sklepy z częściami samochodowymi

• 4 Odpowiedzi
  • 1014 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline majki2

• 312
  • Sprzęt: ASUS A636, Samsung Galaxy SII, SE P1i
« dnia: Marzec 21, 2006, 10:13:15 »
Nie ma bazy takich sklepów, może by zrobić coś takiego dla poszczególnych marek ?  Niektóre sklepy sprzedają części do wielu marek, czy dany punkt może być w kilku kategoriach ? W opisie mógłby być wpis o wszystkich markach jakie sprzedaje, a pozatym byłby przypisany do każdej marki osobno, żeby można było ściągnąć tylko interesujące nas sklepy.
Co o tym sądzicie ?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 21, 2006, 10:29:28 »
Ja jestem ZA. Sam szukałem ostatnio sklepu z częściami do Opla.

*

Offline majki2

• 312
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 21, 2006, 10:33:10 »
W swoim mieście to jeszcze nie jest duży problem, ale może się coś zepsuć w trasie a akurat gdzieś w pobliżu może być sklep i nie trzeba by wzywać pomocy drogowej. Mógłby się też przydać spis złomów samochodowych, w razie braku sklepu zawsze można coś wyciągnąć z jakiegoś wraku.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 21, 2006, 10:59:44 »
Problem z wyselekcjonowaniem takich sklepów polega na tym, że szukając części do Opla natknąłem się tylko na jeden taki w całej Warszawie. W dodatku nikt nie podnosił słuchawki.
A przejrzałem najnowsze wydania książki telefonicznej (2006), Panoramy Firm (2006), Giełdy Samochodowej i Gazety Wyborczej.
Być może nie ma sklepów/hurtowni dedykowanych tylko jednej marce.

Mnie ceny markowych salonów obsługi lekko przerażają. Ostatnio zapłaciłem za przegląd kilkuletniego Forda Ka mojej Żony ponad 2k PLN.
Pokazałem fakturę gościowi prowadzącemu mały sklepik osiedlowy z akcesoriami, który powiedział mi, że za zdecydowaną większość części mógłbym zapłacić 30, 50, 70%. Udowodnił mi prawdziwość tego stwierdzenia załatwiając części do Opla, których ceny podano mi wcześniej w salonie.
Przy czym nie zawsze chodziło o tzw. "tańsze zamienniki". W większości były to te same, jakie montowane są w salonie. Bo tam też padają propozycje alternatywne (oryginał/zamiennik).

Myślę, że trzeba byłoby mieć wiedzę branżową o takich sklepach. W Kielcach wiem gdzie taniej kupić części do Forda czy Opla, ale w Warszawie - za cholerę. A potrzebuję właśnie tu...

*

Offline majki2

• 312
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 21, 2006, 13:03:09 »
W sumie wystarczy jak kolejne osoby wpiszą adresy i telefony sklepów, a zainteresowany bedzie mógł zadzwonić i sprawdzić cenę. Tym bardziej że ceny mogą się różnie kształtować zależnie od konkretnej części, producenta zamienników itp.