Shell, misiek_to_ja - co to jest?

• 31 Odpowiedzi
  • 7283 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
Shell, misiek_to_ja - co to jest?
« dnia: Wrzesień 15, 2007, 11:31:22 »
Czy moglby mi ktos to wytlumaczyc - bo ja tego nie rozumiem.

Dodalem z ponad miesiac temu stacje Shell - po jakim czasie zostala zatwierdzona i widniala jak moj punkt na mapie miplo. Potem - z tydzien temu - dodalem kolejna stacje Shell.

Dzisiaj patrze - obydwie stacje zniknely z mojego konta. Obydwie naleza do uzytkownika "misiek_to_ja"

Nie rozumiem tego mechanizmu - prosze o oswiecenie.

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
  • Sprzęt: HTC Sensation + HTC Touch Pro2 + HTC TyTN2
Odp: Shell, misiek_to_ja - co to jest?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 15, 2007, 11:46:30 »
Czy moglby mi ktos to wytlumaczyc - bo ja tego nie rozumiem.

Dodalem z ponad miesiac temu stacje Shell - po jakim czasie zostala zatwierdzona i widniala jak moj punkt na mapie miplo. Potem - z tydzien temu - dodalem kolejna stacje Shell.

Dzisiaj patrze - obydwie stacje zniknely z mojego konta. Obydwie naleza do uzytkownika "misiek_to_ja"

Nie rozumiem tego mechanizmu - prosze o oswiecenie.

sdsi, to pewnie efekt importu mojego konta z mobilne.net. Bylem autorem dosc pokaznej liczby punktow w tej kategorii. Wiecej szczegolow w watku Miplo - nowy serwis internetowy - uwagi. Ale swoja droga to ciekawe, ze stalo sie tak jak mowisz, bo przeczy to temu co forumowicze pisza w tym watku ... Juz nic z tego nie rozumiem.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2007, 11:49:19 wysłana przez misiaczek »

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 15, 2007, 11:57:54 »
Wiec tak jak mowie - pierwsza stacja Shell bylo dodana przeze mnie w sierpniu; po jakims czasie zatwierdzona i widniala na moim konice. Dostalem za to jakies tam miplopunkty nawet. Czesc osob pewnie nawet pobralo to stacje do swoich PDA podczas ostanich synchronizacji. Dzisiaj tej stacji nie ma - jest stacja uzytkownika "misiek_to_ja"

Druga stacja dodane przeze mnie - z tydzien czekala na autoryzacje; zniknela wraz pierwsza.

Punktow miplo mi nie ubylo.

Dla mnie nie ma znaczenia kto te stacje dodal - wazne, ze są. Ale to wszystko jest balaganiarskie i nieprofesjonalne. Dodatkowo - bo juz nie chcialo mi sie pisac w innym watku - rowniez potwierdzam problemy z synchronizacja (pasek dochodzi do polowy i sie urywa).

Balagan i tyle... :mad:

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
  • Sprzęt: LOOX N560, AM5
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 15, 2007, 23:29:56 »
sdsi: z założenia wyższy priorytet mają punkty importowane z mobilne.net. Jeśli dodany przez Ciebie "ręcznie" (na mapie w Miplo) punkt istniał wcześniej w mobilne.net, to moderator na pewno usunął Twój punkt i zatwierdził punkt zaimportowany z mobilne.net.
"Dziura czasowa" może wynikać stąd, że autorzy punktów z mobilne.net ociągali się z ich importem do Miplo.

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 16, 2007, 00:22:54 »
wiesz - wydawalo mi sie, ze ta dziura czasowa miala trwac do 09 września...?

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 16, 2007, 09:56:47 »
Niekoniecznie. Sporo osób czekało na oficjalną wersję Miplo i (co ważniejsze) program MiploSync.

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 16, 2007, 10:10:49 »
w takim razie wniosek z tego taki, iz nie warto poswiecac swoj czas i dodawac swoje punkty - bo byc moze, ktos juz to zrobil i za pol roku zrobi transport konta z poi.mobilne.net; kasujac tym samym czyjas prace.

skoro ekipa miplo nie jest w stanie okreslic jednoznacznych zasad oraz terminow w tym wzgledzie - trudno

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 16, 2007, 10:16:37 »
Masz sporo racji i zasadniczo zgadzam się z Tobą. Terminy powinny być ściśle określone.
Z drugiej jednak strony, postaw się na miejscu autorów punktów w mobilne.net, którzy z różnych przyczyn nie mogli lub nie chcieli importować swoich POI wcześniej.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 16, 2007, 10:41:21 »
Nie może tak być, że ktoś przez miesiąc nie był w stanie przenieść swoich punktów do serwisu, a później nagle budzi się i import jego punktów niszczy pracę kogoś innego. W ten sposób kompletnie zatraca się sens dodawania teraz i na przyszłość punktów. Należy natychmiast skończyć z takimi praktykami.

