysku C:.

Ale jak usuniesz z PDA plik categories_pl.dic to się nie odtworzy?
W życiu nie przenosiłem z PC na kartę tego pliku a nie mam żadnego bałaganu. Kilka razy zmieniałem listę synchronizowanych kategorii.
Być może dlatego, że przy dublach usuwałem wspominany plik też.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 16, 2009, 21:25:59 »
Odtworzy się, ale jak już napisał mobik bywa, że w złej lokalizacji. U Ciebie wszystko jest ok, bo pewnie nie masz instalacji AM na PC.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 16, 2009, 22:15:11 »
Np to jeszcze jedno pytanie.
Jak zmusić MiploSync aby plik categories_pl aktualizował w innej lokalizacji ??
Obecnie program znalazł sobie plik w takim katalogu D:\priv\nawigacja\AM\AutoMapa_5.3.0_EU\program\ppc\

Chcę zrobić porządek, powyrzucać trochę niepotrzebnych kopii. Jak zmusić program aby np. uaktualniał plik w katalogu c:\Program Files\AM ??

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 16, 2009, 22:23:47 »
A masz w tym katalogu zainstalowaną AM? To ciekawe, bo myślałem, że przeszukuje dyski po kolei, w celu znalezienia instalacji AM albo (co bardziej prawdopodobne) pliku wykonywalnego np. Automapa.exe i tam wrzuca categories_pl.dic.

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 16, 2009, 22:48:08 »
A masz w tym katalogu zainstalowaną AM? To ciekawe, bo myślałem, że przeszukuje dyski po kolei, w celu znalezienia instalacji AM albo (co bardziej prawdopodobne) pliku wykonywalnego np. Automapa.exe i tam wrzuca categories_pl.dic.

Nie.
Tak jak pisałem powyżej, na laptopie znalazłem 13 plików categories_pl. Są to pliki w kopiach bezpieczeństwa obecnej wersji, kilku sgranych kopiach z poprzednich wersji oraz z wersji beta.
I mam też zgraną z palmtopa od kolegi piracką wersję 5.3 - zgrałem aby porównać co poniektóre pliki.

I właśnie w tej pirackiej zgranej wersji Miplo Sync stwierdził że będzie aktualizował plik categories_pl  :mrgreen:

Inne pliki mam w różnych lokalizacjach na dyskach D i E. Oraz na dysku jest zainstalowana wersja AM na PC (bo wszystkie pozostałe są tylko kopiami bezpieczeństwa zgranymi z PDA).

Więc biorąc pod uwagę lokalizację, to ten aktualizowany plik jest gdzieś pośrodku listy. Przed nim jest choćby wersja zainstalowana na dysku C, ale jej program nie wybrał.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 16, 2009, 23:38:26 »
Odtworzy się, ale jak już napisał mobik bywa, że w złej lokalizacji. U Ciebie wszystko jest ok, bo pewnie nie masz instalacji AM na PC.
Mam  :E
Oprócz tego jeszcze kilka backupów karty (nieskompresowanych) w folderze D:\Uzytki\Instalki\GPS\Automapa\Backup\

« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2009, 23:48:30 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 16, 2009, 23:50:26 »
To może masz farta, że plik categories_pl.dic odtwarza Ci się we właściwej lokalizacji. Jak widać u kol. Dolka, wszystko jest możliwe.
Jest jeszcze inna możliwość, że masz totalny bałagan, ale jeszcze o tym nie wiesz. Uwierz mi to nie jest wcale złośliwość. Też się o tym przekonałem, hodując "kategorię 502" (dawniej suszarki), której już dawno nie ma i wystarczyło ją ręcznie skasować.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 16, 2009, 23:57:44 »
To może masz farta, że plik categories_pl.dic odtwarza Ci się we właściwej lokalizacji. Jak widać u kol. Dolka, wszystko jest możliwe.
Jest jeszcze inna możliwość, że masz totalny bałagan, ale jeszcze o tym nie wiesz. Uwierz mi to nie jest wcale złośliwość. Też się o tym przekonałem, hodując "kategorię 502" (dawniej suszarki), której już dawno nie ma i wystarczyło ją ręcznie skasować.

