Punkty POI

• 18 Odpowiedzi
  • 4150 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Punkty POI
« dnia: Czerwiec 13, 2007, 23:01:40 »
Czy da się w Automapie 4.0 ustawić tak punkty by wyświetlała się odległość do nich?W poprzedniej wersji jak wczytało się plik powiedzmy BANK LUKAS to wyświetlały się od najbliższego ( była podana dokładna odległość do danego ) a teraz same nazwy i adresy

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Punkty POI
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 14, 2007, 10:07:06 »
1. Przecież wyświetla.
2. Nie dokładna odległość, tylko przybliżona (po prostej a nie zgodnie z trasą).
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline shado

• **
  • 102
  • Sprzedam uszkodzone Mio A201 i pokrowiec, uchwyt
    • http://www.skocz.pl/deco/
  • Sprzęt: Mio A201 Kingston2GB AM4.0.1
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 16, 2007, 12:46:13 »
Ja mam poważniejszy problem- co jakiś czas mój plik z POI jest wywalany z AM i zamiast POI widać jakiś śmieci i przestaje mnie ostrzegać o radarach. Muszę importować plik od nowa. Mam tak już od wersji beta. Ktoś jeszcze się z tym spotkał?
Sprzedam uszkodzone Mio A201 i oryginalny skórzany pokrowiec oraz uchwyt samochodowy

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 16, 2007, 12:52:19 »
Ja mam poważniejszy problem- co jakiś czas mój plik z POI jest wywalany z AM i zamiast POI widać jakiś śmieci i przestaje mnie ostrzegać o radarach. Muszę importować plik od nowa. Mam tak już od wersji beta. Ktoś jeszcze się z tym spotkał?
Nic nie mogę zrozumieć z tej wypowiedzi.... ???
ISTQB Certified Tester

*

Offline shado

• **
  • 102
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 16, 2007, 13:03:08 »
Spróbuję pojechać punkt po punkcie:
1. AM przestaje mnie ostrzegać o radarach
2. Wchodzę do POI użytkownika i tam zamist wpisów jakie zaimportowałem z pliku .uam są jakieś dziwne śmieci-puste nazwy albo jakieś krzaczki zamiast nazw punktów
3. Wywalam wszystko i importuję plik od nowa- przez jakiś czas jest OK i później się to znow zdarza co w punkcie 1.
Sprzedam uszkodzone Mio A201 i oryginalny skórzany pokrowiec oraz uchwyt samochodowy

*

Offline toszcze

• **
  • 177
    • GeekToys
  • Sprzęt: LOOX N560, AM5
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 16, 2007, 13:07:47 »
shado: być może Twój problem ma coś wspólnego z przypadkiem opisywanym tutaj? Sprawdź, czy odpowiednie pliki .poi i .poipts nie są uszkodzone w momencie występowania opisywanego przez Ciebie problemu (jeśli tak jest, to nie będzie się dało ich odczytać/skopiować/usunąć/nadpisać).

*

Offline Sum

• **
  • 136
  • Sprzęt: OMNIA i8000 ROM NXXJH2
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 16, 2007, 16:39:48 »

Od momentu pojawienia się AM4 walczę z tym samym problemem. Bardzo często po włączeniu AM ulubione i POI znikały.  Aktualizacja do 4.0.1 nie dała rezultatu, kontakt z AutoMapa Support też nie przyniósł jednoznacznego rozwiązania. Sprawdziłem z pomocą Total Commandera zawartość katalogów Data Files i Settings Files i tu okazało się, że pojawiają się "mrówki" - pliki i katalogi o nieidentyfikowalnej nazwie niemożliwe do skasowania.  Próba kopiowania zawartości karty na PC kończyła się niepowodzeniem z uwagi na niemożliwość odczytu danych - ale tylko tych o zmienionych nazwach, cała pozostała zawartość karty kopiowana była bez problemu. Aby usunąć te pliki konieczny był format karty. Radziłem sobie w ten sposób, że po kolejnym zbuntowaniu się programu robiłem format karty, a następnie kopiowałem z PC wcześniej zapisaną prawidłową zawartość katalogów Data Files i Settings Files - i tak do następnego razu...  Próbowałem różnych zmian ustawień zarówno AM, jak i PDA (WM5 na MIO P550 z polską lokalizacją SUNNYSOFT), ale bezskutecznie...  Dopiero zamiana karty (SD 2 GB Kingston) na inną (SD 1 GB Kingston Elite Pro - szybka karta) dało efekt - od około 2 tygodni codziennego korzystania z AM nie ma żadnych problemów (odpukać)! Nie gubią się POI i ulubione, uzupełniane na bieżąco o własne punkty oraz ściągnięte z http://www.poi.mobilne.net/, nie pojawiają się nieodczytywalne pliki - słowem wszystko działa, tak, jak powinno. Oczywiści nie wymieniam tutaj innych drobnych niedociągnięć AM...
Załączam zrzuty, które też przesłałem supportowi - oto jak wyglądała pełna zawartość katalogu Settings Files ! Podobne krzaki były w Data Files ale tu nie mam zrzutów