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 16, 2007, 10:46:00 »
toszcze:
Z drugiej jednak strony, postaw się na miejscu autorów punktów w mobilne.net, którzy z różnych przyczyn nie mogli lub nie chcieli importować swoich POI wcześniej.

widze jedna głowna przyczyne - kto zdecydowal o robieniu tychze operacji w okresie wakacyjnym/urlopowym?  :O

ok Panowie - nie ma co ciagnac tematu; problemy sa, nie tylko takie zreszta - mam nadzieje, ze wyciagna wnioski i poprawia co trzeba - jesli to wszystko ma miec sens

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2007, 10:47:57 wysłana przez sdsi »

*

Offline bartek_63

• 584
    • http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/91.php?pracownik_id=113
  • Sprzęt: Mio-169; NavRoad VIVO Plus; AM6; Nuvi 660; CN
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 16, 2007, 11:05:53 »
Właśnie się zastanawiałem gdzie umieścić moją wypowiedź na ten temat, a tu proszę jest jak znalazł.

Jak ktoś napisał wcześniej, punkty importowane mają wyższy priorytet niż dodawane ręcznie i tego trzymam się cały czas ale...
Import miał się zakończyć 09.09.2007. No dobrze,  zakładam, że kończę honorować import z dniem zamknięcia strony mobilne.net. Tylko niech ktoś mi wytłumaczy skąd nastąpił import w dniu 16.09.2007 (sam sprawdziłem nie mogę otworzyć starego serwisu) i jak traktować taki punkt.

*

Dżeju

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 16, 2007, 11:14:02 »

Powtórzę się jeszcze raz, ale co tam. Ja tego terminu w moderowanych kategoriach przestrzegam ściśle. To co po 09.09.2007. dubluje wcześniejsze pkt. jest usuwane i nie ważne czy z importu, czy dodane ręcznie. Gruba krecha musi być, bo inaczej takie dysputy będę jeszcze przez kilka miesięcy, w wyniku "cudów", o których wyżej pisze Bartek_63.

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 16, 2007, 11:17:00 »
Tylko niech ktoś mi wytłumaczy skąd nastąpił import w dniu 16.09.2007 (sam sprawdziłem nie mogę otworzyć starego serwisu) i jak traktować taki punkt.
Być może sama strona nie działa, ale import konta z mobilne.net do Miplo wciąż można wykonać?
Moim zdaniem czas skończyć z preferowaniem importów z mobilne.net i wprowadzić zasadę "kto piewszy ten lepszy".

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 16, 2007, 11:20:30 »
Być może sama strona nie działa, ale import konta z mobilne.net do Miplo wciąż można wykonać?
Moim zdaniem czas skończyć z preferowaniem importów z mobilne.net i wprowadzić zasadę "kto piewszy ten lepszy".
Po prostu ręce opadają. Może ktoś skończy ten b... (bałagan).

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
  • Sprzęt: HTC Sensation + HTC Touch Pro2 + HTC TyTN2
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 16, 2007, 11:51:26 »
Po prostu ręce opadają. Może ktoś skończy ten b... (bałagan).
Ponizej odpowiedz z supportu miplo.pl:

"Zaden z tych punktow nie zostal przypisany innemu uzytkownikowi Miplo.
Moglo sie natomiast zdazyc tak, ze czesc punktow zaimportowych przez Pana
pokrylo sie z punktami dodanymi przez innych uzytkownikow.
W takiej sytuacji Moderatorzy powinni rozpaczyc, ktory punkt jest z
mobilne, ktory ma precyzyjniejsza lokalizacje, oraz ktory ma pelniejszy
opis. Na tej podstawie decyduja o akceptacji badz odzuceniu POI."

