Sprzęt do AutoMapy i prośba ;)

• 23 Odpowiedzi
  • 3530 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« dnia: Kwiecień 24, 2005, 09:06:32 »
Witam.

Znalazłem taką aukcję:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=49231260

1. Elektronikę kupuję raczej nową, ale ten sprzęt mi się spodobał. Jaka jest żywotność Pocketa? Warto kupować sprzęt roczny lub dwuletni? Ile on jeszcze pociągnie?
2. Rozumiem, że ten sprzęt nada się do AM, a w przyszłości do AM4 czy TT5?
3. Czy tem HP5550 ma/miał jakieś znane wady/minusy/przypadłości?
4. Ile sprzedający (szacunkowo) może chcieć za ten zestaw?
5. Prośba. Nigdy nie korzystałem z Allegro, więc nie jestem zarejstrowany. Sprzedający nie podał ani emaila, ani nr telefonu Czy któryś Clubowiczów mógłby w moim imieniu wysłać wiadomość do Sprzedającego i zapytać Go o email, a najlepiej nr telefonu.
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 24, 2005, 09:52:54 »
mialem pewnie opory ale zrobilem to w twoim imieniu i czekam na odp.

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 24, 2005, 10:05:17 »
Cytat: lipciopda
mialem pewnie opory ale zrobilem to w twoim imieniu i czekam na odp.

Dzięki.

A punkty 1-4? ;)
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 24, 2005, 10:16:59 »
1. nie ma definicji - nikt ci przeciez nie udzieli takiej odpowiedzi ile jeszcze pociagnie - nie ma elementow mechanicznych wiec sie nie zuzywa - baterie zawsze mozna wymienic na nowa jakby co - teoretycznie pixele sie wypalaja ale bez przesady

2. nada - sprzet bardzo dobry choc juz nie pierwszej mlodosci (parametry pewnie znasz)

3. tutaj musi sie wypowiedziec jakis jego uzytkownik

4. nie wiadomo ale sadzac po cenach samych 5550 to za ten komplet cena moze oscylowac w granicach 1500-2000

P.S. co sie stalo, ze plany dotyczace zakupow sie zmienily?

[Dodano: 2005-04-24 10:20:11]
zalety 5550 to na pewno plecki i czytnik linii papilarnych a z "wad" - dosc duzy i ciezki jak na dzisiejsze palmtopy i dosc slaba firmowa bateria

jak kupisz bedziesz mial swiadomosc, ze uzywasz palmtopa, ktorego uzywaja kosmonauci na stacji orbitalnej :)

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 24, 2005, 10:26:02 »
1. nie ma definicji - nikt ci przeciez nie udzieli takiej odpowiedzi ile jeszcze pociagnie - nie ma elementow mechanicznych wiec sie nie zuzywa - baterie zawsze mozna wymienic na nowa jakby co - teoretycznie pixele sie wypalaja ale bez przesady

Boję się np. niedziałających przycisków, bad pixeli, problemów z ekranem... nie wiem czego jeszcze... Może tego czytnika linii papilarnych...
Czy laik może to wszytsko jakoś sprawdzić przed zakupem?

3. tutaj musi sie wypowiedziec jakis jego uzytkownik

A Ty ze swojego HP jesteś zadowolony? Ile lat już go masz i czy coś niedobrego się z nim działo?

4. nie wiadomo ale sadzac po cenach samych 5550 to za ten komplet cena moze oscylowac w granicach 1500-2000

1500 jest do przyjęcia. 2000 to już za dużo.

P.S. co sie stalo, ze plany dotyczace zakupow sie zmienily?
[/quote]

Plany się nie zmieniły - wciąż chcę mieć nową zabawkę.
Po prostu zobaczyłem, że w cenie prostej nówki, można mieć całkiem niezły sprzęt używany z mnóśtwem dodatków.
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 24, 2005, 10:32:01 »
Cytat: ML
Boję się np. niedziałających przycisków, bad pixeli, problemów z ekranem... nie wiem czego jeszcze... Może tego czytnika linii papilarnych...
Czy laik może to wszytsko jakoś sprawdzić przed zakupem?
jak osobiscie go bedziesz odbierac to wiekszosc tych rzeczy sprawdzisz