Mam nadzieję, że to już koniec moich problemów, bo poprzednio AM wywieszała mi się co 1-2-3 dni. Zaznaczam przy tym, że problemy te nie pojawiały się podczas korzystania z kolejnych wersji AM 3.9....  na tej samej karcie przez prawie rok. Proponuję więc spróbować podmiany karty!

Pozdrawiam   -   Sum

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 16, 2007, 16:46:06 »
Sprawdziłem dziś jeszcze raz i nadal jest ten problem a mianowicie jadę sobie chcę znależć bankomat EURONET-u czyli wczytuję katalog punktów poi wyświetla mi wszystkie bankomaty ale nie od najbliższego a alfabetycznie!Bez ilości kilometrów same miasta i miejsce

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 16, 2007, 16:47:45 »

Od momentu pojawienia się AM4 walczę z tym samym problemem. Bardzo często po włączeniu AM ulubione i POI znikały.  Aktualizacja do 4.0.1 nie dała rezultatu, kontakt z AutoMapa Support też nie przyniósł jednoznacznego rozwiązania. Sprawdziłem z pomocą Total Commandera zawartość katalogów Data Files i Settings Files i tu okazało się, że pojawiają się "mrówki" - pliki i katalogi o nieidentyfikowalnej nazwie niemożliwe do skasowania.  Próba kopiowania zawartości karty na PC kończyła się niepowodzeniem z uwagi na niemożliwość odczytu danych - ale tylko tych o zmienionych nazwach, cała pozostała zawartość karty kopiowana była bez problemu. Aby usunąć te pliki konieczny był format karty. Radziłem sobie w ten sposób, że po kolejnym zbuntowaniu się programu robiłem format karty, a następnie kopiowałem z PC wcześniej zapisaną prawidłową zawartość katalogów Data Files i Settings Files - i tak do następnego razu...  Próbowałem różnych zmian ustawień zarówno AM, jak i PDA (WM5 na MIO P550 z polską lokalizacją SUNNYSOFT), ale bezskutecznie...  Dopiero zamiana karty (SD 2 GB Kingston) na inną (SD 1 GB Kingston Elite Pro - szybka karta) dało efekt - od około 2 tygodni codziennego korzystania z AM nie ma żadnych problemów (odpukać)! Nie gubią się POI i ulubione, uzupełniane na bieżąco o własne punkty oraz ściągnięte z http://www.poi.mobilne.net/, nie pojawiają się nieodczytywalne pliki - słowem wszystko działa, tak, jak powinno. Oczywiści nie wymieniam tutaj innych drobnych niedociągnięć AM...
Załączam zrzuty, które też przesłałem supportowi - oto jak wyglądała pełna zawartość katalogu Settings Files ! Podobne krzaki były w Data Files ale tu nie mam zrzutów

Mam nadzieję, że to już koniec moich problemów, bo poprzednio AM wywieszała mi się co 1-2-3 dni. Zaznaczam przy tym, że problemy te nie pojawiały się podczas korzystania z kolejnych wersji AM 3.9....  na tej samej karcie przez prawie rok. Proponuję więc spróbować podmiany karty!

Pozdrawiam   - .
Miałem takie krzaczki na jednym z czytników, który chyba nie był przystosowany do dużych kart i po przekroczeniu chyba 200MB wsytko sie uszkadzało i były takie krzaczki.. może coś z czytnikiem, na którym instalujesz Am lub cos z kartą...