Aby skonczyc juz ten balagan, zrobmy tak, ze moderator sam podejmie decyzje na podstawie wartosci samych punktow. Ten ktory ma lepszy opis, lokalizacje - zostaje. Pewnie bede stratny, bo wiekszosc jako kryterium bedzie brala tylko date dodania punktu, ale nie chce mi sie juz walczyc, przekonywac etc. Niech kazdy zdecyduje sam. Spoznilem sie 3 dni - moja wina. Mam tylko zal, ze nie poszla ZADNA komunikacja do uzytkownikow o okresie ochronnym, a raczej o jego zakonczeniu. A podobna miala wyjsc ... Poza tym takie zmiany w okresie wakacyjno-urlopowym ? Paranoja ... Mam tylko nadzieje, ze moj zapal do serwisu przez ta sytuacje nie zmaleje ...

Aaa, sdsi, jesli dodales punkt w sierpniu, czyli w okresie ochronnym, to punkt automatycznie zostanie zastapiony po imporcie. Nie dzieje sie tak dla punktow dodanych po 09.09.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2007, 11:55:11 wysłana przez misiaczek »

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 16, 2007, 11:55:19 »
ale się bajzel narobił...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 16, 2007, 11:59:43 »
Aaa, sdsi, jesli dodales punkt w sierpniu, czyli w okresie ochronnym, to punkt automatycznie zostanie zastapiony po imporcie. Nie dzieje sie tak dla punktow dodanych po 09.09.

wiec sam widzisz - brak logiki; jeden punt dodalem w sierpniu; drugi punkt dodalem po 09 wrzesnia. obydwa zniknely

*

Offline bartek_63

• 584
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 16, 2007, 12:29:49 »
Logika jest.
Każdy punkt z mobilne jest ważniejszy od wprowadzonego ręcznie.
Tylko nikt nas nie poinformował, że import można zrobić również po zamknięciu strony miplo.
Ja nie pomyślałem o tym i dlatego widząc punkt z miplo kasowałem punkt o podobnych współrzędnych wprowadzonych ręcznie. 

Wszystkich pokrzywdzonych bardzo przepraszam, już więcej nie będę.

Teraz liczy się kolejność wprowadzania bo i tak każdy punkt jest poprawiany.
Chyba jeszcze nie zdażyło się żeby autor wprowadził punkt z idealnym opisem jaki obowiązuje w danej kategorii.
Czasami jest to brak kropki czy średnika ale jednak.

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 16, 2007, 12:50:39 »
ok. mam tylko nadzieje, ze wszyscy moderatorzy beda tej zasady sie trzymac

z innej "beczki" - kto moderuje "swiatla drogowe"? bo kategoria widze imho leży...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2007, 12:56:15 wysłana przez sdsi »

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 16, 2007, 15:24:50 »
z innej "beczki" - kto moderuje "swiatla drogowe"? bo kategoria widze imho leży...
Kiedyś zgłaszałem się na moderatora tej kategorii, ale ktoś już się tym zajmował. Aktualnie kategorię tą moderuje jedynie "support", tak więc ponowiłem swoje zgłoszenie.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 16, 2007, 15:37:07 »

Chodzi o sygnalizację świetlną?
Z tego co widzę etat jest do wzięcia :) moderuje tylko support.
Ale skoro już poruszyłeś temat tej kategorii ...
Zdecydowałem wczoraj, że nie zatwierdzę już w swoim rejonie żadnego punktu,
z tej śmieciowej z mojego punktu widzenia kategorii (i kilku innych również)
Wystarczy mi zajęć ze swoimi kategoriami i po trochu z rejonem,
w śmieciach więcej grzebać nie zamierzam :mrgreen:

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 16, 2007, 15:43:34 »
Zdecydowałem wczoraj, że nie zatwierdzę już w swoim rejonie żadnego punktu,
z tej śmieciowej z mojego punktu widzenia kategorii
Hehe, temat wrócił. ;)

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 16, 2007, 21:58:20 »
w sumie - masz racje; tej kategorii mogloby nie byc. ja jednak dodalem "swiatla" wraz z informacja o nowym skrzyowaniu i nowej drodze. kiedys bowiem w tym punkcie bylo "zadupie"; teraz jest i nowa droga, i nowe skrzyzowanie i swiatla (zreszta juz od jakiegos dluzszego czasu - zglaszalem do AM juz dawno; na razie nie jest poprawione)

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 22, 2007, 22:15:11 »
odświeżam

dzisiaj po zalogowaniu patrzę, że ubyło mi miplopunktów - od razu myśle, ze cos zostalo mi zabrane. i tak jest w istocie - wstawione przeze mnie punkty (sygnalizacja swietlna) zostaly ładnych pare dni temu zatwierdzonych. i pare dzisiaj ubyło na korzysc kogos innego. z ciekawosci - podpatrzylem z jakiego powodu; nie bylo to tym razem z powodu importu konta z mobilne, ale z powodu cytuje: "aktywacja punktu podczas edycji". Co to jest?  :-?

w sumie - odechciało mi sie dodawac punkty.

