Radary - o co tu chodzi ?

• 22 Odpowiedzi
  • 6713 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Radary - o co tu chodzi ?
« dnia: Czerwiec 30, 2007, 12:59:03 »
Witam serdecznie.

Interesuje mnie sprawa fabrycznych radarów, które są zapisane w formie POI w Automapie (3971).

Jechałem ostatnio z automapą trasą Gdańską wyjeżdżając z W-wy i AM już wcześniej pokazała w pewnym miejcu ikonkę radaru. Dojeżdżam do tego miejsca i autentycznie na poboczu stoją z suszarkami. Następnego dnia jadę tą samą drogą - nie ma ani ikonki, ani kontroli.

Dodam, że mój palm jest jednym z najprostszych i nie posiada ani tuneru TMC ani wifi ani innej możliwości połączenia się z internetem.

Zastanawia mnie, jak to jest w takim razie technicznie zrobione ?

Pozdrawiam

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
Odp: Radary - o co tu chodzi ?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 30, 2007, 13:16:29 »
normalnie antyradar ! Jak w nokii 3210.
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 30, 2007, 13:17:47 »
ROTFL

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 30, 2007, 13:54:59 »
Dobra dobra, ale ja pytałem na poważnie...

Co ciekawe, ostatnim razem pokazał radar i policji nie było... czy to są np. ustawienia systemu, że w te i te dni tygodnia najczęściej stoją tu i tutaj ?

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 30, 2007, 14:05:16 »
Tak na poważnie, to może nie zwróciłeś uwagi na ikonkę, jak jechałeś drugi raz. Odpal mapę i po prostu zobacz czy w tym miejscu na mapie jest ikonka radaru.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 30, 2007, 14:10:47 »
Najbardziej prawododobne jest ze jadac w jedna strone miales inna skale mapy niz w druga - stad raz bylo a raz nie.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 30, 2007, 16:55:20 »
Witam serdecznie.

Interesuje mnie sprawa fabrycznych radarów, które są zapisane w formie POI w Automapie (3971).

Jechałem ostatnio z automapą trasą Gdańską wyjeżdżając z W-wy i AM już wcześniej pokazała w pewnym miejcu ikonkę radaru. Dojeżdżam do tego miejsca i autentycznie na poboczu stoją z suszarkami. Następnego dnia jadę tą samą drogą - nie ma ani ikonki, ani kontroli.

Dodam, że mój palm jest jednym z najprostszych i nie posiada ani tuneru TMC ani wifi ani innej możliwości połączenia się z internetem.

Zastanawia mnie, jak to jest w takim razie technicznie zrobione ?

Pozdrawiam
Moim zdaniem sprawa jest prosta= Masz specjalnego Pocketa z funkcja Antyradaru, który wykrywa radar a nie tak jak u nas gdzie tylko wskazywane są  miejsca gdzie ktoś kiedyś spotkał "panów z suszarką"........  :)
ISTQB Certified Tester

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 30, 2007, 20:11:28 »
dobra, pojechaliście po koledze ;) a teraz serio - musiałeś mieć ikonkę jadąc w obie strony ( kwestia skali lub innych ustawień ) innej opcji nie ma - sam pda nie wykryje radaru.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 30, 2007, 20:39:37 »
dobra, pojechaliście po koledze ;) a teraz serio - musiałeś mieć ikonkę jadąc w obie strony ( kwestia skali lub innych ustawień ) innej opcji nie ma - sam pda nie wykryje radaru.

No to odstaliśmy kubeł zimnej wody, a mogło być tak pięknie z tym wykrywaniem radarów..., ech...  :-\

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 30, 2007, 22:20:48 »
Hmm... odpowiem tak. Jeśli chodzi o dziedzinę PDA - jestem początkujący. Jeżeli dla Was nietypowe pytanie stanowi powód do tego, aby sobie z niego kpić - no to świadczy już o ekipie tak dobrego forum. A szkoda.

I od razu zaznaczam. Nie zadałem tego pytania, bo wierzyłem, że mam niezwykłą maszynę, która mi wykryje miśków na trasie, po prostu sytuacja wydała mi się dziwna i ciekawiło mnie, co jest jej przyczyną.

I odpowiedź dostałem - skala mapy. Takiej też oczekiwałem. I dziękuję tym, którzy potrafili mi jej udzielić.

Temat zamknięty.

Pozdrawiam

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 30, 2007, 22:25:03 »
Boże... nie obrażaj się.. nie jesteśmy bufomani jak pobędziesz z nami tu dłużej top zobaczysz, że są z nas miłe ludzie :-)
Tak, ja też myślę, że może to być sprawa sklali. Zobacz w zakładce dotyczącej ustawień wyswietlania POI od jakiej skali masz ustawione ich wyświetlanie...