Farta w życiu to ja chciałbym mieć  :mrgreen:
Myślę, że zawdzięczam to pośrednio dublom. Jak się dublowały, to po usunięciu mojej ulubionej listy plików (m.in. omawiany categories_pl.dic) synchronizowałem z opcją "pobierz jednorazowo wszytsko".
Wtedy przecież na nowo trzeba podać ścieżkę do nowego pliku amp.
Żadnych dziwnych kategorii nie mam. Jedyny bałagan jaki pamietam to jednorazowy przypadek z tąże właśnie "kategorią 502" i bajzel typu duble w stylu "Restauracja" i "Restaracje".
Pozdrawiam
Karol

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 17, 2009, 00:00:28 »

Co?  :O
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2009, 00:17:29 wysłana przez akubit »

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 17, 2009, 00:15:10 »
Co?  :O
Przy dublach z folderu AUTOMAPA EU\ usuwam pliki:
- moje_poi.ampdesc
- moje_poi.ampdata
- moje_poi.amp
- categories_pl.dic
- categories_en.dic
- categories_de.dic
- moje_poi.ampdesc.old
- moje_poi.ampdata.old
- moje_poi.amp.old
Oraz z folderu AUTOMAPA EU\Data Files usuwam pliki:
- categorycache.data
- categories.data
- miplo.amb

Miplosync po tej operacji nie widzi pliku moje_poi.amp i muszę mu na nowo podać do niego ścieżkę i nazwę pliku.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2009, 00:41:12 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 17, 2009, 00:18:14 »
To ja się nie dziwię, że nie masz żadnych problemów z POI, jeżeli za każdym razem zakładasz nowy plik  :]
Problem zaczyna się wtedy, gdy ma się kilkanaście własnych kategorii POI i synchronizuje z Miplo. O takich rozwiązaniach ja piszę, mam swoje kategorie od 2005 roku i dzięki Bogu jakoś daję radę z synchronizacją, najpierw z poi.mobilne.net, a potem z Miplo.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 17, 2009, 00:25:19 »
To ja się nie dziwię, że nie masz żadnych problemów z POI, jeżeli za każdym razem zakładasz nowy plik  :]
...

No nie za każdym razem  :wink:
Tylko jak się pojawiają duble  :)
Pozdrawiam
Karol

*

Offline Dolek

• 2023
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 17, 2009, 00:29:44 »
Problem zaczyna się wtedy, gdy ma się kilkanaście własnych kategorii POI i synchronizuje z Miplo.

No właśnie, też mam sporo prywatnych i służbowych punktów razem z punktami z POI.
Mając dodatkowe punkty założenie nowego pliku już nie jest takie proste.

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 17, 2009, 09:30:57 »
Problem zaczyna się wtedy, gdy ma się kilkanaście własnych kategorii POI i synchronizuje z Miplo.

No właśnie, też mam sporo prywatnych i służbowych punktów razem z punktami z POI.

Chcąc dodać punkty do "POI służbowe", wczytuję plik o nazwie "POI służbowe", następnie wczytuję plik z "POI z Miplo" i uzupełniam go używając funkcji "dodaj z pliku". Jak pojawiają się duble to kasuję pliki z Miplo, zakładam nowy plik  i powtarzam całą procedurę od nowa z "dodaj z pliku".
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2009, 09:39:20 wysłana przez AdamMie »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 17, 2009, 11:13:19 »

Między innymi dlatego nigdy nie kasuję plików *.old, jak to robi ohkarol, bo jest to pozbawienie się backupu. Kilkakrotnie, szczególnie w warunkach słabego połączenia internetowego (np po GPRS), uszkodzeniu w trakcie synchronizacji uległy pliki POI i wystarczyło skopiować pliki *.old, pozbawiając ich tegoż rozszerzenia.

Chcąc dodać punkty do "POI służbowe", wczytuję plik o nazwie "POI służbowe", następnie wczytuję plik z "POI z Miplo" i uzupełniam go używając funkcji "dodaj z pliku". Jak pojawiają się duble to kasuję pliki z Miplo, zakładam nowy plik  i powtarzam całą procedurę od nowa z "dodaj z pliku".

Tylko to jest fajne, jeżeli masz niezmienny zestaw własnych POI. Jeżeli dodajesz na bieżąco, to jak uwzględniasz te, które w międzyczasie przybyły?

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 17, 2009, 17:02:48 »
Pisałem już o tym, że Twoja metoda u mnie się nie sprawdza i żeby nie mieć dubli muszę kasować pliki z Miplo.

« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 17, 2009, 20:16:02 »
.... Są to pliki w kopiach bezpieczeństwa obecnej wersji, kilku sgranych kopiach z poprzednich wersji oraz z wersji beta...
Spakuj wszystkie katalogi z kopiami i trzymaj je skommpresowane, miplosync nie zagląda do zipów  :ok:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 17, 2009, 21:45:06 »
Pisałem już o tym, że Twoja metoda u mnie się nie sprawdza i żeby nie mieć dubli muszę kasować pliki z Miplo.

Coś źle robisz, to musi działać. Albo nie wiesz, gdzie tak naprawdę odtwarza Ci się categories_pl.dic, albo nie robisz wszystkiego jak trzeba. Aaa! Mam nadzieję, że używasz plików *.amp, a nie *.poi?