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 22, 2007, 22:23:40 »
sdsi: dzisiaj usunąłem 3 lub 4 Twoje punkty, ponieważ analogiczne POI zostały już w sierpniu zaimportowane z mobilne.net.
A powód podawałem jak zwykle - dubel z importem.

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 22, 2007, 22:35:58 »
po pierwsze - gdzie podawałes ten powód,
po drugie - to co sprawdzilem dla jednego usunietego punktu: punktu pare dni temu nie bylo wogole, postawilem punkt, zostal zatwierdzony (przez Ciebie?), punkt nalezal do mnie, dzisiaj punkt zostal mi usuniety, punkt nalezy teraz do innej osoby, ktora konto zaimportowala w sierpniu (ale mimo to, jezeli ten punkt tam byl w tym imporcie - to pare dni temu, przed moim postawieniem, go nie bylo - dlaczego pojawil sie dzisiaj?)...

wszystko robie po 09 wrzesnia; skoro punktu nie ma i ja go stawiam to powinien bezwzglednie nalezec do mnie.

historia z balaganem sie powtarza - zniechęcające i tyle. tak wiec - stawiajcie sobie punkty sami. chcialem postawic troche nowych, ktore odświezylem w pamieci ale nie bede tego robil.

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 22, 2007, 22:41:31 »
Zgadzam się, że w tej kategorii zrobił się lekki bałagan. Na swoją obronę powiem tylko, że moderuję ją od tygodnia i nie mogę odpowiadać za to, co się działo z nią wcześniej. Dzisiaj uporałem się w końcu z POI importowanymi przed 9 września i niestety musiałem usunąć kilka Twoich punktów - spójrz na to z punktu widzenia osoby, która grzecznie zaimportowała swoje POI w terminie, ale moderator po prostu nie zdążył ich zatwierdzić.

Obiecuję, że taka sytuacja już się nie powtórzy, ponieważ (jak wspomniałem) punkty dodane przed 9 września zostały już przeze mnie zatwierdzone.

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 22, 2007, 22:46:37 »
ok. przyjmuje to co piszesz.

ale z punktu widzenia takiego zwyklego uzytkownika jak ja - ja widze miplo jako calosc, a nie poszczegolne kategorie. nie wiem jak to wyglada w poszczegolnych kategoriach/moderatorach/etc... zasady i terminy w miplo powinny byc okreslone - jak juz pisalismy o tym.

przegladajac niektore kategorie - widze, ze nie maja moderatorow (jest tylko support). tak wiec - pewnie problemy sie beda pojawiac tylko dlatego, ze miplo ma bałagan.

niech ma - ale nie bedzie sie to odbywac kosztem mojego czasu. moge robic cos dla innych, dodawac poi aby sluzylo innym, etc.., ale oczekuje szacunku dla czasu i pracy.

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 22, 2007, 22:50:06 »
Zgadzam się z Tobą, ale nie wieszaj proszę psów na mnie, bo naprawdę staram się opanować tą troszkę zaniedbaną kategorię...
Problemem jest jeszcze to, że moderator w momencie zatwierdzania danego punktu widzi punkty znajdujące się w pobliżu, ale tylko te zatwierdzone. Stąd właśnie problem z Twoimi POI - ja chciałem być "ten dobry" i zatwierdzić szybko Twoje punkty, a później okazało się, że w tym samym miejscu są już inne, ale nie zatwierdzone. Tak więc mogę Cię tylko przeprosić.

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 22, 2007, 22:53:12 »
nie mam do Ciebie zalu. Twoje wytlumaczenie jest logiczne i rozumiem to.

mam żal do tworców miplo, za dopuszczenie do takich sytuacji oraz bałagan z zasadami i terminami.