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 30, 2007, 22:30:14 »
Hmm... odpowiem tak. Jeśli chodzi o dziedzinę PDA - jestem początkujący. Jeżeli dla Was nietypowe pytanie stanowi powód do tego, aby sobie z niego kpić - no to świadczy już o ekipie tak dobrego forum. A szkoda.
Bez urazy. ;D Nikt się z ciebie nie naśmiewa. Po prostu humorystycznie potraktowali temat. ;)
A co do wykrywania radarów w trybie rzeczywistym,to tak to ci tylko w Erze dopasują. (albo w wersji AM 8.0)
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 30, 2007, 22:49:23 »
worms07 nie graj panienki ;) początki są zawsze trudne, potem sam będziesz tak robił. Powodzenia i miłego pobytu z nami na forum.

p.s. - oczywiście z tą panienka to żart - piszę tak na wszelki wypadek.

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
  • Sprzęt: iPAQ h4150
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 30, 2007, 22:54:45 »
worms07 nie graj panienki ;) początki są zawsze trudne, potem sam będziesz tak robił. Powodzenia i miłego pobytu z nami na forum.

to sie nazywa "fala" :D

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 30, 2007, 23:49:23 »
Ale przecież ja się wcale nie obrażam ;)

Lubie sytuacje do rzeczy, a moje pytanie mogło glupio zabrzmieć ;)

Nie znam widać klimatu tego forum :>

Powodzenia i miłego pobytu z nami na forum.

Nie mam wyjścia, będę tu zaglądał :]

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 01, 2007, 00:08:07 »

http://rtfm.killfile.pl/#lajza

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 01, 2007, 00:33:18 »
Ojej, myślałem, że skończyliśmy temat, ale skoro podsyłasz mi kolego -RoMan- takie ciekawe instrukcje, to spróbujmy się do nich zastosować wszyscy, nie tylko ja. A moja wypowiedź, którą zacytowałeś znaczy w mniejszym lub większym stopniu to samo, co:

Jeżeli nie możesz pomóc - nie przeszkadzaj. Nie wypisuj "śmiesznych" instrukcji, które mogą doprowadzić Twoich odbiorców do kłopotów - ktoś nieuświadomiony może wziąć Twój żart za dobrą monetę.
// from definicja łajzy

pzdr

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 01, 2007, 02:41:29 »
Nie przypominam sobie, żebym udzielał Ci jakichkolwiek śmiesznych instrukcji, mogących doprowadzić do kłopotów. I nie widzę również takiego działania innych kolegów w tym wątku. Natomiast widzę, że wybiórczo przeczytałeś tekst, który Ci wskazałem i nadal zachowujesz się tak, jak jest to w tym tekście opisane. Zero refleksji.

Skoro lubisz cytaty - prosze bardzo:

Prawdopodobnie parę razy dasz ciała w sposób tu opisany bądź podobny. Zostaniesz o tym dokładnie poinformowany, kwiecistymi słowy. Publicznie.

Najgorsze, co możesz wtedy zrobić, to jęczeć na temat tego, co Cię spotkało, twierdzić, że zostałeś obrażony, żądać przeprosin, krzyczeć, wstrzymywać oddech, aż posiniejesz, straszyć sądem, skarżyć się pracodawcom, zostawiać podniesioną deskę klozetową itp. Zamiast tego:

Żyj z tym. To normalne. Tak naprawdę, to jest to zdrowe i właściwe.

[...]

Pamietaj: kiedy mówimy Ci, że schrzaniłeś (bez względu na to, jak szorstko) i zebyś więcej tego nie robił, mówimy to z troski o 1) Ciebie 2) swoje środowisko. Łatwiej byłoby Cię zignorować lub wyfiltrować. Jeżeli nie potrafisz wykrzesać wdzięczności, miej przynajmniej trochę godności - nie jęcz i nie oczekuj, że będziesz traktowany jak porcelanowa laleczka tylko dlatego, że jesteś tu nowy, delikatny, wrażliwy i pełen złudzeń.

Zanim kolejny raz wespniesz się na wyżyny intelektu i wypocisz replikę - przeczytaj powyższy cytat jeszcze raz. Jeśli nie pomoże - czytaj do skutku - w końcu go zrozumiesz. EOT.

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 01, 2007, 11:38:33 »
Hoho, widzę, że nie ustępujesz i masz sporo czasu wolnego, OK, ja też chwilkę znajdę. Żałuję tylko, że w moim pierwszym wątku na forum muszę uczestniczyć w tego typu dyskusjach.

Nie przypominam sobie, żebym udzielał Ci jakichkolwiek śmiesznych instrukcji, mogących doprowadzić do kłopotów. I nie widzę również takiego działania innych kolegów w tym wątku.

Może to jest znak, że nie czytasz ze zrozumieniem ? Ale OK - dam podpowiedź - zobacz np. dwie pierwsze odp. na moje pytanie w tym wątku.

Natomiast widzę, że wybiórczo przeczytałeś tekst, który Ci wskazałem

Owszem

i nadal zachowujesz się tak, jak jest to w tym tekście opisane. Zero refleksji.

Hmm... ?

Skoro lubisz cytaty - prosze bardzo:

Prawdopodobnie parę razy dasz ciała w sposób tu opisany bądź podobny. Zostaniesz o tym dokładnie poinformowany, kwiecistymi słowy. Publicznie.