A Ty ze swojego HP jesteś zadowolony? Ile lat już go masz i czy coś niedobrego się z nim działo?
ja jestem zadowolony ale wszystko zalezy do czego potrzebujesz palmtopa - ja uzywam go praktycznie tylko do nawigacji w aucie a ma ok 1.5 roku i nic sie nie dzialo

najczestrze usterki w palmtopach to uszkodzenia wyswietlaczy spowodowane dzialaniem czynnikow zewnetrznych :D

*

Offline hapej

• *
  • 63
  • Sprzęt: h4700, A636N, Nokia E70
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 24, 2005, 10:33:49 »
HP5550 ma przedewszystkim solidna obudowę! To "cegła" i jest trwały (wrecz pancerny)!
Ja uzytkuje swojego 3850 (podobna konstrukcja) od trzech lat. Kilka razy mi upadł... i nic!
 polecam

Warto tylko zrobic twardy reset i poinstalowac i optymalizowac soft po swojemu. Czytnika lini papilarnych i tak nie będziesz uzywal (dla maniaków).

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 24, 2005, 10:41:12 »
Moim zdaniem ma za cichy głośnik.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 24, 2005, 10:46:48 »
Ja dorzuce jeszcze nie do konca wygodny joypad. Ale tak poza tym to jest to super sprzet, jesli tylko nie przeszkadzaja Ci jego wymiary i waga.

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 24, 2005, 11:16:04 »
1. Elektronikę kupuję raczej nową, ale ten sprzęt mi się spodobał. Jaka jest żywotność Pocketa? Warto kupować sprzęt roczny lub dwuletni? Ile on jeszcze pociągnie?
2. Rozumiem, że ten sprzęt nada się do AM, a w przyszłości do AM4 czy TT5?

Jak chcesz zobaczyć półtorarocznego 5550 "na żywo", to przyjedź w piątek 29-go w wiadome miejsce - daj znać wcześniej, to uzgodnimy szczegóły. ;)

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 24, 2005, 11:24:21 »
Cytat: jacek_wo
Jak chcesz zobaczyć półtorarocznego 5550 "na żywo", to przyjedź w piątek 29-go w wiadome miejsce - daj znać wcześniej, to uzgodnimy szczegóły. ;)

Dobrze, że się odezwałeś ;)
Nic nie mówiłem, ale właśnie wygrałeś możliwość pomocy przy oglądaniu tego sprzętu!!! ;)
I to gratis ;) !!!

A poważnie, jeśli lipcio poda mi namiary na gościa, to spróbuję się dowiedzieć więcej o nim i będziesz proszony do obejrzenia go razem ze mną (w razie czego będzies współwinnym) ;)
W Toruniu dawno nie byłe, córka pojechała do Babci, więc mam czas.

Trochę by mi zależało mieć ten sprzęt najpóźniej w piątek, bo w sobotę rano wyjeżdżam poza cywilizację i mógłbym się pobawić.

P.S. W razie czego, jeśli masz coś załatwić w Bydgoszczy, a nie chce Ci się przyjeżdżać, to wal śmiało - 501-347-569.

[Dodano: 2005-04-24 11:27:42]

Cytat: Jakub Kańczugowski
Ja dorzuce jeszcze nie do konca wygodny joypad.

A w AM jest ten joypad potrzebny?

Ale tak poza tym to jest to super sprzet, jesli tylko nie przeszkadzaja Ci jego wymiary i waga.

Będzie używany w 90% w aucie, więc gabaryty mnie niezbyt interesują.

Poza tym on nie waży dużo więcej od mojego 7-letniego telefonu ;)
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 24, 2005, 12:27:48 »
A poważnie, jeśli lipcio poda mi namiary na gościa, to spróbuję się dowiedzieć więcej
namiary na czlowieka z allegro:

501 66 66 39 lub jani@isp.net.pl lub GG 487128 - Maciej

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 24, 2005, 12:29:01 »
W AM joypad przydaje sie do zblizania i oddalania mapy, bez potrzeby celowania w suwak na ekranie przy pomocy rysika, co w czasie jazdy nie jest zbyt wygodne.

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 24, 2005, 12:41:27 »
namiary na czlowieka z allegro:

501 66 66 39 lub jani@isp.net.pl lub GG 487128 - Maciej

Dzięki.

... [...] nie do konca wygodny joypad...

A co dokładnie w takim razie oznacza "nie do konca wygodny joypad"?

