Stałe, powtarzające się propozycje zmian POI ?!

• 14 Odpowiedzi
  • 1955 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline afaj

• 36
  • Sprzęt: GoClever 5056BT
Stałe, powtarzające się propozycje zmian POI ?!
« dnia: Styczeń 05, 2008, 11:39:04 »
Czy spotkaliście się (pytanie raczej do moderatorów kategorii) ze  stałymi, powtarzającymi się propozycjami zmian do konkretnych punktów ? Propozycje te zgłaszane są przez w miarę stałą ale powiększającą się liczbę użytkowników - aktualnie około 5.
Praktycznie codziennie, kilka razy dziennie mam "paczkę" około 20-50 propozycji zmian konkretnych punktów. Zmiany dotyczą opisu, lokalizacji, zmiany kategorii.
W załączniku zrzut ekranu jednego z takich punktów, propozycje za każdym razem odrzucane, ale wracają jak bumerang. Na początku było to nieszkodliwe, ale teraz przy ilościach rzędu 100 propozycji do zatwierdzenia staje się to lekko upierdliwe. Support miplo w tej sprawie niestety milczy od kilku dni.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

Mio 169 + AM (było)
AKIRA 4301-A3 + AM (było)
GoClever 5056BT (aktualnie)

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Odp: Stałe, powtarzające się propozycje zmian POI ?!
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 05, 2008, 11:56:41 »
A czy ja (pod loginem Moi_1 lub Moi_2 - robię osobny sync dla PDA i dla PC) jestem wśród tych osób?
Bo coś takiego mi się zdarzyło (zsynchronizowałem stary plik) między Świętami i Nowym Rokiem. Ale nie powinno się to dalej powtarzać.

Jeśli zdarza się to wciąż tym samym loginom, to trzeba do nich wysłać maila (via MIPLO), żeby dokonali synchronizacji "Pobierz jednorazowo wszystko".

Tak myślę...

*

Offline afaj

• 36
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 05, 2008, 12:28:26 »
Nie nicku "MOI" w żadnej postaci nie ma na tej liście :)
Nie chcę podawać nicków, aby niepotrzebnie nie wzbudzać podejrzeń. Maile do tych osób niestety pozostają bez odpowiedzi, poza jednym: "Przepraszam ale ja takiej zmiany nie proponowałem, zaszło chyba jakieś nieporozumienie. Pozdrawiam XXX" - i na tym kontakt się urwał, a pytań miałem kilka.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

Mio 169 + AM (było)

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 05, 2008, 14:11:09 »
Ostatnio codziennie mam kilka takich propozycji, które odrzucone - powracają
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Dżeju

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 05, 2008, 14:37:08 »
Jest to ostatnio niestety częste zjawisko (chcą nałapać punktów czy jak ???) - zmiany polegające na: usunięciu przecinków z opisu, dodanie przecinków, usunięcie "ul", przesunięcie POI - Stacja benzynowa o np. 8 m ???  Odrzucam wszystkie te śmieci "hurtowo"  :evil:

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 05, 2008, 16:09:46 »
Sprawa jest prosta jak drut. Nikt nie chce nabijać miplomili i nawet nie ma pojęcia, że wprowadza poprawki.
Zwróćcie uwagę na punkty,  do których są proponowane poprawki. Są to punkty, które już były poprawiane wcześniej przez innego użytkownika lub moderatora.
Teraz użytkownik, najczęściej taki co ma 0 miplomili, czyli mało udzielający się w tworzenie serwisu, przeprowadza synchronizację. System jego punkty traktuje nie jako potwierdzenia istniejących punktów tylko jako poprawki.
I mamy robotę od początku bo punkty wracają na stare miejsce lub dostają stare opisy, które były już poprawione.
Sprawę zgłaszałem w supporcie ale nie było żadnej odpowiedzi.

*

Offline afaj

• 36
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 06, 2008, 00:03:32 »
Odrzucam wszystkie te śmieci "hurtowo"  :evil:
"Hurtowo" tzn. wejść w każdą propozycję kliknąć odrzuć i zaakceptować i poczekać aż się strona przeładuje ? Czy jest może inny tajemniczy sposób ?