Pozdrav
ISTQB Certified Tester

*

Offline Gufer-posepny

• **
  • 195
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 16, 2007, 17:07:14 »
Jak dla mnie ta wersja jest miodzio . Instalacja poszła jak burza (USB 2.0 ) na wewnętrznej pamięci PDA i jeszcze 67 mega wolnego zostało . Trasy liczy logicznie , gdzieniegdzie lepiej niż iGo którego nie mogę się teraz pozbyć :( . Podobają mi się te żółte wyraźne strzałki kierunkowe . Trochę za szybko wywala SŁABY SYGNAŁ GPS . Działają moje POI .

Przydałaby się funkcja : IMPORTUJ FOTORADARY tak aby można było wprowadzić własne fotoradary zamiast tych wbudowanych .
Navroad 350

*

Offline shado

• **
  • 102
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 16, 2007, 17:08:46 »
No więc ja właśnie też używam karty Kingston 2GB. Niestety licencję przypisałem do karty i terez już jej nie zmienie. Problem miałem już z samym zainstalowaniem AM 4.0.1 (wcześniej jeździłem na AM RC2).
Po formatowaniu udało się zainstalować, ale dalej wysypują się POI (w RC też się tak działo). Coś coraz mniej lubię AM. W sierpniu kończy mi się sunskrypcja i przesiądę się chyba na Destinatora- ma lepszą cenę na EU niż AM.

*

Offline Sum

• **
  • 136
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 16, 2007, 17:20:24 »
Miałem takie krzaczki na jednym z czytników, który chyba nie był przystosowany do dużych kart i po przekroczeniu chyba 200MB wsytko sie uszkadzało i były takie krzaczki.. może coś z czytnikiem, na którym instalujesz Am lub cos z kartą...

Te krzaki są niezależne od czytnika - widoczne są od razu po crashu AM w w zawartości jednego lub obu katalogów (Data Files i Settings Files), a zawartość karty odczytywana niezależnie na dwu zewnętrznych czytnikach (w tym na wbudowanym do nowego notebooka TOSHIBA) jest taka sama. Zaznaczam raz jeszcze, że krzaki pojawiają się podczas korzystania z AM4, tylko i wyłącznie w tych dwu lokalizacjach! Przed instalacją AM4 na tej 2 GB karcie nie było absolutnie żadnych problemów przy AM3, ani podczas pracy z innymi aplikacjami w PDA - karta krążyła wcześniej też na tych samych czytnikach.

Pozdrawiam   -   Sum
Napisane: Czerwiec 16, 2007, 17:14:42
No więc ja właśnie też używam karty Kingston 2GB. Niestety licencję przypisałem do karty i terez już jej nie zmienie. Problem miałem już z samym zainstalowaniem AM 4.0.1 (wcześniej jeździłem na AM RC2).
Po formatowaniu udało się zainstalować, ale dalej wysypują się POI (w RC też się tak działo). Coś coraz mniej lubię AM. W sierpniu kończy mi się sunskrypcja i przesiądę się chyba na Destinatora- ma lepszą cenę na EU niż AM.

Myślę, że jednak AM4 jest lepszym rozwiązaniem, pomimo tych problemów, które miałem...
A co do przypisania instalacji do karty, to proponuję skontaktować się z supportem - odblokują możliwość następnej instalacji po przedstawieniu problemu w rozmowie telefonicznej. Takie rozwiązanie jest najszybsze  :)

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 16, 2007, 17:23:12 »
Sproboj wyjac i wlozyc karte sd. MI to pomaga

*

Offline shado

• **
  • 102
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 16, 2007, 17:45:49 »
Myślę, że jednak AM4 jest lepszym rozwiązaniem, pomimo tych problemów, które miałem...
Mam na myśli to, że potrzebuje jakąś mapę Europy i AM nie wypada cenowo za dobrze, a i Destinator jest na Polskę coraz lepszy. Destinator ma numerację domów na mojej ulicy, a AM jeszcze do dziś się tego nie dorobiła. Do jeżdżenia po PL AM4 mi wystarzy, ale przedłużać subskrypcji nie ma sensu. Za cenę AM na Polskę można teraz kupić Destinatora z mapami Europy i dość dobrą chociaż nie super mapą Polski.