I jeszcze coś.
Ta ładowarka biurkowa i plecki to mi są do czegoś potrzebne?

nie wiadomo ale sadzac po cenach samych 5550 to za ten komplet cena moze oscylowac w granicach 1500-2000

Chce 2500 za komplet :(
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 24, 2005, 15:29:35 »
Nie do konca wygodny, to znaczy ze jest maly i umieszczony jakby w glebi obudowy, przez co trudno sie go wciska. Przeczytaj moj test iPAQa 5450 opublikowany w dziale z artykulami PDAclub.pl. To sa bardzo podobne PDA, wiec bedziesz wiedzial o co chodzi. Placki sa potrzebne jak chcesz korzystac np. z kart CompactFlash lub PCMCIA, natomiast ladowarka biurkowa to jest po prostu stacja dokujaca. Cos co stoi sobie na biurku i pozwala wygodnie podlaczyc PDA zarowno do PC jak i do ladowarki.

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 24, 2005, 16:04:36 »
Nie do konca wygodny, to znaczy ze jest maly i umieszczony jakby w glebi obudowy, przez co trudno sie go wciska.

Nie chcesz mi brutalnie powiedzieć, że podczas jazdy autem mogę zapomnieć o posługiwaniu się joypadem?

Przeczytaj moj test iPAQa 5450 opublikowany w dziale z artykulami PDAclub.pl.

Mówisz o tym:
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=5575 ?
Siadam do cztania.

Placki sa potrzebne jak chcesz korzystac np. z kart CompactFlash lub PCMCIA, natomiast ladowarka biurkowa to jest po prostu stacja dokujaca. Cos co stoi sobie na biurku i pozwala wygodnie podlaczyc PDA zarowno do PC jak i do ladowarki.

Czyli dla mnie zupełnie niepotrzebne gadżety?
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 24, 2005, 17:37:32 »
Stacja dokująca nazwana przez sprzedającego ładowarką biurkową (może pełnić taką funkcję) jest Ci niezbędna do podłączenia Poceta z Pecetem (do instalowania programów, przenoszenia danych no i takie tam inne...) poza tym jest w fabrycznym zestwie razem z Pocetem, ładowarką na kablu i dwoma rysikami.

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 24, 2005, 17:55:39 »
Cytat: IgaB
Stacja dokująca nazwana przez sprzedającego ładowarką biurkową (może pełnić taką funkcję) jest Ci niezbędna do podłączenia Poceta z Pecetem (do instalowania programów, przenoszenia danych no i takie tam inne...) poza tym jest w fabrycznym zestwie razem z Pocetem, ładowarką na kablu i dwoma rysikami.

Czyli poza pleckami (raczej nie planuję podlączania niczego na CF ani PCIMCIA) mogę spróbować namówić gościa na odpuszczenie mi karty (mam w domu bodaj 128MB, ale AM swobodnie pójdzie na tym co jest w HP5550?) oraz lokalizacji (wszyscy na nie narzekają niezaleznie od pocketa)?

Przy okazji te plecki, to ile mogą być warte, bo na Allegro widzę różne za około 100-200PLN, ale nie wiem czy to te same?
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 24, 2005, 19:38:30 »
Czyli poza pleckami (raczej nie planuję podlączania niczego na CF ani PCIMCIA) mogę spróbować namówić gościa na odpuszczenie mi karty (mam w domu bodaj 128MB, ale AM swobodnie pójdzie na tym co jest w HP5550?) oraz lokalizacji (wszyscy na nie narzekają niezaleznie od pocketa)?
Rozumiem że 128 MB masz na SD. (Wracając do Twojej wypowiedzi startowej) Jak chcesz mieć TT3 (TT5 nie wiadomo jaki będzie i na czym?) i AM XL to Ci będzie mało. Ja mam w tej chwili SD 256MB i tam właśnie zainstalowanego TT3 z pełną mapą Skandynawii i AM +Mapa Polski+Plan Warszawy i to chyba wszystko (trochę śladów, jakieś trasy) 22MB wolnego na karcie (ale przy AM XL, chyba nikt Cię nie zmusza do instalowania wszystkich dostępnych planów miast - jeśli Ci nie będą potrzebne).
Stara wersja AM (chyba jakaś 2.xxx) dostawała czkawki dopuki miałem ją zainstalowaną bez karty. Teraz chodzi AM i TT , czkawek nie ma (na pewno będziesz musiał ograniczyć ilość punktów PU i POI wyświetlanych ma mapie - bo nie jest to najszybszy sprzęt dostępny na rynku).
Ta lokalizacja to jak dla mnie pic na wodę od po prostu spolszczenie systemu (miałem to, wywaliłem). Jedno co Ci będzie potrzebne to klawiatura z polskimi znakami. Jaka najlepiej - znajdziesz na tym forum.