... System jego punkty traktuje nie jako potwierdzenia istniejących punktów tylko jako poprawki. ...

Też mi to nie pasuje, ponieważ po odrzuceniu zmian "system" nie powinien ich proponować po raz kolejny od tego samego użytkownika - a jednak proponuje.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

Mio 169 + AM (było)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 06, 2008, 02:00:32 »
Najwyraźniej coś namieszali w systemie, bo nigdy wcześniej takich szopek nie miałem.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 06, 2008, 09:37:12 »
u mnie pojawiają się takie zazwyczaj od osób z 0 ilością miplomil
i są to drobne poprawki tak jak opisane na początku wątku
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Dżeju

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 06, 2008, 10:12:23 »
Odrzucam wszystkie te śmieci "hurtowo"  :evil:
"Hurtowo" tzn. wejść w każdą propozycję kliknąć odrzuć i zaakceptować i poczekać aż się strona przeładuje ? Czy jest może inny tajemniczy sposób ?

To było napisane w formie przenośni - innego sposobu jak piszesz, chyba nie ma  :(

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 06, 2008, 10:17:01 »
Dziś otrzymałem odpowiedź z suportu:
"Zgłoszenie zostało przekazane do Administratora.
Niestety po przerzuceniu synchronizacji na urządzenia użytkowników nie
mamy już takiej kontroli nad samym proces co objawia się własnie m.in.
takimi "kwiatki". Rozwiązaniem byłoby odrzucanie z automatu propozycji
do punktów usuniętych pochodzących z AutoMapy a przyjmowanie takich
propozycji z poziomu www."

Czyli jednak o tym wiedzą i nad tym pracują a moderatorom pozostaje sprawdzanie co jest błędem a co użytkownik chciał zmienić w rzeczywistości.

*

Offline afaj

• 36
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 06, 2008, 11:06:17 »
^^^
Właśnie informację, skąd został zaczerpnięty i czym ewentualnie edytowany plik z POI, chciałem uzyskać od użytkowników którzy te zmiany proponują niestety bez echa :(
Drugą sprawą jest UAMedytor - notabene b. przydatny program, ale w rękach niedoświadczonej osoby może zrobić niezłe zamieszanie w serwisie.

Pozostaje zatem czekać na wprowadzenie zmian dotyczących synchronizacji, albo usprawnienie metody akceptacji propozycji zmian. Osobiście skłaniam się ku temu drugiemu.
Wystarczą dwie kolumy, w jednej treść aktualna, w drugiej proponowane propozycje zmian i możliwość zaznaczania jak w przypadku punktów oczekujących. Później tylko przycisk odrzuć zaznaczone i po kłopocie :)

Pozdrawiam
Pozdrawiam

Mio 169 + AM (było)

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 06, 2008, 11:20:07 »
.... Później tylko przycisk odrzuć zaznaczone i po kłopocie :)

No nie do końca się zgadzam. Uważam, że o każdej ingerencji moderatora w dany punkt powinien być informowany autor czy to poprawki, czy to samego punktu, a może nawet obaj. Szczególnie gdy jest poprawka "Usunięcie punktu" ale nie tylko. Ja staram się, jeśli coś poprawiam, informować osobę zainteresowaną.

*

Offline afaj

• 36
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 06, 2008, 11:28:28 »
Informacja z systemu jak najbardziej jest wskazana. Ale w momencie kiedy użytkownik proponuje kilkanaście, kilkadziesiąt zmian nie mających większego sensu, informuję go raz - ogólnie, a nie do każdego punktu, propozycji oddzielnie.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

Mio 169 + AM (było)

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 06, 2008, 11:38:43 »
Informacja z systemu jak najbardziej jest wskazana. Ale w momencie kiedy użytkownik proponuje kilkanaście, kilkadziesiąt zmian nie mających większego sensu, informuję go raz - ogólnie, a nie do każdego punktu, propozycji oddzielnie.
Sprawa do dyskusji. Jak bym dostał 50 informacji, że moja poprawka została odrzucona to do właściciela takiego programu napisałbym list dziękczynny za zapychanie skrzynki. Może przyśpieszyłoby to reakcje na taką niedoróbkę programu.
Ale tak w ogóle to się zgadam z afaj.