*

Offline Gufer-posepny

• **
  • 195
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 16, 2007, 19:40:02 »
Może użyć mniejszej karty pamięci ? Przy betatestach AM prosili o podanie typu karty pamięci . Nawet był specjalny program do sprawdzania kart . Przypisanie licencji do karty powoduje problem identyczny z iGo . Karta pada to czekasz przynajmniej tydzień na nową . Jeśli nie używasz programu na wielu PDA to lepiej jest przypisać licencję do urządzenia . Karta padnie , bierzesz inną i po kłopocie .
Navroad 350

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 17, 2007, 10:54:39 »
karty odczytywana niezależnie na dwu zewnętrznych czytnikach (w tym na wbudowanym do nowego notebooka TOSHIBA) jest taka sama. Zaznaczam raz jeszcze, że krzaki pojawiają się podczas korzystania z AM4, tylko i wyłącznie w tych dwu lokalizacjach! Przed instalacją AM4 na tej 2 GB karcie nie było absolutnie żadnych problemów przy AM3, ani podczas pracy z innymi aplikacjami w PDA - karta krążyła wcześniej też na tych samych czytnikach.
A mnie to i tak wygląda na uszkodzenie karty - w części adresów, na której zainstalowałeś AM...
Nie wiem jaki masz sprzęt ale może tutaj albo tutaj tkwi problem  ???
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2007, 11:06:37 wysłana przez akubit »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 17, 2007, 11:52:43 »
Testowałem wiele urządzeń i wiele kart, i nauczyłem się jednego - żeby nie mieć opisanych wyżej problemów to jedyna rada wgrywać wszystko (a także kasować i formatować) poprzez ActiveSync'a. Wiem że to zabiera o wiele więcej czasu, ale takich problemów pozbyłem się praktycznie w 100%.

*

Offline Sum

• **
  • 136
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 17, 2007, 16:51:08 »
A mnie to i tak wygląda na uszkodzenie karty - w części adresów, na której zainstalowałeś AM...
Nie sądzę, by było to uszkodzenie karty, gdyż podczas moich wielokrotnych "podchodów" do rozwiązania karta była wielokrotnie formatowana (zarówno szybkie, jak i pełne formatowanie programem Toshiba SD Memory Card Format), zawartość karty (AM3, AM4, pliki własne itp) wgrywana była w różnych kolejnościach. AM4 była zarówno przegrywana jako zawartość katalogu, jak też wielokrotnie instalowana - całkowicie z kartą w PDA oraz z kartą umieszczoną w czytniku w notebooku, co oczywiście zdecydowanie przyspiesza instalację i ogranicza błędy instalacji. Wszystko na nic - przez jakiś czas było dobrze i nagle wszystko zaczynało się od początku. Te problemy nie dotyczyły uruchomienia w tym samym czasie AM3...
Dopiero zmiana karty - od ponad 2 tygodni nie ma żadnych błędów! Poprzednią kartę wykorzystuję z innym przeznaczeniem i tutaj też absolutnie bezbłędnie się sprawuje... Jeszcze raz podkreślam, że w tych wszystkich zmaganiach błędy powstawały tylko w katalogach Data Files i Settings Files , co moim zdaniem wskazuje na problemy AM4 z tą kartą i w konsekwencji miało oczywiście wpływ na funkcjonowanie AM4.
Co do sprzętu, to tak jak wyżej pisałem MIO P550 z procesorem 400MHZ, z pamięcią 128MB/64MB, WM5, lokalizacja Sunnysoft, karta SD 2 GB Kingston (obecnie 1GB Kingston Elite Pro). Support próbował wskazać mi potencjalne przyczyny błędów i jako jeden ze sposobów sprawdzenia sprzętu podał m.in. wymianę karty, a także po pojawieniu się w moim opisie sprzętu oprogramowania Sunnysoftu tutaj upatrywał przyczynę... Efekt jest taki, że z lokalizacją polską nie mam najmniejszego problemu, a po wymianie karty skończyły się (mam nadzieję!!!) problemy z AM4.

Pozdrawiam   -   Sum

*

Offline shado

• **
  • 102
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 17, 2007, 20:56:22 »
Testowałem wiele urządzeń i wiele kart, i nauczyłem się jednego - żeby nie mieć opisanych wyżej problemów to jedyna rada wgrywać wszystko (a także kasować i formatować) poprzez ActiveSync'a. Wiem że to zabiera o wiele więcej czasu, ale takich problemów pozbyłem się praktycznie w 100%.
Ja przez Activsync nie byłem w stanie nawet zainstalować AM4.