Najgorsze, co możesz wtedy zrobić, to jęczeć na temat tego, co Cię spotkało, twierdzić, że zostałeś obrażony, żądać przeprosin, krzyczeć, wstrzymywać oddech, aż posiniejesz, straszyć sądem, skarżyć się pracodawcom, zostawiać podniesioną deskę klozetową itp.

Hmm... Czy ja wg Ciebie "dałem ciała" zadając pytanie ? Czy może jęczę na temat tego, twierdzę, że zostałem obrażony, żądam przeprosin, krzyczę, wstrzymuję oddech, straszę sądem, skarżę się pracodawcą, zostawiam podniesioną deskę klozetową ?

Hmm... wydaje mi się, że próbuje jedynie zwrócić uwagę na to, że ton niektórych osób wobec osoby początkującej jest nieodpowiedni. A wyrażać opinię chyba mi wolno, w końcu jak sama nazwa wskazuje jest to forum dyskusyjne. Ale jeśli sądzisz, że jest inaczej - zacytuj. Lubię cytaty, zdążyłeś zauważyć.

Pamietaj: kiedy mówimy Ci, że schrzaniłeś (bez względu na to, jak szorstko) i zebyś więcej tego nie robił, mówimy to z troski o 1) Ciebie 2) swoje środowisko. Łatwiej byłoby Cię zignorować lub wyfiltrować. Jeżeli nie potrafisz wykrzesać wdzięczności, miej przynajmniej trochę godności - nie jęcz i nie oczekuj, że będziesz traktowany jak porcelanowa laleczka tylko dlatego, że jesteś tu nowy, delikatny, wrażliwy i pełen złudzeń.

A w jaki sposób ja cokolwiek tutaj "schrzaniłem", może mi powiesz, albo zacytujesz ? Mam ignorowac, te prostackie odzywki "antyradar jak w 3210" i to, że tego nie zrobiłem to jest mój błąd ? Sorry, w życiu wielu forum już uczestniczyłem i nigdy nie spotkałem się z czymś takim. Jak jest pytanie i nie było ono wcześniej poruszane - powinna być odpowiedź, a nie wyśmiewisko, bo ktoś jest "noobie".

Zanim kolejny raz wespniesz się na wyżyny intelektu i wypocisz replikę - przeczytaj powyższy cytat jeszcze raz. Jeśli nie pomoże - czytaj do skutku - w końcu go zrozumiesz. EOT.

Sorki, ale odnoszę wrażenie, że chyba nie ja tu wszystko rozumiem.

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 01, 2007, 11:46:34 »
Człowieku, Twoje pytanie sugerowało metafizyczny kontakt PPC z suszarką lub super aktualna bazą suszarek w Polsce.
Wykazałeś się brakiem podstawowej wiedzy na temat posiadanego programu/sprzętu. Nie raczyłeś wcześniej zapoznać się z instrukcją/wątkami na forum i masz pretensje o to że zostałes w pewnym sensie wyśmiany/ściągnięty na ziemię ?
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 01, 2007, 12:11:04 »
Chciałem jedynie dowiedzieć się w którym miejscu leży błąd, dlaczego odniosłem wrażenie czegoś niemożliwego.

Zdaję sobie sprawę, że pytanie było dziwne, ale chyba forum nie polega tylko na tym "jak wgrać poi do programu" czy "ile ładuje wam sie nowa trasa"...

Czy to takie trudne było dla niektórych udzielić normalnej odpowiedzi, tego nie mogę zrozumieć. Czy może uwierzyli niektórzy, że wierzę w nadprzyrodzone funkcje mojego pda ? No bez jaj.

*

Offline domadm

• **
  • 182
    • http://twitter.com/domadm
  • Sprzęt: Omnia II, Motorola Defy, Archos 101
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 01, 2007, 23:03:11 »
Worms, ja cię poprę, bo też jestem tu nowy ale na szczęście nie trafili się w moim wątku tacy "wszechwiedzący" i oszczędzono mi "fali".

Jak ktoś jest nowy to tym bardziej wypada przyjąć go ciepło, a nie robić sobie jaja, które mówmy szczerze, są przykre dla kogoś kto jest pierwszy raz i wyraził się w sposób na który tylko czekają forumowi prześmiewcy.

Dzięki za ciepłe komentarze tych których stać było w tym momencie na trochę samokrytyki i ciepłe słowa :)
----------------------
Programista też ma dni płodne i niepłodne

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 01, 2007, 23:34:35 »
Człowieku, Twoje pytanie sugerowało metafizyczny kontakt PPC z suszarką lub super aktualna bazą suszarek w Polsce.

No nie, takiej sugestii to w tym pytanie z pewnością nie ma - to tylko zwykłe pytanie było.

Wykazałeś się brakiem podstawowej wiedzy na temat posiadanego programu/sprzętu. Nie raczyłeś wcześniej zapoznać się z instrukcją/wątkami na forum i masz pretensje o to że zostałes w pewnym sensie wyśmiany/ściągnięty na ziemię ?

A znasz miejsce w instrukcji albo wątek który takie zagadnienie porusza? Chyba przesadzasz z tą krytyką.