Ślad obok drogi

• 32 Odpowiedzi
  • 9762 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ślad obok drogi
« dnia: Maj 08, 2008, 11:16:52 »
W majowy wekend jechałem z Białowieży do Hajnówki prowadzony przez AM5.07, ślad który pokazywała był równoległy do drogi i odległy o 10 m. W drodze powrotnej ślad był prawidłowy.  Nie spotkałem się wczesniej z takimi "wybrykami". Zaznaczam, że za kazdym razem trasę wyznaczałem na nowo. Co może byc powodem takich odchyleń.Sprzęt to Asus767.

*

Offline chola

• 253
Odp: Ślad obok drogi
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 08, 2008, 12:23:29 »
W majowy wekend jechałem z Białowieży do Hajnówki prowadzony przez AM5.07, ślad który pokazywała był równoległy do drogi i odległy o 10 m. W drodze powrotnej ślad był prawidłowy.  Nie spotkałem się wczesniej z takimi "wybrykami". Zaznaczam, że za kazdym razem trasę wyznaczałem na nowo. Co może byc powodem takich odchyleń.Sprzęt to Asus767.

Nie będzie to czasem błąd odczytu GPS? Standardowo przyjmuje się, że odchylenie wynosi +/- 5-10 m.

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 08, 2008, 12:40:21 »
Też spotkałem się z tym pokazywaniem autka obok trasy, na autostradzie A18, przeskakiwało
mi na pas w przeciwnym kierunku co owocowało ciągłym przeliczaniem trasy przez AM, a to
z kolei nie kończącymi się komunikatami głosowymi o odległości do celu... Nie jestem w stanie
stwierdzić, czy to problem z niedokładnością GPS, czy z danymi kartograficznymi. Bowiem stało
mi się to tylko na tym jednym odcinku.
--
twinsen

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 09, 2008, 17:41:14 »
tez tak kiedys w ktorejs wersji mialem ale jak poruszylem to na forum to kazano mi lepiej zagryzać no i ....... :ohreally:

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 09, 2008, 19:48:30 »
Tam sie sporo lasow, wiec moze sygnal byl zakolcany.

*

Offline browcofil

• 26
  • Sprzęt: Sprzęt: MIO p550
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 09, 2008, 22:57:41 »
Mi kiedyś Mio p550 pokazywał w Poznaniu na ul. Księcia Mieszka, że jadę równoległą drogą osiedlową. Pewnie jakiś błąd odczytu sygnału

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 10, 2008, 16:21:31 »
Kiedys spotkalem sie z podobnym problemem na trasie Inowroclaw - Torun (przed Toruniem) slad byl 10-50m po prawej stronie. Ale to nie byl blad GPS, a raczej mapy (v. 3 lub v.4 nie pamietam ktorej wesrji) bo na tej trasie czesto jezdzilem i zawsze byl ten blad. Pozniej w kolejnych wersjach nie zauwazylem podobnego przypadku w tym miejscu.

*

Offline Piotr1

• *
  • 75
  • Sprzęt: PDA i-mate, i900 Omnia
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 10, 2008, 19:43:25 »
Miałem takie problemy w początkowych wersjach AM 4. Kupiłem zewnętrzny GPS, zmieniła się AM i miałem spokój do wersji 5.07. W tej chwili zauważyłem znowu jazdę po nie swoim pasie w 4-ro pasmowych ulicach i drogach lub jazdę obok drogi, mimo sygnału 3D (widzi- zielony pasek, min. 9- 10 satelitów)

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 14, 2008, 14:29:40 »
A ja miałem w poniedziałek co innego. Przez większość trasy miałem komunikat, że jestem poza trasą i ponowne wyznaczanie trasy.  Znak samochodu był cały czas prawidłowo na drodze, sygnał GPS był również wyśmienity. Mimo to jadąc drogą cały czas dostawałem komunikat, że jestem poza trasą i wyznaczał nową. :(

*

Offline essi

• 10
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 14, 2008, 14:47:00 »
Mam to przy szybkiej (na ile pozwalaja warunki) jeździe na trasie Szczyrzyc-Komorniki w miejscowości Dąbie (małopolska) - za każdym razem prawie w tym samym miejscu. Skłaniałbym się do błędu GPS ponieważ w tym miejscu droga przebiega w dole doliny i byc może sygnał jest za słaby. Przy wolnej (spokojnej) jeździe to nie występuje.
W kwietniu i maju pokonywałem wspomnianą trasę może z 16 razy i w paru przypadkach (może 4,5) przy szybkiej jeździe miałem to "bycie poza drogą".

