Punkty POI kłopot

• 13 Odpowiedzi
  • 3493 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline calipso2

• 28
  • Sprzęt: NaviRoad DUXO, Galaxy S III
Punkty POI kłopot
« dnia: Sierpień 09, 2008, 20:23:06 »
Proszę o pomoc w następującej sprawie.Moja Nokia 500 nie widzi wczytanych z Miplo punktów POI.Gdy karta pamięci jest w czytniku, po wejsciu do utworzonego przez siebie folderu pliki są widoczne, natomiast dgy uruchamiam AM 5.1 po wejściu do menu zarządzanie i wczytaj plik nie ma tam nic.
Transfer z Miplo przebiega normalnie a karta widzi pliki tylko w czytniku, a nie w urządzeniu.
Czy mieliście podobny problem?

*

Offline p360

• 310
  • Sprzęt: Mio p360 / 8gb / automapa 6.2
Odp: Punkty POI kłopot
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 09, 2008, 20:53:04 »
moze zamist wczytaj daj importuj jesli to plik *.poi zamist *.amp
zawodowy kierowca...

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 02, 2008, 23:23:55 »
U mnie jest taki sam problem, z tym, że POI wgrywają się w Nokii 500 i działają jakieś 2-3 uruchomienia AutoMapy, a potem gdzieś znikają... W starej wersji Auto Mapy było wszystko OK.

*

Offline emperator

• **
  • 242
  • Sprzęt: Nokia N500
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 02, 2008, 23:57:21 »
Gdy karta pamięci jest w czytniku, po wejsciu do utworzonego przez siebie folderu pliki są widoczne, natomiast dgy uruchamiam AM 5.1 po wejściu do menu zarządzanie i wczytaj plik nie ma tam nic.
nie wiem czy dobrze rozumiem, ale wydaje mi się, że powinieneś przeszukać zawartość karty/urządzenia na okoliczność odnalezienia utworzonego folderu i dalej pliku. Ja też początkowo nie widzę pliku *.amp, bo AM szuka ich w domyślnym katalogu. Wyjdź zeń "do góry", jak wskazje strzałka i poszukaj.
POI wgrywają się w Nokii 500 i działają jakieś 2-3 uruchomienia AutoMapy, a potem gdzieś znikają...
a to faktycznie potwierdzam. u mnie też to zauważyłem. Ciekawe, że nie ze wszystkimi punktami ta się dzieje. Część wyświetlana jest poprawnie, a część nie. Nawet w obrębie jednej kategorii.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 03, 2008, 09:44:44 »
Cytat: emperator
Ciekawe, że nie ze wszystkimi punktami ta się dzieje. Część wyświetlana jest poprawnie, a część nie.
Nawet w obrębie jednej kategorii.

To są zawsze te same punkty, tzn. jak raz zniknią to już na dobre, czy może raz znikają te raz inne?
Czy próbowałeś zwiększyć zoom w miejscach gdzie miały być te punkty i przy dużym, max. zbliżeniu nadal nie było ich widać?
AM ogranicza max. ilość wyświetlanych POI w zależnosci od skali mapy i to byłoby najprostsze wytłumaczenie tego zjawiska.
Żeby szukać dalej, trzeba najpierw wykluczyć tę sytuację.

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline idarek2008

• *
  • 73
  • GPS Inspired
    • Moja strona domowa
  • Sprzęt: Nokia 500
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 03, 2008, 12:03:56 »
Miałem podobny problem ze znikaniem punktów, a dokładniej problem z AM.
Jak załadowałem pliki w programie, za którymś razem znikły z mapy, choć niby w programie były wczytane.

Pomogło... przeniesienie pliku z punktami na kartę pamięci i z niej wczytanie.
Nie wiem jak to jest w N500 ale w tym sęk, że jak są punkty z pamięci wewnętrznej urządzenia to czasem program świruje i je usuwa... a dokładniej zeruje plik z punktami.
AutoMapa Europy i Nokia 500 :)

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 03, 2008, 16:00:28 »

To są zawsze te same punkty, tzn. jak raz znikną to już na dobre, czy może raz znikają te raz inne?
Czy próbowałeś zwiększyć zoom w miejscach gdzie miały być te punkty i przy dużym, max. zbliżeniu nadal nie było ich widać?
AM ogranicza max. ilość wyświetlanych POI w zależnosci od skali mapy i to byłoby najprostsze wytłumaczenie tego zjawiska.
Żeby szukać dalej, trzeba najpierw wykluczyć tę sytuację.