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 24, 2005, 22:18:49 »
Rozumiem że 128 MB masz na SD. (Wracając do Twojej wypowiedzi startowej) Jak chcesz mieć TT3 (TT5 nie wiadomo jaki będzie i na czym?) i AM XL to Ci będzie mało. Ja mam w tej chwili SD 256MB i tam właśnie zainstalowanego TT3 z pełną mapą Skandynawii i AM +Mapa Polski+Plan Warszawy i to chyba wszystko (trochę śladów, jakieś trasy) 22MB wolnego na karcie (ale przy AM XL, chyba nikt Cię nie zmusza do instalowania wszystkich dostępnych planów miast - jeśli Ci nie będą potrzebne).

Na razie w grę wchodzi tylko AM. O TT, to myślę w perspektywie. Tak więc, jeśli będę używał tylko AM XL, to karta mi nie jest (na razie) potrzebna?

[...] (na pewno będziesz musiał ograniczyć ilość punktów PU i POI wyświetlanych ma mapie - bo nie jest to najszybszy sprzęt dostępny na rynku).

Tak sobie myślę, że zarówno AM jak i poi.mobilne.net mogliby podzielić Polskę na części (np. wg pełnych równoleżników i południków z ewentualnymi przyległościami). Wówczas, jeśli ktoś nie jeździ po całym kraju, mógłby znacznie zmniejszyć ilość POI i PU.

Jedno co Ci będzie potrzebne to klawiatura z polskimi znakami. Jaka najlepiej - znajdziesz na tym forum.

Klawiatura? A po kiego? Do AM?
Pozdrawiam, Maciej Loret

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 24, 2005, 22:45:20 »
Na razie w grę wchodzi tylko AM. O TT, to myślę w perspektywie. Tak więc, jeśli będę używał tylko AM XL, to karta mi nie jest (na razie) potrzebna?
Pytałeś, więc odpowiedziałem - nawet jeśli jest to na wyrost, to już wiesz.
Tak sobie myślę, że zarówno AM jak i poi.mobilne.net mogliby podzielić Polskę na części (np. wg pełnych równoleżników i południków z ewentualnymi przyległościami). Wówczas, jeśli ktoś nie jeździ po całym kraju, mógłby znacznie zmniejszyć ilość POI i PU.
Takie pomysły już były tylko trochę inaczej sprecyzowane - lepiej. Poczytaj Forum.
Klawiatura? A po kiego? Do AM?
Do samej AM nie będzie Ci konieczna, ale jak sam wspomniałeś o poi.mobilne.net, a ja to wcześniej miałem na myśli, będzie Ci bardzo przydatna przy prawidłowym opisywaniu punktów jeśli będziesz chciał dodawać punkty do bazy (używanie polskich znaków diaktrycznych).
Oczywiście klawiatura programowa, a nie jakaś zewnętrzna (sprzętowa).

« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 25, 2005, 07:41:01 »
Jeżeli myslisz o nowym sprzęcie za dobre pieniądze, to możemy porozmawiać o hx 2410 + ładowarka samochodowa i karta SD 128. Sprzęt nie jest sprowadzany. 961 060 434

*

Offline Maciej Loret

• 613
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 25, 2005, 12:20:03 »
Cytat: lukma
Jeżeli myslisz o nowym sprzęcie za dobre pieniądze, to możemy porozmawiać o hx 2410 + ładowarka samochodowa i karta SD 128. Sprzęt nie jest sprowadzany. 961 060 434

Możemy porozmawiać, jeśli sprzęt mogę obejrzeć w Bydgoszczy, ewentualnie w Toruniu.
Pozdrawiam, Maciej Loret

« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 26, 2005, 07:20:52 »
Cytat: lukma

Możemy porozmawiać, jeśli sprzęt mogę obejrzeć w Bydgoszczy, ewentualnie w Toruniu.

Cholera trochę daleko. I jeszcze jutro walę do Krakowa. A może udałoby Ci się "pomacać" to w jakimś sklepie. Sprzęt, który mam do sprzedania jest fabrycznie nowy- 100% dziewica :).