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 14, 2008, 15:06:14 »
A próbowałeś nagrać ślad i zobaczyć czy dobrze leży na trasie?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 14, 2008, 16:00:25 »
Czy próbowaliście w takim momencie wyłączyć AM?  3-4razy też miałem taki zonk że marker szedł obok drogi ale po wył/zał. AM i po ponownym złapaniu fix-a już było OK
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 14, 2008, 16:16:43 »
Bardzo ciekawe, u mnie w ostatnich dniach, jezdzac po Warszawie tez bardzo czesto wariowal. Albo myszkowal gdzie miedzy blokami albo np na moscie pokazywal slad gdzies z boku. Reset AM nie pomagal.

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 14, 2008, 16:39:35 »
no niestety jesteśmy nadal w fazie bety :mrgreen:

*

Offline essi

• 10
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 14, 2008, 16:46:34 »
A próbowałeś nagrać ślad i zobaczyć czy dobrze leży na trasie?

Poświęcę się (ostatnio jeżdżę inną, lepszą pod względem jakości drogą) i przy okazji zapiszę ślad  :)

Ale powtórzę, z nową wersją AM zdarzyło mi się to tylko na tej konkretnej trasie w tym samym konkretnym miejscu. W innych rejonach małopolski - a trochę jeżdżę - nic podobnego mi się nie zdarzyło.
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2008, 16:48:25 wysłana przez essi »

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 15, 2008, 10:54:48 »
Tak jak pisałem - u mnie ślad był dokładnie na drodze! Nie było nic z boku. Jadąc np. z Sochaczewa do Mszczonowa (80-120 kmh) miałem tak non-stop. Nawet jadąc przez Żyrardów wolniej i tak dosyć często dostawałem komunikat, że jestem poza trasą i łup od nowa liczy. Jak znowu będę w trasie to zobaczę czy to się powtarza.

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 20, 2008, 12:24:02 »
No niestety, ale problem nie znikł. Co ciekawe zauważyłem, że problem pojawia się przy przekroczeniu prędkości powyżej 60-70 kmh. Wtedy zaczyna gubić trasę (pomimo tego, że GPS cały czas lokalizuje mnie prawidłowo). Powyżej 100 kmh praktycznie nie da sie nawigować bo bezustannie wyznacza nową trasę.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 20, 2008, 12:38:26 »
Miałem taki problem w jednej z poprzednich wersji (4.x). Też pojawił się ni stąd, ni zowąd.
Po zainstalowaniu nowej problem znikł. Wg mnie masz uszkodzoną instalację. Próbowałeś scandiska?

« Odpowiedź #18 dnia: Maj 26, 2008, 09:17:47 »
W zeszłym tygodniu jechałem w Bieszczady i jadąc autostradą A4 z Legnicy do Krakowa cały czas wyznaczał mi nową trasę co 4-5sekund (przez 360km). To samo miałem przy powrocie. Na innych trasach było lepiej, potrafił już utrzymać ślad kilkanaście, czasami kilkadziesiąt minut.
Czyżby było to uzależnione od prędkości. Mam wersje 5.0.7 przesiadłem się z 4.x i wcześniej nie było takich problemów.
Próbowałem wytłaczać Automapę, resetować mojego A636N i nic to nie pomogło.

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 04, 2008, 10:20:12 »
MIałem to samo jadąc autostradą A4 z Legnicy do Gliwic cały czas wyznaczał mi nową trasę co 4-5sekund (AM 5.0.9). Przy 4.1.2 było ok

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 04, 2008, 13:21:05 »
Zaręczam Ci, że tysiące ludzi jechały z AM5 autostradą A4 z Legnicy do Gliwic i nie miały podobnych objawów  :P

« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 04, 2008, 14:53:52 »
W zeszłym tygodniu jechałem w Bieszczady i jadąc autostradą A4 z Legnicy do Krakowa cały czas wyznaczał mi nową trasę co 4-5sekund (przez 360km). To samo miałem przy powrocie. Na innych trasach było lepiej, potrafił już utrzymać ślad kilkanaście, czasami kilkadziesiąt minut.
Czyżby było to uzależnione od prędkości. Mam wersje 5.0.7 przesiadłem się z 4.x i wcześniej nie było takich problemów.

Miałem tak kiedyś jak dużo POI miałem i sygnalizację włączyłem.

« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 18, 2008, 09:40:02 »

A czy przypadkiem nie miałeś ustawionego punktu przelotowego przez który nie przejechałeś. Ja tak kiedyś miałem i też pokazywało mi że zjechałem z trasy chcąc cofnąć mnie do tego punktu. Następnym razem trzeba wejść w parametry trasy i sprawdzić jakie są punkty. Mogłeś go wsadzić przez przypadek - nie świadomie.

*

Offline exseerius

• 20
  • Sprzęt: HTC TyTN II (PL ROM) + micrSD 2GB + 8GB + AutoMapa 5 & iGO 8.
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 29, 2008, 15:48:22 »
Ja z kolei podczas zmiany czasu (z zimowego na letni) jechałem akurat nocą. Jakie było moje zdziwienie, kiedyt o koło drugiej okazało się, że nie jade obwodnicą trujiejską, tylko znajduję się w pobliżu Obwodu Kaliningradzkiego i jadę z prędkością 788km/h. Miałem ten problem przez blisko godzinę, później wszystko wróciło do normy.

*

Offline twinsen

• 528
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 30, 2008, 18:25:50 »
Zaręczam Ci, że tysiące ludzi jechały z AM5 autostradą A4 z Legnicy do Gliwic i nie miały podobnych objawów  :P

U mnie AM (5.0.9) - pracuje poprawnie, do momentu wjazdu na A4 (jak na razie tylko na autostradzie A4
miałem okazję to sprawdzić). Gdy wjadę na autostradę, gubienie drogi i wyznaczanie nowej trasy mam
co chwila, na czas jazdy autostradą i na całą resztę trasy włączam po prostu Igo8. Tam problemu nie ma.
Regulacja parametru o tolerancji błędów GPS nie pomaga. Czekam więc na nową wersję AM, bowiem
jak dla mnie to jest jakiś ewidentny babol. Nawet Autopilot działa na tej A4 poprawnie  :ok:
--
twinsen

*

Offline mourning

• **
  • 221
  • Sprzęt: HTC TyTN II-Orange, HTC HD2,HTC One X
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 30, 2008, 19:16:52 »
No niestety ja tez musze sie podpisac pod tymi postami ze wersja 5.0.7 dosc czesto podaje komunikat ze jestes poza trasa i ze nowa bedzie lepsza mimo tego ze jade prawidlowa trasa wyznaczona przez program.Nastepnym razem postaram sie sprawdzic czy to ma jakies znaczenie jesli chodzi o predkosc przy ktorej albo powyzej ktorej to sie pojawia.Co do sladu obok drogi to ja tak mialem w Mszczonowie obok logistykow.Na kawalku prostej drogi pokazywal mi wskaznik obok drogi a  pozniej bylo juz dobrze

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 30, 2008, 20:48:07 »
Cytat: twinsen
Gdy wjadę na autostradę, gubienie drogi i wyznaczanie nowej trasy mam
co chwila, na czas jazdy autostradą i na całą resztę trasy włączam po prostu Igo8.

Spróbuj któregoś razu zamiast włączać iGO wczytać nowy (pusty) plik POI.

*

Offline twinsen

• 528
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 30, 2008, 21:26:23 »
Przetestuję. POI są przyczyną nietrzymania się AM w autostradzie?  :O
--
twinsen

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 30, 2008, 21:45:10 »
Mam tylko pewne podejrzenia...

*

Offline milek1

• *
  • 54
  • Sprzęt: HTC TyTN II WM 6.0 ORANGE 8GB + HTC Touch HD
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 01, 2008, 07:48:10 »
Ja z kolei podczas zmiany czasu (z zimowego na letni) jechałem akurat nocą. Jakie było moje zdziwienie, kiedyt o koło drugiej okazało się, że nie jade obwodnicą trujiejską, tylko znajduję się w pobliżu Obwodu Kaliningradzkiego i jadę z prędkością 788km/h. Miałem ten problem przez blisko godzinę, później wszystko wróciło do normy.

mialem dokladnie to samo tydzien temu. wjechalem z E7 do gdanska i zaczal sie bal. wjechalem na obwodnice i dalej byl bal. nie pomagalo ponowne uruchamianie mapy. dopiero na koncu obwodnicy sytuacja sie poprawila. predkosc przelotowa na liczniku ok 140 km/h, godziny 6-7 rano niedziela. oczywiscie automapa pokazywala, ze lece po krzakach z predkoscia 500-650 km/h