Znaczy tak. Przykładowo jednego dnia pokazane są punkty stacji benzynowej czy apteki, a na drugi dzień po włączeniu AM już tych punktów nie ma, ale inne stacje czy apteki są widoczne. Tak wiec nie ma zasady. Próbowałem maksymalnego zbliżenia i punkt się nie pojawiał. Zdarza się czasem, że jakieś punkty się znienacka pojawiają.  I tak np. przy ul. Szenwalda jest weterynarz. Kiedy sprawdziłem na mapie, nie pojawił mi się żaden punkt. Natomiast kiedy dodałem własny punkt w AM, okazało się, że pojawiły mi się dwa punkty obok siebie. Znaczyło by to, że ostawienie przezemnie punktu niejako uaktywniło ikonkę już tkwiącą gdzieś w pliku.
Natomiast jakiś czas temu zaznaczyłem stację Shella przy ul Jankego w Katowicach i po dwóch dniach znikła. Dzisiaj ponownie ją sobie ustawiłem ale tym razem druga się nie pojawiła, co by wskazywało, że poprzedni punkt z jakiegoś powodu został skasowany. Nie ma znaczenia czy nakażę AM pokazywanie wszystkich punktów, czy tylko kilku wybranych, problem występuje w każdym przypadku. Spróbuję zaobserwować kiedy i w związku z czym punkty znikają. Najgorsze, że czasem tracą się suszarki, radary i fotopstryki ;)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2008, 16:02:14 wysłana przez emperator »

*

Offline idarek2008

• *
  • 73
  • GPS Inspired
    • Moja strona domowa
  • Sprzęt: Nokia 500
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 03, 2008, 16:18:02 »
Coś mi się zdaje że masz problemy z programem. Spróbuj usunąć program, zrobić format i ponownie wszystko zainstalować, zrobić synchronizację z miplo i wtedy spróbować. Bo może za dużo było mieszane w N500 i się urządzono zamieszało.

Ale na szybkiego, próbuj wywalić plik z punktami i wszystko z Data files (zrób kopię bezpieczeństwa na wszelki wypadek) i zsynchronizuj punkty i sprawdź jak się będzie zachowywała.

pozdr.
AutoMapa Europy i Nokia 500 :)

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 03, 2008, 16:40:49 »
Już to robiłem ze dwa razy i nic. Historia się powtarza. Teraz jeżdżę po swoich terenach więc AM traktuję jako poletko testowe. Jednak do 12-go chcialbym poznać naturę tego błędu i się z nim uporać. Pożyjemy - zobaczymy.

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 03, 2008, 19:41:39 »
Spróbuj pobrać nową wersję miplo.Wersja jest od wczoraj.Następnie usuń stare pliki z napisem old.Zaznacz w miplo pbierz jednorazowo wszystko i użyj pobierania przez połączenie nokii kabelkiem i z kartą w urządzeniu.Ja tak robię i od nowej wersji nie mam problemów.
Napisane: Wrzesień 03, 2008, 19:37:39
P.S.Czy zainstalowałeś miplo na PC?
Nokia 500 nie widzi miplo w urządzeniu.Użyj instalacji na PC.Następnie podłącz nokię kabelkiem do PC i użyj funkcji "pobierz jednorazowo wszystko" oczywiście zaznaczając odpowiednie drzewa interesujących Cię kategorii usuwając przedtem pliki old.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2008, 20:35:29 wysłana przez jartro »

*

Offline emperator

• **
  • 242
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 03, 2008, 23:10:39 »
Spróbuj pobrać nową wersję miplo.
Dzięki - pobrałem, ale pobawię się dopiero jutro. Dzisiaj już nie mam siły do garażu deptać po nokię :wink:
Następnie usuń stare pliki z napisem old.Zaznacz w miplo pbierz jednorazowo wszystko i użyj pobierania przez połączenie nokii kabelkiem i z kartą w urządzeniu.Ja tak robię i od nowej wersji nie mam problemów.
Też tak robię. Próbowałem kiedyś instalować AM w czytniku w laptopie i niby wszystko było ok, jednak okazywało się, że program nie działa, bo rozdzielczości nie były obsługiane przez nokię. Podczas próby synchronizacji z kartą w czytniku też są błędy więc odpuściłem i teraz tylko via kabelek i aktualizuję zarówno samą automapę, jak i punkty POI.
Czy zainstalowałeś miplo na PC?
Tak, pod Vitą nie da się zainstalować miplo na karcie w nokii. Jak jest pod XP nie wiem.

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 13, 2008, 23:33:41 »
witam może ktoś spotkał się z podobnym problemem po dodaniu nowych pkt. wyskakuje "nie powiodła się optymalizacja pliku z Punktami użytkownika" co jest grane?

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 14, 2008, 09:18:11 »
witam może ktoś spotkał się z podobnym problemem po dodaniu nowych pkt. wyskakuje "nie powiodła się optymalizacja pliku z Punktami użytkownika" co jest grane?

Zbyt duży plik POI a zbyt mało pamięci w urządzeniu.
Pomoże zmniejszenie ilości POI.

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 15, 2008, 10:07:59 »
Czy POI zgłoszone/dodane na stronie http://www.miplo.pl/ trafiają później do twórców automapy? Tzn. czy w kolejnych wersjach są już domyślnie w programie?