Punkty POI "daleko od szosy"

• 5 Odpowiedzi
  • 1218 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Punkty POI "daleko od szosy"
« dnia: Sierpień 21, 2009, 16:57:52 »
Jechałem sobie ostatnio gierkówką od strony Katowic i naszła mnie chęć zatankowania na stacji Auchan pod Częstochową. Znalazłem więc odpowiednie POI dodałem jako punkt "przez" i co? I nic, żadnego komunikatu o zjechaniu do Auchan, w ostatniej chwili się zorientowałem, że trzeba zjechać, więc dość ostre hamowanie z przyczepą - udało się  :ok: Patrzę na nawigację, a tam jakieś dziwnie wyznaczone trasy, co można zobaczyć na pierwszym zrzucie. Powiedziałem sobie, że po powrocie to zanalizuję, co niniejszym czynię  :)
Okazuje się, że z powodu braku siatki dróg dojazdowych w rejonie Auchan, stacja paliw Auchan znajduje się najbliżej przeciwległej nitki gierkówki, przez co trasa wytyczana jest kilka kilometrów do przodu w stronę Częstochowy, potem nawrót i z powrotem do Auchan do punktu oznaczonego na pierwszym zrzucie  [1]. Razem nadkłada ponad 5km drogi. Potem już prawidłowo przez wiadukt nad gierkówką i dalej w kierunku Łodzi.
Zaciekawiło mnie to, że do hipermarketu Auchan prowadzi prawidłowo przez wiadukt i dalej do punktu [1] na drugim zrzucie. Też prawidłowo, bo punkt ten jest na drodze najbliższej POI Auchan. Dalej również prawidłowo, z powrotem przez wiadukt i w kierunku Łodzi. Czyli wszystko jest właściwie prawidłowo, ale jednak do niczego.
Teraz pytanie. Jak uważacie, czy należy zgłaszać takie błędy do supportu AM, czy też zmienić położenie punktu POI stacja benzynowa Auchan, tak aby był bliżej drogi prowadzącej z wiaduktu, niż gierkówki. Trzeba mieć na uwadze, że szanse na zwiększenie siatki dróg w tym rejonie przez AM, są nikłe. Co więcej problem dotyczy wielu hipermarketów, czy innych miejsc, na których są duże parkingi powiązane siatką dróg łączących.
Dla zilustrowania rzeczywistego przebiegu dróg - trzeci zrzut.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Punkty POI "daleko od szosy"
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 21, 2009, 17:22:10 »
Mam przeczucie, że w najbliższej aktualizacji map problem sam się rozwiąże   B)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 21, 2009, 17:49:24 »
A skąd to przeczucie? :shock: Czyżby mieli przywrócić powycinane fragmenty dróg wewnętrznych, które kiedyś, chyba jeszcze w wersji 3.x były?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 21, 2009, 18:21:57 »
 ??? jakie drogi wewnętrzne? To miejsce wygląda obecnie dokładnie tak samo jak w AM3.9 (sprawdziłem)

A przyczyna przeczucia jest całkiem prozaiczna, zauważyłem, że systematycznie uszczegóławiają gminy
na północ od Katowic, najpierw opracowali gminy gdzieś do Siewierza, póżniej do Romanowa za Koziegłowami,
więc teraz wypadałoby, żeby dotarli aż po Częstochowę  :proud:
A w tych opracowanych gminach przybyły nie tylko drogi i nazwy ulic ale też parkingi i stacje benzynowe wzdłuż DK1.
Porównaj sobie choćby wspomniany Romanów czy Koziegłowy i wsie po obu stronach jedynki (np. Poraj, Pyrzowice)
z mapy Targeo (0812) z aktualną mapą w AM (0906). Zmian jest mnóstwo :ok:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 22, 2009, 00:13:02 »
??? jakie drogi wewnętrzne? To miejsce wygląda obecnie dokładnie tak samo jak w AM3.9 (sprawdziłem)

Nie piszę o tym konkretnym przypadku, ale pamiętam w AM 3.9.7 (niestety teraz już nie mam dostępu do niej) było wiecej szczegółów dotyczących dróg wewnętrznych. Zniknęły one bodaj w wersji 4. Np w Toruniu ul. Skłodowskiej-Curie 73, pod tym adresem znajdują się Zakłady Chemiczne ELANA i była pełna siatka dróg wewnętrznych. Teraz zostały trzy wjazdy na obszarze 2x1km. Nb do dzisiaj nie ma numeru 73, mimo istnienia na tym terenie kilkunastu co najmniej firm. Jest natomiast nr 75, pod którym mieści się jakiś barak  :mysli: W tym czasie była jakaś dziwna tendencja w AM do pomijania parkingów i dróg wewnętrznych przy hipermarketach itp, co skutkuje błędami opisanymi w pierwszym poście. Np w Toruniu CH Copernicus przez długi czas było oznaczone bliżej ul. Curie Skłodowskiej niż Żólkiewskiego, przez co prowadziło w ulicę, z której nijak nie można do niego dojechać, a i zawrócić niełatwo. Wyobrażam sobie, jak klęli przyjezdni kierowcy na AM, gdy się zorientowali, że są wyprowadzeni w maliny. Na szczęście przy ostatniej synchrokombinacji między Miplo a AM, jakimś cudem punkt wylądował bliżej ulicy, z której jest wjazd i wtedy łatwo jest trafić.
Podobnie do dzisiaj odwiedzając pobliski Piotr i Paweł, nigdy nie zalicza mi punktu "przez". Są to drobne sprawy, ale jednak denerwujące, tym bardziej, że na konkurencyjnych mapach (Emapa, Imagis czy nawet TeleAtlas) te wewnętrzne drogi są zwykle naniesione.

A przyczyna przeczucia jest całkiem prozaiczna, zauważyłem, że systematycznie uszczegóławiają gminy
na północ od Katowic, najpierw opracowali gminy gdzieś do Siewierza, póżniej do Romanowa za Koziegłowami,
więc teraz wypadałoby, żeby dotarli aż po Częstochowę  :proud:

Napisz lepiej, kiedy dotrą do Torunia i w dziesiątki innych miejsc  :] Choć muszę przyznać, że dla mnie będzie to istotna poprawa, bo mimo, iż wiem, że przed Częstochową jest zjazd na stację Auchan, to brak komunikatu AM mnie ostatnio zaskoczył  :-|

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 22, 2009, 02:07:43 »
Hehe, skąd mam wiedzieć, przecież nie udostępniają takich danych.
Na 'swoim' terenie zauważyłem różnice, bo się po nim poruszam 'na codzień',
a czy faktycznie przewidziałem 'trend' to się okaże jesienią  :)

ps.
w AM3.9 i 4.0 na Skłodowskiej jest to samo co w aktualnej wersji, żadnych ulic wewn. nie ma,
jeśli było jak piszesz, to musiały być w jeszcze wcześniejszej wersji.